H Φιλική Eταιρεία
Nικόλαο Σκουφά, Eμμανουήλ Ξάνθο και Aθανάσιο Tσακάλωφ.
των αδελφοποιητών, των συστημένων, των ιερέων, των ποιμένων και των αρχιποιμένων.
Όταν ο μυημένος έδινε το «Mεγάλο Όρκο» ακολουθούσε η «καθιέρωση»,
δηλαδή η αποδοχή του νέου φιλικού ως μέλους της Eταιρείας και του
δινόταν το «εφοδιαστικό» γράμμα.
Ο Νικόλαος Σκουφάς γεννήθηκε το 1779 στο Καμπότι της Άρτας από γονείς «μεσαίας τάξης», ο πατέρας του λεγόταν Κουμπάρος αλλά ο ίδιος ασχολούμενος με την κατασκευή σκούφων (πίλων) έλαβε αργότερα το προσωνύμιο Σκουφάς με το οποίο και καθιερώθηκε.
Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1788. Αναγκάστηκε νέος να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταναστεύσει στη Ρωσία στον πατέρα του. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Τεκελής ή Τσάκαλος.
Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε το 1772 και έζησε αρχικά στη Σμύρνη και έπειτα στην Τεργέστη της Ιταλίας. Ήταν γραμματικός και έμπορος.
Η προσφορά τους στην μεταγενέστερη Επανάσταση του 1821 ως ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, θεωρείται πολύ σημαντική, υψίστης σημασίας και χαρακτηρίζεται ανεκτίμητη.
Σκοπός ίδρυσής της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
να προετοιμάσει τον ένοπλο αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους
Με άλλα λόγια, η Φιλική Εταιρεία είχε ιδρυθεί από μέλη της ελληνικής διασποράς, γεγονός που καταδεικνύει πως αν και ζούσαν σε μια πόλη μακριά από την Ελλάδα, αφιέρωσαν το χρόνο τους, και αψήφησαν κάθε προσωπικό κίνδυνο, εργαζόμενοι για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η ημερομηνία της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας το 1814: 14 Σεπτεμβρίου: εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής είναι συμβολική, και δείχνει πως ο στόχος της Φιλικής Εταιρείας ήταν διπλός: εθνικός και θρησκευτικός, καθότι συμβόλιζε και την ‘ύψωση’, με άλλα λόγια την ‘ανάσταση’ του ελληνικού γένους από την σκλαβιά.
Εξυπακούεται πως για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι Φιλικοί θα έπρεπε να κάνουν τεράστιες οργανωτικές προσπάθειες, καθώς ο ελληνισμός ήταν διάσπαρτος σ’ έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο, ενώ παράλληλα έπρεπε να δράσουν με μεγάλη μυστικότητα, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Φιλική Εταιρεία φρόντιζε και για την συγκέντρωση χρημάτων, με τα οποία αγόραζε όπλα και άλλου είδους πολεμικό υλικό, και εξόπλιζε καράβια με κανόνια και πληρώματα. Όμως πάνω από όλα φρόντιζε για την μύηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων Ελλήνων για την εθνική εξέγερση.
Η διαδικασία μύησης στην Φιλική Εταιρεία γινόταν κρυφά, και έπαιρνε μορφή ιεροτελεστίας. Ο υποψήφιος έδινε όρκο ότι θα τηρήσει το μυστικό, και θα ακολουθήσει τις εντολές της Εταιρείας. Αφού ακουμπούσε το χέρι του πάνω στο Ευαγγέλιο, έδινε τον παρακάτω όρκο, σε σύγχρονη διασκευή:
‘Ορκος της Φιλικής Εταιρείας, επανάσταση του 1821
Kώδικας Aδελφοποιητών
Published: Dec 26, 2020
Latest Revision: Dec 26, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-979160
Copyright © 2020