שיטת אבן דרך שלישית:
המאמר “אוטונומיה בבית הספר ובלמידה אבן דרך שלישית” חוקרת את מושג האוטונומיה בחינוך והשפעתה על למידה. המחברים טוענים כי אמנם דנו על אוטונומיה בהרחבה בספרות החינוך, אך עדיין קיים חוסר בהירות לגבי משמעותה וכיצד ניתן ליישם אותה ביעילות.
בכדי להתמודד עם אתגר זה, הכותבים הציעו גישת “אבן דרך שלישית” לאוטונומיה בחינוך, הכוללת איזון בין הנחיית מורים ועצמאות התלמידים. המאמר מספק דוגמאות כיצד גישה זו יושמה במסגרות חינוכיות שונות, כולל שימוש בטכנולוגיה ולמידה מבוססת פרויקטים.
דוגמה אחת המובאת במאמר היא השימוש בפלטפורמה מקוונת המאפשרת לתלמידים ליצור מסלול למידה משלהם על סמך תחומי העניין והיכולות שלהם. הפלטפורמה מספקת הדרכה ותמיכה מהמורה כשעולה צורך מהתלמיד, אך גם מאפשרת לתלמידים לעבוד בקצב שלהם ולחקור נושאים לפי בחירתם. דוגמה נוספת היא גישת למידה מבוססת פרויקטים, שבה ניתן לתלמידים את החופש לבחור את הפרויקטים שלהם ולפתח פתרונות משלהם לבעיות בעולם האמיתי. בשני המקרים, טוענים המחברים, ניתנת לתלמידים מידה רבה של אוטונומיה המאפשרת להם לקחת בעלות על הלמידה שלהם.
המחברים דנים גם בתפקידה של הערכה בקידום אוטונומיה. הם טוענים ששיטות הערכה מסורתיות, כמו בחינות וציונים, יכולות למעשה לעכב את התפתחות האוטונומיה על ידי יצירת התמקדות בתגמולים חיצוניים ולא במוטיבציה פנימית. במקום זאת, הכותבים מציעים צורות הערכה חלופיות, כגון רפלקציה עצמית והערכת עמיתים, המעודדות תלמידים לקחת בעלות על הלמידה שלהם.
אימון מכוון מטרה
אימון מכוון מטרה הוא שיטת למידה שטבע אריק אריקסן (1993). באימון מוכוון-מטרה נמצא אדם חיצוני מנחה או מורה שמדריך את התלמיד בעזרת משוב אישי ומידי שמותאם לרמת התלמיד ונועד לשפר אותו בלי קשר לרצונותיו מחשבותיו או תובנותיו של התלמיד. לפי אריקסון זוהי הדרך הטובה ביותר להגיע להישגים טובים.
אימון מכוון מטרה כולל את המרכיבים הבאים:
מטרה – הצבת מטרות מוגדרות בהן יתמקד התלמיד.
התלמיד והמורה יגדירו ביחד מהי הצלחה, הם יחלקו את תהליך הלמידה למקטעים קטנים. כאשר המטרה תושג, המורה יפתח תוכנית אימונים חדשה שתייצר שינויים קטנים שלבסוף ייצרו שינוי גדול ורצוי. התמקדות במטרה
ספיציפית בכל פעם מאפשרת למתאמן- לתלמיד, להבחין שביצועיו השתפרו.
קשב- האימון מצריך תשומת לב ומודעות מלאה. התלמיד נדרש להקדיש תשומת לב מלאה בשביל שיוכל לבצע התאמות ולבקר את ביצועיו.
מאמץ – התלמיד ישקיע מאמץ בלמידה.
על התלמיד לצאת מחוץ לגבולות הנוחות ולנסות דברים שהם מעבר ליכולתיו הנוכחיות.
משוב – המשוב מגיע ממורה שמבקר אחר ההתקדמות מצביע על בעיות ומציע דרכי התמודדות. עם הזמן התלמיד לומד כיצד למשב את עצמו, לזהות טעויות ולתקנן.
דרכי היישוום של האימון מכוון המטרה הן בעזרת תיווך, שאילות שאלות מנחות ומשוב עצמי ו/או של מומחה.
סרקו את הקוד שלפניכם, הכנסו למצגת השיתופית וערכו השוואה בין שתי הגישות.
מחוון להערכה:
60 נקודות- השוואה של מימד אחד, תוך התייחסות סובייקטיבית ומפורטת מדי.
75 נקודות- השוואה בין 2 מימדים, תוך התייחסות אובייטקטיבית למימד אחד.
85- השוואה בין 3 מימדים, כתיבה תמציתית ומזווית אויקטיבית.
100 נקודות- השוואה בין 4 מימדים, כתיבה תמציתית ומזווית אובייקטיבית.
Published: May 28, 2023
Latest Revision: May 28, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1460969
Copyright © 2023