Memeli hayvanlar, hayvanlar aleminde açılırların en gelişmiş grubudur. Ayrıca insan türü de memelilerin içerisinde yer alır. Dünya üzerinde tahmini 4500 memeli hayvan türü bulunur. Türkiye’de yaklaşık 170 memeli türü vardır.Sıcakkanlı hayvanlar olup karmaşık ve çift dolaşım sistemlerine sahip canlılardır. Vücut sıcaklıkları genellikle çevre koşullarından bağımsızdır. Yavruları anne sütü ile beslenir. Vücutları içindir kıllarla kaplıdır. Çoğunlukla dört üyeleri vardır. Diyafram kullanırlar.
Yavru memeliler, annelerinin karınlarında gelişimini birlikte annelerinin bakımına muhtaçtırlar. Dişi memeli, bebeğin gelişimi için gerekli besinleri içeren süt ile yavrusunu besler.
Memeli hayvanlar, değişik vücut büyüklüklerine sahiptirler. En küçük memeli cüce faredir. En büyük memeli ise mavi balinadır.
İklim değişikliği uyum sağlamak adına karasal memeliler kalın kürk, deniz memelileri ise derilerinin altında kalın bir yağ tabakası biriktirirler. Ayrıca gerekli memeliler zorlu kış şartlarını atlatabilmek için vücutlarında kalın bir yağ tabakası biriktirirler. Soğuk kış mevsiminde kış uykusuna yatarak bu dönemi atlatırlar.
Memeli Hayvanların Çeşitleri
Memeli hayvanlar, çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Verilerindeki türlerin tarafından evcilleştirilmiştir. Bu tür evcilleştirilmiş ve yabani türler olarak sınıflandırılabilirler. Gerek birlikte memeliler 3 ana gruba ayrılırlar.
Birinci grup yumurtlayan memelilerdir: Bunlar ornitorenk ve ekidnedir. Bu hayvanların yavruları yumurtadan çıkmasına rağmen anne sütü ile beslenirler.
İkinci grup keselilerdir: Bu hayvanların yavruları az gelişmiş doğarlar ve belli bir süre annelerinin keselerinde hayatlarını sürdürmek içindirlar. Başlıca keseli türleri tazmanya canavarı, kanguru, kuskus ve bandikuttur.
Diğer grup ise eteneli memelilerdir: En gelişmiş memeli canlılardır. Anneler, yavrularını doğmadan Önce plesenta adı Verilen Bir kordon vasıtası ile besler. Başlıca 10 çeşit eteneli memeli türü vardır:
Böcekçiller (Insectivora); Çoğunlukla Asya, Avrupa ve Afrika’da yayılmışlardır. Başlıca üyeleri köstebekler ve kirpilerdir.
Yarasalar (Chiroptera); Uçan memelilerdir. Çoğunlukla büyük yarasalar meyveyle beslenir.Küçük yarasalar ise böceklerle beslenir.
Primatlar (Primatlar); Maymunlardan oluşur. Ayrıca bilim adamlarının şartlarında da bu sınıfa dahil özelliklerler. Gelişmiş beyinleri ve el önünde ön plandadır.
Dişsizler (Edentata) ; Karınca yiyen ve tembel hayvanın olduğu olduğu gruptur.
Kemiriciler (Rodentia); Grup ve grup sayısı. Sincap, ücret, kunduz ve sıçan bu gruptadır.
Etçiller (Carnivora); Aslan, sırtlan, kaplan, ayı gibi hayvanlar içeren ve etle beslenen canlılardan oluşan gruptur.
Balinalar (Cetaca) ; Balık biçimindeki memelilerdir.
Dolgu maddesi (Proboscidea); Karadaki en ağır memeli mevcuttur.
Tek toynaklılar (Perissodactyla); Ayaklarını çevreleyen kalınlaşmış tırnakları (toynak) ile tanınan canlılardır. At, eşek ve zebra bu gruptadır.
Çift toynaklılar (Artiodactyla); Koyun, deve, geyik gibi geviş getiren canlılardan oluşmakla birlikte su aygırı ve domuz gibi geviş getirmeyen canlılardan da oluşur.
Published: May 23, 2020
Latest Revision: May 23, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-842142
Copyright © 2020