פסח נולד בשנת 1929 ברומניה לרחל רוזה וצבי הירש. מכיוון שהיה חוסר יציבות בעקבות מלחמת העולם הראשונה היו תנאים לפריחה של נטיות ימניות ואנטישמיות ולאט לאט בין השנים 1938-1940 יצאו היהודים מכלל תחומי הפעילות והעיסוק. היהודים קיוו שהממשל הסובייטי באזור יעזור להם והרדיפות האנטישימיות יופחתו אך ההפך הוא הנכון. בספטמבר 1940 מצב היהודים החמיר והזכות לקניין רשמית נלקחה מהם. נלקחו מהם אדמותיהם והם מוקעים יותר ויותר מהחברה שבמאי 1941 חוקק “חוק העבודה לטובת הציבור” שבו היהודים חויבו בעבודת כפייה.
ביוני 1941 מתחילות הרציחות של היהודים בעירו של פסח. לבסוף הוא ומשפחתו נלקחו לטרנסניסטריה, עיר סמוכה ובה משפחתו נהרגה והוא היחיד שניצל. בשני הערים הללו נהרגו 210,000 יהודים. במשך כל שנות המלחמה התגלגל פסח בין בתי יתומים עד שבשנת 1944 הגיע לבית יתומים שישלח אותו לארץ ישראל. לבסוף לאחר תום המלחמה בשנת 1945 עלה לארץ ישראל ודחה את בקשת דודתו שיבוא אליה לאמריקה.
בגיל 16 הגיע להכשרה בחברת הנוער בכפר יחזקל, מראשוני מושבי העובדים. לאחר שהסיר את חששותיו הצליח לגלות אהבה רבה לכפר ולאנשיו ובעקבות כך שבה לו האמונה באם ובערכיו. פסח אדם היה פעיל ומעורב בכל דבר בקיבוץ. הוא היה מבטא את המחשבות והרגשות שלו בכתיבה ורשם במהלך החוויה בכפר: “מאושר הייתי כי הוחזר לי חלק ממה שהנאצים שדדו ממני, חיי משפחה. יתרון גדול למושב בזה, ובפרט כשהוא מקבץ ילדים מהמחנות אשר הם צמאים לחיי משפחה, כי בעודם ילדים נעשו יתומים ולא הספיקו לחיות את חייהם עם משפחתם. יתרון שני הוא בשטח העבודה, במושב, ובמושב כפר יחזקאל יכולים לקבל הכשרה יסודית בכל ענפי המשק, וטוב יעשה חבר המושב אשר יטיל על הילד אחריות אפילו אם היא מתבטאת בעבודה הכי קטנה. על ידי זה מרגיש הנער יותר טוב הן בבית והן ביחסו לעבודה…”
הוא סיים את דבריו ואמירה מחייבת: “הבה נעשה מעשה אשר נהיה ראויים שאנשי המושב שאכסנו אותנו שנתיים וחינכו אותנו לדרך הגשמה ציונית סוציאליסטית יתגאו בנו, בנוער החוזר למולדתו ומפרה את השממה.”
זמן קצר לפני שפרצה מלחמת העצמאות פסח התגייס עם חבריו לפלמ”ח ועבר הכשרה בקיבוץ גזר. פסח לחם עם חבריו על הדרך לירושלים ובעת הלחימה על קיבוץ גזר הוא נפצע בידו ומאז לא היה כשיר לעבודה גופנית. הוא עבר לעבודה משרדית עבור הפלמ”ח במטה בתל אביב.
ביוני 1948 בזמן “פרשת אלטלנה” בתל אביב נהרג פסח.
בסוף האירוע נמנו 16 חללי אצ”ל ו-3 חללי צה”ל: 2 בכפר ויטקין ואחד בתל אביב- פסח. הוא נפגע מחילופי הירי בשל היותו במטה הפלמ”ח שליד חוף הים בתל אביב. שבוע לאחר מכן ב-29.6.1948 מת מפצעיו.
פסח היה בן תשע עשרה בנופלו והוא הובא למנוחות עולמים בבית העלמין הצבאי בפתח תקווה.
טוראי פסח וולודינגר ז”ל
ת.נ.צ.ב.ה
Published: Apr 30, 2020
Latest Revision: Apr 30, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-800437
Copyright © 2020