משנות ה-60 ועד היום, מנגינת השיר שנוגנה ע”י מיליוני נערים שלמדו לפרוט על גיטרה, ואחד השירים המוכרים בעולם הינו- “House of the Rising Sun “.
אך האם השיר מוכר גם בפירושו ובמקורו? כנראה שלא, בספר הקרוב נסקור את השיר מאספקטים שונים-
סקירה היסטורית של מקור השיר
גרסאות שונות של השיר
פירושי השיר השונים
היכרות קצרה עם הלהקה “The Animals” שהובילה אותו להיות הלהיט שאותו כולנו מכירים כיום.
מקורו של השיר אינו ידוע בודאות! שורשיו כנראה במאה ה-19, אף על פי שהטענה המקובלת ביותר היא כי מילות השיר נכתבו בידי צמד אמריקאים מקנטקי-ג’ורג’יה טרנר וברט מרטין
ההקלטה הראשונה של השיר מיוחסת להקלטה “The Risin’ Sun” של טקסס אלכסנדר משנת 1928,
והגרסה המסחרית הראשונה לשיר הוקלטה ב-3 בנומבר 1938, ע”י רוי אקאף
לאחר פרסומו הפך השיר לסטנדרט, ובוצע ע”י להקות ואמנים רבים.
המבצעים היו בעיקר להקות מועדונים, אך לצידם בוצעו גרסאות שונות של אמנים גדולים מכל התקופות- נינה סימון, בוב דילן, ג’ימי הנדריקס, מיוז, בון ג’ובי, טרייסי צ’פמן, ג’וני קאש, דוראן דוראן, הדלתות, האיגלס, בי בי קינג, לד זפלין, הרולינג סטונז, יו 2, גרין דיי, הווייט סטרייפס ואף אריק איינשטיין!
אך אין ספק כי הגרסה הפופולרית ביותר לשיר שהפכה את השיר ללהיט בינלאומי הייתה של להקת “The Animals”, שזו הושפעה מעיבודו של בוב דילן (שהושפע גם הוא מעיבודו של זמר הפולק האמריקאי דייב ון רונק), עם שינוי המילים, ושימוש עיקרי באורגן VOX, שסיפק את הקצב לשיר
כפי שנאמר קודם לכן, אמנם השיר מוכר מאוד אך משמעותו לא ידועה לחלוטין. תוכן השיר ומילותיו משתנים מגרסה לגרסה, אך ישנו מוטיב חוזר-הזהרו מפני הסכנות האורבות במקום המפוקפק בניו אורלינס, ששמו “בית השמש העולה”.
אך מהו אותו המקום המפוקפק? לכך ישנן סברות רבות!
הנפוצה בהן, היא שהשם מיוחס לבית בושת אמריקאי במאה ה-19, בגרסת “החיות”- זוהי מסבאה של קלפנים שתיינים, ובגרסה זו השיר מדבר על גבר שהדרדר להימורים ולאלכוהול, במילותיו מרמז על סבל שאליו שנקלעים צעירים פשוטים ורבים נוספים, כשהוא אחד מהם, תוך הרס חייהם ומשפחתם, ומזהיר את הדור הצעיר שלא ילכו בעקבותיו. גרסה אחרת מתארת נערה שהולכת בעקבות מאהבה מכור ההימורים ל”בית השמש העולה” שם נהיית יצאנית ומרתיעה את אחותה הקטנה, לא לפעול בדרכה שלה, לא ליפול בטעויות אותן עשתה.
מנגד, יש הטוענים כי מדובר על כלא נשים בניו אורלינס, השיר אם כך משאיר המון מקום לדמיון על הסיבה לאסירתה של אותה הבחורה ועל הקשר של זה לבעלה המהמר. הטענה מגיעה בהסתמך על זמר הפולק, דייב ואן רונק, שתיאר באוטוביוגרפיה שלו כי ישנו כלא נשים בניו אורלינס שבחזיתו מתנוססת תמונה של שמש עולה, ובנוסף יסביר את המילים “ball and chain” בשיר.
טענה נוספת, בית השמש העולה הוא בכלל מטאפורה, וזוהי מכלאה של עבדים שחורים, שזו נובעת בין היתר מכך שמכלאות אלו שימשו למוטיב בשירי בלוז רבים בתחילת המאה ה-20.
כך או כך, בכל פירוש סיפור המשורר נשאר לוט בערפל, ומתיר לנו רק לדמיין מה היו הגורמים לכל דבר, לאיזה סיטואציה נקלע, ומה עלה בגורלו
נסיים בתיאור על הלהקה, שהצליחה להביא לכך שגרסתה בלטה מבין שלל הגרסאות של הגדולים מאז ועד היום, “The Animals”
הלהקה הייתה להקת רוק בריטית מהעיר ניוקאסל מתחילת שנות ה-60.
הלהקה הוקמה ע”י אלן פרייס ובשנת 1962 הצטרף הסולן אריק ברדון, ב1963 עברה ללונדון ולהיטה הראשון היה “baby let me take you home”, להיטם השני “House of the Rising Sun” הוא זה שהביאם לפסגה והסיבה העיקרית ש”החיות” מוכרים עוד בימינו- שנמכר ב-250 אלף עותקים תוך 3 ימים והגיע למקום הראשון במצעד הבריטי, כך גם גרסה קצרה יותר שהוצאה לארה”ב הגיעה לפסגה
“החיות” לקחו חלק בפלישה הבריטית, כינוי לתקופה בתולדות המוזיקה שהחלה ב1964 ונמשכה עד סוף המאה, בה יוצרי רוק אנד רול רבים מבריטניה החלו להופיע ולהשפיע על המוזיקה בארה”ב.
בהמשך הוציאו שירים שבחלקם היו להיטים שלהם, כמו “I’m Crying” ובחלקם הקליטו להיטים של אחרים, ביניהם “Don’t let me be misunderstood” של נינה סימון.
הלהקה התחילה בדעיכתה עם עזיבת האורגניסט אלן פרייס והקמתו להקה משלו, ולאחר מספר להיטים, שקעה והתפרקה הלהקה בספטמבר 1966
לסיכום, ישנם שירים שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו, ולדעתי “House of the Rising Sun” הוא אחד מהם, עם שלל גרסאותיו ופירושיו השונים הנותנים לנו טעימה לעולמות שונים ולתהיות שונות.
אני מודה לכם על הקריאה ומקווה שנהניתם מהיכרות עם השיר מבחינותיו השונות, כפי שנהניתי בעצמי,
אסף שוורץ
Published: Mar 29, 2021
Latest Revision: Mar 29, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-1092086
Copyright © 2021