כתב: מל רוזנברג
תרגמה מאנגלית: מיקי פלד
עצה ראשונה:
לעולם אל תשלח כתב-יד ישירות להוצאה לאור. זאת משום שבסופו של דבר הוא ימצא את דרכו לערמה אחת ביחד עם כתבי-יד נוספים, מיותמים, שאיש אינו קורא. המעטפה עם הספר היקר שלך לא תיפתח לעולם. עליך לפנות להוצאה אך ורק באמצעות סוכן. וסוכנים אמינים – קשה מאוד למצוא.
עצה שנייה:
אל תתאכזב אם לא הצלחת למצוא סוכן שייצג אותך. זה כמעט בלתי אפשרי. סוכנים מחפשים חומרים שיוכלו למכור לבתי ההוצאה לאור שמכירים בהם. מבין מאה כתבי יד שונים שמונחים על שולחן המו”ל, אולי רק אחד מתפרסם. ומעט מאוד ספרים שמתפרסמים נחשבים רווחיים. היתר נזנחים אי שם בדרך. לפי התחשיב שלי, רק כתב יד אחד מתוך כמה אלפים נקנה על ידי הוצאה לאור ומתפרסם.
סוכנים מקצועיים מרוויחים עמלות ממכירת כתב היד שלך למוציא לאור. הסיכויים שלהם טובים בהרבה אם הם מייצגים סופר מוכר בשוק, ידוע לשמצה או כזה שמקושר היטב. במצב הזה של “ביצה ותרנגולת”, סוכנים אינם לוקחים סיכון עם סופרים מתחילים, ולכן אלו מתקשים לחדור לשוק ולקבל הכרה.
את המצב הזה אפשר יהיה לתקן רק אם תהפכו בעצמכם לסופרים שמוציאים את ספריהם לאור.
עצה שלישית:
אל תבזבז כסף רב על פרסום הספר (קווסאקי טוען שסופרים עשויים להוציא אלפי דולרים על פרסום באתר אמאזון ובאתרים דומים). אתה לעולם לא תחזיר את ההשקעה. רוב הסופרים שפרסמו באתרים מסוג זה מעולם לא הצליחו למכור יותר מחמישים ספרים אלקטרוניים, כל אחד בעבור סכום של שני דולרים (וכסופר אתה מקבל רק אחוז זעום מסכום זה).לכן, עשו את החישוב בעצמכם. לאחרונה נתקלתי באתר שגובה תשלום מסופרים בתמורה להפצת אלף ספרים ומכירתם. זהו חלום באספמיה. אל תתפתו לשלם כסף לרמאים שמבטיחים לכם בתמורה פרסום והכרה.
עצה רביעית:
קחו מאייר רק אם אתם עשירים במיוחד, או חובבי מאיירים (כמוני). הסבירות שאי פעם תחזירו את ההשקעה הכספית של תשלום למאייר מקצועי על איור ספר הילדים המקסים שלכם היא אפסית. מי כמוני יודע. מכרתי אלפי ספרי ילדים שהוצאתי לאור בעצמי, והפסדתי כסף רב. אני אוהב את המאיירים שלי, ואינני מתחרט לרגע אחד על אלפי הדולרים ששילמתי להם. אבל אני יכול להרשות זאת לעצמי. האם גם אתם?
עצה חמישית:
בתור התחלה תוכלו לעצב בעצמכם את כריכת הספר, בחינם, או בעבור דולר אחד. היכנסו ל-www.canva.comאו כל אתר דומה. אפילו אני, שחסר כל כישרון בעיצוב, הצלחתי לעצב בעצמי את הכריכה לספר זה בתוך פחות מעשר דקות. אני מאמין שאתם יכולים להצליח הרבה יותר. אז אם אתם כישרוניים, ונחה עליכם המוזה ואתם חשים דחף בלתי נשלט לשלוח לי עיצוב מוצלח יותר לכריכה – אתם מוזמנים. המייל שלי הוא [email protected].
עצה שישית:
מהלך של גיוס מאייר לספר עלול להתברר כמכשלה רצינית. נניח שהחלטתם על הפצה עצמאית של ספר הילדים שלכם, וכבר שילמתם למאייר שסיפק לכם איורים מרהיבים לספר. ונניח שבאורח פלא שפר עליכם מזלכם וגם מצאתם מו”ל שהסכים להוציא לאור את ספרכם (אני הצלחתי, פעם אחת). עליכם להיות מודעים לעובדה שהוצאות לאור יעדיפו לעבוד עם המאיירים שלהם, ולכן מאוד לא סביר שישתמשו באיורים שתביאו להם, ששילמתם בעבורם כסף רב. בסופו של דבר תמצאו את עצמכם עם ספר שאין לכם אפשרות לפרסם, בגלל היקשרות מגבילה עם מאייר או איוריו.
עצה שביעית:
כיום אין טעם רב בהפצה של ספר מודפס. גם אם הוא מקורי, עם כריכה קשה, מאויר לתפארת ומביא סיפור שיהמם את העולם, זה כמעט בלתי אפשרי למכור יותר מחמישים או מאה עותקים שלו. בסופו של דבר תמצא את עצמך ממלא מחסן שלם בספרים שלא נמכרו (יש לי המון כאלה, אשמח למכור לכם אלף, תאמינו לי, הם נפלאים). חנויות הספרים לא יחזיקו מלאי של ספרך, מדהים ככל שיהיה, והעולם לא יעצור את נשימתו לקראתו, משום שלא יהיה מודע כלל לקיומו. אמנם, אין תחושה נפלאה יותר מלראות את הספר שלך מודפס, אבל זה מאוד יקר. אז אם אינך עשיר, או נהנה מהשחתה מיותרת של עצים, זוהי אופציה מטופשת. אני מצטער. אני בחרתי בה בטיפשותי פעם אחר פעם. והגיע הזמן לספר לעולם שזוהי טעות. הרבה יותר חכם ונכון לפרסם ספר מקוון.
עצה שמינית:
כתבו, איירו ופרסמו בעצמכם מתוך תשוקה ואהבה לדבר. עשו זאת ללא תמורה (זה עדיף מאשר להוציא אלפי דולרים). שתפו אחרים בספרים המקוונים שלכם. עשו לעצמכם שם על ידי כך שתפיצו ותשתפו אותם בחינם בקרב כמה שיותר אנשים שירצו לקרוא אותם. כתבו מפני שאתם רוצים לכתוב, ולא מפני שאתם חושבים שאולי תרוויחו כסף מכך (נהפוך הוא). תנו את כתבי היד שלכם לאחרים ובקשו לשמוע מה דעתם, שפרו, שכתבו, שפרו ושכתבו שוב ושוב. היו הסופרים הטובים ביותר שהנכם יכולים להיות, ותיהנו מכל רגע.
כתיבה יצירתית היא כמו משחק של טניס. מעטים מאתנו מגיעים לרמה מקצועית של תחרויות. אנחנו משחקים טניס בגלל שאנחנו נהנים מזה. ואם כמה אנשים צופים בנו כשאנו משחקים – זה נפלא. אם מישהו נותן לנו כמה עצות לשיפור החבטה, אנחנו מקבלים אותן. בבקשה חישבו על זה.
עצה תשיעית:
אל תחששו מגניבה של החומרים שלכם – טקסטים או איורים. נכון, ישנם מקרים רבים של חוסר יושר וניצול של הרשת לצורך העתקה והורדה של חומרים מקוריים. זה אכזרי ולא הוגן, בלשון המעטה. ועם זאת, אם תאמרו לעצמכם “לא אעלה את החומרים שלי לאינטרנט כי יגנבו לי אותם”, סביר להניח שבעצם כך תעשו לעצמכם שירות הפוך. עדיף שתוציאו אותם החוצה ותעשו לכם שם. אחרי הכל, האלטרנטיבה השנייה היא לא לפרסם כלל. וזכרו שאנשים יכולים לגנוב את היצירות שלכם גם אם הן מודפסות (כבר עשו זאת בעבר).
עצה עשירית:
האפשרות של זכויות יוצרים דיגיטליות (הטקסט מוצפן ומקשה על ההעתקה, אך אינו ניתן לקריאה ע”י מנועי החיפוש ברשת), משרתת מצוין מו”לים וסופרים מוכרים, אך אינה עושה שירות טוב לכל היתר. כשמנועי החיפוש אינם מסוגלים לאתר את התוכן שכתבנו, הם לא ידרגו אותנו בחיפוש. אם תבדקו את החיפושים הראשונים של הצירוף “Love Yogurt” או “magic street”, תוכלו למצוא את הספרים המקוונים שלי במקום גבוה ברשימת החיפוש. הסיבה לכך היא שאתרים כמו Ourboox.com המשתמשים ב-HTML5 מאפשרים למנועי החיפוש לראות ולדרג כל מילה מהתוכן (מבלי לאפשר לקוראים להעתיק אותן בעצמם).
עצת בונוס:
ישנם מאיירים (גם מאיירים מקצועיים), שמתאהבים בסיפורים ומוכנים לאייר אותם בשמחה, כחלק מפרויקט משותף וללא תמורה כספית. נסו למצוא כאלה ורתמו אותם לנושא. זה לא קל, אבל זה נהדר אם זה קורה. הוכחה חיה לכך הם ספריי: Color My World, Why I Love Yogurt, The Early Bird שלושה שיתופי פעולה מקסימים שלי עם שלושה מאיירים נפלאים. מעבר לכך, תמיד תוכלו להשתמש בתמונות שצילמתם, או בצילומים אחרים – ובלבד שיש לכם זכות לעשות בהם שימוש. גם זאת אפשרות מצוינת.
אז קדימה, פרסמו עכשיו!!
בהצלחה!!
Thank you for reading my book! If you enjoyed it, you might also want to read
“כך תבחרו לעצמכם גיטרה חדשה”
http://www.ourboox.com/?post_type=books&p=14717&preview=true
Read more about me and see ALL my books on Ourboox (warning: I have many)
http://www.ourboox.com/community/drmel/profile/edit/group/1/
Or even better, create a book of your own!!!
http://www.ourboox.com/books/contemporary-hebrew-poetry-translations-by-mel-rosenberg/
Published: Jul 22, 2014
Latest Revision: Aug 21, 2014
Ourboox Unique Identifier: OB-14003
Copyright © 2014