מאז ומתמיד הייתה המוסיקה. האדם הקדמון השתמש בקולו על מנת להזהיר את קרוביו מפני סכנה מתקרבת, להפחיד אויב מאיים, לחזר ולהרשים בת זוג פוטנציאלית, להתחבר לכוחו כשנתקל בפחד, לאזור אומץ בכדי להילחם ולשרוד. הפקת הצלילים היתה צורך טבעי, יסודי וקיומי. היתה ועודנה. אמצעי חיבור ותקשורת בין האדם לעצמו, לזולת ולסביבה.
אין עוררין שמוסיקה משפרת את ההרגשה ומוסיפה משב מרענן של חיות לתוך חיינו.
בני האנוש מפזמים לעצמם מנגינות ושירים אהובים, רבים אף מאזינים לשירים תוך כדי למידה, חלקם אף מאזין למוסיקה בנהיגה, אחרים הולכים לחדר הכושר כאשר אוזניות צמודות לאוזניהם.
יש אנשים שהמוסיקה מרגיעה אותם והם מתרווחים להם בעיתות מנוחה והמנגינה בחלל החדר נשמעת. וכמובן יש את הקהל אשר הולך למופעי זמר ומתרפק על השירים והמנגינות האהובות עליו. אך אני רוצה לקחת אותנו לכיוון של ההתבגרות של הנוער ובהם אף אני עם שירים של להקות ואמנים נפלאים אשר תרמו תרומה מכרעת ללמידה, לחוויה האישית שלנו בתור נערים ונערות אשר התבגרו עם אמנים כאלה ואחרים.
אינני זוכר את הרגע המדוייק בה המוסיקה הפכה לחלק בלתי נפרד מחיי ומהווית היותי אני. יתכן שזה התרחש לאחר שאחי הגדול רכש מערכת סטריאו משולבת ! ולאחר רכישתה בשילוב עם האזנה למצעדי הפזמונים בלועזית ולמוסיקה מהעולם [רשת ג’ הזכורה לטוב עם שוש עטרי וטוני פיין ועוד רבים וטובים] התחלתי לרכוש תקליטים [תקליטי וניל…] ובבית הספר היינו מתחרים מי שמע את השיר של הלהקה או האמן המסויים… דיקלמנו את השירים וידענו את המילים בעל פה.
היתרון הגדול היה שבשירים שהאזנו להם ואשר צמחנו יחד עימם [שנות ה -60 המאוחרות ושנות ה – 70] היו לנו כמצפן וכמכוון בתחומים שונים וזאת מפאת המשפטים הנפלאים שהיו שזורים בשירים, כמובן שללחנים הייתה חשיבות רבה מאוד אך למילים היה כוח והשפעה שלא קהתה או התפוגגה עד היום…
** מידי פעם בין הצלילים של הלהקות והאמנים הבודדים אשזור מאמרים/מחקרים וכתבות בתחום ההשפעה של המוסיקה עלינו כיצירי אנוש **
ההאזנה לשיר לוותה הרבה פעמים בפירוש הטקסט והרווח היה כפול למדנו אנגלית, הגינו באופן תקין את המילים, נעזרנו במורה לאנגלית [מורתינו הייתה הגברת אסתר קרוק] וכך שזרנו את חיי החברה,הלימודים וההנאה עם המוסיקה שליוותה ומלווה אותנו אף היום.
הלהקות שהשפיעו רבות עלינו היו מגוונות ובעלי אופי שונה אך מה שמלווה ומייחד אותם היו המילים הנהדרות – להקת הנשרים [Eagles] סופרטרמפ [Supertramp] הביג’יז [The Bee Gees] פליטווד מק [Fleetwood Mack] להקת סמוקי [Smokie] להקת נוכרי [Foreigner] להקת אבבא [Abba] להקת אנשים בעבודה [Man at Work] האבנים המתגלגלות [Rolling Stone] והיו אף להקות יותר ותיקות כמו תחיית קרידנס קלירווטר [Creedence clear water] אשר גרמו לנו להתענג על השירים … חלק משירי הלהקות הללו היו שירים פופולרים באותה תקופה וכמעט כל אחד האזין להם אך עצם העובדה שלהקות אלו מושמעות אף כיום כ – 30 שנה אחרי מוכיח שהיה להם משהו נוסף …
אם ניקח לדוגמא דווקא את הלהקה האחרונה [Creedence clearwater] השיר שהיה שגור בפינו בכיתה היה I put a spell on you … שאלנו את מורתנו מדוע הוא רוצה “לכשף” אותה אך היא תקנה והסבירה שמשמעות המילה במשפט זה הינה “להטיל “לחש” או “קסם” במונח שהוא חיובי יותר מאשר כישוף במובן הרע של המילה… ואכן כאשר פירשנו את יתרת הפיסקה ראינו שזו אכן הייתה כוונת המשורר:
I put a spell on you because you’re mine
You better stop the things that you do
I ain’t lyin’, no, I ain’t lyin’
I just can’t stand it babe
The way you’re always runnin’ ’round
I just can’t stand it, the way you always put me down
I put a spell on you because you’re mine
Creedence Clearwater
מדהים: כך מוזיקה משפיעה ישירות על המוח שלכם
היא יכולה לשמח, להעציב, לגרום לכם לזוז ואפילו לסייע בטיפול בבעיות לב וביתר לחץ דם – מחקרים רבים הראו כי האזנה למוזיקה משפיעה ישירות על אזורים רבים במוח ובכך גם על התפקוד היומיומי. כל הסיבות להגביר את הווליום
נלקח מתוך Ynet => לחצו עלי !
להקה ותיקה נוספת הינה האבנים המתגלגלות, אנו לא היינו חסידי השירים של מייק ג’אגר אך אחד מהשירים אשר כן התחברנו אליהם היה beast of burden פשוט הפזמון דיבר אלינו כי חלקנו היה עובד בחופשים ובסופי השבוע ואם בעל הבית לא היה מתנהג כראוי עמנו היינו שרים את הפזמון מפני שאנו לא נהיה “בהמת המשא” של אף אחד לעולם !!
חבר לספסל הלימודים [אבישי דהרי] היה מגיע לעיתים בבוקר רואה את החברים בהפסקות הוא היה ניגש בחיוך על שפתיו ואומר כרגע שמעתי את I’ll Never be your beast of burden !!
Beast of Burden
להקת סופרטראמפ – Supertramp
הלהקה הוציאה אלבום נהדר כאשר השיר המוביל ששבה את אזנינו היה “השיר ההגיוני” The logical song , השיר היה אולי אחד מהראשונים שלמדנו בעל פה את כל המילים כי הם היו נהדרות כאשר אתה מפענח את הנאמר זה מוסיף נופך אחר להבנה שלך את השיר…
הבית הראשון מגלה לנו את אבדן התמימות, ברגע שאתה נכנס למעגל מסויים כל התום מתפוגג או אז הנער הצעיר מתחיל למקם הכל בתוך קטגוריות / שבלונות …. והוא כבר לא יכול להתייחס לעולם באופן הראשוני הבנאלי אולי שחש בו מלכתחילה.
When I was young, it seemed that life was so wonderful
A miracle, oh it was beautiful, magical
And all the birds in the trees, well they’d be singing so happily
Oh joyfully, playfully watching me
But then they send me away to teach me how to be sensible
Logical, oh responsible, practical
And they showed me a world where I could be so dependable
Oh clinical, oh intellectual, cynical
בפירוש חופשי …
כאשר הייתי צעיר היה נדמה שהחיים כל כך נהדרים, נס ! או זה היה יפה, קסום וכל הציפורים בעצים שרו באופן כה שמח מהנה ושובב מביטים בי. אך אז הם [ההורים/המשפחה] שלחו אותי בכדי ללמד אותי כיצד להיות “הגיוני” (משמעות כפולה – הגיוני שכלתני ע”פ ההגיון והגיוני ע”פ החושים / תחושה – sence) או… אחריות, מעשיות [פרקטיות] והם הראו לי עולם שבו אוכל להיות מהימן [אחד שניתן לסמוך עליו] אינטלקטואלי … ציני ..מזלזל בבני אדם…
המילים בנוסף למלודיה הפכה את השיר הזה לשיר שמושמע עד היום …
להקת סמוקי – Smokie
הלהקה הזו אשר פרצה לתודעה לאחר שחברה למייק צ’פמן וניקי צ’ין (הם היו כותבי שירים ומפיקי תקליטים אשר כתבו להיטים שונים] בזכות החיבור הנ”ל הלהקה שחררה “סינגלים” אשר היוו את האלבום השני שלה, סינגלים אלו זכו להצלחה רבה בקרב הקהל בעולם ובייחוד בבריטניה. הקול הייחודי הצרוד קמעא של הסולן כריס נורמן היה אבן שואבת למעריצים מכל העולם. השירה הייתה ללא פירוטכניקה , נגינה על גיטרות האמנים לבושים בג’ינס ושיער ארוך וללא מניירות מיותרות שרו על אהבה, אפילו הייתה נימה של פמניסטיות בסינגל הראשון – “אם את חושבת שאת יודעת כיצד לאהוב אותי” – If you think you know how to love me. בשורה בה הם מציינים את הדבר הבא:
So if you think you know how to love me,
And you think you know what I need,
And if you really, really want me to stay,
You’ve got to lead the way.
השורה האחרונה – “עלייך להוביל את הדרך” !
הסינגלים האחרים כבשו את מצעדי הפזמונים בעולם.. Midnight cafe [או כפי שקראנו לו בארץ – “אפגוש אותך בחצות” ] הסולן שר את השיר בסגנון במיוחד של הלהקה ובמבטא מעט צרפתי שהוסיף נופך מיוחד לשירה שלו, בנוסף גרסת הכיסוי (Cover) שהלהקה עשתה לשיר Living next door to alice של הלהקה האוסטרלית New Band אשר שוחרר בשנת 1976 הפך ללהיט הגדול ביותר שלהם … בהמשך יצאו עוד להיטים ללהקה וכיסויים נוספים אשר מיקמו אותה כאחד הלהקות המצליחות של שנות ה – 70.
בתקופה זו הוקמה קבוצת מעריצי להקת סמוקי שהגעתי אליה בעקבות כתבה בלהיטון אם אינני טועה, נפגשנו בתל אביב מספר נערים ונערות והכל מתוך הערכה ללהקה ולשיריה. היה זה מפגש חד פעמי שאליו נסענו אני ובן דודי … החיבור שחיבר בין כל הנוכחים היה האהבה למוסיקה ולצליל הייחודי של הלהקה.
לא אפרט כאן את המשך ההסטוריה של הלהקה ואת עזיבת הסולן לקריירת סולו. אך חשוב לציין שהלהקה מופיעה עד היום בהרכב שונה גם בישראל .. הם היו בישראל בשנת 2019 ומגיעים אף ב – 2020.
להסטוריה על הלהקה => לחצו כאן !
לשירים של הלהקה ==> לחצו עלי !
יאללה, כפיים: כך מוזיקה משפיעה לכם על מוח
חוקרים ברחבי העולם מנסים להבין איך מוזיקה משפיעה על המוח שלנו, ויש להם גם כמה תשובות. אז לאיזה שיר הכי כדאי להקשיב כדי להירגע, והאם באמת כדאי לשמוע מוזיקה בזמן שעובדים?
ענת שלו – 01 בינואר 2017
מתוך וואלה בריאות => לחצו עלי !
להקת אבבא – Abba – 1972-1981
הלהקה הזו שרה שירים קלילים אשר הושמעו בכל העולם ההצלחה שלהם החלה מההופעה באירוויזיון עם השיר ווטרלו. הלהקה אכן שרה שירים קלילים וקליטים אך כנראה שהיה בהם משהו מיוחד אשר הגיע לקהלי יעד רבים בכל העולם. להיטיהם מושמעים עד היום ולהצלחה לה זכו כמעט אין אח וריע בעולם.
אנו שוב כנערים מתבגרים רקדנו , שמחנו ונהנינו מהשירים ולא מהעומק או הרובד שלהם מפני שבשמיעת המוסיקה הזו היה משהו בכניסה לקונצנזוס של להקות הפופ הקליל של התקופה.
לשירים של הלהקה => אוסף זהב !
להקת / סטיקס – styx
להקת רוק כבד אמריקאית אשר הוקמה בתחילת שנות ה – 70, ללהקה היו שירים שזכו להצלחה בעולם אך בישראל ובעוד מדינות באירופה הלהיט בהא הידיעה היה “Boat on the river” סירה בנהר, שיר זה נטה להיות הצד של הרוק הרך שהלהקה פנתה אליו בשלהי שנות ה – 70. השיר ניגן בארץ על כמה נימים של געגוע שקשה להסבירו אולי הלחן… אולי המילים הנהדרות… אבל היה בשיר זה משהו שמשך את המאזינים בארץ מהדור שלנו אליו…. מה גם ששיר זה לווה במנדולינה ובאקורדיון … דבר שאינו שגרתי בעליל ללהקה הזו לכן הוא לא כל כך הושמע בארה”ב ולא היה חלק מהרפרטואר של הלהקה שם.
שימו לב למילים הנפלאות שמעצימות את תחושת השלווה כאשר מאזינים למוסיקה הנפלאה הזו:
Take me back to my boat on the river
I need to go down, I need to come down
Take me back to my boat on the river
And I won’t cry out anymore
Time stands still as I gaze in her waters
She eases me down, touching me gently
With the waters that flow past my boat on the river
So I don’t cry out anymore
Oh the river is wide
The river it touches my life like the waves on the sand
And all roads lead to Tranquillity Base
Where the frown on my face disappears
Take me down to my boat on the river
And I won’t cry out anymore
Boat on the River
להקת פליטווד מק – להקה אנגלית / אמריקאית
הלהקה הזו אשר הוקמה בסוף שנות ה – 60 ידעה עליות ומורדות בהרכבים השונים שלה אך הצליחה להגיע לתודעה הבינלאומית רק בשנת 1975 כאשר ההרכב הרענן שלה הוציא את האלבום שנשא את שמה של הלהקה Fleetwood Mac עם שירים נפלאים כמו Rhainnon … האלבום השני נקרא Rumours , אלבום זה היה אחד המצליחים ביותר בעולם הפופ … אלבום זה זכה אף בפרס גראמי בשנת 1977. האלבום מכר יותר מ – 45 מליון עותקים ! והוא נחשב לאלבום הנמכר ביותר בכל הזמנים.
השירים ששוו את לב כולנו היו כמובן – Go your own way , Don’t stop, Dreams
You Can Go Own Way
להקת הנשרים – Eagles
להקת רוק כבד אמריקאית אשר נוסדה בשנת 1971, האלבום שאותו אני מזכיר כאן הוא האלבום אשר שבר שיאים בארה”ב – Hotel California הוא יצא בשנת 1976 ושיר הנושא היה למעשה התייחסות ביקורתית של חברי הלהקה לחיי הבוהמה בלוס אנג’לס. שיר זה צעד אף במצעדי הפזמונים בארץ לאורך זמן והוא נחשב לאחד מהשירים האהובים עד היום. הניגון הנהדר בגיטרה בפתיחת השיר הינו חלק בלתי נפרד מהשיר ובהמשך כאשר הלהקה בצעה הופעות / איחוד הם יצרו פתיח ארוך יותר ועם יותר גיטרות לשיר זה ולא בכדי הוא זכה להכרה עולמית ודורג במקום ה 49 ברשימת 500 השירים הגדולים בכל הזמנים. כאשר היינו בשביעית בבית הספר הייתה ביננו תחרות מי שמע את השיר ומתי… לעיתים היו נכנסים החברים ואומרים לי “אילן שמענו את השיר כרגע ברדיו” הייתה מעין תחרות לא כתובה מי שמע את השיר יותר ומי לא… ובכלל השיר הזה מהווה עוגן לשיר נפלא שכיף להאזין לו בכל סיטואציה וזמן ולא מפאת ההכרה העולמית לה זכה או למסרים הסמויים שבו אלא בזכות מילים נהדרות המספרות סיפור ולחן יפהפה אשר מעניק לשיר אלמותיות מוזיקלית.
הפזמון:
Welcome to the Hotel California
Such a lovely place (such a lovely place)
Such a lovely face.
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year (any time of year) you can find it here
מוזיקה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. כולם אוהבים להאזין למוזיקה ולכל אחד העדפות משלו.
מוזיקה מעוררת בנו זכרונות עבר רחוק ואף רחוק מאוד, היא קשורה לכל אורך חיינו והיא עשויה לרגש, לשמח ואף לגרום לעצבות.
כל אלו הם תסמינים ריגשיים אך מה עם תסמינים פיזיולוגים / גופניים?
היום כבר ברור לכולנו הקשר בין המוח לגוף או כפי שנהוג לכנות את זה: גופנפש.
למחשבה ורגשות יש כח לשנות את תפקוד הגוף שלנו.
מתוך “בריא וטבעי” => לחצו עלי !
האזנה למוזיקה משפיעה באופן חיובי ומשמעותי על פעילות מערכת העצבים והמח, על תפקוד כלי הדם, פעילות מוגברת של מערכת החיסון ועוד.
מוזיקה היא לא רק תחביב והנאה אלא עשוי להוות כלי טיפולי משמעותי כחלק מטיפול במגוון רחב של מחלות.
להקת קווין – Queen
הלהקה הזו שהוביל אותה פרדי מרקורי הייתה להקה ייחודית אשר שילבה מספר סגנונות בתקליטיה, ההופעות שלה לעיתים היו פרובוקטיביות וכללו תלבושות ססגוניות שכלל חברי הלהקה לבשו… היו להם עליות ומורדות במהלך הקריירה, הצלחות ונסיקה מזהירה אך לעיתים גם נפילות כואבות. אך כל זה לא יקח מאיתנו את הלהיטים הגדולים, הפריחה הגדולה של הלהקה הייתה בין השנים 1975 – 1979 ואלו השנים שלי בחטיבה והתיכון… וכנראה משם שמור לי מקום חם לשיריה:
רפסודיה בוהמית – לחצו לשיר
מישהו לאהוב – לחצו לשיר
אנו האלופים – לחצו לשיר
We will Rock you – לחצו לשיר
להקת נוכרי – Foreigner
להקת Foreigner אף היא הוקמה ב 1975 [שוב השנים של התיכון שלי..] הקול הנפלא של הלהקה והשירים הנפלאים גרמו להרבה מאוד אנשים להתאהב בה… כאשר הלהקה הגיע להופעה ראשונה בתל אביב בתחילת שנות ה – 80 לא יכולתי להגיע למופע שלהם והסתפקתי ברכישת התקליטים ושמיעתם במערכת הסטריאו שרכשתי…
הלהקה הפיקה מספר אלבומים כאשר בכל אחד מהם ישנם שירים שזכו להצלחות עולמיות, אע”פ שהיא נחשב ללהקת רוק / הארד רוק השירים היו קליטים וכולנו נהננו מהמוסיקה המצויינת שלהם.
ללהקת נוכרי יש שירים נפלאים כמו – קרה כקרח, מרגיש שזו הפעם הראשונה, חזיון כפול, דם חם… אני רוצה לדעת מהי אהבה
להקת אורות החשמל [Electric light Orchestra – ELO]
להקת רוק בריטית הוקמה ע”י ג’ף לין אשר העניקה נופך קלאסי לשיריה ע”י שימוש בכלי מיתר [כינור וצ’לו] הוקמה בתחילת שנות ה -70 ובלטה מאוד עד תחילת שנות ה – 80, לצלילים המיוחדים של הלהקה לא כולם מתחברים אך היא הייתה מהלהקות של תקופתי [חטיבה ותיכון] כך ששיריה היו חלק בלתי נפרד מהווי חיינו.
שיר נהדר אשר בו מרגישים וכמובן שומעים את כלי המיתר – “דבר חי” => Livin’ Thing
להלן קישורים לחלק משירי הלהקה:
להקת המתוקים – Sweet
להקה נהדרת שלא קבלה מספיק הערכה עם סולן בעל קול אלוהי … השיר שאליו נסחפנו כולנו היה “אהבה היא כמו חמצן” Love is like oxygen , חבר בן כיתתנו [דוד מחפוד] היה אומר שזה לא רחוק מ – love is like accident [גם בחרוז וגם במשמעות המילולית של נערים מתבגרים בתקופה הזו]
הבית הראשון של השיר הינו:
Love is like oxygen
You get too much you get too high
Not enough and you’re gonna die
Love gets you high
ואכן עבורנו האהבה הייתה כמו חמצן “יותר מדי” אתה עולה אל על אך פחות מדי אתה הולך למות… [מטפורית]… האהבה לוקחת אותך גבוה !
באתר יוטיוב אשר העלה את ההופעה החיה של הלהקה בגרמניה בשנת 1978 נכתבו מילים חמות על הלהקה, על הביצוע ועל התקופה של זמרים ששרים מהנשמה ובאיכות שכזו.
brian connoly was one of the best singers in rock.
Sweet never got the credit they deserved A lot of hits a lot of great music
Man if you were young in the 70’s it was amazing! An incredible decade.
Sweet never got the credit they deserved A lot of hits a lot of great music
Those were the days and we didn’t even know it!❤
I was sixteen in 78 and this one was one of many many great songs from that time period.
I sure was lucky to have grown up in that time. What a great time to be a teenager.
I’m 11. I love the sweet. I thank my mum and dad for this. I just wish music was like this today. Today’s singers just don’t put this much sole into it like Brian and Sweet do! I hope nobody takes offence to this comment but it’s just my opinion! Xx
I miss the 70s.
I really do.
Music was at it’s most creative experimental state.
Every artist had their own defining sound. Pure diversity. Unpredictable.
Yes. I really miss the 70s.
So glad my youth was spent in the 70s fantastic time……
- Green Seymour Man if you were young in the 70’s it was amazing! An incredible decade.
Sweet never got the credit they deserved A lot of hits a lot of great music
להקת הביג’יז – Bee Gees
להקה ייחודית שהייתה מורכבת מבני משפחה אחת [משפחת גיב – בארי, מוריס ורובין] ידעו עליות ומורדות וניסו את כוחם אף בשירת סולו שלא צלחה, בסופו של דבר חברו יחדיו באמצע שנות ה 70 והיו להצלחה מסחררת בקנה מידה עולמי, להיטים רבים כבשו את המצעדים בארה”ב ובאירופה. הם כתבו את שיר הנושא לסרט גריז, השתתפו בסרט “מועדון הלבבות השבורים של סרג’נט פפר” – הם היו למותג בעל שם עולמי. הם מכרו מעל 200 מליון עותקים של האלבומים שלהם, זכו ב 7 פרסי גראמי ודורגו במקום ה 12 ע”י מגזין הרוק רולינג סטון בדירוג הלהקות הטובות בעולם !
Stayin’ Alive
שירים נפלאים היו ללהקה הזו:
I’ve gotta get a message to you
שימו לב לחלק מהבית של “כמה עמוקה היא אהבתך” How Deep is your Love
‘Cause we’re living in a world of fools
Breaking us down when they all should let us be
We belong to you and me
להקת גברים בעבודה – Men at Work
גברים בעבודה הם להקת רוק אוסטרלית שהוקמה בשנת 1979 וידועה בעיקר בזכות להיטים כמו “מי יכול להיות עכשיו?” Who can it be now? ו- “Down Under”.
המייסד היה קולין היי בקולות ראשיים וגיטרה. הוא הקים את הקבוצה עם סטריקרט שניגן בגיטרה בס, וג’רי ספייזר בתופים. עד מהרה הצטרפו אליהם גרג האם בחלילית, בסקסופון ובקלידים וג’ון ריס בגיטרה בס, כשסטריקרט עבר אז לגיטרה מובילה. מערך זה זכה להצלחה לאומית ובינלאומית בתחילת שנות השמונים.
בינואר 1983 הם היו האמנים האוסטרלים הראשונים שהיו להם אלבום מספר 1 וסינגל מספר 1 במצעד הבילבורד של ארצות הברית: Business as Usual (שוחרר ב- 9 בנובמבר 1981) ו- ( “Down Under” 1981), בהתאמה.
אלבומם השני Cargo ( במאי 1983) היה גם במקום הראשון באוסטרליה, במקום 2 בניו זילנד, במקום 3 בארה”ב ובמקום 8 בבריטניה.
אלבומם השלישי (Two Hearts באפריל 1985) הגיע ל -20 המובילים באוסטרליה ול 50 המובילים בארה”ב.
WHO CAN IT BE NOW
DOWN UNDER
להקת UB-40
היא להקה בריטית אשר הוקמה בברמינגהאם ב-1978. הלהקה הייתה מחלוצות סגנון הרגאיי באירופה.
סגנון הרגאיי, אשר עד לתקופתה של UB40 זכה לפרסום מועט מחוץ לגבולות ג’מייקה מולדתו, קיבל תנופה עצומה בזכות הלהקה ול-UB40 חלק גדול בפופולריות הגדולה לה זוכה הרגאיי בשלושים השנים האחרונות כמעט בכל רחבי העולם. אחרי בוב מארלי הג’מייקני, UB40 הם אמני הרגאיי הידועים ביותר בכל הזמנים.
הלהקה הגדולה (שמונה חברים קבועים ושני חברים לא-רשמיים) קיבלה את שמה משמו של טופס קבלת דמי האבטלה בבריטניה (Unemployment Benefits 40). לרוב חברי הלהקה לא הייתה נגיעה למוזיקה לפני הקמתה, והם למדו באופן עצמאי את אמנות הנגינה.
ONE 1 TEN
!!שימו לב למילים,מחאה חברתית לשמה
היו כמובן עוד להקות רבות וטובות, אשר חלקן אף המשיכו מעבר לשנות ה – 80 המוקדמות ולא נכנסו לסקירה כאן.
כמובן שהיו להקות נוספות נערצות לא פחות עלינו בתקופת התיכון, אנחנו גם נפתחנו לשמיעת מוסיקה ותיקה וחדשה כאחד.. נחשפנו לסגנונות נוספים של להקות מוכרות והן ליוו אותנו במהלך חיינו וחלקן זכורות לטובה עד היום…
להקת ה Scorpions לדוגמא יצאה עם בלדות נפלאות שהיה ממש תענוג צרוף לשמוע את שיריה.
להקת יו-2 [U-2] הייתה אף היא להקה שהושמעה רבות .
להקות ותיקות כמו כחול מזעזע – Shoking Blue , סגול כהה – Deep Purple היו אף הן אהובות לא פחות והשיר של כחול מזעזע מושמע עד היום ! עם הלהיט ונוס…
להקת בוני אם הנפלאה עם שירי הדיסקו הקלילים שלה… סאני, דאדי קול, רספוטין ו… מא בייקר
אך קצרה היריעה מלהכיל…
השיר ונוס
בוני אם – והשיר סאני
6 דרכים מפתיעות בהן מוזיקה משפיעה על המוח שלנו
מוזיקה שמחה גורמת לנו לתפוס אנשים באור חיובי
מנגינה שקטה ורגועה מעודדת יצירתיות
מוזיקה יכולה לשפר את כישורי הנהיגה שלנו
מוזיקה משפרת יכולות מוטוריות וקוגנטיביות
למוזיקה קלאסית יש יכולות ריפוי
מוזיקה עוזרת באימון גופני
נלקח מתוך “מהות החיים” => לחצו עלי !
אני אתחיל עתה עם מספר זמרים אשר השפיעו על תקופתינו …
קליף ריצ’רד
נולד בשם הארי רוג’ר ווב ב 1940 בהודו ולאחר הפיכת הודו למדינה עצמאית עבר עם הוריו ב 1947 לאנגליה, הקריירה המוסיקלית שלו החלה בהוצאת סינגל ב 1958. ידוע כזמר בעל מראה נערי וקוך רך ומלטף, אהוד מאוד בבריטניה ואף בישראל.
אחד מהשירים שהיה אהוב על כולם הוא We don’t talk anymore – אנו לא מדברים יותר… שיר זה תורגם על ידי באופן חופשי ונמסר לחברתי דאז לאחר שנפרדה ממני… המילים פשוט עושות את זה…
Used to think that life was sweet
Used to think we were so complete
I can’t believe you’d throw it away
Used to feel we had it made
Used to feel we could sail away
Can you imagine how I feel today
Well it seems a long time ago you were the lonely one
Now it comes to letting go you are the only one
Do you know what you’ve done
It’s so funny how we don’t talk anymore
It’s so funny why we don’t talk anymore
But I ain’t losing sleep and I ain’t counting sheep
It’s so funny how we don’t talk anymore
Well it really doesn’t matter to me
I guess your leaving was meant to be
It’s down to you now you wanna be free
Well I hope you know which way to go you’re on your own again
And don’t come crying to me when you’re the lonely one
Remember what you’ve done
It’s so funny how we don’t talk anymore
It’s so funny why we don’t talk anymore
But I ain’t losing sleep and I ain’t counting sheep
It’s so funny how we don’t talk anymore
But I ain’t losing sleep and I ain’t counting sheep
It’s so funny how we don’t talk anymore
But I ain’t losing sleep and I ain’t counting sheep
It’s so funny how we don’t talk anymore
We Don’t Talk Anymore
ג’רי ראפרטי
פזמונאי וזמר סקוטי אשר נחשפתי אליו בזכות האלבום הנהדר City to City שיצא ב 1978 השיר המוכר ביותר היה רחוב בייקר [ Baker Street ] התקליט הנ”ל כמובן באוסף שלי והשירים ממנו מושמעים מידי פעם ברפרטואר המוסקלי שאני מחזיק, אני מאוד אוהב אף את השיר Right Down the Line באלבום זה גם המילים נהדרות… שוב על הייחודיות של האישה שאיתו והמלודיקה יפה !
השפעותיה של המוסיקה
עם או מבלי שנרגיש בכך, המוסיקה מלווה אותנו ברוב שעות היום, אם דרך שירים, מנגינות, תפילות, פרסומות, ג’ינגלים, אותות המחשב, קולות הרחוב או נעימות שמתנגנות בתוכנו. כמעט לעולם לא נעצור ונחשוב מדוע צירוף מסוים של תווים גורם לנו רוגע ואחר גורם שמחה. מדוע מנגינה מסוימת מדרבנת אותנו לפעילות גופנית מואצת ואחרת להזיל דמעה. אך השאלה הגדולה ביותר היא: עד לאן יכולה להגיע השפעתה של המוסיקה על חיינו?
מתוך בא במייל => לחצו עלי !
ליאו סאייר – ג’רארד יוג’ [Gerard Hugh]
זמר אנגלי / אוסטרלי
הקרייירה שלו התחילה באנגליה בתחילת שנות ה – 70 וחלק משיריו הגיעו לעשירייה הראשונה באנגליה, שיריו אף בוצעו ע”י זמרים אחרים כגון – קליף ריצ’רד ועוד.
הוא שר שירי דיסקו ושירים שקטים , היה לו קול מיוחד ומרבית שיריו היו להיטים כובשי עולם
כאשר אני זקוק לך – When i need you קלאסיקה מ 1976
אינני יכול להפסיק לאהוב אותך – I can’t stop loving you מ 1978
רעם בליבי – Thunder In My Heart – מ 1977
את גורמת להרגיש כאילו אני רוקד – You Make me Feel Like Dancing –
פיל קולינס – פיליפ “פיל” דייוויד צ’ארלס קולינס
אמן בריטי אשר היה במהלך שנים לא מעטות היה חבר בלהקת ג’נסיס אם כמתופף או כזמר רקע.
ההצלחה האישית שלו החלה הרבה לאחר סיום התיכון שלי אך הוא עדיין נמצא שם בשנות ה – 80 שלנו במיוחד כאשר הייתי חייל וקצין צעיר … לכן אני חייב לתת לו את הכבוד המגיע לו.
שיר הסולו הידוע ביותר שלו הוא – “In The Air Tonight”
בילי ג’ואל – בן להורים יהודים אשר התחיל את הקריירה המוסיקלית שלו בשנת 1964, היה בתחילת דרכו גם פסנתרן… קרנו החלה לזרוח עם צאת האלבום Piano Man בשנת 1973 אך האלבום בהא הידיעה יצא בשנת 1977 The Stranger אשר הפיק מספר סינגלים מצליחים והידוע מכולם הינו – Just the Way You Are.
האלבום הנוסף אשר המשיך את ההצלחה שלו היה 52nd Street אשר יצא בשנת 1978 עם השירים – My Life , Honesty ועוד… האלבום זכה בפרסי גראמי על הביצוע הטוב ביותר בתחום הפופ, ועל האלבום הטוב ביותר לאותה שנה.
אחד מהזמרים עם צבע קול ייחודי אשר השפיע על כולנו בתקופת התיכון.
פסיכולוגיה של המוזיקה
פסיכולוגיה של המוזיקה הוא תחום מחקר העוסק בהיבטים הפסיכולוגיים הקשורים בחוויות מוזיקליות. המחקר שואף להסביר ולהבין את ההתנהגות ואת החוויה המוזיקלית, כולל התהליכים שבאמצעותם המוזיקה נתפסת, נוצרת, מגיבה ומשתלבת בחיי היומיום.
מתוך וויקיפדיה => לחצו עלי !
פול יאנג – זמר פופ בריטי אשר עשה מספר שירי כיסוי טובים אשר נחלו הצלחה.
אני אתמקד באחד השירים הנפלאים שלו “אהבת האנשים הפשוטים” – Love of the Common people
שיר נהדר שחרוט אצל מרבית הבוגרים בתקופה שלנו .
מקורות: (הקישור בהתאמה עברית/אנגלית או שניהם)
תחיית קרידנס קלירווטר – Creedence Clearwater Revival
האבנים המתגלגלות – The Rolling Stones
סופרטראמפ – Supertramp
סמוקי – Smokie
אבבא – Abba
סטיקס – Styx
פליטווד מק – Fleet Wood Mac
להקת הנשרים – The Eagles
להקת קווין – Queen
להקת המתוקים – Sweet
להקת הבי-ג’יז – Bee Gees
להקת “גברים בעבודה” – Men at Work
קליף ריצ’רד – Cliff Richard
ג’רי ראפרטי – Gerry Rafferty
ליאו סאייר – Leo Sayer
פיל קולינס – Phil Collins
בילי ג’ואל – Billy Joel
Published: Sep 26, 2020
Latest Revision: Sep 26, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-909778
Copyright © 2020