Kazanım 6. Nesne veya varmış göre göre eşleştirir. (Göstergeleri: Nesne / varlıkları bire bir eşleştirir. Nesne / varlıkları bire bir eşleştirir. Nesne / varlıkları bire bir eşleştirir.Nesne / varlıkları, rengine, şekline, büyük boy, uzununa, dokusuna, sesine, malzemeye, tadına, kokusuna, larına göre göre göre yazar, eş özelleştirmeler varlıkları gölgeleri veya resimleriyle eşleştirir.)
Açıklamaları: Etkinliklerde öğretmenlerin “eş” ve “eşit” kavramlarını karıştırmamaya özen göstermesi gerekir. Eşlik somut nesneler, eşitlik sayılar gibi kavramlar için kavramlar için unutulmamalıdır. Öncelikle bire bir eşleştirme ardından herhangi bir özelliği göre eşleştirme ve son olarak da eşleştirme / varlıkları gösterme materyalleri yapılması. Nesne / varlıkları ve nesne gruplarını uygunla eşleştirme en son yapılacak işlemlerdir.
Kazanım 7. Nesne veya varlıkları göre gruplar. (Göstergeleri: Nesne / varlıkları rengine, şekline, uzununa, dokusuna, sesine, yapılan malzemeye, tadına, kokusuna, miktarına ve kullanımlarına göre gruplar.)
Açıklamaları: Gruplama etkinliklerinde dikkat çekmek için ayırt edilebilecek nesne / varlıklar tercih edilmelidir. Giderek birbirine benzeyen nesne / adreslerle çalışılmalıdır. Örneğin “renkli kâğıtlarla beyaz kâğıtları ayırt etmek, düz beyaz kâğıtla çizgili veya kareli beyaz kâğıdı ayırt etmekten daha kolaydır. Çocuktan iki veya daha fazla nesne veya renk, şekil, büyüklük, uzunluk, doku, tat, koku, ağırlık, ses (doğal sesler, müzikal sesler), miktar (az-çok; en az-en çok; birkaç) ve kullanım amaçları ( mutfakta kullanılanlar, temizlik için kullanılanlar vb.) gibi devam gruplaması beklenir.
Kazanım 8. Nesne veya iletişimlerin karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne / karakterlerin rengini, şeklini, büyük boyut, uzunluğunu, dokusunu, sesini, kokusunu, malzemeyi, tadını, kullanım ve kullanım amaçlarını ayırt eder, karşılaştırır.)
Açıklamaları: Çocukların iki veya daha fazla nesne veya varlığın renk, şekil, büyüklük, uzunluk, doku, ağırlık, ses, miktar ve yapıldığı malzeme (plastik, ahşap, kumaş vb.) Gibi özellikleri temel alarak ve benzerlikleri karşılaştırmaları beklenir.
Kazanım 9. Nesne veya varmış göre sıralar. (Göstergeleri: Nesne / varlıkları uzunluklarına, büyüklüklerine, miktarlarına, ağırlıklarına, renk tonlarına göre sıralar.)
Açıklamaları: Karşılaştırma yapabilmeyi. Bu birimler arasındaki farkların olması gerekir. Karşılaştırma karşılaştırarak için ağır ve hafif arasındaki farkın çocuk tarafından hissedilebilecek kadar belirgin olması sağlanmalıdır. Çocuğun rehberliğine göre sıralanacak nesne sayısı ayarlanmalıdır.
Kazanım 10. Mekânda Konumla ilgili yönergeleri uygular. (Göstergeleri: Nesnenin mekândaki sohbet söyler. Yönergeye uygun olarak nesneyi doğru yere yerleştirir. Mekânda Konum alır. Harita ve krokiyi kullanma.)
Açıklamaları: Mekânda Konum ile ilgili yönergeler; yön, yakın, uzak, altında, üstünde, önünde, arkasında, yanında gibi kavramları içermelidir. Çocukların nesnelerin mekândaki konumlarını öğrenmek için legolar, bloklar gibi nesneler gibi basit yapılabilir. Bu gibi etkinliklerden sonra basit krokiler / haritalar çocuklara gösterilir ve krokinin / haritanın nasıl okunacağı konusunda rehberlik edilir. Krokide şekillerin ne anlama geldiği ve diğerlerine göre incelenir. Daha sonra öğrenecek en çok bildiği bir alanda (sınıf, bahçe vb.) Yönergeler basit krokiler / haritalar oluşturabilecek etkinlikler yapılır. Saklambaç oyunları, hazine avı gibi oyunlar oyun oyun krokileri somutlaştırmalarına yardımcı olur ve süreci geliştireceği için ham kılar.
Kazanım 11. Nesneleri ölçer. (Göstergeleri: Ölçme sonucunu tahmin eder Standart olmayan ölçümle ölçer Ölçme sonucunu söyler Ölçme sonuçlarını tahmin ettiği sonuçlarla karşılaştırır Standart ölçme araçlarının neler olduğunu söyler.)
Açıklamaları: Standart olmayan ölçme birimi olarak kalem, pipet, kürdan, silgi, lego, kitap, kâğıt gibi malzemelerle parmak, karış, kulaç, adım, ayak gibi sınıfta oturumlarda kullanılmalıdır.
Kazanım 12. Geometrik biçimleri. (Göstergeleri: Geometrik şekillerin ortaya çıkacağı söyler. Geometrik şekillere benzeyen yazılır.)
Açıklamaları: Düzenlenecek etkinlikleri sırasında öğretmenlerin daire ve çember terimlerini doğru göstermeleri gösteriliyor. Çemberin içi boştur, etrafta etrafta kaplamaktadır. Daire içi dolu yuvarlak alanı tanımlamaktadır. Üçgen, daire, kare, dikdörtgen ve elips geometrik şekillerinin üzerinde durulmalıdır. Gelişimsel seviyesi olan çocuklarla çokgenler üzerinde çalışılabilir.
Kazanım 13. Nesnelerle örüntü oluşturur. (Göstergeleri: Modele nesnelerle örüntü oluşturur. Bir örüntüde eksik bırakılan ögeyi söyler, tamamlar. Nesnelerle özgün bir örüntü oluşturur.)
Açıklamaları: Örüntü, en az iki nesneden oluşan “çekirdek” grubun belli bir kurala göre sıralanması ve bu kuralın ardışık olarak tekrarlanması durumudur. Örüntü somut nesnelerle getirilmelidir. Örneğin, “mandal + boncuk, mandal + boncuk” ikili bir örüntüdür. Var olan örüntüyü genişlettiğimizde; “Mandal + boncuk + pipet, mandal + boncuk + pipet” şeklinde örüntüyü genişleterek sürdürmeleri beklenir. Çocuklardan önce model olarak verilen örüntüyü devam ettirmeleri, ardından kendi örüntülerini yapmaları beklenir.
Kazanım 14. Günlük yaşamda kullandığını bilir. (Göstergeleri: Verilen açıklamaya uygun gösterir. Lisans sembolün anlamını söyler.)
Açıklamaları: Semboller yaşken dikkat çekecek ve dikkat gösterilmelidir. Bu kazanımda sözü edilen semboller; trafik, tehlike, WC, geri dönüşüm, yön okları gibi işaretlerdir.
Kazanım 15. Parça-bütün ilişkisini kavrar. (Göstergeleri: Bir bütünün parçalarını söyler. Bütün ve yarımı gösterir.Bir parçaları parçalara böler. Parçaları birleştirerek bütün elde eder.)
Açıklamaları: Yapbozlar, insan vücudu ve yüzü, hayvanlar, yiyecekler ve günlük hayatta kullanılan gerçek nesneler ve oyuncaklar parça bütün ilişkisinin kavranmasında yararlanılabilir. Çocukların parça bütün ilişkisini kavrayacağı nesnelerin ayırt edici özelliklerinin dikkat edilmelidir.
Kazanım 16. Nesneleri kullanarak basit toplama ve çıkış işlemlerini yapar. (Göstergeleri: Nesne adı belirtilen sayı kadar nesne ekler. Nesne grubundan sayı kadar nesneyi ayırır.)
Açıklamaları: 10’a kadar toplama ve aslında nesneler bilgi alınmalıdır. Nesnenin gruba kırpılmasının bir “artış-çoğalma” nesnenin gruptan çıkarılmasının bir “azalma-eksilme” olduğu vurgulanmalıdır. Düzenlenen etkinlikler sırasında tahta veya kâğıt üzerinde rakamlarla toplama ve yapılması uygun değildir.
Kazanım 17. Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.
Açıklamaları: Çocuğa açık uçlu sorular sorularak herhangi bir olay veya sorun sonucu hakkında düşüncelerini belirtmesi beklenir; sonuç belli olan bir olasılık olasılığına neden istenir. Öykü okuma veya resim yapma etkinliklerinde de bu göstergelerin gözlenebileceği öğrenme süreçleri planlanabilir.
Kazanım 18. Zamanla ilgili kavramları açıklar. (Göstergeleri: Olayları oluş zamanına göre sıralar Zaman ile ilgili kavramları uygun açıklar.) Zaman bildiren araçların işlevlerini açıklar.
Açıklamaları: Çocuklar için zaman kavramını soyuttur. Bu onların kendi yaşamları ve çevreleriyle ilişkilendirebilecekleri durumlardan yararlanılmalıdır. Çocukların kendi yaşantılarına örnek deneyimleri ile “dün oynadığımız oyun” “bugün gideceğimiz gezi” “yarın okula gelecek” gibi zaman bildiren kavramlar etkinliklerle bütünleştirilerek alınmalıdır. Ayrıca sınıftaki saat ve takvimlerin kullanılmasına çocuklar da çevrilmeli ve işlev dikkatlerine çekilmelidir.
Kazanım 19. Sorun durumlarına çözümlenir. (Göstergeleri: Problemi söyler. Çözüm yollarından seçer.Seçtiği çözüm yolunun birini seçer.Seçtiği çözüm yolunu dener Çözüme ulaşamadığı zaman yeni bir çözüm yolu seçer.
Açıklamaları: Çocukların günlük yaşantıları içinde karşılaştıkları buluşma problemler üzerinde geliştirmeleri beklenir. Bunun yanında, çocuklara… -mış gibi yapıp sorun durumları sunularak da probleme yönelik öneriler geliştirmeleri beklenebilir. Çocukların problemlerin çözümüne yönelik birbirlerinin önerilerini paylaşmaları teşvik edilmelidir. Çeşitli problem durumları oluşturularak özgün çözüm önerileri, denemeleri ve neden sonuç ilişkisini takip eden açıklama yapmaları beklenir. Problemi çözerken daha orijinal öneriler çözümü için model olunmalıdır.
Kazanım 20. Nesne / sembollerle grafik hazırlar. (Göstergeleri: Nesneleri kullanarak grafik oluşturur. Nesneleri sembollerle göstererek grafik oluşturur.
Açıklamaları: Grafik çalışmaları için başlangıçta somut nesneler kullanılmalıdır. Sınıftaki Kalemler / legolar / mandallar vb. renklerine göre gruplandırılıp doğrusal bir düzen içinde sıralanarak renk örnekleri oluşturulabilir. Günlük yaşamlarındaki durumları yansıtan sorulara verdikleri yanıtlar da grafiğe dönüştürülebilir. Örneğin, okula servisle gelenler ve anne-babasıyla gelenler özel bir sembol ile somutlaştırılır ve bu semboller yan yana veya üst üste sıralanarak grafik uygulama.
Kazanım 21. Atatürk’ü tanır ve Türk toplumu için önemini açıklar. (Göstergeleri: Atatürk’ün hayatıyla ilgili belli başlı olguları söyler. Atatürk’ün kişisel gelişim söyler. Atatürk’ün değerli bir insan olduğunu söyler. Atatürk’ün getirdiği yenilikleri söyler. Atatürk’ün getirdiği yeniliklerin önemini söyler.)
Açıklamaları: Bu kazanımın ele alınacağı işlemler gerçekleştirildiğinde sinyal basit temel kelime yer alır. Örneğin, Atatürk’ün doğum yeri, anne ve babasının isimleri, asker ve komutan olduğu, çocukları çok sevdiği, onlara bir bayram armağan ettiği gibi olgular öyküler, canlandırmalar, kitap inceleme, film ve belgeseller aracılığı ile kazandırılmaya çalışılmalıdır.
|
DİL GELİŞİMİYLE İLGİLİ KAZANIMLAR, GÖSTERGELERİ VE AÇIKLAMALARI Kazanım
1. Sesleri ayırt eder. (Göstergeleri: Sesin geldiği yönü söyler. Sesin kaynağının ne olduğunu söyler. Sesin özelliğini söyler. Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler. Verilen sese benzer sesler çıkarır.)
Açıklamaları: Sesin özelliği ile sesin ince-kalın, yüksek-alçak, uzun-kısa olma gibi özellikleri ifade edilmek istenmiştir. Sesler arasındaki benzerlik ve aşılanların neler olduğu üzerinde durulması beklenmektedir.
Kazanım 2. Sesini Kullanımdan. (Göstergeleri: Konuşurken / şarkı söylerken nefesini doğru kullanma. Konuşurken / şarkı söylerken sesinin tonunu, harç ve şiddetini ayarlar.)
Açıklamaları: Çocukların iletişim ortamlarında, oyun kodları ve herhangi bir etkinlik sırasında seslerini uygun kullanmaları konusunda model olunmalı ve gerekli rehberlik yapılmalıdır.
Kazanım 3. Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve birleşik cümle kurar. Cümlelerinde ögeleri doğru kullanım.)
Açıklamaları: Çocukların insanları, dış yerleri, durumları ve olayları betimlemek için beş veya altı sözcükten cümbüşlü kurarak konuşması desteklenmelidir. Çocuğun grup içinde mesajı tekrar anlatabileceği oyunlar (Örneğin, mesaj eğlenmek) için yaratılabilir. Bir konu hakkında öğrenmek istenmeli veya öğrenmek istediği soru sorması için sorgulanmalıdır. Konuşmaları sırasında birleşik cümleleri kullanması için öykü anlatımı ve sohbetlere yer verilmelidir.
Kazanım 4. Konuşurken dil bilgisi yapılarını kullanma. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil, sıfat, bağlaç, çoğul ifadeler, zarf, zamir, edat, isim durumları ve olumsuzluk yapılarını kullanma.)
Açıklamaları: Öğretmen konuşmasında dil bilgisi yapılarını doğru bir şekilde çocuğa model olmalıdır. Öğretmenler seslerini ve görüntülerini zaman zaman kayda alarak dışarıdan bir gözle incelik verebilir.
Kazanım 5. Dili iletişim Kullanma. (Göstergeleri: Konuşma sırasında göz teması kurar. Jest ve mimiklerini kullanma. Konuşmayı başlatır. Konuşmayı sürdürür. Konuşmayı sonlandırır. Konuşmalarında nezaket sözcükleri Kullanma Sohbete katılır. ve düşüncelerine nedenlerini söyler.)
Açıklamaları: Çocuğun sohbeti başlatması, düşüncelerini iletirken uygun jestleri kullanması için öğretmen doğru bir model olmalı ve çocukları desteklemelidir. Grup konuşmaları-tartışmaları sırayla iletişimin karşılıklı ve sıralı olduğunu kavrayabilmek ve sırayla konuşması için ortam yaratılmalıdır.
Kazanım 6. Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Yazılan hatırlar ve sözcüklerin anlamınıler.Yeni öğrendiğinde sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanımı.Üçlü, eş anlamlı ve eş sesli sözcükleri kullanım.)
Açıklamaları: Çevresindeki ekle ve olayları betimlemesi için çocuğa yeni ve farklı sözcükler kullanması konusunda model olunmalıdır (Örneğin, bir nesneyi gösterirken “şey” demek yerine, nesnenin adı ve özelliği söylemek gibi). Anlamını bilmediği sözcükler sorması ve daha sonra Buları kullanması, duygularını (mutlu, üzgün, yorgun, korkmuş gibi) ifade etmesi için farklı sözcüklerle model olunmalıdır. Anlamlı anlamlı, eş anlamlı ve eş sesli sözcüklerin farklı ifade ifade edebileceğini anlaması için “uyaklar, kısa şiirler, bilmeceler, öyküler ve mizahlardan faydalanılabilir. |
Kazanım 7. Dinlediklerinin / izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini / izlediklerini açıklar. Dinledikleri / izledikleri hakkında yorum yapar.)
Açıklamaları: Bu kazanımda ele alınan “dinledikleri” sözcüğü; öğretmenin ve diğer konuştuklarını, öğretmenin okuduklarını veya anlattıklarını ve dinledikleri müziği kapsar. “İzledikleri” sözcüğü ise film, televizyon, tiyatro ve konser konser işittiklerini ve gördüklerini kapsar.
Kazanım 8. Dinlediklerini / izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri / izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri / izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinlediklerini / izlediklerini başkalarına anlatır Dinlediklerini / izlediklerini resim, müzik, drama, şiir, öykü çeşitli yollarla sergiler.)
Açıklamaları: Gereksiz farklılıklardaki farklı şekillerde ifade edecekleri için, planlanacak etkinliklerin de bu ihtiyaca cevap olacak olması gerekir. Çocukların izledikleri / dinledikleri ile ilgili bireysel paylaşımlarda desteklenmelidir.
Kazanım 9. Ses bilgisi farkındalığı gösterir. (Göstergeleri: Sözcüklerin başlangıç seslerini söyler.
Açıklamaları: Çocuğun uyakları, kısa şiirleri, tekerlemeleri tekrar etmesi, bildiği oyunlardaki, şarkılardaki ve öykülerdeki uyaklı sözcükleri fark etmesi, eşleştirmesi ve üretmesi için çocuk desteklenmeli. Bu etkinliklerde sesli harflerle çalışmak öncelikli olmalıdır. |
,
SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİMLE İLGİLİ KAZANIMLAR, GÖSTERGELERİ VE AÇIKLAMALARI
Kazanım 3. Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.Nesneleri alışılmışın kullanım özelliklerini içerir.
Açıklamaları: Çocukların özgün özellikleri taşıyan ürün oluşturması; duygularını, düşüncelerini ve hayallerini tamamen kendine özgü bir deneyim yansıttıp, yaratıcılığını kullanarak ürününü diğerlerininkinden farklı kılmasıdır. Bu etrafta, araştırılmışın diğer şekillerde kullanabilecekleri, duygularını drama, oyun, dans, resim, müzik, şiir, öykü gibi yollarla etkinlikler planlanmalıdır. Öğretmenin özgün ürün yapmasını beklemesinin yanı sıra sıra tükenebilecek sanat ile tanıştırması da önemlidir. Bu tanışma çevrenin elverdiğince gerçekleştirilebilir. Örneğin, resim veya heykel galerileri, müzeler, tarihî yerler ve binalar ziyaret edilebilir, bir ressam veya hasır dokuma ustası sınıfa davet edilebilir veya atölyesinde ziyaret edilebilir. Bunun yanı sıra müzik dinletilerine gitmek,
Kazanım 5. Bir veya durumla ilgili olumlu / olumsuz duygularını uygun yollarla gösterir. (Göstergeleri: Etkileyici / olumsuz duygularını sözel ifadeler kullanarak açıklar. Olumsuz duygularını olumlu davranışlarla gösterir.)
Açıklamaları: Çocuğun yaşadığı bir olay veya durum duygularını doğru ifade ettiği ifade edilmiştir. Çocuğun mutlu, mutsuz, heyecanlı, kızgın, şaşkın gibi değişik duygularını ifade etmesi için uygun ortamlar oluşturulmalıdır. Bu duyguların hepsinin normal olduğu çocuğa ifade edilmeli ve duygularını bastırmak yerine kontrol etmeyi öğrenmesi bekleniyor
Kazanım 7. Bir veya görevi başarmak için kendini güdüler. (Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan işe başlar.Başında işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)
Belki de çocuğun kendi özgür iradesiyle bir işe başlaması ve o bitirmesi için gerekli ortamın bitirmesi için gerekli olabilir. Çocuk kendine uygun ortam ve materyal sağlandığı ve davranışlarla karşılaştığı süre bir işi sürdürme ve tamamlama çabası göstereceğinden, öğretmen bu hususlara dikkat etmelidir.
Kazanım 10. Sorumluluklarını yerine getirir. (Göstergeleri: Sorumluluk alacak istekli olduğunu gösterir.Üstünü sorumluluğu yerine getirir. Sorumluluklar yerine getirilmediğinde sonuç söyler.)
Açıklamaları: Çocuklara günlük yaşamlarında, okulda veya evlerde işlerde sorumluluk önemlidir. Çocukların yaşamını sorumluluk alabilmek için öncelikli farkındalık geliştirmesini sağlamak. Bunun yanı sıra sıralanacakların doğru tutumları benimseyip çocuklara modeli önemli. Çocuklar yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan varlıkları (toprak, su, enerji, gıda gibi) çalışma, canlıların bakımını üstlenip korumayı, güzellikleri korumak için sorumluluk almayı öğrenmelidir. Bilinçli tüketici olan, sorumluluk sahibi vatandaşlar yetiştirmenin temelleri ancak böyle atılabilecektir.
Kazanım 11. Atatürk ile ilgili etkinliklerde sorumluluk alır. (Göstergeleri: Atatürk ile ilgili etkinliklere katılır. Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini farklı etkinliklerle ifade eder.) Açıklamaları: Çocuğun Atatürk ile ilgili etkinliklere katılmasını sağlamak için yaşına uygun eğitim ortamları düzenlenmelidir. Çocuğun etkinliklere katılımında duygularını ifade etmesine fırsat verilmelidir.
Kazanım 12. Değişik ortamlardaki kurallara uyar. (Göstergeleri: Yazılı ortamdaki kuralların belirlenmesinde düşüncesini söyler. Kuralların olduğu söyler. İstekleri ile kuralları çeliştiğinde kurallara uygun davranır.)
Açıklamaları: Çocuklar farklı ortamlarda var olan kurallara uyarken zaman da farklı ortamlardaki kuralların belirlemesinde görev alır. Çocukların kurallarını kendilerinin belirleyebileceği yerler; ev, sokak gibi farklı ortamlardır. Kurallar pozken görüşleri alınmalı, çocuklarla beraber karar verilmesine dikkat edilmemelidir. Sınıfta Öğretmen ve Çocuklar Kuralları beraber koyarsa, Çocuklar kuralların neden konulduğunu anlar ve kurallara isteyerek uyarlar. Ayrıca toplumsal yaşamın devam ettirilmesi için gerekli olan görgü kuralları (teşekkür etme, selamlaşma, rica etme, özür dileme, sofra kurallarına uyma gibi), temizlik kuralları (tuvaletten sonra ve yemekten önce / sonra ellerini yıkama, eliyle yemek yememe gibi) ve trafik kuralları ( kırmızı ışıkta durma, yeşil ışıkta geçme, taşıtlara binerken sıra ile binme gibi) uymamız gereken kurallardır. Çocukların kuralları içselleştirebilmesi için harcamaları doğru tutumlar alınmalıdır.
Kazanım 15. Kendine güvenir. (Göstergeleri: Kendine ait beğendiğini ve beğenmediği söyler. Grup önünde kendini ifade eder. Gerektiğinde farklı görüşlerini söyler.)
Açıklamaları: Benlik algısı; Başkalarının başkalarının başkalarının yerine geçmesi. Bu kazanım öğrenmeyi sağlama, kendiyle ilgili olumlu bir algıya sahip olması ve grup içinde kendini rahat ifade edebilmesini içerir. Bunun yanı sıra istemediği istem (istem, karar, kural gibi) kendi görüş veya kararlarını belirtmesi büyümesini hızlandırmak gerekiyor. Geçme lider olmayı istemesi güven duyduğunun bir göstergesidir. Bu yarışçı öğretmenler öğretmenin doğru tanımasını, grup önünde rahat davranmasını ve liderliği üstlenmesini sağlayabilecek etkinlikler düzenlemelidir
|
MOTOR GELİŞİMLE İLGİLİ KAZANIMLAR, GÖSTERGELERİ VE AÇIKLAMALARI
Kazanım 1. Yer değiştirme hareketleri yapar. (Göstergeleri: Isınma ve soğuma hareketlerini bir rehber eşleme yapar. Yönergeler yol yürür. Belli yüksekliğe zıplar Belli bir yüksekliğe zıplar. Belli bir yüksekliğe tırmanır. Tırmanılan yükseklikten iner. Engelin üzerinden atlar. Belli mesafeli ilerler.
Açıklamaları: Yer değiştirme hareketlerinin doğru kullanım yapılmasına yönelik işlemler düzenlenmelidir. Önemli olan kaç metre attığı veya kayma adımı ile kaç metre ilerlediği değil hareketi nasılda. Kullanılacak yönergeler; farklı yönlere, farklı şekillerde “hızlı, yavaş, bir, arkaya, sağa, sola, ritmik, parmak ucunda, topukta, geri geri, yan yan” gibi olabilir. Etkinlikler planlanırken “yükseklik”, “mesafe” gibi nitelendirmeleri eylemde hangi yaşta ne yapabildikleri zaman alınmalıdır. Koşarak bir engel üzerinden atlamada hareketin durmaksızın gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Engelin derinlemesine 20 cm uzunluğunda olmalı ve derinliği adım uzunluğunu geçmemelidir. Çocuğun çift ayak bir atlamasında, kollarından kuvvet alarak çift ayak sıçraması ve çift ayak yere konması beklenmektedir. Galop hareketi, adımlama hareketinin devamında arka ayağın ön ayağın yanına sıçrayarak getirilmesi ve bu hareketin ritmik olarak tekrarlanması olarak tanımlanır. Çocuklara galop hareketini gerçekleştirmeleri için yönerge olarak “At gibi, koşalım, hareket edelim.” ifadeleri kullanılabilir.
Kazanım 2. Denge hareketleri yapar. (Göstergeleri: Ağırlığını bir noktadan diğerine aktarır.Atlama, konma, başlama, durma ile ilgili denge hareketlerini yapar.Tek ayak üzerinde sıçrar Bireysel ve eşli olarak denge hareketleri yapar. Açıklamaları: Bir yükseklikten aşağı atlarken, yukarı zıplarken veya uzun atlama yaparken olan çift ayak sıçraması ve yere çift ayak ile konmasıdır. Ağırlığını bir noktadan diğerine diğerine vücut ağırlığının bir noktadan diğer noktaya aktarımıdır. Örneğin, topu atarken diğerine aktarması gibi. Farklı vücutlarını kullanarak denge hareketleri yani jimnastik denemeleri yapılmalıdır. Örneğin, banka vaziyeti, cephe, küçük planör gibi. “Vücudunun iki parçasını kullanarak (iki dizi üzerinde vb.) Dengede dur”, “Üç parçasını kullanarak (tek el, iki ayak vb.) Dengede dur” gibi yönergeler verilerek etkinlikler düzenlenebilir. Denge tahtası üç boyutlu bir çocuk için 6 cm genişliğinde, 2,5 m uzunluğunda, 10 cm yüksekliğinde olmalıdır. Yaş ilerledikçe denge tahtasının hakkı 20 cm’ye kadar çıkarılabilir. Denge tahtası üzerinde farklı şekillerde yürüme, yan yan, geri geri, parmak ucunda, adımlama ile, ritmik, hızlı, yavaş gibi değişik şekillerde yapılabilir. iki vb ayak.) dengede dur ”gibi yönergeler verilerek etkinlikler düzenlenebilir. Denge tahtası üç boyutlu bir çocuk için 6 cm genişliğinde, 2,5 m uzunluğunda, 10 cm yüksekliğinde olmalıdır. Yaş ilerledikçe denge tahtasının hakkı 20 cm’ye kadar çıkarılabilir. Denge tahtası üzerinde farklı şekillerde yürüme, yan yan, geri geri, parmak ucunda, adımlama ile, ritmik, hızlı, yavaş gibi değişik şekillerde yapılabilir. iki vb ayak.) dengede dur ”gibi yönergeler verilerek etkinlikler düzenlenebilir. Denge tahtası üç boyutlu bir çocuk için 6 cm genişliğinde, 2,5 m uzunluğunda, 10 cm yüksekliğinde olmalıdır. Yaş ilerledikçe denge tahtasının hakkı 20 cm’ye kadar çıkarılabilir. Denge tahtası üzerinde farklı şekillerde yürüme, yan yan, geri geri, parmak ucunda, adımlama ile, ritmik, hızlı, yavaş gibi değişik şekillerde yapılabilir.
Kazanım 3. Nesne kontrolü hareketleri yapar. (Göstergeleri: Bireysel ve eşli olarak eklemek kontrol eder.Küçük top ile omuz üzerinden atış yapar. Atılan topu elleri ile tutar Duran topa koşarak gelip ayakla vurur. Küçük topu tek elle yerden yuvarlar. Raket / sopa ile sabit topa vurur. Ritmik olarak sektirir Farklı boyut ve ağırlıktaki hedefe atar Nesneleri taşımak, taşımak, iter, çeker.
Açıklamaları: Bireysel ve eşli olarak yazıcı kontrol etmede; balon, deniz topu, eşarp veya kurdele gibi nakletmek omuzla, başla kontrol etmek, hareketi sağlamak, hareketin sağlamak ve nesnelerin hareketini kontrol edebilmek anlatılmaktadır. Tenis topu gibi küçük bir top ile omuz üzerinden atış yaparken; topun ne kadar uzağa atıldığı veya hedefi vurup vurmadığı değil, hareket formunun doğru şekilde yapılması önemlidir. Yani topu omuz seviyesinin üstüne almak, topsuz ayağı bir adım öne almak ve topu fırlatırken hedefe doğru döndürmek anlatılmaktadır. Küçük topu tek elle yerden yuvarlarken; topun hedefi vurup olmadığı, hareket formunun doğru vurulmadığı önemli. Yani topu yuvarlarken topsuz ayağın bir adımın atılması, dizlerin bükülerek yere yaklaştırılması, topun zıplamadan yerden yuvarlanması anlatılmaktadır. Raket / sopa ile sabit topa vururken; topa paralel durmak ve vuruş sırasında aktarımı yapmak önemlidir. İp atlama, el göz koordinasyonu yapıyor zor bir beceridir. Burada istenen ipi kendi başına atlamasıdır. 33 Çocuklar bu yağmur ritmik olarak ip atlayamasalar da bunun temelini oluşturacak ipi başının üzerinden çevirme ve ipi bulamada sıçrama hareketlerini basitleştirebilirler. Bu iki kere art arda hareketi yapmak için ip atlarken beklenmektedir. Kaç tane attığı önemli değildir. 33 Çocuklar bu yağmur ritmik olarak ip atlayamasalar da bunun temelini oluşturacak ipi başının üzerinden çevirme ve ipi bulamada sıçrama hareketlerini basitleştirebilirler. Bu iki kere art arda hareketi yapmak için ip atlarken beklenmektedir. Kaç tane attığı önemli değildir. 33 Çocuklar bu yağmur ritmik olarak ip atlayamasalar da bunun temelini oluşturacak ipi başının üzerinden çevirme ve ipi bulamada sıçrama hareketlerini basitleştirebilirler. Bu iki kere art arda hareketi yapmak için ip atlarken beklenmektedir. Kaç tane attığı önemli değildir.
Kazanım 4. Küçük kas kullanımı hareketleri yapar. (Göstergeleri: Nesneleri toplar. Nesneleri kaptan kaba boşaltır. Nesneleri üste / yan yana / iç içe dizer. Nesneleri takar, çıkarır, ipe vb. Dizer. Nesneleri değişik malzemelerle bağlar. Nesneleri yeni şekiller oluşturacak şekilde bir araya getirir. , şekillerde katlar Değişik malzemeler kullanarak resim yapar.Nesneleri kopartır / yırtar, sıkar, çeker / gerer, açar / kapar, döndürür. Malzemelere elleriyle şekil verir.Kalemi doğru tutar, kalem kontrolünü sağlar, çizgileri istenilen nitelikte çizer.) Açıklamaları: Nesneleri ipe dizerken; her çeşit ip, renkli hediye paketi şeritleri, kurdeleler; dizilecek nesne olarak da her renk ve boydaki boncuklar, delikli pullar, boş makaralar, balon vb. yani. Malzemelere şekil verirken kullanılabilecek araçlar; makas, yapıştırıcı, fırça, boyalar, kalem vb. olabilir. Çocuklardan bu araçları kullanarak yönergeye uygun çizgiler (yatay, dikey, dairesel çizgiler gibi) ve değişik şekiller çizmesi beklenir. Nesneleri takıp çıkarmak için araç olarak; mandal, çıtçıt, düğme, fermuar, toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. makas, yapıştırıcı, fırça, boyalar, kalem vb. olabilir. Çocuklardan bu araçları kullanarak yönergeye uygun çizgiler (yatay, dikey, dairesel çizgiler gibi) ve değişik şekiller çizmesi beklenir. Nesneleri takıp çıkarmak için araç olarak; mandal, çıtçıt, düğme, fermuar, toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. makas, yapıştırıcı, fırça, boyalar, kalem vb. olabilir. Çocuklardan bu araçları kullanarak yönergeye uygun çizgiler (yatay, dikey, dairesel çizgiler gibi) ve değişik şekiller çizmesi beklenir. Nesneleri takıp çıkarmak için araç olarak; mandal, çıtçıt, düğme, fermuar, toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. Çocuklardan bu araçları kullanarak yönergeye uygun çizgiler (yatay, dikey, dairesel çizgiler gibi) ve değişik şekiller çizmesi beklenir. Nesneleri takıp çıkarmak için araç olarak; mandal, çıtçıt, düğme, fermuar, toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. Çocuklardan bu araçları kullanarak yönergeye uygun çizgiler (yatay, dikey, dairesel çizgiler gibi) ve değişik şekiller çizmesi beklenir. Nesneleri takıp çıkarmak için araç olarak; mandal, çıtçıt, düğme, fermuar, toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor. toka kullanılabilir. Kalemin doğru kullanımı ile beklenen, kalemin ucundan 2cm kadar yukarıdan başparmak ve işaret parmağı ile kavranarak eğik tutulup diğer üç parmak ile desteklenmesidir. Çizgi sırasında kesik ve sıralı çizgi çalışmalarının yanı sıra sıra yuvarlak ve sıralı çizgi araştırmaları, çizgi çizerken çizerken çizerken çizerken çizdikleri çizgiden kaldırmamaları, yani sürekliliği bozmamaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor.
Kazanım 5. Müzik ve ritim eşleme hareket eder. (Göstergeleri: Bedenini, ekle ve vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yapar. Basit dans adımlarını yapar. Müzik ve ritim eşleştirme dans eder. Müzik ve ritim eşleme hareketleri ardıına yapar.)
Açıklamaları: Ritim çalışmalarında bedenini kullanmak; ellerini birbirine, dizlerine, göğsüne, kollarına vb. vurarak, parmak şaklatarak, ayaklarını yere vurarak ritme uydurmaktır. Vurmalı çalgılar; davul, tef, ritim çubuğu, marakas, kastanyet, agogo gibi çalgılardır. Yer değiştirme hareketleri gerçekleştirilecek basit dans hareketleri ritim ve müzik eşantiyon. Tül, şerit, kurdele, balon ve çember gibi materyal kullanımı ile de çeşitlendirilebilir
|
|