by mavi
Artwork: Atakan
Copyright © 2023
İstanbul’un fethi, her komutanın hayaliydi
İstanbul, konumu gereği dünyanın en önemli şehirlerinden biriydi. Konumunun mükemmel oluşu İstanbul’u bir hedef haline getiriyordu. Bu sebeple İstanbul’un fethi, birçok komutanın hayallerini süslüyordu. Fethine kadar İstanbul, Emeviler ve Abbasiler, Haçlılar ve Sultan Mehmet’ten önceki padişahların komutasındaki Osmanlılar tarafından kuşatıldı. Ancak Peygamber Efendimiz’in “İstanbul elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur” sözleri, Fatih Sultan Mehmet’e ve güçlü ordusuna nasip oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=pVjmLjeplic
1451’de son kez tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet, hemen hazırlıklara başladı
II. Mehmed, babasının ölümünden sonra 1451’de son defa tahta çıktı. İlk eylemi, Halil Paşa tarafından sürgün edilen Zağanos Paşa’yı görevine geri getirmek oldu. Sadrazam Halil Paşa, kuşatmayı hoş karşılamadığı için daha önce Sultan Mehmet’i iki kez tahtan indirmişti. Sadrazam Halil Paşa’nın bu düşüncesi, kuşatma esnasında Zağanos Paşa’yla fikir ayrılığı yaşamasına sebep olacaktı.
II. Mehmed, İstanbul’a ulaşması mümkün olan yardımları engellemek için Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nın yapılmasını emretti. II. Mehmed’in yakından kontrol ettiği Rumeli Hisarı’nın inşasına 1452 yılının Nisan ayında başlandı ve Ağustos ayında bitti. Bizans İmparatorluğu, hisarın yapımı ve boğazın kapatılması yüzünden çok tedirgin oldu. Hisarın inşasının durdurulmasını isteyen İmparator Kostantin, iki elçi gönderdi. Sultan Mehmet ise bu elçileri idam ettirdi. 1452 yılının Kasım ayında boğazdan geçmeye çalışan iki Venedik gemisi, dur ikazına uymayınca batırıldı. İmparator Kostantin, Papa’dan yardım istedi, ancak bu isteği yanıtsız kaldı. Sadece Cenova takviye kuvvet gönderdi. Giovanni Giustiniani komutasındaki 700 asker, 26 Ocak 1453’te İstanbul’a vardı.
Published: Apr 6, 2023
Latest Revision: Apr 6, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1438098
Copyright © 2023