Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Türk Devletleri E-Dergi

  • Joined Oct 2020
  • Published Books 1

 TÜRK DEVLETLERİ E-DERGİMİZ (KARMA ETKİNLİK)

 

1. Osmanlı İmparatorluğu

2. Harezmşah Devleti

3. Hazar Devleti

 

 

 

 

KARMA ETKİNLİĞİ HAZIRLAYAN OKULLAR

 

Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

 

ADNSU – nun nəzdində Bakı Neft – Energetika Kolleci

2
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

OSMANLI İMPARATORLUĞU

OSMAN GAZİ 

 

I. Osman, Osman Gazi, Osman Bey ya da Osman Han mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık (1258, Söğüt – 1 Ağustos 1326, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı’nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar. Dedesi Süleyman Şah büyükannesi Hayme Hatun (Süleyman Şah’ın görevi), çocuğu Ertuğrul Gazi ve annesi Halime (Haime) Hanım’dır.

1299 yılında uç beyi olmaktan çıkıp Söğüt ve Domaniç’te Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Sonrasında bağımsızlığı ilan edildi. Osmanlı Devleti bağımsızlığını 1302’de Koyunhisar Muharebesinden sonra kazanmıştır. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların, beyliğine sığınması ile siyasi ve askeri gücü artmıştır.

 

6

Çöküş döneminde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu’ndaki karışıklıkların da kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma’nın hakimi haline gelmiştir. Vefat ettiği zaman beylik, Eskişehir ile Bursa arasındaki topraklarda hüküm sürüyor ve Doğu Roma İmparatorluğu’na ait İznik ve Bursa’yı abluka altında tutuyordu.

 

Osman Bey 1258 yılında Söğüt’te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi Batı Anadolu’da Söğüt Ovası ile Domaniç Yaylasında yaşayan Oğuz Türkleri’nin Bozok boyunun Kayı kolundan olan büyük kalabalık bir obaya başkanlık etmekte idi. Osman Gazi onun küçük oğlu idi.

 

1281 yılında 23 yaşında iken Ahi’lerden olan Şeyh Edebali’nin kızı Malhun Hatun ile evlendi. Bu evlilikten daha sonra Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan Orhan Gazi doğdu.1281 ailesinin çocukları Ertuğrul Bey 90 yaşlarında iken vefat tarihinde.

7
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

OSMANLI İMPARATORLUĞU`NUN KURULUŞU VE YÜKSELİŞİ

1299 Sitede gelindiğinde Anadolu’da süpürme süreci Anadolu Selçuklu Devleti yıkılma süreci içindeydi. Bu dünyada Osman Bey, yakın arkadaşları ile birlikte Bilecik, Yarhisar ve İnegöl’ü fethetti. 1301’de Yenişehir fethedildi. Osmanlı Beyliği, 1299’da resmen kuruldu. (Bunun yanı sıra tarihçilerin sadece beyliği kuruluşunu 1301 kabul eder.Halih İnalcık’a göre ise beylik 1302’de gerçekleşen Koyunhisar Savaşı ile kurulmuştur. 1302’de Bizans İmparatorluğu kuvvetleri, Osman Bey’i durdurmak için yola çıktı Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile Yapılan ilk savaş olarak kabul edilen Koyunhisar Muharebesi’nin kazananı oldu.

10

1326’da Osman Bey, Bursa’yı kuşattı. Fakat kendisinin rahatsızlanması üzerine kuşatmaya Orhan Bey devam etti. Aynı yıl Bursa fethedildi ve başkent yapıldı. Döneminde kendi adına para bastırarak beyliği devlet haline getirdi. 1329’da III. Andronikos’un başında bulunduğu Bizans ordusu ile Pelekanon Muharebesi’ni kazandı. 1331’de İznik’i, 1337’de İzmit’i topraklarına kattı. Ayrıca kendisinin başında devletin, komşu Türk beyliklerinin toprakları de genişlemeye başladı. 1345’te Karesioğulları Beyliği Osmanlı egemenliği altına girdi. Böylece Osmanlı, hem beyliğin alınmasından yararlandı, hem de Rumeli’ye geçiş için gerekli olan önemli noktaya sahip oldu.

 

11

1352’de, taht kavgaları ile mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos’a talep üzerine yardım üzerine gönderen Orhan Bey, yardımın karşılığı olarak Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Çimpe Kalesi’nin sahibi oldu. Çimpe Kalesi’nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazandı.

Orhan Bey’den sonra yerine I. Murad geçti. Murad Hüdavendigâr olarak bilinen I. Murad, Osmanlı topraklarını Balkanlar dönüştürmeyi sürdürdü. İlk olarak Edirne Savaşı yapılan Sazlıdere Savaşı ile Türk ilerleyişini durdurmak isteyen bir Bizans-Bulgar ordusunu yenilgiye uğrattı ve zaferin ardından Edirne ele geçirdi. Kısa bir süre sonra, Edirne’yi geri almak isteyen Macar, Sırp, Bulgar, Eflâk ve Bosna birleşik ordusu ile Edirne ile karşılaştı. Yapılan Sırpsındığı Savaşı’nda karşı yenilgiye uğrattı. Döneminde, Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan’ı ele geçirmeyi başardı.

12

Döneminde, Hamitoğulları Beyliği’nden para karşılığı Akşehir, Yalvaç, Beyşehir, Seydişehir, Karaağaç, Eğirdir ve Isparta’yı; Germiyanoğulları Beyliği’nden çeyiz yoluyla Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Emet’i aldı. Balkan ve Avrupa devletlerinin Osmanlı’nın Avrupa yönündeki ilerlemesini durdurma çabaları I. Kosova Muharebesi ile devam etti. Osmanlı, savaşın kazananı oldu. Fakat I. Murad savaşın bitmesinin ardından şehit edildi.

I. Murad’ın I. Kosova Savaşı sonrasında Osmanlı tahtına daha sonraları Yıldırım Bayezid olarak tanınacak olan I. Bayezid geldi. I. Bayezid, Balkanlar’ın yanı sıra Anadolu’da siyasi birlik sağlama çabasına girişti. Buda Aydın kapsamoğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları, Menteşeoğulları ve Saruhanoğulları beyliklerini topraklarına kattı. 1392’de Candaroğulları topraklarını ele geçirdi.

13

Saltanatı dört kez İstanbul’u abluka altına aldı. Bunlardan üçüncüsünü 1396 yılında yaptı fakat Haçlı ordusunun Niğbolu’ya kadar gelmesi üzerine ablukayı kaldırdı. Eylül 1396’da yapılan Niğbolu Savaşı’nı kazandı. Savaşın ardından İstanbul’u dördüncü kez abluka altına aldı, fakat bu albukayı da doğuda beliren Timur tetkiki. Amerika’ya sığınmasını ve istediği şartların kabul edilmemesini ileri Osmanlı’ya savaş açtı. Timur, daha önceleri savaşarak yenilgiye uğrattığı Karakoyunlu ile Celayirîli hükümdarlarının iki ordu, Ankara’nın Çubuk Ovası’nda karşılaştı. 1402’de yapılan Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid, kılavuz bağlı Türk beylerinin Timur’un tarafına geçmesin etkisi ile de yenilgiye uğradı; Yıldırım, 1403 ‘Timur, Yıldırım’ın vefatı üzerine Musa’yı serbest bıraktı.

14

I. Mehmed, Fetret Devri’ne oğlu verdi. Yıldırım Bayezid’in esir düşmesi ve esaret hayatındaki ölümünden sonra, oğulları İsa, Mehmed, Musa ve Süleyman arasında taht kavgaları başladı. Fetret Devri adıyla bilenen dönemin başında Timur, Yıldırım tarafından ele geçirilen Anadolu beylerine eski topraklarında yeniden bağımsız beylikler kurdurdu. Tahtın sahibi olmak için şehzadeler arasında yapılan mücadelelerde ilk olarak Musa, İsa’nın sorguladığı soru atıldı ve ilk olarak Germiyanoğulları’na, ardından Karamanoğulları’na sığındı. 1406 yılında İsa, Mehmed’in tarafını tutan askerler tarafından öldürüldü. Böylece mücadele Süleyman ve Mehmed arasında devam eden başladı;Süleyman, devletin Rumeli yakasının, Mehmed, Anadolu yakasının yöneticisi oldu.İki kardeş çatışmalar sırasında Musa, 1411’de Süleyman Çelebi’nin bulunduğu yerde Edirne’ye çıktı ve harekete geçti. Aynı yıl Süleyman öldürüldü.

15

1411’den sonra çarpışmalar, Mehmed ve Musa arasında sürmeye başladı. İki kardeş arasındaki mücadele, 1413 yılında Mehmed’in Musa’yı öldürtmesi ile sonlandı ve Fetret Devri noktalanmış oldu. Aynı yıl Mehmed, I. Mehmed unvanı ile Osmanlı tahtına oturdu. Saltanatı sırasında Ankara Savaşı sonrası Anadolu’da yitirilen toprakların birçoğunu yeniden ele geçirdi. Döneminde Venedikliler ile yapılan ilk deniz savaşı, başarısızlıkla sonuçlandı. Şeyh Bedrettin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal isyanlarını bastırdı. Saltanatın sonlarında, Saltanatın sonlarında, Timur tarafından esir edilen sözler Mustafa iddia eden bir sergileme üzerine Osmanlı padişahı ilan etmesi üzerine, bu sorun ile uğraştı ve Mustafa’nın üzerine yürüdü.Mustafa, yenesininilm üzerine Bizans ‘I. Mehmed, 1421’de gelindiğinde vefat etti.

I. Mehmed’in vefatı üzerine tahta II. Murad çıktı. I. Mehmed’in ölümü üzerine Bizans tarafından serbest bırakılan Mustafa, II. Murad’ın saltanatının başında Düzmece Mustafa İsyanı olarak bilinen isyanı çıkardı. Mustafa, 1422’de yakalandı ve idam edilerek isyan sonlandırıldı.

16

Aynı yıl İstanbul’u kuşattı fakat başarılı olamadı. İki taraf da teknolojik bakımdan tamamen eşitti ve Türkler “bombardıman taşlarını almak için” barikat kurmak zorunda kalmışlardı. Yine aynı yıl kendisinin üzerine küçük Mustafa da tahta geçmek için isyan. İsyan, birkaç ay içinde bastırıldı. Döneminde, Aydınoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları ve Tekeoğulları tamamen Osmanlı egemenliği altına girdi.1444’te Macarlar ile Edirne-Segedin Antlaşması’nı imzaladı. Antlaşmaya göre, tarafların yıl boyunca savaşmamaları kararlaştırıldı. Barışın hemen ardından kendi isteği ile iki yanında sonu II.Mehmed’e bıraktı.Osmanlı tahtının henüz iki şehzadeye kalmasını fırsat olarak değerlendiren Haçlı birliği, Edirne-Segedin Antlaşması’nı yok sayarak Osmanlı’yı savaş açtı. Kasım 1444’te Varna Muharebesi için II. Murad tekrar ordunun başına geçti ve bu muharebeyi kazandı. Ancak, savaşın hemen ardından tekrarlanan tahta geçmedi; ikinci kez tahta geçmesi 1446 yılında gerçekleşti. 1448’de Osmanlı’nın Balkan hakimiyetine oğul vermek vermek vermek vermek vermek saldıran Eflak ve Macaristan orduları ile II. Kosova Muharebesi’ni yaptı; muharebenin kazananı oldu. 1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti. 1451’de gelindiğinde vefat etti.Mehmed geçti.1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti. Kosova Muharebesi’ni yaptı; muharebenin kazananı oldu. 1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti. 1451’de gelindiğinde vefat etti. Mehmed geçti.1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti. Kosova Muharebesi’ni yaptı; muharebenin kazananı oldu. 1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti. 1451’de gelindiğinde vefat etti. Mehmed geçti.1451’de gelindiğinde vefat etti. Vefatının üzerine tahta tekrar oğlu II. Mehmed geçti.

17
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

İSTANBULʻUN FETHİ

İstanbul’un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı 21 Müttefik Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. 6 Nisan 1453 tarihinde Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılan İstanbul, 53 günlük kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki askerler, Bizans İmparatorluğu Lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadelede. İstanbul’un Fethi’nin ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun yeni başkenti İstanbul olmuştur.

19
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

Osmanlı İmparatorluğu`nun Gerileme ve Yıkılışı

17. Yüzyılın sonlarında  gerileme dönemi , 19. Yüzyıla gelindiğinde artık bir çöküş dönemine dönüşmüş ve Osmanlı Devleti, kendi bağımsızlığını koruyamayacak bir devlet haline gelmiştir.

 

Nitekim bu ihtiyaç bir sonucu olarak, Rus Çarı I. Nikola’nın 1853 ülkesindeki İngiliz elçisine Osmanlı Devletini için kullanılan  “Hasta Adam”  tabiri, Osmanlı Devletinin bu durumu düşüşğü durumu özet içeriği oldukça önemli bir örnekektir.

 

22

Yeniçağların yarattığı enflasyonu, denizaşırı ticaret gemicilik ve ateşli silahlar teknolojideki gelişmeler, Osmanlı toplumsal düzenini sarsan olaylardır.

 

Ayrıca bozulma tımar hatası, Balkanlar ve Anadolu’daki karışıklar, bu kötü gidişe yeni boyutlar eklemiştir.

 

Klasik Osmanlı düzeninin bozulmasının ilk somut örneği 7 Ekim 1571’deki İnebahtı Mağlubiyetidir .

23

Bu mağlubiyette Osmanlı Devleti, Akdeniz yani Mısır yani, Kuzey Afrika ve Lübnan gibi ülkelerinde iktisadi ve siyasi hâkimiyetini kaybetmiş, bu mağlubiyet Avrupalı ​​güçler hâkimiyet kurmaya başladı.

 

Osmanlı düzeninin bozulmasının önemli bir nedeni de tarımsal-sınai yapıları değişen ve güçlenen iki devlet Avusturya ve Rusya’nın Akdeniz ekonomik ilişkileri içine girmeleridir.

 

Bu ülkeler Akdeniz ve Balkanlar bölgesinde aktif bir savaş ve iktisadi yayılma başlatışlardır. İki önemli anlaşma bu yayılma politikasının somut göstergesidir.

24

Bunlardan ilki 1699’da Avusturya ile imzalanan Karlofça anlaşmasıdır.

 

Karlofça Anlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa devletleri eski güç kaybetmiş ve bir askeri gerileme dönemine girmiştir.

 

İkinci anlaşma 1774 yılında Rusya ile imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile Rusya, Osmanlı Ortodokslarının koruyucusu olarak tanınmıştır. Bu olay da Osmanlı gerilemesinde hızlandırıcı bir nokta olarak sayılır.

25

Osmanlı devletinin bu çöküşe karşı getirdiği ilk öneriler ise toplumdaki ve bahşedilen iddialara nedenleriyle ileriye dönük öneriler olmamıştır.

 

Osmanlı Devleti’nde geri kalmış bilincine 18.yüzyılda varılmış; Avrupa savaşabilecek kadar üstünlüğü anlaşılmış ve bu dönemden itibaren Osmanlı Devletinde ıslahat girişimleri başladı.

26
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

HAREZMŞAH DEVLETİ

Celaleddin Harezmşah, Hârizmşah Muhammed ve Hint asıllı bircariye olan Ay-Çiçek Hatunun çocuğudur.
Hemen hemen bütün seferlerinde babasının yanından ayrılmayan Celâleddin, cesareti, cengâverliği ve başarılarıyla tanınıyordu. 1216 senesinde çocuğu Hârizmşah Muhammed’in orduları Moğol hükümdarı Cengiz’in oğlu Cuci komutasındaki ordu karşısında kaybetmek üzereyken, sağ kanat komutanı Celâleddin sayesinde kurtulabilmişti.
Şehzade Celâleddin, babasının hükümdarlığı uygulama bizzat kendisinin fethettiği fethettiği Guriler ülkesinin baş şehri Gazne meliki idi.

Müslüman dünyasının yetiştirdiği sultanların en büyüklerinden biri olan Celâleddin, babaannesi Terken Hatun’un kullanımında ortaya çıkması veliaht tayin edilmemişti.

29

Ancak yaklaşan Moğol çeşitleri hesapları alt üst etti; baba Hârizmşah Muhammed, ülkeyi ancak Celâleddin’in kurtarabileceğini düşünerek ortaya ölümünden kısa bir süre önce veliaht tayin etti. Fakat bu yeni atamadan olmayan bazı Türk komutanları onu kaldırmak için Harezm’de kardeşleri Uzlagşah ve Akşah ile gizli bir plan üzerinde anlaştılar. Durumdan haberdar olan Celâleddin, süratle Horasan istikametine kaçarak kurtuldu. Yolda takip eden çalışan kardeşleri, Moğol birliklerinin ani baskınıyla öldürüldü; o ise bekleyen tuzak ve saldırıları atlatarak Gazne’ye ulaşabildi.

30

Gazne halkı Moğol dehşeti önünde önceden tanıdıkları Sultan ile toplanarak şiddetli saldırılar yaptılar. Pervan yazı elli bin kişilik Moğol ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattılar. Bu büyük zafer, Celaledin’e olan güveni artırırken o zamana kadar yenilgi yüzü görmeyen Moğolları şaşkına çevirmişti.3 Ne var ki bu, ganimet paylaşımı komutanların düşmesiyle gölgelendi. Celâleddin, sırasına dağılmasına yol açmak kavgaları önleyebilmekte, yanında az sayıda askerden başka kimse kalmadı.

31

Moğolların takibinden kurtulmak için Hindistan’a Geçen Sultan, henüz ordusunu toparlayamamışken İndus nehri bizzat Cengiz komutasında 18.000 seçme askerden ani bir Moğol saldırısına uğradı. Bir grup kadın, Cengiz askerlerinin eline düşmektense bizi öldürün diye feryat etmeleri üzerine, onların boğulmalarını emretti. Yürekleri dağlayan bu elim musibetin kanalı izdırap ile saldırılarını sürdüren Sultan, baskıları üstineson bir hücum yapma atını hızla geri çevirdi ve büyütmenin şaşkın bakışları arasında atıyla İndus nehri’nin coşkun sularına daldı (1221).

Üzerine yöneltilen ok yağmurundan kurtularak eğitim atan Sultan, Hindistan’da üç yıla yakın bir süre kaldı. Bu coğrafyadaki ikameti yandan bir yandan Hint racaları, diğer yandan Müslüman emîrleriyle mücadelelerini sürdürdü.

32
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

EŞKIYA GRUBU TARAFINDAN YAKALANDI

Çok düzenli bir istihbarat teşkilatına sahip olan Moğollar, amansız düşmanları Celâleddin’in haberlerini adım adım izleyip, arkasından birlikler sevk ettiler. Bunun farkında olan Celâleddin, mukabil keşif ve istihbarat çalışmalarıyla karşı tedbirler davası devam etti; ancak emîrlerinden birinin korku ve ihmali, sonun başlangıcı oldu. Moğol askerlerinin baskınına uğrayınca, önce Diyarıbekr her şeyden şeyden uyumakta olan Sultan, Moğol askerlerinin baskınına uğrayınca, önce Diyarıbekr kalesine sonra uçlardaki derbentlere sığınmak istediyse de talebi kabul görmedi.

34

İstikametini Meyyafarikîne yönelten Sultan, Kendisini takip eden düşman askerlerinden kurtulurken, bir dağ yamacında gelip geçenleri soyan eşkıya grubu tarafından yakalandı. Ahlât kuşatmasında öldürülen ayak başlı mızrak darbesiyle son nefesini verirken Hârizmşahlar Devleti tarih sahnesinden silinmiş oldu.

35
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com
Türk Devletleri E-Dergi by Özel ÇOSB MTAL - Ourboox.com

HAZAR DEVLETİ

 

Hazar Devleti, Türk Tarihi hakkında bilgi kazanın.Zira Gök Tanrı ve İslam inancının çalışan bir inanışa sahip az Türk Topluluklarından biridir.Hazarlar, Karadeniz’in Kuzeyinde Avrupa nın Doğusuna kadar olan Kafkasya bölesinde hakimiyyet kurmuş, Avrupa nın önemli devletlerinden biri haline gelmiş , bölgedeki ticareti ve dönemin politikalarını şekillendiren önemli bir politik olma özelliği taşıyan.Hazarların devlet isminin kaynağı Kaz kökünden geliyor.Kaz (Kezen / Gezen), Er (Yiğit Kişi) gelir.Zaman’ Kazer, Hazer ve Hazar olarak gelecek telaffuzu ile şekillenmişdir

38

Hazar Devleti, tarihi gelişimlerini Yazılı Olarak arşivlememişdir.Hazar Devleti dönemine ait Bilgileri , ilişkide bulundugu Rus, Bizans ettik Arap tarihlerinde Elde ettiğimiz Bilgileri ile değerlendirebiliyoruz.Her ne kadar devleti yöneten Hanların isimlerini ettik yönetim sürelerini bilmesek de, komşu devletler ile ilişkilerine ait pek çok detaya ulaşabiliyoruz.

Hazarlar, 665 y ılında Büyük Bulgarya Hanlığının yıkılması ve Bulgar Hanı Batbayan’ın tabi olmasıyla sınırlarının Diyenper’e kadar genişlettiler.Zamanla daha da güçlenen Hazarlar 690 lı açılan Kırım ele’ı ele alınib Azak denizi hakimiyet sağladılar .

39

700’e gelindiğinde hakimiyet alanlarını Hazar Denizinden Dinyester’e, Kafkasların güneyinden Dinyester’e, Kafkasların güneyinden kadar olan bölgeye ve Kırım’ın hakim hâline geldiler.İslam Ordularının Kafkaslar’da ilerleyişi Hz.Ali’nin 661 şehit içinde ile Arap topluluklarını yönetimi altına alan Muaviye döneminde tekrar hız kazanır.Hazarlar Muaviye yönetimindeki Emeviler ile uzun kısa kısa iletilere girişecektir.Bizans’da 695 tahttan indirilen 2.Justinianos, kırımdakı Gotların yanına kaçmışdı.Gotlar onu Kırım’ı Busir’e teslim ettiler.Busir, 10 yıl kadar sığınan Justinianos’u 704 yılında kız şerit ile evlendirir.900’lü yıllardan itibaren Slavlar Hazar bölgelerinde ticari güç ile Kiev bölgelerinde hakimiyetleri altına alarak bu bölgeye yerleşmeye başladılar.

40

Hazar Devleti, Bizansın Baskıları, alıştırma Türk Boylarını isyanları ve Slavların güç kazanmasıyla güç kazanmaya başladı.Slavlar, gruplarındaki güçlerini sağlamlaştırmak ve hakimiyet alanlarını genişletmek Hazarlar ile mücadeleler giriştiler.Uzun mücadeleler sonunda Diyenper Nehri üzerinden Karadağ yolunun hakimiyetini ele geçirmek için keçirdiler ve bu bölgedeki kavedeki kavşakları Hazarlardan kopartarak yapılacak tabi hale getirdiler.Güçlenen ve diğer Slav kabilelerinide bünyesine katan Slavlar Devlet halindeki gelerek Hazarların yıkılmasında etkin rol oynadılar.935 yılında, Slav Knezi olan İgor, hazarların Tmutarakan sırasında saldırdı.

41
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content