עיתון ” פעימות” הוקם בשנת 2021 , ע”י בוגרי מכללת וינגייט . אנו מתמחים להוראה בחינוך הגופני המלמדים בבתי ספר ברחבי הארץ .
בחרנו במקצוע הוראה מתוך ייעוד וחזון ואנו מעוניינים לעשות את מרב המאמצים כדי לשפר את רמת החינוך בארץ ולהעביר לתלמידים לא רק את החומר הלימודי הנדרש באותו מקצוע, אלא גם לחנך אותם להיות תלמידים טובים יותר מהבחינה האנושית והמוסרית. מקצוע ההוראה נחשב למקצוע שוחק, ההתמודדות היום יומית מול תלמידים והורים אינה פשוטה בכלל, אבל כל הצלחה, כל הישג ולו הקטן ביותר מכפרים על כל השאר.
האהבה העמוקה שלנו לתחום ההוראה בכלל ולתחום החינוך הגופני בפרט מאפשרת לנו להשקיע המון מהאנרגיה והיצירתיות והזמן שיש לנו לטובת התלמידים. החינוך הגופני בביה”ס מפתח ומטפח אצל התלמיד דפוסי התנהגות במסגרת הספורטיבית והיום יומית תוך כדי חינוך לחיים.
אנו מאמינים כי רציונל החינוך הגופני משולב בתפיסתו החינוכית של בית הספר לטפח בוגר משכיל, יחיד ומיוחד, מודע, שותף אחראי ובעל ערכים חברתיים שהם עמודי התווך של בית הספר.
תלמידים מספרים
מחברים : תום ברמי וסיון אברהם
התקופה האחרונה הייתה שונה מכל מה שהכרנו בעבר. היא הצריכה התמודדות עם השפעות המגיפה, והפגישה את הציבור הרחב , את אנשי החינוך ואת כל אחד מאתנו עם דאגות אישיות למצב בריאותי, לקרובים לנו , ולמצב כלכלי.
בתקופה “רגילה” שבה התלמידים מגיעים לבית ספר , מבלים שם את רוב שעות היום , אנו מתעניינים בשלום התלמידים , מוודאים שהם שהכול כשורה , ואם לא אנו עושים הכול כדיי לדאוג לרווחתם . אנו שמחים על השיבה לשגרה המתבצעת באופן הדרגתי.
חשוב לנו בתור חלק מצוות החינוך , לדעת את הקשיים , מצוקות , אתגרים או אפילו את הפינות אור בקטנות בתקופה מחשלת זו. לכן ראיינו תלמידים מבתי ספר שונים בגילאים שונים , שיספרו לנו מעט מחוויותיהם מהתקופה .
ארגז כלים : טיפים איך להתמודד בתור מתמחה בהוראה בבית ספר חדש
מחברת :סיון אברהם
המתמחה בהוראה הוא בוגר הכשרת עובדי הוראה, העובד במערכת החינוך כעובד הוראה בתנאי אמת בהיקף של לפחות שליש משרה. המתמחה משתתף בסדנת התמחות במוסד אקדמי להכשרת עובדי הוראה, מקבל ליווי שנתי של חונך ועומד בתהליך של הערכה, לקראת רישיון לעיסוק בהוראה
קצת מספרים
נתונים שמפרסמת הלשכה המרכזי לסטטיסטיקה בתאריך 12.06.2019, עולה כי חלה ירידה קלה בשיעור הנוטשים את מקצוע ההוראה. לפי הנתונים, 3.9% מעובדי ההוראה עוזבים בממוצע כל שנה את מערכת החינוך, ירידה קלה לעומת שיעור עזיבה בשנים קודמות(4.6%). עם זאת, הנתונים מראים כי עדיין מורים צעירים רבים נוטשים את המקצוע: 11% מעובדי ההוראה החדשים, כלומר 1 מכל 10 מורים עוזב את מערכת החינוך לאחר שנה בלבד. 19% מהמורים, כלומר 1 מכל 5 עוזב לאחר 3 שנות הוראה בלבד.
הישרדות
אני מגדירה את השלב הראשון בחייו המקצועיים של מורה כ- ‘הישרדות’, והוא נמשך על פני השנה הראשונה ויכול גם להמשך מעבר לה, תלוי באישיותו של המורה. זו שנה עמוסת קשיים, מאתגרת, חדשה, מלאה באי־ודאות וביטחון עצמי מעורער. מורה מתחיל, עד שלא ממזמן היה יושב בכיתה , במכללה כמו תלמידיו , ממלא מטלות כמו תלמידיו ואף מסגל הרבה מתכונות התלמיד הטיפוסי . הנה עכשיו הוא עומד מול כיתה ומנהיג אותה, מלווה אותה , עומד על חוקיי השיעור והתנהגות בכיתה. מורה בשנה הראשונה צריך לעבור שנה מאתגרת וחדשה זו – מאחד בספטמבר ועד שלושים ביוני – והוא לא יודע כלום, הוא בא עם ארגז כלים שניתן לו במהלך 4 שנות ההוראה. אך האם זה מבטיח לו הצלחה בפועל לא ממש. הוא צריך לשרוד כל דבר חדש שניתן לו , כמו התנהגויות שלא ציפה להן, בעיות עם תלמידים, לעקוב אחר התנהגויות והתפתחויות התלמיד, הכלה וכו’. אם הוא שרד, הוא יודע שעם הזמן הדברים יתבהרו וילכו יותר בקלות. אם אדם הצליח לעבור את השנה , זה לא אומר עדיין שהוא מורה טוב, אבל הוא על מסלול ההצלחה. התהליך מזכיר לידה ראשונה, ההיריון מדמה 4 שנות לימודי הוראה, ציפיות של ההורה לילד, איך להתנהג אתו, מה הציפיות שיש לי ממנו, איך אני אהיה הורה טוב לילד שלי בצורה הכי מיטבית, הרבה עצות ניתנות מגורמים חיצוניים בשלב הזה. לאחר הלידה, הכל חדש, מאתגר מבולבל , רווי בלמידה ועזרה . עם הילד השני זה הרבה יותר קל, מתחיל גיבוש הזהות ההורית, כמו זהות המקצועית כמורה.
מדוע מורים מתחילים זה נכס ?
הוראה זה יותר ממקצוע, להוראה יש כוח עצום. למורה יש חלק גדול מעיצובו של הילד, בכוחו הוא יכול להרים או להוריד תלמיד. תנאי העבודה כמורה מתחיל “לא בשמיים” , דבר העלול לגרוע ממיצוי הפוטנציאל החיובי שיכול להיות במקצוע . המורה המתחיל , לפני שעוד כף רגלו דורכת בבית הספר , רווי בידע שניתן לו מהכשרתו המקצועית, כל מורה מתחיל לוקח את הכלים שנתנו לו וחווה את חווית ההוראה באופן שונה וייחודי לו . דבר זה נוצר מהסיבה העיקרית שעדיין לא נכנס למעגל ההוראה ועדיין לא סיגל לעצמו את תרבות ההוראה שנראית בבית הספר. המתמחה הינו ” טאבולה ראסה” (לוח חלק) שבו הוא בא עם גישתו הייחודית לעולם ההוראה.
ממורה מתחיל אפשר ללמוד כיצד ניתן לגוון, לשנות ואף לעורר איכויות שונות אצל תלמידים. לרוב, מורה מתחיל הוא בגישה יותר צעירה ונמרצת להחדיר את ערכיו בילדי הכיתה , הוא עם מוטיבציה שניתנה לו בתואר כדי לשנות, להנהיג , להדריך, להעצים ולגרום להשגת שינוי במערכת.
אף אחד לא הולך להוראה כי זו “עבודה קלה”, “משכורת גבוהה” וכו’.
בדרך כלל אדם שבוחר במקצוע הוראה בא מתוך שליחות ורצון לחנך באמת. המורים הוותיקים יכולים להשתמש ברעיונות המורים המתחילים ולנסות לחדש ולגוון בהוראתם. לדוגמה- בשנה זו פעלנו דרך הזום לרוב, אני כמורה מתחילה הנמצאת בסטאז’ הכנתי מערכים יצירתיים ומגוונים ושלחתי למורים שאיתי בצוות, דבר זה התקבל בברכות, וזאת כיוון שהחומרים נגעו לתלמידים וכך יצרו מוטיבציה גבוהה להיכנס לשיעור, לפתוח מצלמה , להשתתף וכו’.
אפשר להיעזר ולשמוע למורה המתחיל, כדי לגוון ברעיונות והדבר הכי חשוב, לקרב את התלמידים למקצוע וליצור עניין ולא שחיקה.
——->
קשיים וטיפים להתמודדות
1) השגת תשומת הלב של התלמידים
כשתיכנס לכיתה בפעמים הראשונות אתה עלול לחטוף הלם. הקושי לקבל את תשומת הלב מהתלמידים ולפעמים אפילו להשתלט על הכיתה כדי ליצור אווירת למידה נראה כקושי שבלתי אפשרי להתמודד איתו. כך גם החוצפה של חלק מהתלמידים- קושי בלהכיל את ההתחצפות . כדאי לזכור שאינך הראשון שמתמודד עם סיטואציה כזו וחוטף את ההלם הזה. כמעט כל מורה התמודד עם אותו המצב בדיוק. העניין הוא שהמצב הזה עובר בהדרגה עם הניסיון והידע שצוברים בהוראה. עם הזמן תמצא את הדרך ליצור את אווירת למידה נאותה בכיתה וגם ללמד את התלמידים תוך קבלת תשומת ליבם.
אחת הדרכים להתמודד עם הקשיים שיצוצו (והם תמיד מגיעים) היא הכנת כמה שיותר מערכי שיעור לפני או לאסוף כמה שיותר מערכים תוך כדי התואר. גם אם עדיין לא הספקת לעשות זאת – כדאי לנסות למצוא זמן ולהכין מספר מערכים. בנוסף, בכל מקרה ובמיוחד ברגעים הקשים, חשוב גם לזכור שהתלמידים לא נגדך. הם לפעמים נגד החומר שאתה מלמד או הדרך בה אתה מלמד אותו. אבל בעיקר הם לא תמיד רוצים ללמוד ולא תמיד יודעים איך הלמידה הזו תעזור להם.
2) יש לך ידע , תשתמש בו בחכמה
אין ספק שיש לך ידע רחב וגם ניסיון רב, וששניהם בוודאי יביאו תועלת רבה בהוראה. השתמש בידע ובניסיון שלך, אבל השתדל שלא להגיד דברים שיחשבו כיהירים או מתנשאים על שאר חברי הצוות המקצועי. גם אם נראה לך שדברים בבית הספר לא נעשים נכון, כדאי לבדוק כמה פעמים אם אכן זה כך ולנסות להבין את מקור הטעות. אם החלטת להעיר על כך, כדאי לעשות זאת בארבע עיניים עם בעל הדבר ובצורה מכבדת. לאט לאט תמצא את הדרך לעשות את הדברים כפי שאתה מבין, כמו כן יהיה לך יותר ביטחון להוביל דברים בדרך שלך. זאת ועוד, ככל שתוכיח את עצמך ואת יכולותיך, ותיטמע בתוך בית הספר, זה יעבוד טוב יותר. חשוב לזכור – לעשות שינויים עוד יהיה לך זמן. כעת אולי אפשר לתת לעצמך זמן לגלות, ללמוד, להתפתח וכן – גם לזכור את הדברים שהפריעו לך כדי שתוכל/י לשנותם בהמשך.
3) להתרגל למערכת חדשה זה לא פשוט בכלל
אתה מגיע ממערכת שונה לגמרי. התרבות הארגונית של בית הספר שונה מהתרבות הארגונית של תעשיות שונות, מי שלא עבד בבית ספר לא יכול לדעת כיצד מתנהלים הדברים.
אז נכון, קשה להתרגל לפעמים ויתכן שיהיה לך צורך לדבר על כך עם אחרים. עם זאת, לא בטוח שדיבור רב על ההבדלים הללו עם חבריך החדשים לעבודה יסייע לקליטה שלך בבית הספר. כדאי לפתוח את העיניים, את האוזניים כדי ללמוד את המקום החדש אליו הגעת. לא הכול טוב ולא הכול רע במערכת החינוך.
4) העיקר הוא לא לוותר
היכנס אל המערכת החדשה בזהירות, עם הרבה כבוד ורצון ללמוד, אבל מאידך גם אל תוותר על מה שרצית להביא למערכת. כפי שאתה כבר יודע – חינוך הוא תהליך לא קצר. גם כאן אתה תגיע לשינויים שרצית, פשוט יתכן שזה יקרה לאט יותר משציפית.
5) מוטיבציה של תלמידים
הנעת התלמידים לשיעור, החדרת החשק בתלמידים זה אולי אחד הדברים הכי מאתגרים את המורה המתחיל ובכלל. דבר זה קשה מנשוא בגלל תפיסת התלמידים את בית הספר , כמקום עם מטלות וחובות . התלמידים מבלים את מרבית זמנם בבית הספר ורק מחכים לרגע בו הצלצול ישמע והם ירוצו לביתם .
בבסיס של כל ילד יש את הרצון להצליח. גלה סובלנות כלפי הילד. כדי לעזור לו, פרקי את המטלה לשלבים, תעבור עם הילד שלב שלב ותן לו לחוות הצלחות קטנות. דאג לשבח ולעודד בכל שלב ולהשרות בו תחושה שהוא יכול להתגבר על הפחד ולהצליח. גם אם הוא נכשל מדי פעם, צריך לעודד ללמוד, ולהצליח במשימה הבאה. מהצלחה להצלחה, תחושת הביטחון של הילד תגבר, וכך האמונה שלו בעצמו וביכולותיו. ילדים כמו מבוגרים רוצים להרגיש את ההצלחה בשיעור ובכלל ולהרגיש שיש לו מישהו המלווה אותו לדרך.
לדוגמה, אני מורה מתמחה לחינוך גופני בחטיבת ביניים. רוב השיעורים השנה הועברו בזום, ניצלתי את פלטפורמה זו בין היתר לפעילות התלמידים, גם להכנסת חומרים עיוניים , הסבר של למה אנחנו מבצעים חינוך גופני, טיפים בנושא אכילה, עצות וכו’.
התלמידות התלהבו ורצו לדעת עוד ועוד גם אחרי שהסתיים השיעור. ראיתי בשיעור לאחר מכן את המוטיבציה לפעול בשיעור.
——->
6) רלוונטיות לתלמיד
ישנן הרבה הערכות שבשימוש של אנשי המקצוע , המורים המתמחים מקבלים את הערכה הקבועה במהלך כל השנים. אך האם יש דרך אחת לקבוע הערכת תלמיד ? כמו שאין טיפוס אחד של תלמידים, גם הערכות יכולות להשתנות בהתאם .
המורה המתחיל יכול להתייעץ עם סגל מורי ממקצועו ולהחליט על הוראה ייחודית לכיתתו או לתלמיד ספציפי . ישנם תלמידים מגוונים בעלי צרכים שונים שהמורה צריך לקחת לתשומת ליבו.
לדוגמא , בבית הספר שאני מלמדת בתור מתמחה, התייעצתי עם סגל המורים לחינוך גופני על הערכה חלופית בתקופת הזום . הערכה חלופית כללה ביצוע אימון שלם , עם לימוד על השרירים העיקריים ותרגילים רלוונטיים, התלמיד נהייה “אדון לעצמו”, ולא אחד שמעתיק את תנועות המורה כמו תוכי. הוא מבין את משמעות הדברים . ראיתי את התוצאות החיוביות של עבודה זו , במהלך השיעורים לאורך השנה.
7) למה דווקא לי ?
לקחת נשימה ארוכה ולזכור שזו שנה ראשונה, זה זמני ודברים נוטים להשתפר. הסתכלות והתבוננות על כך תסייע לראות דברים בפרופורציה. התחושות המתסכלות, המייאשות והקשות הן מנת חלקם של רבים. יש עוד מורים שמרגישים כך לעיתים וזה לא רק אצלך… כך, שתמיכה יכולה להיות גורם משמעותי בהסתגלות מיטיבה.
השיעור שלך הוא רק שיעור אחד מיני הרבה שיעורים שהילדים חוו לאורך היום , וזה עוד לא כולל את ההתמודדויות של התלמידים בדברים שלא קשורים לבית ספר , בחייהם הפרטיים , כן יש להם גם כאלה.
תחשבו למה התלמיד עשה לי את זה ? מה מונע ממנו להתנהג בצורה יפה ? אולי תפתרו כמה ממצוקותיהם של התלמידים שלכם , וגם לא תיקחו ללב כל פעם שקורה דבר כזה.
8) לתרום ולקחת חלק
הקליטה של מתמחים בבית ספר חדש , רווי בקשיים . כמו כניסה של ילד לכיתה חדשה שכלל לא מכיר, עכשיו יצטרך ליצור חברויות חדשות, להשתלב עם התלמידים הוותיקים , להשמיע את קולו . לא קל נכון ? מאוד נכון גם למורה המתמחה בבית ספר חדש .
אל תפחדו לתרום לבית ספר , לקחת חלק במשימות בית ספריות , ליטול על עצמכן תפקידים בגדר הסביר שתוכלו למצות את עצמכם בבית הספר וכך יכול לתרום להשתלבותכם בבית הספר החדש , כך יכירו אתכם יותר טוב , תיצרו רושם חיובי מבחינת המנהל וצוות המורים.
לדוגמא, במהלך השנה, הצגתי את עצמי כמדריכת פילאטיס , והצעתי שאקיים לסגל המורים אימוני פילאטיס בזום . ואכן קרה! פעם בחודש ביצעתי שיעור בשעות הערב דרך הזום למורים , הם אהבו מאוד . דבר זה תרם להשתלבותי לביטחון העצמי שלי בבית ספר , ולעוד מורים להכיר אותי .
9) משוב היא נקודת המפתח
בתור מורים מתמחים , עדיין יש אפפה כלשהי בנוגע לדברים שונים בבית ספר . לא תמיד הדריכו אותכם במוסד שבו למדתם 4 שנים את התואר לכל תרחיש ותרחיש שיש בבית הספר (ויש!) . כמובן שככל שתחוו יותר , כך גם אולי תטעו יותר כי לא התנסיתם ולא תרגלתם את מה שקורה.
היו פתוחים לביקורת ולמשוב של מורים ותיקים. המשוב הוא האמצעי היעיל ביותר להתפתחות אישית ולקידום למידה, טעויות יהיו, השאלה מה לקחתי מזה הלאה לקריירה שלי בתור מורה.
10) לכבד תלמידים
אתם מדריכים את התלמידים ומלווים מאותם לאורך השנה , אפילו שאתם מתמחים אתם יכולים תופסים מקום חשוב אצל התלמידים . תלמיד הוא תלמיד אך הוא גם ילד , חשוב לזכור זאת . יש לגלות כבוד, רגישות ואורך רוח כלפי התלמידים שלנו. תלמיד שיפגוש מבוגר תומך ומכיל יגלה רצון רב יותר ללמוד ולהצליח. תפקידנו להאיר את החוזקות של התלמיד ולהצעיד אותו קדימה, ואולי ניתן לסכם הכל במילה אחת, אהבה. עבודה מתוך אהבת אדם ומתוך רצון לקדם זהו המפתח.
המעבר מסטטוס של סטודנט צעיר למורה מדגיש את כובד האחריות המוטלת על כתפינו. לא משנה מה קורה , צורה מכבדת צריכה להיות בראש! גם אם זה אומר אם התלמיד הגזים מעט, תפעלו בדרך המקובלת ולא בצורה אימפולסיבית . כל אחד מסגל ההוראה הוא מודל לחיקוי , גם אם זה לא נראה לכם שלוקחים אתכם ברצינות . בסיום, התלמיד צופה בכם, נתינת כבוד תלמד גם אותו לתת כבוד , אלייך , לחבר ולמורה אחר.
אתם מעורבים, אתם מעצבים , אתם משפיעים !
מקורות
אופורי נ. (2018) “5 דברים שכל מורה מתחיל/ה חייב/ת לדעת” נמצא מאתר באתר אינטרנט ב 8 ב 26 באוגוסט 2018.
https://www.edunow.org.il/article/3703.
הררי ר. (2017) “למורה החדש באהבה: 12 עצות ותובנות מהוותיקים לחדשים” נמצא באתר אינטרנט ב5 לספטמבר 2017 . https://www.edunow.org.il/article/3509.
הערכה חלופית בזיקה לערכים בציוני חינוך גופני
מחברת : רולה עבד- אלקאדר
העבודה שלנו כמורים מאמנים מדריכים או אפילו הורים הוא לחנך וללמד את הילדים שלנו לא רק מקצועות שיעזרו להם בלימודים בעתיד אלה גם הערכים שעושים ממנו בני אדם.
ספורט הוא המקצוע הכי חביב על התלמידים בבית הספר, וצריך להשתמש בו ללמד את הערכים החשובים לחיים כמו: הגינות, כבוד לזולת, אמינות, אחריות, משמעת עצמית, שמירה על החוק/כללים, התמודדות במצבי לחץ, סדר ארגון, שיתוף פעולה, הגשמה עצמית, מצוינות, הובלה, נחישות, התמדה, מוטיבציה גבוהה, בריאות נפשית, שלווה ורוגע והרשימה עוד ארוכה.
חשוב להציב מטרות מאתגרות כדי לגרות את הילדים לחתור למצוינות . אבל המשובים צריכים להדגיש את הדרך יותר מאשר את התוצאה . חשוב מאוד לתת חיזוקים חיוביים על הניסיונות של הילדים לעשות את המיטב. למשל אם ילד רץ הכי מהר, בין אם השיג את הכדור או לא.
הספורט והמשחק מזמנים הזדמנות מצוינת לחיזוקים חיוביים על שיתוף פעולה, על הגינות, התנהגות מכבדת -בתוך הקבוצה או כלפי היריב . הניצחון הוא לא העיקר ועלינו להעביר את זה לילד בחכמה . מהצד השני אם הניצחון מושג לא לבטל את חשיבותו , לא כמטרה אלא כאמצעי להעצמה ועידוד להמשיך להשקיע , בנוסף ניצחון עוזר לוודא התקדמות , ואיך מתנהלים לאורו .
גם הפסד ניתן לנצל , לתת פידבקים חיוביים על הפסד בכבוד ובהגינות, גם על התמודדות עם הפסד אם ילד מפסיד יוצא בראש מורם, ומצפה להצליח יותר בפעם הבאה .
חשוב מאוד להעיר לילדים כאשר פועלים בניגוד לערכים שבחרנו להגיש, להעיר על חוסר השקעה או היעדר כבוד אבל יותר חשוב לחזק אותם דרך משוב חיובי במהלך השיעור , עלינו לעשות את כל המאמץ שילד יקבל משובים חיוביים מהערות .גם אם זה אומר לזמן לו בכוח את חווית ההצלחה או הפעולה הנכונה, אנחנו צריכים ליצר את הסיטואציה שבה נוכל להביע הערכה .
אני מאמינה שצריך לבסס את הציונים של התלמידים בבית הספר על ערכים שברצינו לשמור לעתיד בנוסף אחוז על ההישגים הפיזיים והמיומנויות.
לדוגמה, מה שאני עושה בשיעורים שלי אני מציבה ערך לכל שני שיעורים ומדגישה אותו מאוד במהלך השיעור (לדוגמה עבודה קבוצתית ) ומעריכה את התלמידים לפי פעולתם בזמן השיעור -מנסה לעזור להם בהבנה איך משיגים את המטרה עם שמירה על הערך המודגש לשיעור, ובהתאם להתנהגותם של התלמידים נותנים משוב בונה, ואיך לשפר את ההתנהגות שלהם, אז התלמידים מקבלים עובר על הערך הזה ועוברים לערך הבא עם השמירה של כל מה שלמדנו .
מקורות
יוזמה מרכז לידע ומחקר בחינוך – נובמבר 2012 http://education.academy.ac.il/SystemFiles/23365.pdf
לאנץ טיים – דודו פ. https://www.lunch-time.co.il/%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%A1%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%98/sport_values/
Published: May 29, 2021
Latest Revision: May 29, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-1155374
Copyright © 2021