TEKRAR KULLAN: HER ÜRÜN İÇİN İKİNCİ BİR HAYAT!
Üçüncü aşamada ürünlerin yeniden kullanılması var. Bu noktadaki temel hedef, doğadan gelen kaynakların uzun süre kullanılması, yeniden değerlendirilmesi ve dönüştürülmesi.
Kiralamak, ödünç almak, ikinci el alışverişe yönelmek, ihtiyacı olanlara vermek, tamir etmek, çok amaçlı ürünleri tercih etmek gibi seçenekleri hayatımızın merkezine yerleştiriyoruz. Bir eşyayı uzun süre kullandıktan sonra paylaşıyor ve paylaşamadıklarımızı başka amaçlarla yeniden kullanıma sokuyoruz. Bir başka deyişle hayatımızdaki her ürünün değer süresini uzatıyoruz.
Bizim artık kullanmadıklarımız veya işimize yaramayanlar başkaları için değere dönüşürken evdeki tişörtlerden temizlik bezi, toprak kaplardan saksı yaparak eşyalarımıza veya gıdamıza değer katıyoruz. Yani türetiyoruz.
Türetim ekonomisi dediğimiz ve her değerin yeni bir değer yaratmak için kullanıldığı sistemin temelinde bu yeniden değerlendirme fikri yatıyor. Bu sayede doğal kaynakların kullanılmasıyla üretilen her ürün için ikinci bir hayat başlıyor!
GERİ DÖNÜŞTÜR: BAŞKA ÇAREN KALMADIYSA Dördüncü aşamada, ilk 3 aşamada sözü edilen ilkeleri uygulamamıza rağmen önleyemediğimiz atıklarımız için geri dönüşüm seçeneği var. Geri dönüşümün bir sıfır atık çözüm olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Geri dönüşüm, ancak ilk 3 aşamadaki ilkeleri iyiniyetli ve istekli biçimde yerine getirdiysek kalanlar için bir çözüm. Bu nedenle geri dönüşümden doğa yararına fayda elde etmek istiyorsak doğayla uyumlu içeriğe sahip ürünleri kullanmalıyız. Buna göre doğada uzun süre kalan, mikroplastik oluşturacak şekilde çözünen ve sentetik içerikli ürünleri kullanmamalıyız. Ayrıca kullandığımız her konvansiyonel ürünün doğal ve temiz bir alternatifi olduğunu unutmayalım yeter… Cam, metal, ahşap ve kağıt geri dönüşümü en kolay olanlardan… Ama unutmayalım ki her dönüşüm süreci enerji kaybı, ürün kalitesinde gerileme, yeni bir üretim süreci demek. Sözün özü; evet, geri dönüşüm için doğru şekilde atıklarımızı ayrıştırmalıyız ve doğru kutularla buluşturmalıyız. Bu yöndeki taleplerimizi ve beklentilerimizi belediyelere ve merkezi yönetimlere iletmeliyiz. Bir yandan da son çare olan geri dönüşümün bizi ve dünyamızı tek başına kurtarmayacağını unutmamalıyız…
|
Published: Feb 2, 2023
Latest Revision: Feb 2, 2023
Ourboox Unique Identifier: OB-1413673
Copyright © 2023