פתיחה
ספר זה יספר את סיפורה של להקה אחת, להקה שמנתה שלושה מוזיקאים ענקים בשנות ה-60, להקה שהוציאה אלבום אחד בלבד – אלבום שלימים הפך לנכס צאן ברזל, אלבום שאין בית בישראל שבו לא מכירים את שיריו.
3
רקע על קצה המזלג
החלונות הגבוהים הייתה להקת פופ-רוק ישראלית, שחבריה היו שמוליק קראוס (גיטרה, שירה, לחנים ועיבוד) אריק איינשטיין (שירה), וג’וזי כץ (שירה).
הלהקה פעלה בשנים 1966–1968 והוציאה תקליט אחד בלבד אשר זכה לשם “החלונות הגבוהים”. שירי הלהקה מהווים חלק בלתי נפרד מפס הקול הישראלי כבר למעלה מ-50 שנה.
4
אז איך הכל התחיל:
בשנת 1966 שמוליק קראוס וג’וזי כץ, אשר היו זוג נשוי, נהגו להופיע יחד כצמד.
יום אחד הגיעו הזוג להופעה של אריק אינשטיין, ובסופה הזמין קראוס את איינשטיין לביתם כדי לשמוע אותם. איינשטיין, שהיה כבר כוכב גדול במוסיקה הישראלית, חיפש דרך לעדכן את המוזיקה שלו. איינשטיין שמע והצטרף לשירה. כעבור כשבוע אלונה איינשטיין, אשתו של אריק, ששמעה אותם גם היא, הציעה שהם יהפכו ללהקה – והשאר היסטוריה.
בטח שאלתם את עצמכם מאיפה השם…
השחקן אורי זוהר, שהיה חבר קרוב של איינשטיין, הציע ללהקה את השם החלונות, כמחווה ללהקת “הדלתות” (The Doors). לבסוף נקבע השם החלונות הגבוהים, לאחר שאורי זוהר הבחין דרך המרפסת בשלושה חלונות בביתם שבתל אביב.
5
הסינגל הראשון של הלהקה היה השיר
“אינך יכולה“
השיר היה חיבור ייחודי בין המילים של המשורר יורם טהרלב יחד עם הלחן הקליט ומושפע הפופ-רוק הבריטי האמריקאי של שמוליק קראוס. הדבר ייצר חיבור חדשני ביותר, שטרם נשמע כמותו בארץ
6
השיר זכה להצלחה אדירה עד היום, ונעשו לו קאברים רבים
7
הייחוד של הלהקה היה טמון גם בוורסטיליות שלה. השיר “הבובה זהבה” הפך לאחד משירי הילדים שכל ילד בישראל בכל דור מכיר
8
גם לשיר “הבובה זהבה” היו קאברים רבים, אבל היה גם קאבר אחד שהגיע ממקום בלתי צפוי, כאשר הראפר הישראלי טונה בחר לשלבו בפזמון שירו “י”א 2″, ובכך נתן פרשנות מחודשת לפזמון הכל כך מוכר
9
השיר השלישי שבו נעסוק בספר זה הוא השיר יחזקאל, השיר שהצליח לעורר סערה
להקת החלונות הגבוהים הוציאה את השיר בשנת 1967, אך השמעתו נאסרה ברדיו מיד עם פרסומו.
השיר שמספר על מעלליו של הנביא יחזקאל כפי שהם מוצגים בתנ”ך, משלב מילים וביטויים מנבואותיו של יחזקאל עם מילות סלנג עבריות. אולם, משום שהשיר מתייחס ליחזקאל ללא שמץ של קדושה בביטויים כמו: “הוא ואלוהים כמו אני ואתה” או “הנביא יחזקאל הוא בומבה של נביא”, הוא נתפס על ידי הציבור הדתי בישראל כחילול הקודש, ולכן השמעתו ברדיו נאסרה במשך כמה שנים.
אך אפשר לנשום לרווחה – האיסור בוטל לפני עשרות שנים וכיום מדובר באחד הלהיטים הכי מושמעים ברדיו של הלהקה
10
12
והנה שמוליק קראוס וג’וזי כץ מבצעים את השיר במהלך הופעה בימים שלאחר עזיבתו של אריק אינשטיין
13
ידוע שחברי להקת החלונות הגבוהים היו שלישיית המופלאים אריק איינשטיין, שמוליק קראוס וג’וזי כץ.
פחות ידוע שאחד מהנגנים שליוו אותם בשיריהם האהובים היה פסנתרן ג’אז בשם זיגי סקרבניק, הנחשב על ידי מוזיקאים רבים מאותה תקופה כעילוי מוזיקלי, ומותו נחשב לאחד האבידות הגדולות של המוזיקה הישראלית. סקרבניק נפטר בשנת 1967, בגיל 24 בלבד, 3 חודשים לאחר צאת האלבום של החלונות הגבוהים.
אריק איינשטיין כתב לזכרו את השיר “היה היה” באלבומו “פוזי”, ובשיר יש את השורה “רחוק למעלה בכה אלוהים”, ובתחילת השיר מושמע קטע ג’אז בפסנתר שנוגן ע”י זיגי סקרבניק.
14
כיום נחשב התקליט “החלונות הגבוהים”, ששלושה משיריו הוצגו כאן, לנקודת ציון בולטת במוזיקה הישראלית, אך באותם ימים לא כולם התלהבו, ונשמעו ביקורות והסתייגויות מתמליליו של איינשטיין ומלחניו של קראוס.
ב”מעריב לנוער” נכתב על איינשטיין: “מה הוא חושב את עצמו למשורר“
על קראוס נכתב: “מה זו המונוטוניות הזו? איפה הימים שפזמון היה פזמון?“
16
פירוק הלהקה
לאחר יציאת האלבום, ובסמוך לסיום מלחמת ששת הימים, זכתה הלהקה להצלחה רבה והיא הוזמנה להופעות בישראל ובעולם. השלושה הקליטו עוד שירים אחדים, אך על רקע מתיחות וחילוקי דעות המקצועיים, בעיקר בין איינשטיין לקראוס, על המשך הפעילות וקידום הלהקה בעולם, חזר איינשטיין לישראל.
בשנת 1968, אחרי כשנתיים של פעילות, הלהקה התפרקה.
איינשטיין מצא שותף חדש בדמותו של הזמר שלום חנוך.
17
עוד חוזר הניגון?
ב-1973 חידשו כץ וקראוס את החלונות הגבוהים עם אלי מגן. הם הופיעו בשירי השלישייה המקורית ואף הקליטו שירים חדשים: “אצלי הכל בסדר” ו-“אלישבע מה נחמדת”.
השלישייה המחודשת לא נשמעה כמו השלישייה המקורית, ועד מהרה ויתרו על השימוש בשם.
18
לסיכום,
אל אף תקופה קצרה של שנתיים בלבד, להקת החלונות הגבוהים הביאה צלילים חדשים למוזיקה הישראלית, ויצרה באלבום אחד בלבד כמות להיטים בלתי נגמרת: “כל השבוע לך”, “יחזקאל”, “זמר נוגה”, “בובה זהבה”, “אינך יכולה”, “אהבה ראשונה” ועוד ועוד.
לשמחתנו, גם כיום שנים לאחר פירוק השלישייה המקורית, המוזיקאים אסף אמדורסקי, שלומי שבן ויעל קראוס, ממשיכים ומופיעים עם שיריהם של השלישייה האגדית אשר הבליחה לחיינו לשנתיים בלבד בשנות השישים, אך הצליחו להשאיר חותם נצחי על המוזיקה הישראלית.
20
Published: Jun 11, 2023
Latest Revision: Jun 13, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1466309
Copyright © 2023