by khitam
Copyright © 2016
תוכן השיר
השיר פותח בבעירה ומסיים בה . כל בית מביא תמונות שבהן מגלה הדובר את רגשותיו , רגשותיו הולכים ומתעצמים במהלך השיר.
השיר כבלדה : זהו שיר בלדה על רגשות של גבר כלפי אישה . יש בשיר יסודות בלדיסטיים מובהקים :
- תנועה מהירה ודינאמית .
- מתח דרמטי בשיר.
יסוד טראגי וחזרה על מילים ותבניות לשוניות מקבילות .
המשמעות של השם בלדה : השם ” בלדה ” משמעותו המילולית שיר מחול , או שיר ליווי למחול . ואילו מצד המהות מוגדרת הבלדה לרוב כשיר זמר שיש בו סיפור מעשה .
משמעות כותרת השיר : השם השיר ” ניגון עתיק “ משמעותו:
- ניגון שראשיתו בעבר הרחוק .
כשם המכוון לרגשות הקיימים באדם – רגשות הקנאה לאישה האהובה . חשיפת הרגשות נעשית באמצעות תיאור מעשים , שהדובר מצהיר על נכונותו לעשותם למען הנמענת . העוצמה הולכת וגוברת ומגיעה לשיאה בבית האחרון של השיר , שבו קיים היסוד הטרגי .
מבנה השיר : השיר בנוי מסדרה של משפטי תנאי . חלקו הראשון של כל משפט תנאי מתייחס למצבה או לרצונה של האישה , וחלקו השני מדבר על התוצאה – על המעשים שמוכן הדובר לעשות למענה .מבנה זה , חוזר בשיר שש פעמים , מבנה התורם למתח הן בתוך כל משפט והן בשיר כולו . מתח זה מגיע לשיאו בבית האחרון, שהוא עיקרו של השיר , המציג את הצד האחר של האהובה , את הקנאה .
הבית הראשון : מתאר התרחשות בלילה. האווירה בבית זה מתוחה ודרמטית והיא נובעת מן היסודות המנוגדים המצויים בציוריו . מים { דמעה } לעומת אש { אבער כצרור תבן }, קור לעומת חום , שמחה לעומת צער . קיים חוסר פרופורציה בין מצבה של האישה ובין המעשים אצל הדובר . אם האישה בוכה , הדובר מבעיר את שמחתו ; אם קר לה , הוא מוותר על משכבו למענה ומביע נכונותו לשכב על אבן . הציורים מעידים
Published: Jun 1, 2016
Latest Revision: Jun 1, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-137760
Copyright © 2016