Güney Kore by Bora COŞKUNER - Illustrated by Kaan Bora COŞKUNER - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Güney Kore

by

Artwork: Kaan Bora COŞKUNER

  • Joined Dec 2020
  • Published Books 12

Güney Kore

Doğu Asya’da bir ülke

Güney Kore, Güney Kore, Kore Cumhuriyeti, bazen sırf Kore, Doğu Asya’da Kore Yarımadası’nın güney bölümünde ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya’daki bir ülkedir.

Başkenti:  Seul

Nüfus:  51,64 milyon (2018)

Para birimi:  Güney Kore Wonu

Güney Kore  (Korece: 한국;  Hanguk  Veya kelimenin tam anlamıyla 남한;  Namhan ), resmi Adıyla  Kore Cumhuriyeti  (Korece: 대한민국 Daehan Minguk; Hanja’ya:大韓民國; kısaca: 한국,韓國Hanguk) sırf, bazen  Kore , Doğu Asya’da Kore Yarımadası’nın güney kısmının büyük bölümü ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya’daki bir ülkedir.  Kore adı, eskiden Doğu Asya’nın en büyük güçlerinden biri olan  ve Büyük Gwanggaeto   Kore Yarımadası, Mançurya’nın büyük bolluğu, Rus Uzak Doğusu   ve İç Moğolistan’ın Bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo’dan geliyor. Başkenti Seul, büyük bir  şehir şehirdirve Güney Kore’nin 51 milyondan fazla insanının karın, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Başkentinde yaşamaktadır. 1943’te Kahire Deklarasyonu ilk plana göre birleşik Kore planı kararlaştırılmıştı, Sovyetler Birliği ve ABD arasında tırmanan Soğuk Savaş husumeti yüzünden Kore yarımadasında iki ayrı hükûmetin kurulmasına neden oldu. Her biri kendi ideolojileri ile Kore’nin bölünmesine yol açtı. Böylece Kore, 1948 tarihinde bölündü ve iki devlet kendi siyasi idareleri ile oluştu. Kuzey Kore’de eski Japon karşıtı gerilla ve komünist eylemci Kim Il-sung Sovyetlerin desteği ile güç kazandı ve Güney Kore’de sürgünde olan ve sağcı Koreli siyasi lider Syngman Rhee Güney Kore’nin cumhurbaşkanı olarak göreve geçti.

2
Güney Kore by Bora COŞKUNER - Illustrated by Kaan Bora COŞKUNER - Ourboox.com

Coğrafya

Güney Kore’nin güney ve batı kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Birçok yarımada ve küçük adalarla çevrilmiştir. Bu medyanın, Busan ve İnchon en önemli limanlarındandır. Doğu bölümü dağlık kalıntısı, batı bölümü geniş alanlar, ovalar ve tepelerle kaplıdır. Doğu bölümünde tabii limanlar da yoktur. İçin dağlıktır. Fakat yüksek yüksek değil. En yüksek dağı 1916 m ile Chiri San Dağı’dır. Nakdong, Han ve Incheon ırmakları arasında önemli nehirleri sayılabilir.

 

 

4
Bayrağı

İklim

Güney Kore’nin iklimi, kışın karalardan esen soğuk rüzgârların etkisindedir. Kışın yaş kar nadiren yağarken yağmur görülmez. Güneşli ve açık bir hava çıkış yolu ayaz sıcaklığı çok düşer.

Ülke yazları Pasifik’ten esen sıcak ve nemli muson rüzgârlarının etkisi altına girer. Yıllık ortalama 1270 mm’dir. Güneyde Eylül ayında ülke genelinde ise Temmuz’da sık sık tayfunlar görülür. Temmuz ayı bütün olabilir işlenebilirlik geçer.

Ülkenin yüzey şekilleri iklimi etkiler. Muson rüzgârları sayesinde tropikal bitkiler de yer alır. Ülkede en düşük sıcaklık ortalaması -25 ° C, en yüksek sıcaklık ise 38 ° C’dir. Ülkede tüm yıl boyunca gece-arasındaki farkları çok düşüktür.

6
Güney Kore by Bora COŞKUNER - Illustrated by Kaan Bora COŞKUNER - Ourboox.com

Kuzey Kore ile olan ilişkiler

İki ülke Kuzey ve Güney Kore resmî olarak bütün yarımada ve diğer uzak adalar üzerinde egemenlik talebinde bulunuyorlar. 1950’den 1953’e kadar ayak Kore Savaşından sonra iki devlet arasında uzun sürelik bir düşmanlık yaşanıyor; ama yine de Kuzey Kore ve Güney Kore aralarında barışı sağlamak için barış antlaşmaları imzaladılar . Roh Moo-Hyun ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-il kalıcı barışı sağlamak için seks maddelik bir karınca imzaladılar, bu antlaşmanın üstte görüşmelerin, işbirliği, tren hizmetleri, karayolu ve gezdirmek için taşınacılığının yenilenmesi ve ortak bir Olimpiyat tezahürat kadrosu gibi.

8
Güney Kore by Bora COŞKUNER - Illustrated by Kaan Bora COŞKUNER - Ourboox.com

Türkiye ile olan ilişkiler

Türkiye, Güney Kore’yi 11 Ağustos 1949’da tanımıştır. İki ülke arasındaki ilişkinin sağlam ve olumlu bir temele sahip olmasının bir nedeni, Türkiye’nin 1950 Kore Savaşı sırasında Yarımadaya asker göndermesi ve çok sayıda şehit vermesi olarak görülebilir. İki ülke arasındaki ilişkilerde siyasi alanda bir sorun bulunmamaktadır. Güçlü bir dostluk kurulan iletişim diyalogla sürdürülmektedir. Güney Kore ve Türkiye uluslararası alanda birbirlerine destek vermektedirler. Dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore’yi 14 ve 16 Haziran 2010 arası ziyarete gitmiştir. 2012 yılında dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore’yi ziyarete gitmiştir ve Nükleer Güvenlik zirvesi ile görüşmelerde bulunan. 

10
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content