SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS eTwinning by NEVİN ÖZTÜRK YABANOĞLU - Illustrated by GAZİ MUSTAFA KEMAL İLKOKULU 1/B SINIFI - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS eTwinning

by

Artwork: GAZİ MUSTAFA KEMAL İLKOKULU 1/B SINIFI

  • Joined Dec 2018
  • Published Books 10

Nevruz: Pek çok toplum için yılbaşı niteliğini taşıyan Nevruz, “yeni gün” anlamına geliyor. Bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz, halen Kuzey Yarımküre’de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan ülkelerde yaygın olarak kutlanıyor.

 

2

Aşıklık geleneği: Anadolu’nun kültürel zenginliğinin ve çeşitliliğinin bir simgesi olan aşıklık geleneği, şiir, müzik ve hikaye anlatımını içerir.

3

Islık dili: Parmak, dil, diş, dudak ve yanaklar yardımıyla oluşan ıslık dili, günümüzde Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 10 bine yakın insan tarafından kullanılıyor.

4

Geleneksel Türk okçuluğu:
Yüzyıllardan bu yana yapılan geleneksel spordur. Türk okçuları okçu, kemankeş, tirendaz ve kavsi isimleriyle anılıyor.

5

Minyatür sanatı:
Öykü, olay ya da bilgilerin resim diliyle anlatma sanatına “minyatür” denir.

6

Dede Korkut mirası: Günümüzde destan kültürü, halk masalları ve halk müziği olarak yaşatılıyor. Dede Korkut mirası özlü sözler, sözlü anlatımlar, ezgisel müzik geleneği ile çeşitli inanç ve uygulamalarla yaşatılıyor.

7

Semah: Semah, Alevi ve Bektaşiler tarafından cemlerde yapılır. Saz eşliğinde söylenen nefesler ve müziğin ritmine uyarak yapılan hareketlerle bir çeşit Hakk’a ulaşma töreni gerçekleştiriliyor.

8

Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali: 14. yüzyılda Rumeli’de başlayan Kırkpınar, dünyanın en eski güreş festivallerinden biri. Günümüzde de her yıl aynı coşkuyla yapılan güreşleri izlemek için ülkenin her köşesinden binlerce kişi Edirne’de toplanıyor.

9

Yufka ekmek yapma ve paylaşma kültürü: Oklava ya da elle açılan lavaş, katırma, jupka ve yufka geçmişten günümüze aktarılan bir paylaşma kültürünü simgeliyor. Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’de yaşayan halklarca bu ince ekmekler yapılıyor. Özellikle kırsal alanlarda imece yöntemiyle kışa hazırlık için pişirilir.

10

Türk kahvesi kültürü ve geleneği:
Kendine özgü aroması, telvesi ve köpüğüyle sohbetlerin vazgeçilmez eşlikçisi Türk kahvesinin geçmişi on altıncı yüzyıla kadar uzanıyor.

11

Geleneksel zeka ve strateji oyunu Mangala: 7’den 70’e her yaş grubunun rahatlıkla oynayabileceği mangala, Osmanlılar dönemi de dahil olmak üzere Türk medeniyet ve kültüründe, sosyalleşme ve kültürel paylaşım için önemlidir. Genellikle iki kişi ya da iki grup tarafından oynanır.

12

Karagöz: Karagöz’de “tasvir” adı verilen insan, hayvan ve eşya şekilleri çubuk yardımıyla hareket ettiriliyor. Arkadan yansıtılan ışıkla, beyaz perde üzerinde oynatılan Karagöz, yüzlerce yıldır 7’den 70’e herkes tarafından beğeniyle izleniyor.

13

Meddahlık: Taklit ve canlandırmalar yoluyla bir öykü anlatma sanatı olan meddahlık dinleyicilerini eğlendirmeyi amaçlar.

Mevlevi sema töreni:
Dini öğe ve temalar içeren sema töreni, Mevlevi dervişlerinin kollarını iki yana açarak yaptığı bir tür ayindir.

14
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content