הגליל התחתון- טיול שכבת ז’ by ofek admon - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

הגליל התחתון- טיול שכבת ז’

  • Joined Apr 2021
  • Published Books 1

הישוב ארבל הוא מהעתיקים בארץ, והוא נזכר לראשונה בתנ”ך: “כשוד שלמן בית ארבל ביום מלחמה” (ספר הושע, י’, 14). בתקופת בית שני היה ארבל אחד הישובים שמרדו ביוונים: “נכבשו המסילות אשר בארבל” (ספר מכבים, א’, 9). בתקופת המרד נגד הורדוס, עם עלייתו לשלטון בשנת 40 לפנה”ס, התבצרו במצוק מורדים יהודיים, ומכאן נלחמו נגד צבאו של הורדוס (קדמוניות, י”ז, 16. מלחמות היהודים, א’, 17) לאחר חורבן הבית עברה להתגורר ביישוב משפחת ישוע, ממשפחות הכוהנים. כיום ארבל הוא מושב, שתושביו מתפרנסים מחקלאות ותיירות.

הארבל המעגלי:
מתחיל בקרני חיטים  ומסתיים בנבי שועייב, המסלול הוא מסלול מעגלי.
קרני חיטים: שמו של הר הגעש הכבוי הזה בא משתי הפסגות שנראות כמו קרניים. כדאי לנסות ולאתר את לועו ולהתרשם מהנוף הנשקף ממנו – הגליל, הכנרת, הגולן והגלעד. בשדות שמסביב נערך ב-4 ביולי 1187 אחד הקרבות המכריעים על ממלכת הצלבנים באי בין הצבא הצלבני לצבאו של צלאח א-דין. הצבא הצלבני הגיע מכיוון מערב, מציפורי, כשלוחמיו עטויים כולם במיטב הציוד האירופאי – שריון ברזל כבד. בחום הנוראי ששרר באותו יום הלוחמים הצלבנים כמעט ולא יכלו לנשום בתוך המעטפת הזו והסוסים שלהם בקושי זזו. לעומתם הגיע הצבא המוסלמי ממזרח , מאזור צמח, כשהוא לבוש בהתאם לתנאי מזג האוויר – בגדים קלילים ונוחים לתזוזה. בקרב שנערך במקום נחלו הצלבנים, שלא היו ערוכים כלל לתנאי השטח ומזג האוויר, תבוסה ניצחת ורובם נסו לראש ההר ושם נכנעו לפני לוחמיו של צלאח א-דין. זו הייתה ראשית סופה של הממלכה הצלבנית. בראש ההר ישנם שרידים מהתיישבות של האדם הקדמון
נבי שועייב: נבי שועייב הוא שמו הדרוזי של יתרו חתן משה. על פי המסורת מימי הביניים הוא קבור בכפר חיטין (חטיא) הנזכר בתלמוד. לפי אותה המסורת היה יתרו הנכרי הראשון שהסתפח לעם ישראל. סיפורים על יתרו, חכמתו וקרבתו לדת מופיעים גם בקוראן, ולמעשה הוא נחשב כקדוש ביהדות, באיסלאם וכן בקרב הדרוזים, אצלם הוא נחשב לגדול הנביאים. הזכות על אחזקת המקום הוענקה לדרוזים בימי הנשיא השני של ישראל, יצחק בן צבי, ומאז נחגג במקום מדי שנה חג אלנבי (הנביא) שועייב ב-24-27 באפריל. 

הר ארבל - מסלולים לטיול - נצרת, עפולה ועמק יזרעאל - טיולי

 

2

המפל הנסתר- כפר נחום:
המדרגות מובילות לרחבת אבן קטנה, מצד ימין ניתן לראות מבנה עגול. מבנה זה (מומלץ להקיף) נקרא עין איוב (או בעבר מרחץ איוב או חמאם של איוב) והוא משמש כבריכת הרמה עתיקה מהתקופה הרומאית-ביזנטית. בעבר המים מילאו את הבריכה עד גדותיה והם שימשו להשקיית חקלאות במדרונות. כיום המפלס בבריכה נמוך מאחר והם פורצים דרך פירצה בתחתית.

שמו של המעיין מעיד על כך שהוא נקשר במסורות שונות לאיוב המקראי. לפי המסורת, איוב הגיע למעיין זה על מנת להירפא מהשחין שבו היכה אותו השטן. בבואו לרחוץ במי המעיין, התגורר במערה שנראית על צלע ההר מעל למעיין, שנקראת על פי המסורת מערת איוב.

עין איוב - En ayub ( המפל הנסתר ) - YouTube

3

נחל תבור:
המסלול בנחל תבור הוא אחד מהיפים שבגליל, במיוחד בימי סוף החורף והאביב, אז הנחל זורם ואלפי פרחים מעטרים את הדרך.. הטיול ברמת קושי בינונית, וכולל עלייה לא קלה בסופו (בכל כיוון בו תטיילו).

הנחל מנקז חלק ניכר ממי הגליל התחתון וזורם בין אזור הר תבור מצפון מערב, הר יבניאל מצפון מזרח ורמות יששכר בדרום. הנחל מתחיל את זרימתו בהרי נצרת ומתנקז לירדן דרומית לקיבוץ גשר. רוב מי הנחל נתפסים כיום על ידי חברת מקורות למי שתייה ומאגרי השקייה, ומעט המים הזורמים בנחל הם תוצאה של מאבק עיקש של הארגונים הירוקים.

צמחיית הנחל:

סביבנו נוכל להבחין בצמחייה טיפוסית: בין העצים נוכל למצוא שיזף מצוי, אלון תבור, שיטה מלבינה, שקד קטן-עלים, אלה אטלנטית ולבנה רפואי. לאורך האפיק נמצא צמחיית נחלים טיפוסית: שיח-אברהם מצוי, ערבה מחודדת והרדוף הנחלים. ים הדגן סביב מורכב משעורת התבור, זקנן שעיר, מלעניאל מצוי. החל מסוף ינואר ועד תחילת-אמצע מרץ מתהדר האזור בפריחת תורמוס ההרים הכחול בינות לכלנית מצויה, נורית אסיה, פרג אגסני, עירית גדולה, כלך מצוי, ועוד.
טיול לשבת נחל תבור - טיולים ואתגרים

4

גבעת המורה:
במרכז גבעת המורה שוכנת שמורה טבע יפה, שמתמלאת בעונה בפריחת אביב יפהפייה. המרשים והמפורסם ביותר מאלו שפורחים בגבעה הוא אירוס נצרתי. הפרח הענקי הזה, שמשתייך לקבוצת אירוסי ההיכל, פורח בקבוצות מאמצע מרץ עד אמצע אפריל, בצבע לבן מנומר מיוחד.
גבעת המורה הוא הר בגליל התחתון, ממערב לרמת יששכר וצפונית-מזרחית לעפולה. גובהו 515 מ’ מעל לפני הים. “גבעת המורה” הוא אף שמה של אחת משכונות העיר עפולה המצויה על ההר, אך על ההר מצויים יישובים נוספים.

ההר נקרא “גבעת המורה”, ולא “הר המורה”, כנראה משום צורתו הטופוגרפית המתונה, אך גודלו וגובהו מעל סביבתו דומים מבחינה טופוגרפית להרים אחרים בארץ ישראל – לדוגמה שכניו: הר תבור, הרי נצרת, הר הגלבוע, ואף פסגות הכרמל, שהם בעלי גובה דומה.

החלקים שאינם מיושבים בהר יוערו על ידי הקרן הקיימת לישראל. בראש ההר מגדל תצפית מאבני בזלת, ממנו ניתן לצפות בנופי עמק יזרעאל. כן מצוי בהר חניון נופש פעיל ומתקני נופש שונים.

גבעת המורה הוא הר געש כבוי.

בשיפוליו הדרומיים של ההר מתחיל לזרום נחל שונם.

ממבט למערב:

Givatamore.jpg

5
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content