Eratosthenes’in azımsanamayacak bir başarısı da o zaman bilinen dünyanın haritasını çıkarması. Harita İngiliz adaları dahil Avrupa, Afrika ve Asya anakaralarını kapsıyordu. Küresel bir yüzeyi düz kağıt üstünde göstermek kolay bir iş değildi. Tıpkı bir portakal kabuğunu masa üzerine dümdüz yerleştirmek gibi. Eratosthenes enlem paralelleriyle boylam meridyenlerini kullanarak oldukça duyarlı ve güvenilir bir projeksiyonla güçlüğün üstesinden gelmişti. Yaptığı harita yüzyıllarca denizcilikte ve başka alanlarda kullanıldı.
Geometrik ile Coğrafya bilgisiydi. (Gnomon yere dik olarak saplanan düz bir çubuktan ibarettir. Eski seçim sıkça kullanılan bir takvim aynı zamanda gün içinde gösteren bir çeşit ilkel saattir.)
Eratosthenes, güneşin dünyadan uzaklığını 92 milyon mil olarak hesaplamıştır.
Eratosthenes, dünyanın çevresini şu şekilde hesapladı;
1-Biri Aswan’da diğeri İskenderiye’de iki çubuk (gnomon çubuğu) yere dik olduğuna batırıldı. Bu çubuklar, sanal olarak genişletilmiştir. Bunların belirttiği açının ölçüsü, derece türünden x olsun.
2- Aswan ile İskenderiyn stad sayfasında ölçülür. Bu noktada 5000 staddır.
3- Aswan’da bulunan güneş göstergesi 0 güneş ışınlarının Aswan’da yere dik geldiği anda İskenderiye’de güneş ışınlarının oradaki çubukla 7, 2 derecelik açı kullanarak geldiği ölçülerek mevcuttur.
Eratosthenes (Eratosten), M.Ö. 276 da Cyrene’de, bugün Libya’sında doğ Üye, ama – M.Ö. 194 de, ölene kadar tüm yaşamı Ptolemaic Mısır’ının başkenti Alexandria (İskenderiye) ‘de yaşamıştır. Atina’da öğrenim içindir ve M.Ö. 245 profilini doğru III. Ptolemaios’un daveti üzerine İskenderiye’ye gelerek yaşamının geri kalanına burada geçirmiştir.
Eratosthenes kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylamasında icat gereklidir. Dünyanın çevresini hesapladığı bilinen ilk insandır.
Published: May 23, 2020
Latest Revision: May 23, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-841831
Copyright © 2020