Loading Book...

רקע על משחוק-

משחקים ואלמנטים דמויי משחק החלו לפלוש בעולם האמיתי. משחוק, מוגדר כשימוש מכניקת משחק, דינמיקה, ומסגרות לקדם התנהגויות רצויות, והיא מצאה את דרכה לתוך תחומים כגון שיווק, פוליטיקה, כושר ובריאות ועוד.

מהו משחוק?-

השימוש באלמנטים של משחק וטכניקות עיצוב של משחק בהקשרים לא-משחקיים.

המשפט הזה מתחלק לכמה היגדים חשובים כדי לדעת מה הוא באמת שימוש במשחוק:

1.אלמנטים של משחק

2.טכניקת עיצוב משחק

3.הקשרים לא משחקיים

1.אלמנטים של משחק- את החלקים במשחק שאתה צריך לעבוד איתם לדוגמא: ב-empires and allies שהוא משחק רשת חברתי והיה משחק הלחימה והאסטרטגיה הראשון של זינגה. זוהי דוגמא של אלמנטים של משחק במשחק עצמו.

img1423733588827-interface

אנו יכולים לראות עיצוב טיפוסי של משחק כמו: נקודות, משימות, רמה, התקדמות, פרסים, אווטרים, גרפים חברתיים, תגים ועוד.

אפשר לראות את האלמנטים האלה לא רק במשחקים לדוגמא: חברת DevHub הנודעת כאחת בתחום זה , בכך שהפכה תהליך מתיש ומסובך של כתיבת קוד למשחק. בתהליך ביצוע פעולות זיכה את המשתמשים בפרסים ושדרוגים שונים למערכות שבנו, וכך נוצר לו מאין מוטיבציה להשלמת משימות וביצוע פעולות, בתחום שנודע במספר הגבוה של “הנוטשים באמצע ולא מסיימים”. הפרסים איפשרו למשתמשים להשיג עוד יכולות וכלים מתקדמים יותר.

pic5

אנחנו רואים את אותם אלמנטים ולא במקרה, זה מקרה של אימוץ חלק מהאסתטיקה ממה שהמשתמש ראה מהמשחק האחרון שראינו ותבניות עיצוב קבועות הנפוצות ברחבי משחקים וגם בפלטפורמות שבהן משולבות משחוק.

2.טכניקת עיצוב המשחק- המשחקים הם לא רק האלמנטים, מבחינה ויזואלית הם מיוצרים במיוחד באופו שיטתי לצורך הכיף שבמשחק.

3 .הקשרים לא-משחקיים  השגת מטרה אחרת מחוץ למשחק, מלבד ההצלחה במשחק עצמו כגון ב: עסקים מסויימים ,בתי ספר, אצל השפעות חברתיוית ועוד. המטרה בלטפורמות שהן לא המשחק עצמו הוא לעודד להיות מחוץ למשחק. דברים שהם לא משחק הוא כל מקום שבוא המטרה שלך הוא מחוץ למשחק ויכול לעזור לנו להתמודד עם בעיות בעולם האמיתי. פרקטיקה עסקית המתעוררת הן שילוב אלמנטים של משחקי וידאו לתוך סביבת עבודה.

הסטוריה על המשחוק

ב- 2010 משחוק ממש המריא משום שהקהילה הגיעה למסה קריטית והסכימה להשתמש בשם “משחוק” כהמושג שלה, אך גם בין השאר משום שקבוצה של מצגות באמת העלה את הרעיון של משחוק לאנשים.

https://www.youtube.com/watch?v=9NzFCfZMBkU

המצגת ההבאה באמת הצליחה לעורר אנשים לדמיין את הפוטנציאל של משחוק. כיום, משחוק מתחיל להתבגר, למרות שעדיין חדש ואנו עדיין מפתחים רעיונות, אך יש כנסים וחברות רבות באזורים שונים של מרחב המשחוק. וברור שהתעשייה הגיע לנקודה שבה משחוק היא דבר אמיתי ומשמעותי לחברה של ימינו.

משחק, יגידו, זה מחוץ לחוקים. לא מתאים לארגון רציני. אולי ביום כיף שמתקיים אחת לשנה, אך בטח לא בין הכתלים ובתוך מערכות העבודה.

אולם,משחוק אינו משחק. משחוק הינו הוספת תחושת החווייתיות לתוך הפעילות או המערכת הארגונית, ואין בו איום או סיכון על אף ארגון.

משחוק בחינוך-

בחרתי בנושא זה מפני לאחרונה השיעורים שלנו משולבים בסוג של משחק כדי להעביר את החומר בצורה שונה ורציתי גם לראות למה משחוק כל כך דרוד בבתי הספר של היום ומה הופך את השיעור לממושחק.

חינוך הוא תהליך של למידה, בו האדם רוכש ידע, מיומנות, ערכים או עמדות מסויימות. באופן זה ניתן לראות את החינוך כמצבור של פעלות מכוונות, המשפיעות על התנהגות האדם ועל עצוב אישיותו‏.

אך, בתי הספר של היום מתמודדים עם בעיות מרכזיות ברחבי מוטיבציה של תלמידים ומעורבותם. משחוק, או שילוב של אלמנטים ממשחק לתוך הקשר לא -משחקי, מספק הזדמנות לסייע לבתי ספר לפתור את הבעיות הקשות האלה. האינטואיציה מציעה כי משחוק תוכל להניע תלמידים ללמוד טוב יותר ולהתחשב בבתי הספר, לעומת זאת, דורש יותר חשיבה והעמקה.

למה אנו מתכוונים כשאנו מדברים על משחוק בחינוך?

באמצעות משחק יש אפשרות לתלמיד ללמוד בצורה לא פחות אפקטיבית מאשר למידה מסורתית. המוטיבציה של התלמיד לשחק גבוהה יותר מהמוטיבציה שלו ללמוד בצורה מסורתית, ובנוסף לכך משחוק יכול לקרב את התלמיד לתחום הנלמד ובסופו של דבר הוא ימשיך וירצה להתעמק בו עוד. במהלך השיעור התלמידים אינם משחקים במשחר רגיל.

דרך אחת של שילוב משחוק בחינוך הוא דרך פלטפורמה שבו התלמידים מבצעים מטלות כמו בכל שיעור אך התנהלות השיעור והדרך שבה התלמידים צוברים את הנקודות היא כמו במשחק.

דרך נוספת לשיטת לימוד ממושחקת היא דרך: Class Dojo. המשימה היא לחבר כיתות על ידי הבאת מורים, תלמידים והורים ביחד. מורים משתמשים ב- Class Dojoכפלטפורמת תקשורת לעודד תלמידים, ולעודד הורים להצטרף גם. הכיתות נהפכו למקומות חיוביים. אתר זה הוא אתר לחיזוק התנהגויות חיוביות או למידה. למשל, המורה בונה קורס במקצוע מסויים עם יעדים, משימות חובה, משימות רשות ועוד, וככל שהתלמיד מתקדם הוא צובר נקודות, תגים, מדליות ועוד תגמולים.

 הצורה שבה מוצגת המטלות האלו, העיצוב שלהן והצגת פתרונות כמו ניקוד היא זו שהופכת את המטלות בשיעור “הרגילות” למטלות “משחקיות”. בהתחשבות בתכונות אלה, נראה כי שבתי הספר אמורים להיות מקום בו חווית המשחוק היא אולטימטיבית. אך, משהו בסביבה זו לפעמים מכשיל ביצירת עניין בקרב התלמידים.

לשילוב של משחוק בחינוך יש היבטים חיוביים וגם היבטים שליליים.

החוזק של משחוק ובתי ספר יכול להיות מושלמים, אבל הם לא בהכרח כך. ישנן דרכים מהותיות בהם משחוק ובתי ספר יכול כל לעשות אחד את השני גרוע. הבאת אלמנטי חינוך ומשחק יחד יכול להתחבר בפגישה של שני טעמים נהדרים לעבוד ביחד. משחוק יכול להניע תלמידים לעסוק בכיתה, לתת למורים כלים טובים יותר כדי להנחות ולתגמל תלמידים, ולתת לתלמידים להביא את “האני” המלא שלהם תוך כדי מרדף של למידה. זה יכול להראות להם את הדרכים שלמידה יכולה להיות חוויה משמחת, ואת טשטוש הגבולות בין למידה פורמלית או לא פורמלית כדי לעודד את התלמידים ללמוד בחיים רחבים.

לעומת זאת הדוגמא הדרמטית ביותר של טרנספורמציה רגשית במשחק היא סביב הנושא של כישלון. בגלל שהמשחק כרוך בחזרות , הם גם מערבים כישלון חוזר. למעשה, במשחקים רבים זוהי הדרך היחידה ללמוד איך  כאשר התלמיד משחק את המשחק ונכשל שוב ושוב, הוא לומד משהו בכל פעם.משחקים שומרים על קשר חיובי על ידי ביצוע מחזורי משוב מהיר והשמירה על סיכויים נמוכים להצלחה. השחקן יכול להמשיך לנסות עד שהוא מצליח וזה אומר שהוא מסכם מעט מאוד על ידי כך. יש תלמידים שמנסים שוב, וכשהם עושים זאת, הסיכויים להצלחה גבוהים. אפשר להבין למה התלמידים חווים חרדה. משחוק מציע את ההבטחה של חוסן לנוכח הכישלון, על ידי ניסוח חדש של כישלון כחלק הכרחי של למידה מהדוגמאות האלה אפשר לראות מגוון של שימושים אפשריים של משחוק. כאשר יתוכנן ויוצג כראוי, הרבה מאמינים שמשחוק יכול לסייע לבתי ספר ללמד ולתפקד טוב יותר. למעשה, זו גם הדרישה ממשחוק בחינוך.

בקיצור, כמה פרויקטים של משחוק יצליחו, ואחרים ייכשלו. משחוק אינו תרופת פלא אוניברסלית. אם אנו רוצים לשפר את הסיכויים של ערך מתן המשחוק לבתי ספר, צריך לתכננן בקפידה פרויקטים משחוקיים כדי להתמודד עם האתגרים של בתי הספר.

ככל שמשחוק מתפשט ברחבי העולם האמיתי, אין ספק שהוא גם ישפיע על הרבה בתי ספר. על ידי פרויקטים משחוקים המונחים תאורתית, אנשים רבים יכולים לעבוד על מנת להראות כי ההשפעה של משחוק בבתי הספר תהיה חיובי.מחקרים טוענים שמשחוק יהיה חלק בלתי נפרד מחיי התלמידים במשך שנים רבות. אם אנשי החינוך מוכנים לטרום את האנרגיה שלהם,את מוטיבציה ואת הפוטנציאל הגדול מאחורי הרעיון המשחוקי ולכוון אותו לעבר למידה, נוכל לתת לתלמידים את הכלים להפוך אותם ל”מנצחים בעתיד”.

שאלון על משחוק-

ערכתי שאלון קצר ובו שאלות בנושא של שילוב משחק בתחום הלימודי בבתי הספר וביקשתי מעשרה אנשים לענות את דעתם בנושא של השילוב בין השניים.

ההשערה שלי היא שרוב האנשים שיענו על שאלון זה יסכימו שמחוק הוא רעיון טוב לשילוב בבתי הספר ובנוסף לכך, יכול לעזור לבתי הספר עם בעיות התנהגות וגם עם רמת הציונים בכיתות.

הקישור לשאלון-

https://docs.google.com/a/ziv-school.com/forms/d/1dpSxACcTXeq1j4NPqajMvLDpqHaAdooWeMPCJm30M9U/viewform

הקישור לתוצאות של השאלון-

https://docs.google.com/a/ziv-school.com/forms/d/1dpSxACcTXeq1j4NPqajMvLDpqHaAdooWeMPCJm30M9U/edit?usp=forms_home&no_redirect=true#responses

כפי שרואים בתוצאות השאלון ניתן לראות שרוב האנשים אכן חושבים ששילוב של משחוק בתחום החינוכי הוא רעיון טוב אך, יש גם המתנגדים לכך והופתעתי לראות את אחוזי המתנגדים.

 ניתן לראות בתשובות לשאלה 4 ש 100% מהעונים שדעותם חלוקים בעניין המשחוק בחינוך, מסכימים ששילוב של משחוק בתחום הלימודי יכול להעלות את המוטיבציה של התלמידים ללמוד ולהתעמק יותר בחומר מאשר שיעור המתנהל בצורה “רגילה”. לפי תוצאות של השאלה האחרונה רוב העונים מסכימים שכדי לשלב משחק בשיעור פעמיים בשבוע ולא יותר כדי לעזור לתלמידים להתרגל לשינוי בשיעורים שלהם אך עדיין ימשיכו בדרך הרגילה ללמידה שהכירו כל הזמן הזה.

תכנון משחק ללימוד Grammar

מטרת המשחק- שימוש במכלול המשחקים האינטרטי: kahoot כדי לתרגל עם תלמידים דרך חידון על Present Simple ומטרתם של התלמידים הוא לצבור כמה שיותר נקודות כדי לנצח.

חוקי המשחק- התלמידים מתחלקים לקבוצות של 2-3 תלמידים בקבוצה או שכל תלמיד משחק לבד ועליהם לענונות על השאלות המוצגות במחשב המורה על ידי לחיצה על הצורה בטלפונים של הילדים המייצגות את התשובה שהם חושבים שהנכונה היותר לשאלה הנשאלת.

משוב- בטלפונים של הילדים המשחקים במשחק זה יש משוב על כמה נקודות קיבלו עד עכשיו, כמה נקודות נשאר כדי לעבור את סכום הניקוד של מתחרה אחר ובנוסף לכך, כאשר תלמיד עובר את סכום הנקודות של התלמיד השני אומרים לו “כל הכבוד”.

 כאשר התלמיד טועה שאלה אחת, המשחק מעודד אותו להמשיך לנסות עם אמירות כמו “לא נורא,פעם הבאה תצליח”, וכאשר התלמיד צודק הוא מקבל משוב חיובי לדוגמא “כל הכבוד, הצלחת” או “הצלחת, אתה גאון!”.

כיף- צורה מעניינת וכיפית לתלמידים ללמוד חומר באנגלית דרך משחק מחשב המוציא את “הנורמה” מלימודי אנגלית.

חיבור- חיבור קיים על ידי קבוצות אפשריות במשחק שמשתפות פעולה אחד עם השני כדי להגיע לניצחון ועם חומר רב בידיהם בסיום המשחק.

תחרות- קיים תחרות בין התלמידים ובמקר זה נותן יןתר מוטיבציה להמשיך לשחק כדי לנצח והתהליך של המשחק גם לומדים בצורה שונה.

התקדמות- ניתן לקראות התקדמות אצל התשובות של התלמיד על ידי הנקודות, תשובות נכונות וכמה נקודות נשארו לשחקן כדי לעקוף שחקן אחר במקומו.

גאווה- עקב הניצחון של התלמיד או הקבוצה במשחק מראה סוג של גאווה בכך שידעו את רוב החומר ואת רוב הנקודות.

בחירה- יש אפשרות של בחירת תשובה במשחק מאשר בשיעור “רגיל” שאומרים לתלמיד מה נכון לומר ומה לא לומר.

ניקוד- הניקוד מענייה על השאלות נותן מוטיצביה להמשיך להתחרות מול תלמידים אחרים וגם להמשיך להתעמק במשחק וללמוד יותר מהחומר בתוכו.

משחק זה פותר את בעיות ההבנה של התלמידים בכךצ שהוא מציג את החומר בצורה יותר מעניינת ופשוטה לתלמידים ודרך זו גורמת להם לרצות להתעמק בחומר יותר מאשר הצגת הנושא ללא משחק.

 

המשחקללימודGrammar   https://create.kahoot.it/?

_ga=1.245402244.1829173879.1461655569#quiz/459d432c-6caf-4976-b2dc-7c71cbc1ce8d

סיכום-

בעבודה זו נחשפנו למושג משחוק והרעיון שעומד בתוכו והבנו שמחקרים הוכיחו כי משחוק תורם ומשפר את מעורבות המשתמש, תהליכי למידה שונים, ואף לתרום להצלחת פרויקטים חינוכיים שונים. התהליך ליצירת פלטפורמה בה משולבת משחוק מתחילה בהבנת הבסיס של כל משתמש או שחקן, ואת המטרה לשמה אנו משתמשים במשחוק. הפלטפורמה צריכה ליצור מוטיבציה אצל המשתמשים. בהתבסס על כל אלו, צריך ליצור מוצר הכולל חוקי משחק, דרכי תגמול מתאימים ודרכי מוטיבציה שונות.

בחרתי להתמקד במשחוק בחינוך כנושא להתמקד בעבודה שלי מפני ששמתי לב שהרבה מהשיעורים שלנו בבית הספר משולבים עם האלמנטים של משחוק ולכן רציתי להתמקד בנושא זה יותר ולראות למה הרבה בתי ספר התחילו לשלב משחוק בשיעורים ומה הופך את השיעור לממושחק.

מחקרים רבים מראים כי הרבה מבתי הספר של היום מתמודדים עם בעיות שלרוב הן ברחבי מוטיבציה של תלמידים ומעורבותם. משחוק, או השילוב של יסודות המשחק לתוך הקשרים לא משחקיים, מספקת הזדמנות לסייע לבתי ספר לפתור את בעיות הקשות האלו.

למורים צריכים לפתור סוגיות חשובות הקשורות ההסתגלות של תהליך הלמידה לקראת תלמידים שיש להם דרכי למידה שונים ודרישות חדשות להוראה וללמידה. משחוק הוא אחד הגישות החינוכיות והטכניקות להגביר את המוטיבציה ומעורבת של התלמידים. מטרת העבודה הנוכחית היא בחינת והצגת היתרונות של משחוק ולספק כמה רעיונות איך ליישם זאת בתחום החינוכי.

לאחר מכן, בדקתי האם בכלל אנשים חושבים שמשחוק בחינוך הור רעיון טוב ע ידי שאלון שנתתני לעשרה אנשים לענות את דעתם על כמה שאלות.לפי התוצאות ניתן לראות שרוה העונים חושבים שמשחוק הור רעיון טוב ו 100% מהעונים חשבו ששילוב של משחוק או אלמנטים של משחק בשיעורים יכול להעלות את מוטיבציית התלמידים להתקדם בחומר ולרצות ללמוד.

תכננתי משחק ללימוד Grammar על ידי האתר ליצירת משחקים: kahoot שעוזר לתרגל את הצורה של Present Simple בדרך כיפית ומעניינת עבור התלמידים.

לסיכום, משחוק הוא שילוב של אלמנטים מעולם המשחק להקשרים לא משחקיים ולדעתי הרעיון לשלב זאת בתחום החינוכי כדי לעזור עם בעיות משמעת ובעיות מוטיבציה הוא רעיון טוב מאוד. מחקרים מראים שgם הקצב שאנו מתקדמים בתחום זה, כיום הוא מראה תוצאות ושינויים דרמטיים בהתנהגויות של התלמידים לפני השילוב ואחרי, כמובן שינוי מאוד טוב לדעתי.

 

Ad Remove Ads [X]
Skip to content