İÇİNDEKİLER
Hayat Bilgisi Dersi Planları …………………. 6
Sosyal Bilgiler Dersi Planları ……………….. 33
Fen Bilimleri Ders Planları ………………….. 44
Türkçe Ders Planları …………………………. 59
Matematik Ders Planları …………………….. 85
İngilizce Ders Planları ……………………….. 106
Rehberlik ve Özel Eğitim Ders Planları …… 128
Görsel Sanatlar Ders Planları ……………… 134
Müzik Ders Planları ………………………….. 156
Beden Eğitimi ve Oyun Ders Planları ……… 182
HAYAT BİLGİSİ
DERSİ PLANLARI
HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE 1. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fadime ATALAY YAKAR
Isparta Fatih İlkokulu
DERSİN ADI: HAYAT BİLGİSİ
SINIF: 1
ÜNİTE: OKULUMUZDA HAYAT
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: HB.1.1.5. Sınıf içerisinde bulunan ders araç ve gereçleri ile şeref köşesini tanır.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Oyunla öğretim, grupla öğrenme, soru-cevap, beyin fırtınası, rol yapma, pantomim, anlatım
TEMEL BECERİLER : Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi.
DERSE GİRİŞ: Öğretmen sınıfa getirdiği meyve resimlerini öğrencilere dağıtır ve uygun renklerle boyamalarını ister. Boyanan resimlerdekinden toplanır. Öğretmen bahçede bir oyun oynayacaklarını söyler. Güvenli bir şekilde düzenlemek bahçeye çıkarılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
MEYVE SEPETİ
1. Ek-1 de verilen şablonun çıktısı alınır. Meyve sayısı sınıf mevcudundan 1 az olacak şekilde çoğaltılır. Veriler sınıf mevcudu 25 kişiyse 6 elma, 6 kiraz, 6 çilek 6 muz resmi şart.
2. Meyve resimleri dağınık bir şekilde bahçeye serilir. Her öğrencinin bir meyve resmi üzerinde durması istenir. Bir öğrenciye meyve kalmayacağından ebe olur.
3. Öğretmen bir meyve adı söyler ve sadece o meyvenin üzerinde duran kullanılır kendi içinde yer değiştirirler. Kullanımını çilekler dediğinde çilekler yer değiştirir. O sırada ebe boş kalan meyveyi kapmaya çalışır. Kendine meyve resmi kalmayan ebe olur.
4. Öğretmen bazen meyve ismi söylemek yerine “meyve sepeti” der, bu sefer bütün sınıfta istediğiniz meyve resmini seçip yerini değiştirir. Meyve resmine geçebilir.
5. Oyun bu şekilde 5-10 dakika devam ettirilir.
2.CANLANDIRMA
ETKİNLİK 1. Ek-2’de verilen şablonun 5 ayrı çıktısı alınır. Şablondaki resimler kesilip 5 ayrı torba veya kutuya konur. Sınıf 5 gruba ayrılır ve gruba resim çıktıları olan torba verilir. Grup üyeleri kendi aralarında torbadan bir resim seçerler ve çektikleri fotoğrafları sınıfta yerini bulmaya çalışırlar. Torbadan çektikleri sınıf içinde bulunmayan bir eşya ise onu ayırırlar. Öğrenci torbadan eşya çekecek şekilde etkinliğe devam edilir. Öğretmen grupları izler ve yönlendirir.
ETKİNLİK 2. Etkinlik 1’de sınıfta bulunan eşyaların olduğu resimler ayrılarak bir torbaya konur. Öğrenciler sırası ile torbadan bir eşya çeker ve çektiği eşyaya benzemeye çalışırlar. Cihazın çektiği tablo varsa masa rolüne girer. Diğer sınıf hareketi da çeken öğrencinin hareketi.
ETKİNLİK 3 . Sınıfta yazı tahtasının üzerinde bulunan panoların ne olabileceği sorulur. Cevaplan dinlenir ve bu sınıf eşyasının şeref köşesi olduğu söylenir ve tanıtılır.
- Şeref köşesi; yazı tahtasının üstünde yer alır. Türk Bayrağı, Atatürk resmi, İstiklal Marşı, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi bulunur.
3. DEĞERLENDİRME
Cevap sorular dinlenir.
· Sınıfımızda bulunan araç gereçler nelerdir?
· Şeref köşesinde neler vardır?
Web 2 araçlarından jigsawplanet ile ilgili bilgiler linkte bulunan yapboz etkinliği etkileşimli tahtadan veya projeksiyondan öğrencilere yaptırılır. Link velilere gönderiliyor evde de yaptırılabilir.
WEB 2.0 ARACI:
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=197b78cb35f5
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE 1. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fadime ATALAY YAKAR
Isparta Fatih İlkokulu
Kaynak: Sıddıka DEMİRTAŞ
DERSİN ADI: HAYAT BİLGİSİ
SINIF: 1
ÜNİTE: EVİMİZDE HAYAT
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: 1.2.4. Evde aile bireyleri ile iletişim kurarken nezaket kurallarına uyar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, doğaçlama, rol oynama
TEMEL BECERİLER : Grup ile çalışabilme becerisi, yaratıcılık, dili doğru ve etkili kullanma
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Mekanda liderin sağa, sola, geriye dön, hızlı yavaş vb. Çocukların şimdi özgürce istedikleri hızla, istedikleri gibi yürüyebilecekleri söylenir.
2. Çember şeklinde dizerek iki yürüyüş şekli arasında ne gibi farkların olduğu konuşulur.
3. Üye olun mekanda durdurabilir liderlik “Dur ve arkadaşınla nezaket ifadelerini kullanarak konuş” komutunu verir. (Daha önce 1.1.13. Okulda iletişim kurarken nezaket ifadelerini sunmaktadır. Kazanıyoruz nezaket ifadelerini yer almaktadır.) Lider tekrar “yürü” komutunu verir. Biraz serbest yürüdükten sonra tekrar “Dur ve nezaket ifadelerini kullanmadan karşındaki arkadaşına iletişim kur” komutunu verir oyun bu şekilde birkaç tur devam ettirilir.
4. Sonra çembere geçilerek çocuklara arkadaşları nezaket sözcüklerini kullandıkları ve kullanmalarınız için nasıl hissettikleri sorulur. Cevaplar dinlenir.
2.CANLANDIRMA
ETKİNLİK 1. Öğrenciler ikili gruplara ayrılır, grup üyelerinden biri A, diğeri B olur ve ikili ikili doğaçlama A’lar ve B’lerimizin dünyasını bilmeyecek şekilde söylenir. Doğaçlama: Bir baba ve çocuğu konuşmaktadırlar. B’ler dışarı çıkarılarak A’lara yapacakları doğaçlama anlatılır.
Bir Grubundakiler Babadır. “Teşekkür ederim, lütfen, rica ederim, verir misin” gibi kelimelerle istek ve düşüncelerini dile getirmek için. bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli olduğunu anlatmaya çalışmaktadır.
A’lar dışarı çıkarılarak B’lere yapacakları doğaçlama anlatılır.
B Grubundakiler Çocuktur. Evindeyken nasıl isterse öyle konuşacağını nazik olması gerekmediğini düşünüyor. Zaten okulda gün boyu arkadaşları ve öğretmeniyle nezaket ifadelerini kullanarak konuştuğunu evde buna gerek olmadığını düşünmektedir
Öğrenciler eşliğinde olarak canlandırmalarına başlarlar. Lider öğrencilere bitirin deyinceye kadar canlandırmayı kesmemeleri söylenir. Yeterli bir süre tanınmış olduktan sonra, uzaktan durdurulur ve birkaç grubun canlandırması izlenir.
ETKİNLİK 2. Öğrenciler dörder kişilik gruplara ayrılır. Gruplara tarihli durum anlatılır.
Ayşe ve Ahmet iki kardeştir. Ayşe ve Ahmet aynı odayı paylaşıyoruz. Dağıttıkları odalarını birlikte toplamaları gerekli. Ahmetse eşyalarının toplaması için nazik ifadelerle anlatmaktadır. Ayşe’nin işini zorlaştırmaktadır. Ahmet kendi eşyalarının toplamamıştır. Anne ve babası geldiğinde odayı hala dağınık görünce üzülmüşlerdir. Gruplardan bu durum canlandırmaları istenir. Grupların canlandırmaları izlenir. Gruplardan bu durumda kimin haklı olduğu düşünüyor. Onun gruba söz hakkı konusunda kararek ve düşüneleri dinlenir ve üzerinde tartışılır
3. DEĞERLENDİRME
Web 2.0 araçlarından Öğrenme Uygulamaları ile ilişkili linkte bulunan ifade-resim eşleştirmesi etkileşimli tahtadan veya projeksiyondan öğrencilere yaptırılır.
WEB 2.0 ARACI:
https://learningapps.org/display?v=p4nqbr19319
PLAN DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE 2. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Deniz ERYILMAZ
Çukurca Fanclub İlkokulu
DERSİN ADI: HAYAT BİLGİSİ
SINIF: 2
ÜNİTE: OKULUMUZDA HAYAT
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: HB.2.1.3. Ders araç ve gereçlerini günlük ders programına göre hazırlar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaratıcı drama, Eğitsel oyun, Hikâye Tamamlama, Rol Oynama, Soru-Cevap
ARAÇ GEREÇLER: Hikâye Tamamlama Kartları
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1) a) Lider katılımcılardan bir çember oluşturmalarını ister. Oluşturulan çemberde bir başlangıç noktası oluşturur. Lider katılımcılardan kullandıkları ders araç ve gereçlerini düşünün. Daha sonra bu araç gereçlerinden kendi işleriniz bir sıfat eklemeleri istenir. İlk örnek lider verir (Silgi Ayşe). Çember tamamlanana kadar oyun devam eder.
b) bir önceki oyunun devamı olarak bu varsayılan lider çemberde açılırken bir adım sonra çıkarılır ve önce sıfatını sonra adını söyler ve açılır hazır hale getirme işlemi. Sırayla tüm katılımcıların yapması beklenir.
c) (katılım bağlı, katılımcıların uyumuna göre karar verilebilir yapıp yapmamaya) Tüm katılımcılar aynı anda sırayla her katılımcısı sıfatını ve adını söyleyerek izleyin hareketi tekrarlar.
2) Hikâye Tamamlama:
Katılımcılar 3 gruba ayrılır. Her gruba bir hikaye tamamlama kartı verilir. İstenen süre hikâyeyi tamamlamaları beklenir.
1.Kart: 2 / A Sınıfına giden Esra İngilizce programı evde unuttun için öğretmeninin değerlendirmesini yazıyı ve arkadaşı Ali’nin programını ödünç alır. Fakat Esra her gün defteri getirmeyi unutur. İngilizce dersine girerler öğretmen defterleri çıkarmalarını söyler. Ali telaşlanarak:
…
2.Kart: Öykü akşam yemeğinden sonra oyuna dalar ve çantasını hazırlamadan uyur. Sabah uyandırmak okula geç kalmamak için gerekli bütün ders araç gereçlerini çantasına doldurur. Aşırı derecede ağırlaşan çantasını alır ve…
3.Kart: Mehmet’in dolabında asılı olan ders programı gözlerini açar ve Hayat Bilgisi kitabının neden ağlamakta olduğunu gösterir.
-Ne oldu sana? Diye sorar. Ağlayan Hayat Bilgisi kitabı:
-Beni götürmeyi unuttu. Der. Yerde zıplamakta olan açacağı içindirler. açacak
-Beni de unuttu, üstelik dün de beni unutunca yerime yenisini aldı. Diyerek üzülür. Ders planı bu duruma çok sıkılır ve:
2.CANLANDIRMA
Grupların sırayla tamamladıkları hikâyeleri canlandırmaları istenir. Her canlandırma sonunda hem rol oynayan grubun hem de izleyici grupların canlandırmayla ilgili duygu ve düşüncelerini söyleyecektir.
3. DEĞERLENDİRME
Gruba bakın sorular yöneltilir.
1) Derslerde kullandığımız araç gereçler nelerdir?
2) Bu araç gereçler bizim için neden gerekli. Eksik olduğu ne gibi sorunlar yaşarız.
3) Lüzumsuz araç gereçleri çantamızı doldurup ağırlaştırmak nelere yol açar.
4) Çantamda çalışmak gerekenler konulu resim çalışması yaptırılır.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE 2. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fadime ATALAY YAKAR
Isparta Fatih İlkokulu
DERSİN ADI: HAYAT BİLGİSİ
ÜNİTE: SAĞLIKLI HAYAT
SINIF: 2
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: HB.2.3.1. Spor, uyku ve beslenme arasındaki ilişkiyi fark eder.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Öz saygı, öz yeterlilik
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Pantomim, canlandırma, beyin fırtınası
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi, yaratıcı düşünme.
DERSE GİRİŞ
Öğretmen sınıfa getirdiği meyve resimlerini öğrencilere dağıtır ve uygun renklerle boyamalarını ister. Boyanan resimlerdekiden toplanır. Öğretmen bahçede bir oyun oynayacaklarını söyler. Güvenli bir şekilde düzenlemek bahçeye çıkarılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
MEYVE SEPETİ
1. Ek-1 de verilen şablonun çıktısı alınır. Meyve sayısı sınıf mevcudundan 1 az olacak şekilde çoğaltılır. Veriler sınıf mevcudu 25 kişiyse 6 elma, 6 kiraz, 6 çilek 6 muz resmi şart.
2. Meyve resimleri dağınık bir şekilde bahçeye serilir. Her öğrencinin bir meyve resmi üzerinde durması istenir. Bir öğrenciye meyve kalmayacağından ebe olur.
3. Öğretmen bir meyve adı söyler ve sadece o meyvenin üzerinde duran kullanılır kendi içinde yer değiştirirler. Kullanımını çilekler dediğinde çilekler yer değiştirir. O sırada ebe boş kalan meyveyi kapmaya çalışır. Kendine meyve resmi kalmayan ebe olur.
4. Öğretmen bazen meyve ismi söylemek yerine “meyve sepeti” der, bu sefer bütün sınıfta istediğiniz meyve resmini seçip yerini değiştirir. Elma resmine isterse başka bir meyve resmine geçebilir.
5. Oyun bu şekilde 5-10 dakika devam ettirilir.
2.CANLANDIRMA
ETKİNLİK 1. Ek 2 de verilen sözcük ve sözcük grupları ayrı ayrı kesilir katlanıyor bir torbaya konulur. Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba torbadan bir sözcük çektireceği ve çektikleri sözcük veya sözcük grubunu grup üyelerinden oluşan sınıfa pantomim tekniği ile anlatmaya çalışacağı lider tarafından söylenir. Her grup çektiği sözcüğü sınıfa anlatmaya çalışır. Doğru cevap bulununca sözcük tahtaya yapıştırılabilir diğer grubun anlatımına geçilir.
ETKİNLİK 2. Grubun tahtada yazılı kelimelerin geçtiği kısa bir öykü yazacağı ve bu öyküyü canlandıracakları söylenir. 10 dakika süre boyuncaek öykü yazmaları gereklidir. Sonra sırası ile onu grup 3-4 dakika süre içinde öykünüz canlandırırlar. Beyin fırtınası yapmaları istenir. Beyin fırtınası için verilen cevaplar web 2 zihin haritası araçlarından coogle veya popplet için gerekli.
Coogle aracı kullanımı için: https://youtu.be/iL40u0uNYa8 Popplet Aracı kullanımı için: https://www.youtube.com/watch?v=4G71Bj3tz28 Web adreslerine bakabilirsiniz.
Beyin Fırtınası Sorusu: Pantomim tekniği ile anlatmaya çalıştığınız, daha sonra öykü yazmak için kullandığınız kavramların ortak özelliği nedir?
NOT: Beyin fırtınası görünür bu kavramların; sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için gerekli olan ihtiyaçlar olduğu sonucu çıkarılır. Tam olarak gelmezse yönlendirme yapılarak çıkarımlarda bulunmaları gerekir.
3. DEĞERLENDİRME
Ek 3 teki çalışma kağıdı onu gruba gördekleri resimle ilgili birer cümle kurmaları kurdukları c sınıfı sınıf arkadaşları ile paylaşmaları istenir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma AÇIKGÖZ
Eskişehir Hürriyet İlkokulu
DERSİN ADI: HAYAT BİLGİSİ
SINIF: 3
ÜNİTE: OKULUMUZDA HAYAT
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: HB.3.1.2. Davranışlarının kendisini ve etkilerini etkilediğini fark eder.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Lider rol, Rol Oynama, Buluş Yoluyla Öğrenme / Öğretme, Soru-Cevap
ARAÇ GEREÇLER: Kartlar
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Etkinlik: Lider katılımcılara mutluluk treni oynayan oyunu oynayacaklarını söyler. Bu trene binilebilmesi için bilete ihtiyacımız olduğunu söyler. Bu bileti gişeden alabilmek için arkadaşlarımızın ve ailemizin bize yapmamız mutlu olduğumuz bir davranışı yüksek sesle söylememiz gerekiyor. (Tren lokomotifi öğretmendir.) Herkes trene bindikten sonra okulda uygun bir alanda şarkılar söyleyerek gezilir.
2. Etkinlik: Lider katılımcıları 4 gruba ayırır. Akıl Küpleri Yarışıyor Yarışmasına Hoş geldiniz diyerek liderliğini girer.
Gruplar arasında kura çeker ilk olarak yarışmaya başlayacak iki gruptadır. 100 kişiye sorduk. 10 popüler cevabı bulmaları için söylemeye çalışılıyor.10 popüler cevabı tahtaya ters olarak asar. Belirlenen 10 davranışın puanı vardır. İlk kişilerden sırayla başlanır. Yarışmada her sıradaki yarışmacılardan ilk önce cevap veren yarışmacı topladığı puanı grubuna götürür. Toplayan grup alkışlanır.
Olumlu davranışlar 10 Popüler Cevap:
Teşekkür etmek
Paylaşımcı olmak
Yardımsever olmak
Saygılı Olmak
Güler yüzlü olmak
Kibar olmak
İzin almak
Sır tutmak
Söz kesmeden kullanmak
Oyun kurallarına uymak
Diğer kalan iki grup yarışmaya alınır. 100 kişiye sorduk.10 popüler cevabı bulmaları için söylemeye çalışılıyor. 10 popüler cevabı tahtaya ters olarak asar. Belirlenen 10 davranışın
puanı vardır. İlk kişilerden sırayla başlanır. Yarışmada her sıradaki yarışmacılardan ilk önce cevap veren yarışmacı topladığı puanı grubuna götürür. Toplayan grup alkışlanır.
Olumsuz 10 Popüler Cevap davranışlar
yuksek sesle konuşmak
ziyaretinde bağırmak
Karşımızdaki kişiyi dinlememek
alay etmek
Oyun kurallarına uymamak
başkasına ait eşyaları izinsiz kullanmak
En En Mızıkçılık yapmak
Arkadaşımıza Zarar vermek (İttirmek, Vurmak)
kavga etmek
Saygısız davranmak
Lakap Takmak
2.CANLANDIRMA
Lider katılımcılara durum kartlarını verir. Canlandırmaları hazırlamaları için zaman verir.
Durum kartı 1: Merve ile birlikte teneffüste sınıfta koşuyordunuz. Nöbetçi arkadaşımız bize kuralları hatırlattı. Buna rağmen koşmaya devam ettik. Bu esnada öğretmen masasına çarptık. Masanın üzerinde duran bilgisayar düştü ve kırıldı. Arkadaşlarınız boyutunda. Öğretmen sınıfa girer.
Durum kartı 2: Ahmet ve Bilal sınıfta arkadaşlarının uyarılarına rağmen top oynamaya devam ediyordular. Topu hızlı fırlataca tavandaki lambayı kırdılar. Lamba paramparça oldu. Bu sırada sınıf öğretmeniniz sınıfa geliyor.
Durum kartı 3: Teneffüstesiniz. Kantin sırası boyutu bir türlü gelmiyor. Diyerek biri geçelim diyor arkadaşınız böyle giderse oyuna çıkamayacağız. Uyanıklık yapıp ön sıraya geçiyorsunuz. Sınıf arkadaşınız sizi uyarıyor dinlemiyorsunuz.
Durum kartı 4: Tunaffüste koşarak bahçeye çıkan Hilal ve Sevgi merdivenlerden tost ve ayranla çıkan Suna’yla çarpışırlar. Suna’nın elindeki tost ve ayran düşer. Suna başka param yok diye ağlamaya başlar. Nöbetçi öğretmen ve hizmet yönetimi.
3. DEĞERLENDİRME
1) Lider katılımcılara okulda yapılan davranışlardan olumlu ve olumsuz olanları söylemelerini ister. Okulda nasıl davranmalıyız konuşulur.
2) Her gruptan okulda mutlu bir ortam için nasıl sloganı, şiir, poster veya afiş, gazete çalışmalarından istedikleri bir tanesini seçerek oluşturmaları istenir. Yapılan çalışmalar izlenir
WEB 2.0 ARAÇLARI: https://answergarden.ch/1007203
https://answergarden.ch/1007221
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
SOSYAL BİLGİLER
DERS PLANLARI
SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nazikter ERGENE
İzmir Menemen Kubilay İlkokulu
DERSİN ADI: SOSYAL BİLGİLER
SINIF: 4
ÜNİTE: BİREY VE TOPLUM
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: Diğer bireylerin farklı önem saygı ile karşılar.
ÖĞRENME ÖĞRETME YÖNTEM TEKNİKLERİ: Beyin fırtınası, anlatım, soru cevap
ARAÇ GEREÇLER: Gözlük, baston, kulak tıkacı
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, hoşgörü
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
DERSE GİRİŞ: Öğrencilerin dikkatini çekmek için: Fiziksel özelliklerimiz nelerdir? Duygusal özelliklerimiz nelerdir? Bireylerin farklı özellikleri nelerdir? Soruları sorulur. Bizi farklı kılan fiziksel ve duygusal özelliklerimizin olduğu, örnekleri ile açıklanır.Bu özellikler yaratıcı drama oyunu ile öğrenecekleri belirtilir.Araç gereçleri sıralanır. Bu malzemelere dikkat çekilir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Öğrenciler sınıf içinde daire olurlar. Yüzleri dairenin içine dönüktür. Öğretmen liderliğini komut verir.
Önce sağ, sonra sol kol, sağ ayak, sol ayak 5 kere sallanır. Önce sağ, sonra sol kol, sağ ayak, sol ayak 4 kere sallanır. Önce sağ, sonra sol kol, sağ ayak, sol ayak 3 kere sallanır. Önce sağ, sonra sol kol, sağ ayak, sol ayak 2 kere sallanır. Önce sağ, sonra sol kol, sağ ayak, sol ayak 1 kere sallanır. Hepsi bitince alkışlanır.
2.CANLANDIRMA
Lider, yanyana sıraya geçmesini ister. Onları 4 kişilik karma gruplara ayırır. Araç gereçleri dizer. Gruplardan bir araç gereçleri seçmeleri, araç gereci gruplarından bir tane kullanacağını belirtilir. Bu malzeme o kişiyi farklı kıta. Kısa bir oyun hazırlattırılır. Gruplar sırayla canlandırma yaparlar. Lider oyunu bazen durdurarak anlatım yaptırır. İzleyicilerin fikirlerini aldırır. Sürece herkesi katarak aktif öğrenmeyi sağlar. Lider kullanabilirsinizden sırayla, gözlerini kapamalarını, kulaklarını tıkamalarını, ayaklarını kullanmadan yürümelerini ister. Öğrenciler sınıfa dağır. Liderin dediklerini yapmaya çalışır. Lider gözlerini içerir. Yönergeler verir.Uygulamaya yönlendirir.
3. DEĞERLENDİRME
Lider daire olarak yere oturmalarını ister.
Gözlüğü takınca ne hissettiniz?
Bastonla yürüyen kişiyi görünce ne çalışır mı?
Kulak tıkacını takınca istiyorum nasıl hisstettiniz?
Sizden farklı bir insan görünce ne yaptınız? Düşünce ve duygularınızı paylaşır mısınız?
WEB 2.0 ARACI: https://answergarden.ch/1009541
PLAN DÖKÜMANLARI
SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Erman GÜN
Mersin 100. Yıl Akkent İlkokulu
DERSİN ADI: SOSYAL BİLGİLER
SINIF: 4
ÜNİTE: BİREY VE TOPLUM
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ + 40 ‘
KAZANIMLAR: SB 4.1.2. Yaşamına ilişkin belli başlı olayları kronolojik sıraya koyar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, rol yapma
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, hoşgörü
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
DERSE GİRİŞ: Öğrencilerin dikkatini çekmek için ders kitabında verilen labirent etkinliği yaptırılır.
· Doğum tarihiini bilen var mı?
· Sizin hayatınızda hiç unutamağınız bir olay var mı?
· Anı / hatıra defteri yazan var mı?
Soruları sorulur. Olayların oluş tarihlerine göre sıralanmasına kronoloji denir. Kendi hayatımızda yaşadıklarımızı da geçmişten günümüze doğru sıralayabiliriz. Kronoloji zaman bilimi demektir. Kronoloji tarihi olayların sıraya konulmasında yararlanılan önemli bir bilim dalıdır. Ders kitabında bulunan örnek olaylar okutularak derse devam edilebilir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Öğrenciler sınıf içinde daire olurlar.
2. Öğretmen liderliğini komut verir.
3. Çocuklar sanki serin bir havadaymışız gibi geriniyoruz ellerimizi birleştirerek.
4. Ve bir anda yere oturmak ellerimizle bacaklarımızı kavrıyoruz.
5. Son olarak gözlerimizi sımsıkı kapatıp başımızı biri eğiyoruz. (bunu 2 kere daha tekrar ettiriyoruz)
2.CANLANDIRMA
– Bir tohum olduğunuzu düşünün ve daracık bir yerde sıkışmış halde olduğunuzu düşünün. K endi etrafınızda dönüyoruz. Yüzümüzde sürekli gülüyor – (Yaşlanma)
– Sonra kollarımızı bağlayıp çömeliyoruz. (yaşlılık)
– En son da gözlerimizi kapatıp başımızı biri eğiyoruz.
3. DEĞERLENDİRME
Bir tohum ile insan arasında ne gibi bir benzerlik olabilir? Sizce diğer canlılarda yaşlanır mı?
İnsan hayatının genel süreçleri nelerdir?
Bir kişinin hayatı için en önemli şeyler nelerdir?
Sizin hayatınızdaki en önemli şeyler ne zaman oldu?
PLAN DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
FEN BİLİMLERİ
DERS PLANLARI
FEN BİLİMLERİ DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Hacer CAN BİLGİN
Denizli Yaşar Kımıl İlkokulu
DERSİN ADI: FEN BİLİMLERİ
SINIF: 3
ÜNİTE: MADDE
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’
KAZANIMLAR: F.3.4.2.1. Çevresindeki maddeler hâllerine göre sınıflandırır.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaratıcı drama
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Etkinlik 1: Meyve Sepeti Oyunu:
Öğrenciler çember olurlar. Öğrenci sayısından bir eksik gazete parçası verilir. 1 kişi ortada ebe olur. Diğerleri gazete parçalarının üzerinde bekler. Öğrenciler katı sıvı gaz olarak gruplandırılır. (Gruplandırma yöntemi, sıvı, gaz diye söyleyerek) Ebenin sözü ile oyun başlar.
Katı maddeler yer değiştirsin. Katı olanlar yer değiştirmeye hazırlanırken ebe de kendine yer almaya çalışır. Ortada kalan öğrenci ebe olur. Öğretmen çeşitliliği sağlamak için yönlendirme yapabilir.
- Süt gibi olanlar yer değiştirsin.
- Değiştirmek bir şekil olanlar yer değiştirsin.
- Uçucu olan, görünmeyen maddeler yer değiştirsin.
2.CANLANDIRMA
Madde resimleri Olan Kartlar dağıtılır. (Bkz. EK 1 ) Sırayla ONUN öğrenci o Maddenin Adını söylemeden o Maddenin özelliklerini o maddeymiş gibi canlandırır. KATI-SIVI-GAZ sınıflamasında sıraya girerler. Katı, sıvı, gaz maddeleri altında göre çeteleme tablosuuna aktarılır.
Madde Sayıları Çeteleme Tablosu | |
Maddenin Halleri | Madde Sayıları |
KATI | |
SIVI | |
GAZ |
Etkinlik 2 : Müzik açılır. Müzik eşliğinde yürünür. İlk talimat verin. “Katı deyince duracaksınız.” “Sıvı deyince hareket edeceksiniz.”
Bir süre sonra tam ters talimat vermek. “Katı denince hareket edeceksiniz, sıvı deyince duracaksınız.” Bir süre sonra….
“Gaz deyince zıplanır.” Talimatı eklenir. Önceki talimatlar da tersine devam edilir. Bir süre sonra
“Tüm maddeler deyince alkışlanır.” Talimatı eklenir.
En son gaz deyince alkışlanacağı tüm maddeler deyince zıplanacağı söylenir. (Tüm talimatların tersi J) >> Yaratıcı düşünme becerilerini destekleyici bir çalışmadır.
3. DEĞERLENDİRME
1 .1. Öğrenme Uygulamaları uygulamasında hazırlanan yapılır.
1.2. Canlandırılan resimler: KATI -SIVI- GAZ başlıklı renkli fon kartonlarına yapıştırıcı sınıfta sergilenir.
WEB 2.0 ARACI: https://learningapps.org/1960442
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
FEN BİLİMLERİ DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Ayşe ERİÇ BÖLGE
Kocaeli Güzeltepe Ahmet Yesevi İlkokulu
DERSİN ADI: FEN BİLİMLERİ
SINIF: 3
ÜNİTE: BEŞ DUYUMUZ
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ + 40 ‘
KAZANIMLAR:
F.3.2.1.1. Duyu organlarının önemini fark eder.
F.3.2.1.2.Duyu organlarının temel görevlerini açıklar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Doğaçlama
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, hoşgörü
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrenciler sınıfın ortasında müzik eşliğinde yürümeye başlarlar.Öğretmen araştırma okuma parçasını okur ve içinde geçen eylemleri yaşıyormuşsunuz.
“Güneşli bir bahar sabahında parkta yürüyüş yapmaya çıkıyorsunuz. Kuşun sesi ve çiçeklerin kokusu sarmış.Birden arkanızdan birinin boyutu seslendiğini duyuyorsunuz.Size
Öğrencilerden müzik eşliğinde; topuklu ayakkabı, çizgilere basmadan, çıplak ayakla, terlikle, kalın çoraplarla yürümeleri istenir.Ayrıca çakıl kullanılır üzerinde, kumsalda, denizde, kaygan bir zeminde, tüylü halı üzerinde, bahçe duvarında yürümeleri istenir.Öğrencilere nasıl çalışır.
1) Kimin Yeri Değişti
Öğrencilerden bir kişi ebe olur.Ebe sınıfın dışına çıkarılır. Öğrencilerden iki kişi yer değiştirir. Ebenin amacı değiştiren kullanın bağlanır. Çemberde iki kişi yer değiştirir ve ebe yer değiştiren açılır bulmaya çalışır.
2) Eşinden Uzak Dur
Öğrenciler ikişerli gruplara ayrılır. Müzik eşliğinde dans etmeleri istenir .
2.CANLANDIRMA
Görme Duyusu: Öğretmen bütün öğrencilarına pencere kenarına gitmeyi ve pencereden bakmalarını ister.Daha sonra yerlerine bakınlar.Öğretmen onu öğrenciye birer kağıt verir ve pencereden baktıklarında dışarda neler gördüklerini listeleyerek bakınlarını ister.Yazma işi bittikten sonra açıkya bakarlar. öğretmene verir.
İşitme Duyusu: Öğrenciler ikili eş olurlar. Eşleştirme birbirleriyle sırt sırta oturmaları istenir.Her öğrenciye birer kağıt içerir.Öğrenciler kağıtlarına istedikleri resmi yaparlar.Daha sonra eşlerden birisi Yaptığınız resmi anlatarak eşlemelerini arkasına çizmek yardımcı olur.
Dokunma Duyusu: Öğrenciler çember şeklinde kullanılırlar.Çalışma için gözlerini açmamaları ve birbirleriyle konuşmamaları söylenir.Öğretmen önceden hazırlanır ve içinde çeşitli eşyalar. tanıyamadıkları sorulur.
Öğrencilerin çember şeklinde ama ikili olacak şekilde oturmaları istenir. Eşler birbirine sırtlarını döner. Eşli sırtını parmağıyla çeşitli büyüklükte harf veya sayılar yazar. Eşi yazdığı harf veya sayıyı bilmeye çalışır. Çalışma eşler yer değiştirerek devam ettirilir.
Tat Alma ve Koklama Duyusu: Öğrenciler 4 grupa ayrılırlar.Her gruptan bir yemek programı sunmaları istenir.Gruplardan yemek servisi sunarken kullandıkları yiyeceklerin kokularının ve tatlarının nasıl olduğunu dikkat çekiyor istenir.Gruplara yeterli süre verse sonra çalışmalarını sunmaları istenir.
Doğaçlama: Öğrenciler 4 gruba ayrılırlar. Öğretmen her gruba farklı duyu organlarının ağırlıklı olduğu metinleri verir. Gruplar yarım kalmış malzeme tekniğini kullanarak verilen metni tamamlar ve canlandırırlar.
1.GRUP: Soğuk bir kış gününde bütün köylü köy meydanında toplanmıştı. Sanki bir karşılaşma töreni vardı. Köyün 20 yıllık o hurda yığını tek minibüsü köy yolunda sonunda göründü ………………………… ..
2.GRUP: Ayhan evin tek çocuğu olduğu için biraz şımarık, yerinde duramayan bir çocuktur. Babası işe gittikten sonra annesiyle evde yalnız kalmışlardı. Bir ses duydu ………………………… ..
3.GRUP: Caner ile Can bir Pazar sabahı ormanda yürüyüşe çıkmışlardı. Havanın güzelliği, kuşların sesi onları kendilerinden geçirdi ve akşam olduğunun farkına varmadılar. Onları kendilerine çeken ilginç bir koku olduğunu farkettiler ………………………………
4.GRUP: Hande çok acayip bir rüya gördü. Rüyasında hayvanlar konuşuyordu. Kendisi için bu çok zevkliydi.Kedi, kuş, balık derken en çok korktuğu hayvanı gördü.Hayvan tam Hande’ye dokunacaktı ki ……………………
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilerden çalışmalar hakkında duygu ve düşünceleri alınır.Öğretmen sorular soruları sorarak alabilirüklerini alır
Duyu organlarımız nelerdir ve konular nelerdir?
Koku ve tat almasaydık hayatımız nasıl gidilecek?
FEN BİLİMLERİ DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Gülnur ATİK
Aydın Halide Hatun İlkokulu
DERSİN ADI: FEN BİLİMLERİ
SINIF: 4
ÜNİTE: BESİNLERİMİZ
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’
KAZANIMLAR: Sağlıklı bir yaşam için besinlerin önemini ve doğallığını araştırma.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
YÖNTEM VE TEKNİKLER: Drama, anlatım, soru cevap
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi
DERSE GEÇİŞ: Karbonhidratlar, vitaminler ve proteinlerin ilişkili boyanır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrencilerin okulda kullanım alanı içerisinde daire şeklinde sıralanmaları istenir. Daireyi bozmadan hafif tempoda koşmaları istenir. Düdük sesi ile ilgili yerde oturuplar .Oyun öğrencilere anlatılır. Öncelikle Besin çalışır karbonhidrat, protein ve vitaminler sorulan bilmecelerle çalışır.
ÖRNEK: Büyüme ve gelişmemizi sağlarım. Saç ve tırnakların büyümesinde görevliyim bilim bakalım ben kimim? Protein oluyor .Karbonhidrat ve vitaminde aynı şekilde bilmece sorularak olabilir. Sınıf 3 öğrenci besin içeriğilerini kendi gruplarını düzenlemekcaklar.
2.CANLANDIRMA
3 sınıfın dışında kalan gerekli 2 eşit gruba ayrılır. Öğrencilere çeşitli besin maddeleri dağıtılır. Karbonhidrat vitamini ve protein olarak tercih edilen giderler. Peki hangi besinlerde bulunurum? Bunu duyan sıradaki çocuklardan elinde karbonhidrat görseli olan o dairenin içine girer. Oyun aynı şekilde vitamin ve protein içinde aynı şekilde bulunur.
3. DEĞERLENDİRME
Dairelerine ait olan çocuklar kontrol eden karbonhidrat vitamin ve protein liderleri çocuklar yanlış gelenler varsa doğruyu anlatarak etkili daireye gönderirler. Bütün kullanıma hazır içeriklerini analizıp anlamadığı kontrol edilir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
TÜRKÇE
DERSİ PLANLARI
T Ü RK Ç E DERSİNDE 1. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fadime ATALAY YAKAR
Isparta Fatih İlkokulu
DERSİN ADI: T Ü RK Ç E
SINIF: 1.
ÜNİTE: 1. TEMA: ÇOCUK DÜNYASI
KONU: İ SESİ
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ +40 ‘(3 ders saati)
KAZANIMLAR: T.1.1. DİNLEME / İZLEME
T.1.1.2. Duyduğu sesleri taklit eder.
T.1.1.3. Seslere karşılık gelen harfleri ayırt eder.
T.1.1.9. Sözlü uygulanıreleri uygular.
T .1.3. OKUMA
T.1.3.2. Harfi tanır ve seslendirir.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, hoşgörü.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Oyunla öğretim, grupla öğrenme, soru-cevap, beyin fırtınası, dramatizasyon, pandomim
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi, yaratıcılık.
DERSE GİRİŞ: Öğretmen bahçede bir oyun oynayacaklarını söyler ve güvenilir güvenli bir şekilde bahçeye çıkarır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
EV SAHİBİ- KİRACI OYUNU
Bu oyunda üç grup bulunmakta. Birinci grup ev sahipleri, ikinci grup kiracılar ve üçüncü grup ise ebe. Oyun için en az 10 kişi gerekiyor. Oyuncu sayısı ne kadar çok olursa o kadar eğlenceli olur. Uygulama: Ev sahipleri ikişer gruplar ekipmanlarırak (el ele tutuşurlar) oyun alanı içerisinde konumlandırılır. Mümkünse geniş bir alan tercih edilir. Alana yerleştirirken aralarında belirli bir mesafe olacak şekilde konumlandırmayı seçebilirsiniz. Her ikili ev sahipleri bir evi temsil eder. Kiracılar ise bu evlerin içine yerleştirilir. (El ele tutuşan ev sahiplerinin kollarının arasında dururlar.) Ebe ise alanın ortasında bekler yani ebenin evi yoktur. Komut veren kişi (siz) iki şekilde komut verebilir.“Ev sahibi” ya da “kiracı” diyecektir. Oyuncular komuta göre hareket edeceklerdir. Hızlıca kendilerine yeni bir ev kurmalıdırlar. Bunu yaparken kendi kiracıları dışında herhangi bir kiracının yanına gidip başka bir ev sahibiyle eşleşmelidirler. Bu sırada ebe hemen komutla birlikte bir kiracıya ev sahibi olmaya çalışmaktadır. Bu şekilde ebelikten kurtu verecek. Kurala uymayan kişi ya da yanlış hareket eden kişi ebe gerekir. Kiracı komutu gelirse, ev sahipleri yerinde sabit duracaklardır. Kiracılar hızlıca evlerinden çıkıp boş bir eve yerleşecektirler. Bu arada ebe de boş bulduğu bir eve girerek ebelikten kurtulmaya çalışmaktadır. Kurala uymayan kişi ya da yanlış hareket eden kişi ebe gerekir.Her iki komutta da açıkta kalan kişi ebe altında. Lider “ev sahibi” ve “kiracı” komutunu “i” sesine vurgu yaparak veriliyor.
2. CANLANDIRMA
ETKİNLİK 1. (Sesi Hissetme) Lider bir öykü anlatacağını ve öyküyü anlatırken sınıftaki herkesin öykünün kahramanı olduğunu söyler. Kahramanın hareketlerini canlandırmalarını ister.
SİMİTÇİ ALİ
Simitçi Ali uzun uzun gerindi (esneme ve gerinme hareketi). Hemen yatağından çıkıp terliklerini giydi (terlik giyme hareketi). Pencereye doğru gidip perdeleri açtı (perde açma hareketi). Perdeleri açmasıyla birlikte güneş ışığı gözlerini kamaştırdı (gözleri kısma, eliyle ışık engelleme hareketi). Koşarak banyoya gitti yüzünü yıkadı (el yüz yıkama hareketi). Odasına tekrar dönerek pijamalarını çıkardı (kıyafet çıkarma hareketi). Önce pantolonunu giyindi (pantolon giyer gibi yapma), sonra tişörtünü giyindi (tişört giyer gibi yapma). Hemen mutfağa koşup hazır olan kahvaltı sofrasına oturdu ve kahvaltısını yaptı (yeme içme hareketleri). Kahvaltısı bitince ceketini giyip (hızlı yürüme hareketi) fırına doğru koşar adım yürüdü.Fırıncının hazırladığı simit tepsisini bir hamlede alıp başının üstüne yerleştirdi (simit tepsisini başına koyar gibi yapma). Sonra en sevdiği işi yapmak yani simit satmak için sokakları gezmeye başladı. Ali her zamanki gür sesiyle başladı: Öğrencilere bu oyunda “simitçi” diye seslenirken hangi ses daha çok vurgulanmış diyerek cevaplar alınır. “İ” “i” sesini çıkartır.
ETKİNLİK 2 (Sesi Ayırt Etme). EK 1’de verilen görsellerin çıktısı alınır. Öğrenciler 4 gruba ayrılır onu gruba bir parça yeşil, bir parça kırmızı fon karton verilir. Çıktılardan onu gruba bir takım verir. Aralarında tartışarak resimleri kesip “İ” sesi olanları yeşil kartona; olmayanları kırmızı kartona yapıştırmaları istenir. Tek bir tahtaya çıkarılıp kartonları tahtaya yapıştırıcı tüm sınıfla incelenir. En çok doğru yapan grup tebrik edilir.
ETKİNLİK 3 (Sesi Ayırt Etme). Öğrencilere isminde “İ” sesi geçen kelimelerle ilgili pandomim yaptırılacağı söylenir. Sınıf 2 gruba ayrılır. Gruptan önce bir kişi grup arkadaşlarına öğretin söylediği kelimeyi pandomim tekniği ile anlatmaya çalışır. Grup arkadaşları önce kelimeyi bulur sonra “i” sesinin neden neresinde (başında, ortasında, sonunda) olduğunu tahmin eder. Sırasıyla gruplar bir iki tur etkinliği yapar. 1. Sınıflandırılmışine anlatması kolay somutunuz. Seçmek: inek, fil, kedi, iğne, kitap, silgi…
ETKİNLİK 4 (Harfi Tanıma). Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba Ek 2’deki çalışma kağıdı verilir. Seslerle harfinin olduğu yıldızları grup olarak bulmaları ve istenir. “Ben üzerinde bir nokta olan incecik bir çizgiyimdir. Büyük halim ve küçük halim birbirine çok benzer tek farkımız boylarımızdır. Şimdi bakalım şimdi kağıttaki yıldızların içinde beni yani “İ” leri bulup yıldızları grup arkadaşlarınınla istediğin renklere boya. ” Her gruba Ek 2’deki çalışma kağıdı verilir. Seslerle harfinin olduğu yıldızları grup olarak bulmaları ve istenir. “Ben üzerinde bir nokta olan incecik bir çizgiyimdir. Büyük halim ve küçük halim birbirine çok benzer tek farkımız boylarımızdır.Şimdi bakalım şimdi kağıttaki yıldızların içinde beni yani “İ” leri bulup yıldızları grup arkadaşlarınınla istediğin renklere boya. ” Her gruba Ek 2’deki çalışma kağıdı verilir. Seslerle harfinin olduğu yıldızları grup olarak bulmaları ve istenir. “Ben üzerinde bir nokta olan incecik bir çizgiyimdir. Büyük halim ve küçük halim birbirine çok benzer tek farkımız boylarımızdır. Şimdi bakalım şimdi kağıttaki yıldızların içinde beni yani “İ” leri bulup yıldızları grup arkadaşlarınınla istediğin renklere boya. ”
3. DEĞERLENDİRME
Değerlendirme 1 (Answergarden web 2.0 aracı): Onun öğrenciiye içinde “İ” sesi geçen bir kelime sorulur ve gelen cevaplar. https://answergarden.ch/1020983
Değerlendirme 2 (Wordart web 2.0 aracı): bunun için tahta veya projeksiyondan Wordart aracı açılarak öğrencilere klavyede “i” sesi onun türünü bulmaya çalışıyorum. Şekiller, yazı tipleri gibi değiştirilmiş “i” sesi ile ilgili wordart görseli yapılıp, çıktısı da panpan sergilenebilir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
T Ü RK Ç E DERSİNDE 2. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Neşe ŞİMŞEK
Sinop Boyabat Abdurrahman Güneş İlkokulu
DERSİN ADI: T Ü RK Ç E
SINIF: 2.
KONU: OKUMA
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: Kelimelerin eş anlamlılarını tahmin eder.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, birliktelik, güven
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, oyunla öğretim, rol yapma
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Balon
DERSE GİRİŞ: Öğretmen sınıfa girerek balonları öğrencilere dağıtır.Öğrencilere balonları şişir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Koçaman bir daire çizilir.Dairenin fiyatına göre sıralanır. Birer birer oyuna dahil edilir. Balonlar tek tek havaya atmaları çalışır.Hedef balonların hiç yere düşmeden havada kalmasıdır.Öğrenciler balonlara vurarak yere düşürmemeye çalışırlar.
2. CANLANDIRMA
Lider, Büyük dairenin dışına toplam öğrenci sayısının olduğu kadar iki öğrencinin sığabileceği küçük daireler çizer. Tüm balonlar yere düşünce onu öğrenci yerden bir balon alır. Eline bakın balonun üzerinde yazan eş eş anlamlısı olan diğer balonu bulmaya çalışır. Sonradan çizilen küçük dairelerin içine geçerler. Tüm süreç eş anlamlılarını bulup dairelerin içine geçene kadar süreç devam eder. Bütün gruplar küçük dairelere geçince tek bir balon çiftlerini havaya kaldırarak eş anlamlı kelimeler onun ikili grup yüksek sesle söyler ve konuşma patlatır. Lider her gruba balonlarında etkili eş olaylarının içinde etkili bir olay düşünüp canlandırmalarını söyler. Onlara 5 dakika süre tanıyarak canlandırmak istedikleri olayı düşünmeleri istenir.Bütün seçenekler büyük çemberin seçenekleri sıralanır. Gruplar sırayla canlandırma yaparlar. Her grup canlandırılması yaptıktan sonra diğer eş anlamlı çiftini canlandırdıklarını söyler. Bütün gruplar bitene kadar süreç devam eder.
3. DEĞERLENDİRME
Lider dairenin ortasına geçer.Öğrenilen eş anlamlı kelimelerden birini yüksek sesle söyler .Öğrencilerden eş anlamlısını yüksek sesle söyleyerek istenir, Örnek; LİDER; DOKTOR der ÖĞRENCİLER; HEKİM der Günlük hayatta kullandığınız başka eş anlamlı kelimeler söyleyiniz. Diğer sayfalardaki eş anlam oyunu hazırlamakarak öğrencilere dağıtılır. Oyun oynatılarak değerlendirilir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
T Ü RK Ç E DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma AÇIKGÖZ
Eskişehir Hürriyet İlkokulu
DERSİN ADI: T Ü RK Ç E
SINIF: 3.
KONU: Kelimelerde eş anlam
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: T.3.3.9. Kelimelerin eş anlamlılarını bulur
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, birliktelik, güven
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaratıcı Drama, Rol Oynama, Buluş Yoluyla Öğrenme / Öğretme, Soru-Cevap
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Müzik
https://www.youtube.com/watch?v=4oxiI7A7OYk Eşini bul çök oyunu için hareketli bir müzik yayını.
DERSE GİRİŞ: Öğretmen sınıfa girerek balonları öğrencilere dağıtır.Öğrencilere balonları şişir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
1. Etkinlik: Lider elinde bir paket minik bir kutu ile içeriye girer. Bu kutuda sihirli kartlar olduğunu söyler. Ama önce paket
dansı yapacaklarını söyler. Hep birlikte paket dansı yapılır. (Paketu me tata şarkısı: https://www.youtube.com/watch?v=4oxiI7A7OYk
2. Etkinlik: Daha sonra paket açılır ve sonra çıkan kartlardan birer tane almaları istenir. Gezerken herkesin birbirinde bulunan çizimler göstermesini ister.
Anı
Hatıra
hediye
armağan
yaşlı
ihtiyar
güz
sonbahar
Öğretmen
muallim
öğrenci
talebe
al
kırmızı
öykü
hikaye
Okul
mektep
hekim
doktor
yel
rüzgar
tören
merasim
Baş
kafa
lisan
dil
kent
şehir
şair
ozan
meslek
iş
3. Etkinlik:
Lider katılımcılara eşini bul çök oyunu oynayacaklarını söyler. Üzerlerindeki sözcüklerin aynı olduğu olanı ile eş olacaklarını söyler
. Müzik eşliğinde yürünür. Lider eşini bul çök deyince herkes hızlı biçimde eşini bulup çökeceklerini en son eşini bulanın
liderin yanına geleceklerini söyler. En sona kalan çift alkışlanır.
2. CANLANDIRMA
(Sınıf mevcuduna göre farklı gruplar oluşturulabilir.)
Lider katılımcıları 5. Her kartonda kelimeler vardır. Önce bu
kelimelerin birlikte anlamdaşını bulmaları istenir. Daha sonra bu kelimeleri kullanmak şartıyla bir hikâye yazmalarını ister.
Daha sonra yazdıkları hikâyeyi canlandıracakları söylenir. Hikâyeleri yazmaları ve canlandırmaları hazırlamaları için zaman verilir. Daha sonra gruplar içindir canlandırmalarını yaparlar. Kullandıkları aynı anlama gelen kelimeler izleyen grupların bulması içindir.
Onu canlandırmadan sonra konuşulacak. Kullanılan kelimelerin aynı anlama gelip gelmedikleri tartışılacak.
3. DEĞERLENDİRME
Canlandırmadan sonra bu kelimelere genel olarak ne deceğini konuşulur.
1. Etkinlik: Lider gruplara kâğıt verir. Tüm grupların aynı anda başlayacağı söylenir. Gruplara 10 dakika süreleri olduğu bu süre içerisinde aynı anlama gelen anlamdaş kelimeler bulunacağı söylenecek. Sürenin sonunda gruplar çalışmalarını sunarlar.
2. Etkinlik: Her gruba kâğıt verilir. Atölye dilinde akıllarında kelimelerden anlamdaş (eş anlamlı) bir tane seçip resmini yapmaları istenir. Panosunda sergilenir oluşturun. (Lider herkesin aynı oluşturmayın için herkesin farklı bir tane kelime seçmesini ister.)
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
Eş anlamlı sözcüklerini gözden geçir: Sınıfınıza göre göre seçin. Keserek veriniz.
OKUL DOKTOR SONUÇ ATA DÖŞEK
SİNİF BAYTAR HAFIZA CELSE ÖZEL
KELİME BEYAZ FİKİR CÖMERT İLAVE
ÖĞRENCİ KARA GAYRET PİNTİ KIYI
ÖĞRETMEN KIRMIZI ARAÇ CAHİL DEĞNEK
KITA VATAN ŞEHİR GEBE IRMAK
CÜMLE HUDUT TÖREN BÜYÜK KURAL
SORU DURU ACELE ALEV DEPREM
CEVAP İSİM ADALE DARGIN DİL
ŞAİR TAMİR ADET ÇAĞRI KÜS
YAZAR DENİZ İLGİ ESER LAF
KALP GÖKYÜZÜ KABİLİYET ENDİŞE DOĞA
KAFA NESİL BAĞIŞLAMAK AŞ DİLSİZ
KALP VASITA FAKİR KABUS LİSAN
YIL KİŞİ DOĞU KANUN LÜZUMLU
ASIR SIFAT BATI ADALE MAĞLUP
DUYGU ZAMİR KUZEY BİLGİSİZ BOZKIR
KOMİK HİKAYE GÜNEY KANUN MANA
MİSAFİR ANNE BEDAVA KAYIP MEDENİ
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
T Ü RK Ç E DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nazikter ERGENE
İzmir Menemen Kubilay İlkokulu
DERSİN ADI: T Ü RK Ç E
SINIF: 4.
KONU: OKUMA KÜLTÜR
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: T.4.3.8. Kelimelerin eş anlamlılarını bulur. T.4.3.7. Kelimelerin zıt anlamlılarını bulur.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, hoşgörü, işbirliği, ekip çalışması, empati
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Eş ve zıt anlamlı kartlar
DERSE GİRİŞ: Öğrencilerin dikkatini çekmek için: Eş anlamlı kelimeler nelerdir? Zıt anlamlı kelimeler nelerdir? Soruları sorulur. Denir. Birbirinin tersi, zıttı olan kelimeler zıt (karşıt) anlamlı kelimeler denir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrenciler sınıfta serbestçe gezinirler. Lider düdüğünü çalar. Çocuklar için yerde önce hoplarlar. Zıt yöne dönerler. Yürümeye devam ederler. Her düdük sesinde zıplar, yön değiştirir, yürümeye devam ederler. Ancak bunu yaparken birlikte hareket etmek zorundalar. Öğrenciler ikili gruplar oluşturur. Birbirlerine doğru dönerler. Lider düdüğünü çalar. Düdük çaldığı anda çocuklardan bir diğerinin zıttı hareket etmek olduğunu. Mesela biri gülerken diğeri ağlar. Biri güzelken öbürü çirkindir… Burada amaç birbirleri ile iletişiminin kuvvetli olması ve uyumlu çalışmadır
2. CANLANDIRMA
EŞİM ZITTIM OYUNU
Lider, eş anlamlı kartlar getiriyor. Bu kartlar kapalı durumdadır. Çocuklara karışık şekilde dağıtır. Düdük çalana kadar kimse kartları göremez. Düdük çalınca kartlar açılır. Birkaç saniye bakarlar. Diğerleri görmez. Sonra bu kartları göğüs hizasında tutarlar. İkinci düdük çalıyor sınıfa dağılırlar. Eş anlamlı kelimüğü tutan arkadaşını bulurlar. Süre kısıtlı tutulur. Son düdük çalmıyor eşini bulamayan oyunu kaybeder. Kartlar değiştirilerek oyun devam eder. Lider, zıt anlamlı kartlar getiriyor. Bu kartlar kapalı durumdadır. Çocuklara karışık şekilde dağıtır. Düdük çalana kadar kimse kartları göremez. Düdük çalınca kartlar açılır. Birkaç saniye bakarlar. Diğerleri görmez. Sonra bu kartları göğüs hizasında tutarlar. İkinci düdük çalıyor sınıfa dağılırlar. Zıt anlamlı kelimüğü tutan arkadaşını bulurlar. Süre kısıtlı tutulur. Son düdük çalmıyor eşini bulamayan oyunu kaybeder. Kartlar değiştirilerek oyun devam eder.
3. DEĞERLENDİRME
Lider gereksinimleriden daire olarak yere oturmalarını ister. Eşinizi bulmak için nasıl bir yol izlediniz? Zıt anlamlı kartı ve öğrenciyi bulmak zor oldu mu? Önce karta mı arkadaşınıza mı odaklandınız? Hangi oyun daha kolay oldu?
WEB 2.0 ARACI: https://learningapps.org/watch?v=padmp450a19
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
T Ü RK Ç E DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Erman GÜN
Mersin 100. Yıl Akkent İlkokulu
DERSİN ADI: T Ü RK Ç E
SINIF: 4.
KONU: OKUMA KÜLTÜR
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: T.4.3.8. Kelimelerin eş anlamlılarını bulur.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Öğrencilere görüp izlediklerini, dinlediklerini, okuduklarını tam ve doğru olarak anlama gücü kazandırmak.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Anlatım, soru-cevap, rol yapma, beyin fırtınası rol oynama, canlandırma, fotoğraf karesi
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Torba, renkli kelime kartları, üst
DERSE GİRİŞ: 1. Etkinlik: Öğretmen içinde eş anlamlı kelimelerin olduğu bir torba hazırlar. Bu torbadaki her eş anlamlı sözcük çifti aynı renkte hazırlanmıştır. Herkes seçtiği kartla aynı renkte olan kartı sınıftan bulur ve bu iki kişi eş olur. Öğretmen öğrencilere oluşan eşlerin kartlarında yazan kelimeyi içindir söylemelerini ister. Sonra eşler kol kola girerler ve mekânda dolaşırlar. Karşılaştıkları çiftlere kendi kelimelerini söylemeye göre nasıl kartlarında yazan kelimeleri öğrenirler. Öğrencilerin bu etkinlikte sınıfta mümkün olduğu kadar çok ve farklı grupla karşılaşmaları istenir
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
2. Etkinlik: 1. Etkinlik için kullanılan torba bu etkinlikte de kullanılır. Sınıftan iki öğrenci dışarı çıkarılır. Kalan başında bu torbadan birer kart alırlar ve eş anlamlı sözcüklerin yazdığı kartlar birbirini bularak ikili eşleşmiş olurlar. Bu içeriklerin kendi aralarında karar vermeyi tercih etmelisiniz. Eşler sınıfın farklı yerlerine dağır. İçindirdan gelen iki kişinin amacı şudur. Sınıfa gelir ve bir arkadaşlarına dokunurlar. 2-3 saniye yapar ve tekrar yapar iki yanda sabit duruşa geçer. Ebeler bu şekilde dokunup aynı duruşu sergileyen görüntüler eşleştirmeye çalışırlar. En çok çifti bulan oyunu kazanır. Oyun sonunda eşler yüksek sesle kartlarında yazan kelimeler sınıfa söylerler. Bu oyun, kelimeler ve eşler değiştirilerek 3-4 kez tekrarlanır. Bu etkinlikte örencilerin mümkün olduğu çok eş anlamlı sözcük olduğu duyuldu. 1. Son olarak gözlerimizi sımsıkı kapatıp başımızı biri eğiyoruz. (bunu 2 kere daha tekrar ettiriyoruz
2. CANLANDIRMA
3. Etkinlik: Öğretmen sınıfı dört gruba ayırır. Gruplara eş anlamı olan kelimeler ve bu kelimelerle ilgili durumlar içindir doğaçlama hazırlamalarını ister. Örnek kelime ve durumlar arasında olabilir: • Hatıra: 75 yaşında, bir zamanlar kaptan olan, dünyanın çeşitli yerini gezmiş ve çok fazla hatırası olan dedenizle sohbet • icat: ucuz icadı olan bir bilim programı düzenleme • Kılavuz: Oyuncak müzesinde kılavuz ile beraber müzeyi gezme. • Öykü: Kısa süre önce basılan ama çok fazla satılan ve çok beğenilen bir öykü kitabının yazarı ile bir söyleşiş Öğrencilerin yapacakları doğaçlamalarda kendiniz verilir. Soruşturma tahtaya yazar. Başka kelimelerle söylerler. Önce sınıfa bilip bilmediklerini sorar, öğrencilerden cevap gelmezse öğretmen söyler.
3. DEĞERLENDİRME
4. Etkinlik: Sınıf çember olur. Sorar: • Bu derste neler öğrendim? • Gündelik hayatta aynı kullanılan kullanılan başka hangi kelimeleri biliyorsunuz? Etkinlik: Sınıftaki tüm kullanım çember olur, öğretmen eline bir üst alır ve eş anlamı olan bir kelime söyleyerek topu bir öğrenciiye atar. Topu tutan öğrenci öğretmenin söylediği topu çemberdeki başka bir arkadaşına atar. Topu tutan kişi eş anlamı olan başka bir arkadaşına atar. Oyun bir süre bu şekilde devam eder
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
MATEMATİK
DERS PLANLARI
MATEMATİK DERSİNDE 1. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sadife SERBEST
Bursa Mümin Gençoğlu1 İlkokulu
DERSİN ADI: MATEMATİK
SINIF: 1.
KONU: SAYILAR
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: M.1.1.1.3. 100e kadar ileri doğru birer, beşer ve onar ritmik sayar.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, ritmik sayma
TEMEL BECERİLER: Beşer sayma
ARAÇ GEREÇLER: 100’lük tablo, 5 ve 5’in katlarının yer kağıtlar, üst
DERSE GİRİŞ: NOT: * Öğrencilerden yanlarında nohut ya da boncuk, küp gibi materyaller getirebilirsiniz isteyiniz. * beşer ritmik sayma kartları hazırlanmıştır. * Top gerekli gerekli. Öğrencilerle bahçeye çıkılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrenciler bahçeye çıkarılarak gerekli alan içinde koşmaları istenir. Düdük çaldığı ve donup kalacakları söylenir. Oyun bu şekilde 5 dakika kadar devam ettirilir. Daha sonra düdük çalıyor hemen arkadaşlar arkadaşlarıyla el ele tutuşup beşerli grup olmaları istenir. Oyun bu şekilde de 5 dk kadar oynatmalısınız sonra beşerli olacak şekilde ileri doğru zıplamaları, geri doğru yürümeleri, kollarını dalga biçiminde oynatmaları, yere çömelmeleri istenir.
2. CANLANDIRMA
LİDERİNİ TAKİP ET
Liderini takip et oyunu için beşli grup olan gerek arka arkaya dizilmeleri istenir. Sınıflandırma göre yaklaşık 6 veya 7 grup oluşacaktır.Bahçeye dizilmiş olan beşer ritmik sayma kartları üstünden her grubun sırayla yürümesi istenir. Bastıkları karttaki sayıyı söylerler. 100 e kadar bu şekilde yüründüğünde lider olan kişi en arkaya geçer ve yeni lider olan öğrenci ile aynı şekilde kartlar üzerinde yürünür. NOHUT DİZME Gruplar dağılmadan yanlarında getirmek için nohutları beşer beşer dizerler. Önce 5 nohut, yanına 10 nohut, 15 nohut… .gibi dizisinde nohutları da grupça diyelim tüm sınıf bir çember oluşturur ve önce ALKIŞ sonra DİZE VURMA ile beşerli ritmik sayma yapılır.
3. DEĞERLENDİRME
Topla beşer ritmik sayma yaptırılır. Atar, topu yakalayan öğrenci de ritmik saymayı devam ettirir. Daha sonra yüzlük için beşer ritmik sayarken söylenen sayıları boyamaları istenir. NOKTA BİRLEŞTİRME etkinliği yaptırılır
WEB 2.0 ARACI:
https://learningapps.org/watch?v=prawecret19
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MATEMATİK DERSİNDE 2. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Tuğba ÜNAL
Sinop Boyabat Abdurrahman Güneş İlkokulu
DERSİN ADI: MATEMATİK
SINIF: 2.
KONU: SAYILAR VE İŞLEMLER
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: M.2.1.2.4 Toplamları en fazla 100 olan 10 ve 10’un katı doğal sayılarla zihinden toplama yapılır.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, anlatım, soru cevap, beyin fırtınası
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Kağıt, poşet
DERSE GİRİŞ: Not: Kartvizit boyutunda ve a4 boyutunda öğrenci sayısı kadar kağıt hazırlanır.Yine öğrenci sayısı kadar poşet dosya hazırlanır. Her çocuğunuzu kullanırken boyutunda ve A4 boyutunda iki kağıt dağıtılır.Bu kağıtlara toplamı 100’ü geçmeyen ve 10’un katı olan iki doğal sayının toplama işleminin yazılması istenir. Atar.Sonuç bu değerlendirda yazdırılmaz. Sonucu büyük puntoyla A4 boyutlarında yazılıda yazmaları istenir.Kağıtlar üst katta ve tek tek poşet dosyaya konulur, sonra bahçeye çıkılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrenciler bahçeye çıkarılarak büyük bir çember içerir. Poşet kullanılırdaki işlem sonuçları bu çemberin içine denk gelecek şekilde yere yapıştırılır. Çemberin ortası boş bırakılır.Öğrenciler alır alır ve müzik eşliğinde hafif tempoda saat ilgili dönerler.Öğretmenin işaretiyle herkes durur.
2. CANLANDIRMA
-Öğretmen çemberin ortasına geçer.Öğretmenin belirlediği bir öğrenciiden başlayarak öğretmen sırayla çocukları Sonucu yanlış söyleyen öğrenci yerine geçer ve sıra tekrar döndü.
3. DEĞERLENDİRME
Kutudaki yapılan sınıfta da yapılır. Özellikle bahçedeki etkinlik için yanlış yapanlar ilgili işlemin nasıl yapıldığı tekrar edilmiş ve doğru çözüm yolu gösterilmiş olur.
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MATEMATİK DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Zinnet Öznur ÇEBİ
Giresun Üçtepe İlkokulu
DERSİN ADI: MATEMATİK
SINIF: 3.
KONU: VERİ TOPLAMA VE DEĞERLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: 1. Şekil ve nesne grafiğinde ayrıntılı bilgiler açıklar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama (doğaçlama, rol oynama)
ARAÇ GEREÇLER: Tef, Cinsiyet Sembolleri, Hayvan Resimleri, Şekil Grafiği Örnekleri
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
1.Etkinlik: Çocuklar sınıfın ortasında toplanır. Tefle ritim tutularak yavaş yavaş yürümeleri istenir. Sonra hızlı ritim tutularak hızlı hızlı yürümeleri istenir. Birkaç kez tekrar edilir. Çocuklara daha önce öğrenilen bir şarkının söyleneceği ama bir kural olduğu, bu kuralın tefle hızlı. Birkaç denemenin ardından tekrar tekrar ritimler değiştirilerek şarkı tekrarlanır. (Öğretmenler gününden önce onunla ilgili bir şarkı olabilir.)
2. Etkinlik: Çocuklardan tek sıra olmaları istenir. Sıranın başından başlayarak çocuk sırayla cinsiyetini söyler. Sonra çocuklardan verilen hareket etmeleri istenir.
“Haydi, şimdi kızlar ellerini çırpsınlar (Erkekler hareket ettirler).”
“Şimdi de erkekler dizlerine vursunlar (Kızlar hareket ediyorler).”
“Şimdi kızlar kollarını havaya kaldırsınlar.”
“Erkekler burada yerde zıplasınlar.”
“Kızlar kalın bir ip üzerinde ip cambazı gibi yürüsünler.”
“Erkekler sırtında ağır bir yük taşır gibi yürüsünler.”
“Kızlar ellerinde ağzına kadar su dolu kova varmış gibi yürüsünler.”
“Erkekler çamur içindeymiş gibi yürüsünler.” vb. kullanmaeler ile oyun sürdürülür.
“Şimdi de kızlar ve erkekler hep birlikte buz üstündeymiş gibi düşmeden yürüsünler. Düşmemek için birbirimize yardım edelim. Düşenleri yerden kaldıralım. Bakalım düşmeden sınıfın kapısına kadar kimler gidebilecek? ” Gibi şeylereler verdi.
3. Etkinlik: Çocuklara sınıfta kaç kız, kaç erkeğin olduğunu gösteren bir grafik hazırlanacağı söylenir. Önceden hazırlanan grafik tablosuna yapıştırılacak büyüklükte semboller çocuklara cinsiyetlerine göre dağıtılmış. • Grafik tablosunun önüne geçilir. Her çocuk sırayla gelir, kendi cinsiyetine uygun olan bölüme elindeki sembol yapıştırır. • Grafikselirir. Kızlar ve erkeklere ait semboller ayrı ayrı sayılır. Sınıfta kaç kız kaç erkek olduğu, hangi grubun az-çok olduğu söylenir.
2. CANLANDIRMA
4. Etkinlik: Öğrenciler ayakta çember olur. Öğrencilerden daha önceden hazırlanmış üzerlerinde hayvan resimleri olan kartlar dağıtılır. Kendilerini hangi hayvan geldiğini söylememeleri ve kartındaki hayvanın okunacak öyküdeki rolüne dikkat etmeleri istenir. Sonra gönüllü çalışmadan başlayarak onu öğrenci öyküdeki hayvanının rolünü canlandırır. Son olarak öyküdeki hayvanların rollerini, duygularını yansıtıcı donuk imge vermeleri istenir.
Bu hayvanlar; Eşek, köpek, kedi, horoz. Daha sonra tahtada hazırladığımız dikey ve yatay doğrudaki kendi hayvanlarının isimleri üzerine resimleri yapıştırmaları istenir. Hangi hayvanın kaç tane olduğu sayılarak bulunur.
Öykümüz
Bir zamanlar yaşlı ve yorgun bir eşek varmış. Sahibinin onu artık daha fazla beslemek istemediği ortaya çıkmış. “En iyisi buralardan gitmek” diye düşünmüş. Şarkıcılık yaparım onları anırmamı pek bir beğenirdi zaten. ” Demiş, bunu bir sabah erkenden yola çıkmış. Bir süre yürüdükten sonra iki büklüm, yürümekte zorlanan bir köpeğe rastlamış. “Artık sahibime avda yardımcı olamayacak kadar yaşlandım.” Demiş köpek. “Sahibim de beni artık beslemiyor. Benimle gelsene şarkıcı oluruz. ” Demiş eşek. Yola koyulmuşlar. Çok geçmeden bir damın üzerinde üzgün oturan bir kedi gerekiyorler. “Fareleri yakalayamıyorum. Benimle dalga geçiyorlar.Onlara çok kızıyorum. Bu duruma da çok üzülüyorum. ” Demiş. “Sen de bizimle gel şarkı söyleriz birlikte.” Demiş eşek. Şarkı söyleyerek yola devam ediyorler. Yüksek bir sesle irkilmişler. “Kuk-ku-ri-kuuuuuuuuu !!!! Sonum geldi. Bu akşam sahibimin konukları gelecek. Öyle duygusal ki beni pişirip yiyecekler, çok korkuyorum. ” Diyormuş iri bir horoz. Eşek “Endişelenme, seninki gibi bir ses çok şey katar bize. Haydi, bizim jel, şarkıcı olalım. ” Demiş. Mutlu yaşamışlar.
3. DEĞERLENDİRME
5. Etkinlik: Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba farklı içerikli şekil ve nesne grafiği dağıtılır. Gruplardan bu açıklama açıklamaları, yorumlamaları istenir ve ders sonlandırılır.
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
MATEMATİK DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma AÇIKGÖZ
Eskişehir Hürriyet İlkokulu
DERSİN ADI: MATEMATİK
SINIF: 3.
KONU: VERİ TOPLAMA VE DEĞERLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: M.3.4.1.1. Grafik ve grafik çizimleri için açıklama bilgileri.
Not: Grafik: herhangi bir araştırma için elde edilen özellikler aralarında bulunan seçenek daha kolay anlamaya yarayan ifadelerdir.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Doğaçlama, rol oynama
ARAÇ GEREÇLER: Grafikler, renkli kağıtlar
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
1.ETKİNLİK SEVENLER SEVMEYENLER OYUNU:
Lider katılımcılara: Bir gruplama oyunu oynayacaklarını söyleyerek gruplaştırarak birbirimizi tanıma etkinliği yapılacağını söyler.
Yemeklerden başlayalım denir.
Doğru Köfte sevenler şurada toplansın. Sevmeyenler burada …
Hızlıca sayalım Sevenler: Sevmeyenler:
Bunların verilen gruplardan lider istediği kadarını seçer ve hızlı gruplamalar yapılır.
Börek sevenler buraya sevmeyenler buraya
Çorba sevenler buraya sevmeyenler buraya
Dolma sevenler buraya sevmeyenler buraya
Makarna sevenler buraya sevmeyenler buraya
Et sevenler buraya sevmeyenler buraya
Pırasa sevenler buraya sevmeyenler buraya
Renklerden devam edelim mi?
Mavi sevenler buraya sevmeyenler buraya
Mavi sevenler buraya sevmeyenler buraya
Mor sevenler buraya sevmeyenler buraya
Yeşil sevenler buraya sevmeyenler buraya
Sarı sevenler buraya sevmeyenler buraya
Kırmızı sevenler buraya sevmeyenler buraya
Pembe sevenler buraya sevmeyenler buraya
Siyah sevenler buraya sevmeyenler buraya
Tatlılardan devam edelim mi?
Baklava sevenler buraya sevmeyenler buraya
Tulumba sevenler buraya sevmeyenler buraya
Sütlaç sevenler buraya sevmeyenler buraya
Profiterol sevenler buraya sevmeyenler buraya
Kek sevenler buraya sevmeyenler buraya
Kazandibi sevenler buraya sevmeyenler buraya
Burada söylenenlere göre gruplar oluşturmalarıdır. Seferinde yapılan yer değiştirmeler gözlemlenir.
2. ETKİNLİK: Yere 5 ayrı renk kâğıtlar dağıtılır. Hızlı bir şekilde sevdikleri rengin içerir yerde toplanmaları istenir. Daha sonra yere konulan beyaz kâğıtlara her gruptan önce kaçın durduğunu almaları istenir.
Ara olarak:
- Birbirlerinin sevdiği yemek, renk, tatlı tercihlerini gözlemleyebildiler mi?
- Yere dizilen kâğıtlarda arkadaşlarının tercihlerini nasıl kaydettiler?
- Gözlemleri akılda kalıcı hale getirmek için neler yapabilir?
- Bu kadar çok veri akılda nasıl kalıcı hale getirilebilir ne işe yarar?
2. CANLANDIRMA
- İlk gün hepiniz hoş geldiniz. Diyerek bugünde rol alır. Şimdi şirketimiz için araştırmalar yapacakız. Hep birlikte anket gruplarımız için planlamalım mı? Der. Anket araştırma gruplarını liderin elinde bulunan 5 renk olan kâğıtlardan seçmeler ve bunların grupta 6 er kişi olacak şekilde gruplar halinde oluşur.
- Daha sonra şimdi anket gruplarımızın bir logoya ve isme ihtiyacı var. Logo ve isim tercihlerinizi yapın ve hep birlikte oylama yaparak logomuzu ve anket araştırma grubumuzun ismini seçelim der. Her grup logosunu ve ismini ayarları.
- Lider şirketimiz ilk müşteri olarak bir özel okulun müdürünün geldiğini ve bu okul müdürlüğünün okulda şart şartlarını belirtmek sportif, sanatsal, zekâ oyunları kursları ile birlikte gezi, tiyatro, sinema gibi faaliyetlerin tespit edilmesini öneririzüğünüz. derserek faaliyet sevecekleri.
Birazdan anket grupları olarak o okula gidilecek yerlerle anket yapılacağı söylenir.
Gruplar sosyal, sportif, sanatsal, zekâ oyunları ve okulda görselleştirilmiş gezi ve diğer faaliyetler ile ilgili veri toplayacakları söylenir. Veri toplarken nasıl toplayacakları konusunda planlama yapmaları istenir.
Nelere dikkat edilecekleri dikkate ortak kararlar almaları içindir. Her grubun en az 50 farklı kişiye ulaşmaları için söyleyerek. Her gruba bir konu verilir. Konu açılacak kurslar ve yapılacak faaliyetler halinde.Her grubun seçilecek etkinlikler nasıl tespit edeceğine karar vermelisiniz. Teneffüste veri toplamalarına izin verilir.
- Daha sonra toplanan yapılan için toplantı duyurusu yapılır. Toplantıda hazırlanan yazılı raporların sunumu yapılacağı söylenir. Toplantı tekniğini kullanarak toplantıda anket sonuçlarına nasıl ulaştıkları ve hazırladıkları çalışmaları izlenir. Her grubun toplantı canlandırması için zaman verilir. Hep birlikte izlenir ve canlandırmadan sonra çıkan sonuçlar ve izlenenler değerlendirilir.
- Veri toplarken çalışmalar gözlemlenir. Sunumunuzun nasıl veri topladıkları konuşulur. Topluluğunu anlatmaları içindir.
3. DEĞERLENDİRME
Topladıkları yazılı dökümünü çetele ve sıklık tabloları yapıyor hazırlıkları söylenir. Bunu önce hazırladıkları yazılı raporlarla karşılaştırmaları istenir. Onun gruba göre sohbet edilir. En son olarak tasarlamak grafik olarak gösterip arkadaşlarıyla daha kolay ve anlaşılabilir olduğu düşünüyor.
Daha sonra bu konuda profesyonel anket şirketlerinin kullandığı örnek grafiklerin fotoğrafları üzerinde konuşulur.
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MATEMATİK DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Erhan ÜNAL
Sinop Cengiz Topel İlkokulu
DERSİN ADI: MATEMATİK
SINIF: 4.
KONU: SAYILAR
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+40’
KAZANIMLAR: M.4.1.4.2. Üç doğal sayı ile yapılan çarpma işleminde sayıların birbirleriyle çarpılma nedeninin değişmesinin, sonucu değiştirmediğini gösterir.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, anlatım, soru cevap, beyin fırtınası
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
ARAÇ GEREÇLER: Çarpma işlemi kartları.
DERSE GİRİŞ: NOT: Daha Önceden çarpma işlemi ile ilgili kartlar hazırlanır. Bugün ki dersimizde çarpanların yerinin değiştiği çarpımı değiştirmeyeceği konusu işeneceği söylenir. Öğrencilerle bahçeye çıkılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Öğrenciler bahçeye çıkarılarak gerekli alan içinde koşmaları istenir. Sorarlar. Cevabı veren öğrenci bilirse sıralanabilir öğrenciiye geçer. Örnek: -Hakim Bey 8 kere 5 kaç eder? -40 eder öğretmen hanım? Peki 8 kere 9 kaç eder hakim bey? Şeklinde oyun sürdürülür….
2. CANLANDIRMA
-Okul içeren oluşan 2’şerli gruplardaki özellik yan yana oturtulur. Daha önceden hazırlanan çarpma işlemi ile ilgili kartlar öğrencilere dağıtılır.Öğrencilerden kartlarda yazılan çarpma işlemlerini yapmaları istenir.Çarpma işlemi sonuçlarının aynı çıkıp çıkmadığı kontrol ettirilir. -Öğrencilerden daire şeklinde dizilmeleri istenir.Kartlar karışık olarak dağıtılır.Öğrencilerden verilen çarpma işlemlerinde sonuç kendilerininki ile aynı olan kartı bulmaları istenir.
3. DEĞERLENDİRME
Hazırlanan “Çarpanların Arkadaşlığı” etkinliği öğrencilere dağıtılır.Yapılan işlem sonuçları sınıf içinde bir daire oluşturularak karşılaştırılır.
PLAN EK DÖKÜMANLARI:
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
İNGİLİZCE DERS PLANLARI
İNGİLİZCE DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nazlı ÇETİN
Çanakkale -Erenköy İlköğretim Okulu
DERSİN ADI: İngilizce
Yaş: 8-9 yıl (3. sınıf)
Süre: 40 dk. + 40 dk.
Amaçlar: Sts. birbirlerini selamlayabilecek. Sts. isimlerini sorabilecek ve cevaplayabilecektir. birbirlerini tanıtabilecek,
Yöntem ve teknikler: TPR, İletişimsel Dil Tekniği, Bağımsız dilbilimsel yöntem, Rol oynama, Doğrudan yöntem
Malzemeler: Çalışma sayfası, kukla, etiketler, top, videolar, şarkı, minderler
Yapılar: “Adın ne?”, “Benim adım …”, “Ben ……” “Merhaba”, “Merhaba!” “Güle güle
Isınma ve Bakım:
1. Selamlar
· Öğrencileri sınıfa girdiklerinde, oturmaları için jest yaparak adlarıyla selamlayın.
· Öğrenci düzenlenmesi kolaylaştıracağı için öğrenci (ve ayrıca katılıyorsa velisi)
· Minderleri önceden etrafındaki bir yelpaze şeklinde aralıklı yerleştirmeye çalışın.
2. Reklam Etiketleri
· Dersten önce, öğrencinin adı küçük harflerle yazılan bazı reklam belgeleri (etiketler veya iğneli etiketler) hazırlayın.
· Öğrencilerinize oturun ve isim etiketlerini önünüze bakın. Her yazı alın ve adı söyleyin.
· Onun öğrenciyi kaldırmaya ve “evet” demeye teşvik edin.
· Etiketleri verin ve iğneye yapıştırın.
Faaliyetler
1.
· “Üst Geçiş” diyerek en yakın öğrencinize iletin.
· Her öğrencinin topu çemberin etrafından geçirmesini sağlayın.
· Daha sonra, topu tutun ve isminizi söyleyin. “Benim ismim ……”
· Her öğrenciiden topu geçer geçerken isimlerini söylemesini sağlayın.
2.
· Kukla tanıtmak
· Bir kukla tutun (eldiven kuklası)
· Dersten önce bir torbaya koyun.
· Torbayı çıkar, görecek kadar aç ve torbaya “Merhaba!” “Merhaba” (tekrar tekrar bir dil bükücü gibi söyleyin)
· Sonra kulağınızın nedeni için açıklığa getirin – hiçbir şey.
· Onun selamerinde çantaya “Merhaba” diye bağırmaya teşvik et.
· Son olarak, “Merhaba!” Diye bağırmak için tüm sorunlar bir araya getirin. aynı zamanda. Bu sefer kukla uyanır ve çantadan atlar! ,
· Kukla ile çalışırize sorun. “adınız ne?”
· Onları “benim adım ……” veya “Ben ……” şeklinde yanıtlamaya teşvik edin.
· Daha sonra rol oyununu kukla ile modelleyin ve oyununuza verin. bunların soru sormak.
· Elveda de. Sts’nizi teşvik edin. veda etmek. “
3. · “Merhaba Şarkı” söyle https://youtu.be/Uv1JkBL5728
· Çembere oturun ve şarkıyı okuyun.
· Bir kez daha “Merhaba” vurgulayarak oynayın.
· Öğrencileriniz kelimesini şaşırtıcı bir şekilde hızlı bir şekilde alacaktır.
4.
· İsim yazma uygulaması
· Bu odada yapacağız adlarını yazma alıştırmaları yapacaklardır.
· Adınız nedir yazılı bir yazı formları hazırlanmıştır gerekecek.
Benim adım …… onların isimlerini takip etmeleri için noktalarda. https://www.activityshelter.com/name-trace-worksheets
Dersin sonunda gözden geçirin, sonra güle güle deyin.
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
İNGİLİZCE DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nazlı ÇETİN
Çanakkale -Erenköy İlköğretim Okulu
DERSİN ADI: İngilizce
Yaş: 8-9 yıl (3. sınıf)
Süre: 40 dk. + 40 dk.
Amaçlar: Sts. aile üyeleri hakkında yeni kelimeler öğrenebilecektir. Sts. “Bu kim?” diye sorabilecektir. Sts. ailelerini tanıtabilecektir.
Yöntem ve teknikler: TPR, İletişimsel Dil Tekniği, Bağımsız dilbilimsel yöntem, Rol oynama, Doğrudan yöntem
Malzemeler: Çalışma sayfası, parmak kukla sanatı, videolar, şarkı, minder, şişe, aile fotoğrafları
Yapılar: “Bu kim?” “O kim o?” “Ey benim annem.” “ey benim babam.”
ısınmak
Şişe çevirmece.
· Ortada bir şişe bulunan bir minderde bir çemberde oturun.
· Öğretmen şişeyi çevirir.
· Öğrencinin dönmesini durdurduğunu işaretlemenizi gerekir.
· Cevap doğruysa o öğrenci şişeyi çevirebilir.
· Bu iyi bir sınıf ısınma aktivitesidir (örn. İsminiz nedir? Kaç yaşındasınız? Hangi renk?).
Faaliyetler
1. Ailenizin fotoğraflarını getirebileceğini, bu harika bir etkinliktir.
2. Tahtanızın üst kısmıına üst üste 7 kare çizin,
3. Kendi fotoğrafınızı çekin ve “Bu kim?” Diye sorun.
4. Siz olduğunuzu ortaya çıkarmak, fotoğrafı orta karenin içine yapıştırın ve fotoğrafın altına adınızı yazın.
5. Sonra başka bir fotoğraf çekin (lütfen babanız) ve tekrar “Bu kim?” Diye sorun.
6. Aile kelime haznesini ortaya çıkarın ve öğretin ve fotoğrafı karelerden birine yapıştırın ve fotoğrafın altına sözcüğü (örneğin “baba”) yazın.
7. Aşağıdakilerin tümünü yapın: baba, anne, erkek kardeş, kız kardeş, büyükbaba, büyükanne
8. Öğrencileriniz ailenizin fotoğraflarını görmekten gerçekten keyif alacaklar.
9. “Aile Ağacım” Afişleri Olun
· Her öğrenciye bir parça renkli kağıt / kart verin
· Her biri yukarıdaki örnekte olduğu gibi ailelerinin bir aile ağacı posteri yapacaklardır.
· Aktiviteyi göstererek başlayın – yeşil ve kahverengi bir mum boya ile büyük bir ağaç çizin, tüm kağıdı doldurun.
· En üstte büyük harflerle “Ailem” yaz.
· Daha sonra, fotoğraf aile fotoğraflarınızı ağaca yapıştırın veya ailenizin resimlerini çizin (üstte büyükanne ve büyükbaba, sonraki anne ve babanız ve altta kız kardeşiniz, erkek kardeşiniz)
· Son olarak, her bir aile üyesi fotoğrafı / resmi altında kelime dağarcığı (büyükbaba, anne vb.) Yazın.
· “Kim o?” Diye sorun. “Ayşe’nin annesi…” ve devam et.
10. Parmak Kuklaları ile oyna ve oyna
· Şarkı için parmak kuklaları kullanacağız “Finger Family Craft” ı kullanacağız (aşağıda)
· Dersten önce parmak kuklalarını yazdırın ve kesin.
· Sonra kuklaları her öğrencinin parmaklarına takın
· O zaman hızlı bir oyun oynayın: “kız kardeş kim?”
· Herkes doğru olanı hızlıca cevaplamalıdır.
· Birkaç tur yapın
11. “Parmak Ailesi”
· Parmak kuklanızı kullanın · Şarkıyı çalın ve şarkı söyleyin. https://www.youtube.com/watch?v=YJyNoFkud6g
SONUÇ
1. Dersin sonunda revizyon yapın, sonra güle güle deyin.
WEB2.0: https://quizizz.com/admin/quiz/5daa163b64d833001a5a56db/family-members
PLAN EK DÖKÜMANLARI
İNGİLİZCE DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma ASLAN
Gaziantep Emel Eyyüp Fındık İlkokulu
DERSİN ADI: İngilizce
Yaş: 8-9 yıl (3. sınıf)
Süre: 40 dk. + 40 dk.
Amaçlar: Sts. Bireylerin fiziksel açıdan tanıyabilecek ve konuşabilecektir. Sts. Kısa ve basit sözlü talimatları takip edebilecektir. Sts. yetenekler hakkında konuşabilecektir.
Yöntem ve teknikler: TPR, İletişimsel Dil Tekniği, Bağımsız dilbilimsel yöntem, Rol oynama, Doğrudan yöntem
Materyaller: Çalışma sayfası, videolar, şarkı, farklı insanlar resimleri,
Yapılar: Yaşlı mı? Evet öyle / Hayır değil Futbol oynayabilir mi? Evet yapabilir / Hayır yapabilir
ısınmak
Şarkıyı dinle.
Şarkıyı birlikte okuyun.
https://www.youtube.com/watch?v=5kFU__btMG4
· Öğretmenlerin video ile şarkı söyleyerek dans etmeleri, dans ilgisini çeker.
· Öğretmen zıt kelimeleri açıklar ve gösterir.
· Öğrenciler şarkıyı tekrar dinler.
Faaliyetler
1. Öğretmen öğrencilere görsel çalışmalarınız sunar, çalışma sayfalarının kopyalarını verir.
https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/301691376/66fc04da2371c41d2a6ba9223a612803/opposites__2_.pdf
2. Onları resimleri renk katılabilir ve karşıtlara uyacak şekilde katlamalarını isteyin.
3. Çalışma sayfasındaki alıştırmaları yapın
4. Flashcards tutun ve “O yaşlı mı?” cevapları ortaya çıkarır
5. Sınıfta kullanacağımız eylem fiillerini öğrencilere anlatın ve hatırlayın.
6. MIME ve rol yapma aksiyon kelimeleri
7. Onlarla bir oyun pratik yapın https://learningapps.org/display?v=p5wmz9nca17
8. Yetenekler hakkında şarkıyı okuyun. https://youtu.be/_Ir0Mc6Qilo
9. Yetenek ve yetersizlikleri nasıl ifade edebileceğimizi açıklar, verir verir
10. Öğrencilerinizle kendiniz hakkında kurun kurun, yeteneklerini ve yetersizliklerini söylemelerini isteyin.
11. Öğretmen “Futbol oynayabilir mi?” Sorusunu sorar ve cevaplar ortaya çıkar.
12. Öğrencilerden oyuncaklarından bazılarını getirmelerini isteyin
13. Oyuncaklardan birini alın ve fiziksel özellikleri ve yetenekleri hakkında konuşun
14. Öğrencilerden de oyuncakları hakkında konuşmalarını isteyin
15. “Süper kahramanım” Afişleri Olun
· Her öğrenciye bir parça renkli kağıt / kart verin
· Her biri yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir süper kahraman posteri yapacaklar.
· Aktiviteyi göstererek, süper kahramanınızı hayal ederek yapın ve yapmalarını isteyin. Üstte büyük harflerle yazıyorum “Süper kahramanım”.
· Resmi tamamladıklarında, fiziksel nitelikleri üzerine bakın.
· Daha sonra süper kahramanınızın yetenekleri hakkında bakınız Yazın ve yapmalarını isteyin.
SONUÇ
1. Dersin sonunda revizyon yapın, sonra güle güle deyin.
PLAN DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
İNGİLİZCE DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nazlı ÇETİN
Çanakkale -Erenköy İlköğretim Okulu
DERSİN ADI: İngilizce
Yaş: 8-9 yıl (3. sınıf)
Süre: 40 dk. + 40 dk.
Amaçlar: Sts. Duygu ve Duygular Sts hakkında konuşabilecektir. “Nasıl hissiyorsun?” diye sorabilecektir. Sts. “Nasılsın?” diye sorabilecektir. Sts. “Kendimi iyi hissediyorum. İyiyim.”
Yöntem ve teknikler: TPR, İletişimsel Dil Tekniği, Bağımsız dilbilimsel yöntem, Rol oynama, Doğrudan yöntem
Malzemeler: Çalışma sayfası, kukla, etiketler, top, videolar, şarkı, bilgi paketleri
Yapılar: “Nasıl hissediyorsun?” “Nasılsın?” “Hissediyorum…” “Ben …….” mutlu, üzgün, aç, kızgın, korkmuş, uykulu, mutsuz, enerjik, bıkkın, yorgun, susuz, kötü, iyi,
Isınma ve Bakım:
Tahmin zamanı:
· Tahtada büyük bir daire çizin. Sonra iki göz, kulak, burun ve gülen bir ağız çizin. “Mutluyum! Mutlu, mutlu, mutlu” deyin. Herkes koro “mutlu” olsun ve yüz ifadesi yapmak. Duyguları tahmin edebilecektir.
Faaliyetler
· “Yüzleri tahtaya çiz”
Bir öğrenciyi sınıfın önüne davet edin ve ona tebeşir / işaretçi verin. Bir duygu kelimesi fısılda (örn. “Kızgın”) ve çemberin yüzünü çizmesini sağla. Eğer zorluk yaşıyorsa, ona bir resim veya bilgi kartı gösterin. Sınıfı cevapları bağırmaya davet edin – doğru cevaba sahip ilk öğrenci bir sonraki resmi çizebilir.
· “Yüz çizimi” oyna
çiftler Öğrencileri çiftler halinde yerleştirin ve her bir çifte büyük, boş bir kağıt sayfası verin. Her çiftin kağıda daire çizmesini sağlayın. Sonra eşlerinin tahmin etmesi için farklı duygularla yüzler çizmelerini sağlayın. Faaliyetin sonunda bazı öğrencileri sınıfın geri kalanını resimlerini göstermeye ve duygu kelimelerinin ne olduğunu söylemeye davet edin (ya da diğerlerini tahmin etmelerini sağlayın).
“Eksik Flashcard Tahmin” oyna
Flashcards tahtaya koyun, herkese gözlerini kapatmasını ve kapatmasını söyleyin. Bir kartı çıkarın ve arkadan tutun. Herkese gözlerini açmasını ve eksik flash kartı bağırmasını söyle. Bunu diğer kartlar için hızlı bir şekilde yapın.
· “Mutluysan ellerini çırp” söyle
Şarkıyı bir kez çalın ve herkesin tahtadaki resimlere bakmasını sağlayın (şarkı çalarken işaret edin) ve eylemleri yapın. Ardından, şarkıyı tekrar çalın ve şarkı söyleyin, herkesi eylemleri yaparken şarkı söylemeye teşvik edin.
https://www.youtube.com/watch?v=l4WNrvVjiTw
Eğer mutluysan mutlu mutlu ellerini çırp
Eğer mutluysan mutlu mutlu ellerini çırp
Eğer mutlu mutlu mutlu alkış ellerini ellerini çırp Eğer mutlu mutlu mutlu alkış ellerini ellerini
Eğer öfkeli öfkeli öfkeli iseniz
Eğer öfkeli öfkeli öfkeli iseniz
Eğer öfkeli öfkeli öfkeli zımba iseniz, ayaklarınız ayaklarınızı zımbalar
Eğer öfkeli öfkeli öfkeli iseniz
Eğer korkmuş korkmuş korkmuşsan oh hayır oh hayır de
Eğer korkmuş korkmuş korkmuşsan oh hayır oh hayır de
Eğer korkmuş korkmuş korkmuşsan oh hayır de
Eğer korkmuş korkmuş korkmuşsan oh hayır oh hayır de
Uykulu uykun uykunsa kestir
Uykulu uykun uykunsa kestir
Uykulu uykulu uykun varsa kestir, kestir
Uykulu uykun uykunsa kestir
Eğer mutluysan mutlu mutlu ellerini çırp
Eğer mutluysan mutlu mutlu ellerini çırp
Eğer mutlu mutlu mutlu alkış ellerini ellerini çırp Eğer mutlu mutlu mutlu alkış ellerini ellerini
· “Duygular” için jestler
Videoyu izleyin ve öğrencilerinizle aynı şeyi (jest) yapın.
https://www.youtube.com/watch?v=zEk48QQSPo4
· Kelime duvarı oyunlarını oynayın ve kelimeleri gözden geçirin. https://wordwall.net/resource/546288/feelings https://wordwall.net/resource/546302/feelings
· Sarmak:
“Nasıl hissediyorsun?” çalışma kağıdı
Dersin bu bölümünde bitirmek için, çalışmalarında herkese yapması için verin.
Öğrencileriniz çalışma sayfalarını yaparken, sorular sorun (Nasıl hissediyorsunuz? Nasılsınız? Vb.)
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
İNGİLİZCE DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma ASLAN
GaziantepEmel Eyyüp Fındık İlkokulu
Yaş: 8-9 yıl (3. sınıf)
Süre: 40 dk. + 40 dk.
Amaç: Öğrenciler oyuncak isimlerini tanıyabilecektir. Öğrenciler eşyalarla ilgili kısa ve basit diyalogları takip edebileceklerdir. Öğrenciler şeylerin miktarı hakkında konuşabileceklerdir. Öğrenciler sahip olduğunuz oyuncakların renklerini ve miktarını söyleyebileceklerdir.
Yöntem ve teknikler: TPR, İletişimsel Dil Tekniği, Bağımsız dilbilimsel yöntem, Rol oynama, Doğrudan yöntem
Malzemeler: Çalışma sayfası, videolar, şarkı, oyuncaklar,
Yapılar: Oyuncak ayınız var mı? – Evet bende var. – Hayır bende yok. – Evet. Bir oyuncak ayım var. Kaç tane uçurtma var? – Üç. – Üç top var. Topum yeşil. Sarı bir uçurtma.
ısınmak
Şarkıyı dinle. · Şarkıyı birlikte okuyun https://www.youtube.com/watch?v=8-SWzpdcl6E
· Öğretmen videosu ile şarkı söyler ve gösterir, çalışır ilgisini çeker.
· Öğrenciler şarkıyı tekrar dinler.
Faaliyetler
1. Quizlet flascards setini kullanın ve oyunlarını oynayın https://quizlet.com/tr/257803125/how-many-toys-are-there-flash-cards/
2. Öğretmenlerin yorumlarını gösterir ve renklerini söyler
3. Öğretmen görsel çalışma sayfalarını sunar, çalışma sayfalarının kopyalarını öğrencilere verir.
4 . Çalışma sayfasındaki egzersizleri https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww%2Eingilizcecin%2Ecom%3A443%2Fwp%2Dcontent%2Fuploads%2F2017% 2F01% 2Fwwwin% 2 % 2Ecom% 2D3% 2Dsinif% 2Dingilizce% 2D5% 2Dunite% 2Dcoloring% 2Dtoys% 2Dworksheet% 2B2% 2D19917% 2Edoc ve wdAccPdf = 0
5. Onları resimleri oyuncakların adlarını söylemelerini isteyin.
6. kullanarak tıklayın bir kukla kullanın
7. Öğretmen oyuncaklardan birini gösterir ve “Bende… var” der ve sonra “Var mı…?” Diye sorar.
8. “Evet var” veya “hayır yok” u ortaya çıkıyor
9. Onlara ne aldıklarını sorun ve “evet bende” ya da “bende yok” demeyi teşvik edin
10. “Bende…” deyin.
11. Onları renkleri hakkında söylemeye ve konuşmaya teşvik edin (renkler, miktarlar)
12. Kitaptaki gibi Çince fısıltılar çalın
SONUÇ
Dersin sonunda gözden geçirin, sonra güle güle deyin.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİM
DERS PLANLARI
REHBERLİK DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Canan ÇAĞDAVUL
Eskişehir Ülkü İlkokulu
DERSİN ADI: Rehberlik
SINIF: İlkokul 4. Ve 3. Sınıflarında
KONU: Sorun Çözme Becerisi
ÖNERİLEN SÜRE: 40 Dakika
KAZANIMLAR: Başkalarıyla ilgili konuşarak çözme yolunda farkındalık kazanır.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaratıcı Drama, Rol Oynama, Doğaçlama
ARAÇ GEREÇLER: Durum Kartı, a4 kağıdı
DERSE GİRİŞ: Öğrencilerin dikkatini çekmek için ders kitabında verilen labirent etkinliği yaptırılır. · Doğum tarihiini bilen var mı? · Sizin hayatınızda hiç unutamağında bir olay var mı? · Anı / hatıra defteri yazan var mı? Soruları sorulur. Olayların oluş tarihlerine göre sıralanmasına kronoloji denir. Kendi hayatımızda yaşadıklarımızı da geçmişten günümüze doğru sıralayabiliriz. Kronoloji zaman bilimi demektir. Kronoloji tarihi olayların sıraya konulmasında yararlanılan önemli bir bilim dalıdır. Ders kitabında bulunan örnek olaylar okutularak derse devam edilebilir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
1. Etkinlik:
Grup çember olur. Kör düğüm etkinliği yaptırılır.Lider önce sağ ellerin kaldırılıp gruptan herhangi birinin elinin tutulmasını söyler. Daha sonra sol eller ile tutuşulmasını söyler. Eller hiç kopmadan alttan başlamak geçirerek kördüğümden. Lider eller kopmadan konuşarak düğümün çözülmesini bekler.
2.CANLANDIRMA
Grup çember olur, Lider grubu ikiye böler. Birinci grupa sözlü doğaçlama yaparken kendiniz verilen durum kartındaki sorunu çözmek için birbirlerini dinlemeden olabildiğince yüksek sesle konuşmalarını söyler. İkinci gruba sözlü doğaçlamalarda ise birbirlerini dinlemelerini, duymalarını, konuyu konuşarak çözeceklerini söyler. Onu iki grubun tercihlerini vermeniz gerekir. (Toplamda 10 eş oluşur.) Durum Kartları dağıtılarak çalışmaları için süre tanınır.
Durum kartı .. ”Ahmet yerde para bulur. Karnı çok aç olduğu için o parayla kantinden simit alır. Mehmet gelir ve parasını kaybettiğini söyler. Ahmet’e parayı senin aldığını söylediler der ”
ARA DEĞERLENDİRME
A grubunun doğaçlamaları bittiğinde izleyici katılımcılara ” bu doğaçlamada ne vardı? sorusu sorulur.Cevaplar alınır.
B grubunun doğaçlamaları bittiğinde “A Grubu ile B grubunun iletişim yöntemi arasındaki farklılıklar nelerdi? “Sorusu sorulur. (İletişimde konuşmanın önemi vurgulanır)
3. DEĞERLENDİRME
Lider katılımcılara üzerinde özür dilerim, arkadaş, lütfen, kavga, sorun, konuşma kelimeleri geçen a4 belgeleri verir. Ve bu kelimeleri kullanarak şiir yazmaları söylenir.
ÖZEL EĞİTİM SOSYAL BECERİLER DERSİNDE YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan : Hülya Bulut Duran / Ahmet Bileydi İlkokulu
Hacer CAN BİLGİN / Denizli Yaşar Kımıl İlkokulu,
DERSİN ADI: SOSYAL BECERİLER
ÖĞRENME ALANI: Duyguları Tanıma, Anlama İfade Etme Ettik
ÖNERİLEN SÜRE 40 dk
KAZANIMLAR: Temel Tanır duyguları
HEDEFLENEN DEĞERLER: Öğrenci (mutlu, üzgün, şaşkın, korkmuş, kızgın)
ÖĞRENME YÖNTEM teknikleri -ÖĞRETME VE: Yaratıcı Drama
TEMEL BECERİLER: Yüz ifadelerini kullanma
DERSE GİRİŞ: Ders kitabının yönergelerine uyan, öğretmene ziyaretinde öğretici maddeler malzemelerleri dikkatini yönelten öğrenciye Neler kazanacağı açıklanır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK
Etkinlik 1: AYNA OL
Hafif bir müzik açılır ve açılır durulur. Lider ne yaparsa diğeri de aynı hareketi yapmaya çalışır. Belli bir süre sonra.
(Mutlu-üzgün-şaşkın-ağlama-heyecan-korku figürleri)
2. CANLANDIRMA
İsten duruma uygun yüz ifadelerini canlandırmaları istenir.
1. Doğum gününüz var, çok güzel bir hediye aldınız, yüzünüz nasıl olur? (Mutlu)
2. Çok sevdiğin yiyebilir yere düşürdün, yüzün nasıl olur? (Üzgün)
3. Sınıfa birden küçük bir kuş girişi, aniden girdiği için yüzümüz nasıl olur? (Şaşkın)
4. Aaa, o da ne kocaman bir nasıl
olur? (Korkmuş)
5. Birisi Bize kötü söz söyledi, bu hiç hoşumuza gitmedi, ona nasıl yüzümüzü gösteririz? (Kızgın)
Yapılan canlandırmalar sonrası tüm kişiler alkışlanır.
3. DEĞERLENDİRME
Yüz Kartları masaya konulur. Öğretmen yüzünü
“mutlu-üzgün-korkmuş-şaşkın- kızgın” yapar. Öğrencilerinden aynı ifadeli kart kaldırmalarını ister.
Doğru eşleşmeler sonrası alkış veya yiyecek ödüllendirmesi
yapılır.
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
GÖRSEL SANATLAR
DERS PLANLARI
GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE 1. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sadife SERBEST
Bursa Mümin Gençoğlu1 İlkokulu
DERSİN ADI: GÖRSEL SANATLAR
SINIF: 1
ÜNİTE: GÖRSEL SANAT KÜLTÜRÜ
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: G.1.1.4. Görsel sanat çalışmalarını temalardan, konulardan, fikirlerden, şiirlerden, hikayelerden esinlenerek oluşturur .
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Oyunla öğretim, soru-cevap, pastel boya
TEMEL BECERİLER : Düşünme becerisi, kendini ifade etme becerisi, hayalinde canlandırma becerisi
HEDEFLENEN DEĞERLER: Saygı, minnettarlık, sevgi, vefa
DERSE GİRİŞ: Çeşitli görseller sınıfa rastgele bir yerlere bırakılır.2. etkinlikte kullanılacaktır. Öğretmen KURTLA KUZU Oyununu oynamak için bahçeye çıkılacağını söyler ve hemen sıra olunmasını ister.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Kurtla Kuzu oyunu için herkes kol kola girer, kenetlenir. Bir kişi KURT ve bir kişi de KUZU seçilir. Kurt halkanın dışına çıkar. Grup kuzuyu korumaya çalışır. Grup halinde hareket ederler. Kuzu yakalamaya çalışır. KURT ve KUZU seçilerek oyun tekrar oynanır. Oyun bu şekilde 5-10 dakika kadar devam ettirin sonra sınıfa geçilir.
2.CANLANDIRMA
ETKİNLİK 1 ATATÜRK Parmak oyunu ile derse başlanır. _Atatürk çocuktu (Serçe parmak gösterilir)
_Okudu (Kitap okuma hareketi yapılır)
_Yazdı (Yazma hareketi yapılır)
_Yıllar geçti,büyüdü (eller yukarı kaldırılır büyüme hareketi yapılır)
_Subay oldu (Eller alna götürülerek asker selamı verilir)
_Savaşlara girdi,kazandı,düşmanı kovdu
_Cumhuriyeti kurdu( Arkada saklanmış olan bayrak çıkarılıp gösterilir.)
3-4 tekrar yapılır.
Atatürk’ün asker olduğunu,yurdumuzu düşmanlardan kurtardığını ve cumhuriyeti kurduğunu öğrenmeleri sağlanır
ETKİNLİK 2 NOT: Sınıf sınıfın çeşitli yerlerine daha önceden bırakılmıştır. Cumhuriyetle ilgili resimler bulup getirmeleri söylenir. Neden cumhuriyetle ilgili olduğunuzu sorulur.
ETKİNLİK 3 Pastel boyaları ile Atatürk ve Cumhuriyet konulu resim yapmaları istenir.
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilerin yaptığı resimler ETWİNNİG panosuna asılır.
WEB 2.0 ARACI:
EMAZE sanal sergi hazırlamakıp sınıfa yapıyor
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE 1. SINIF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sadife SERBEST
Bursa Mümin Gençoğlu1 İlkokulu
DERSİN ADI: GÖRSEL SANATLAR
SINIF: 1
ÜNİTE: GÖRSEL İLETİŞİM VE BİÇİMLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: G.1.1.8 Çevresindeki objeleri ve figürleri gözlemleyerek çizimlerini yapar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Oyunla öğretim, gözlem, grupla öğrenme, soru-cevap, rol yapma
TEMEL BECERİLER : Düşünme becerisi, gözlem becerisi, grup ile çalışabilme
HEDEFLENEN DEĞERLER: Duyarlılık , saygı, sevgi, değişime açık olma
DERSE GİRİŞ: AYNA oyunu için karşılıklı olarak dizilmeleri istenir.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
AYNA oyunu ikişer birlikte sıra olmuşlardır. Oyun ister bahçede ister sınıfta oynanır. Herkes eşinin gözünün içine bakar ve incelemek için vücutudu ile tekrar eder. Hareketi başlatanlar sıra ile yer değiştirir. Oyun bu şekilde 5-10 dakika devam ettirilir.
2.CANLANDIRMA
Okul sınıfında çeşitli nesnelerin sınıf sınıf mevcudu kadar çoğaltılır. Bu iğneyle ilgili sırtlarına kendilerinin görmeyeceği şekilde iğnelenir. 4 kişilik AĞAÇLAR grubu, 4 kişilik ÇEŞME grubu, 4 kişilik BANK grubu vs. oluşur. Oluşan gruplara okulda bulunan bu varlıkları bulmaları ve gözlemleyerek birlikte birlikte anlatmaları ve resim defterlerine bu varlıkları çizmeleri istenir. Verilerin beğeni olarak ilerleyen haftalarda etkinlik tekrar görebilirsinizlıyor. Değişimin nedeni üzerinde konuşulur.
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilerilerin çizmiş olduğu resimler panoda sergilenir.
WEB 2.0 ARACI:
EMAZE sanal sergi hazırlamakıp sınıfa yapıyor
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE 2. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sibel TURAN
Mersin Tarsus Çağlayan İlkokulu
DERSİN ADI: GÖRSEL SANATLAR
SINIF: 2
ÜNİTE: GÖRSEL İLETİŞİM VE BİÇİMLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: Görsel sanat çalışmasında ölçü ve oran-orantıya göre objeleri yerleştirir.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, oyunla öğretim
TEMEL BECERİLER : Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
HEDEFLENEN DEĞERLER: Birliktelik, güven
ARAÇ VE GEREÇLER: Görsel sanat defteri, boyalar
DERSE GİRİŞ: Yaklaşan Cumhuriyet Bayramı ile ilgili kısa bir hatırlatma yapılır.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Yaklaşan Cumhuriyet Bayramı ile ilgili bir şarkı açılacak şekilde dikkati çekilir. Şarkı eşliğinde bir süre dans edilir.
2.CANLANDIRMA
Bayrak verme oyunu oynanır .Çocuklar iki gruba ayrılırlar. Her biyolojik birer bayrağı vardır. Amaç; sınıfta Atatürk köşesine bayrakları en çabuk bırakan grup olmaktır. önce bitiren grup kazanır.Arkadaşının eline değmeden yola çıkan çocuk geri dönerek bir daha başlıyor.
3. DEĞERLENDİRME
Oyunda kullanılan bayraklar ve sınıfça hazırlanan Cumhuriyet Bayramı ile ilgili resimler ve süslemeler sınıf panosunda sergilenir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Hacer CAN BİLGİN
Denizli Yaşar Kımıl İlkokulu
DERSİN ADI: GÖRSEL SANATLAR
SINIF: 3
ÜNİTE: GÖRSEL İLETİŞİM VE BİÇİMLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’
KAZANIMLAR: G.3.1.2. Görsel sanat çalışmalarını oluştururken ifadeci yaklaşımı.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaratıcı drama, rol oynama, buluşmayı öğrenme, soru-cevap
ARAÇ VE GEREÇLER: Nokta Kitabı veya Video, Titreme Uygulama ve Nokta Günü Sayfası
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Etkinlik 1: AYNA OYUNU: Bir çocuk “ayna” olur. Başka bir çocuk da karşısına geçer, ayna. Güldürücü hareketler hakkında daha çok hoşuna gider. Nasıl hareketler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakacak. İstenirse, bir çocuk aynasında, tüm çocuklar karşısına geçip onun hareketlerini yaparlar…
Etkinlik 2. Peter H. Reynolds’un Nokta kitabını veya videosu izletilir.
Nokta / Peter H. Reynolds kitabı videosu: https://www.youtube.com/watch?v=S-gxDvnP2AY
Nokta / Peter H. Reynolds kitap videolarıunu indirmek için:
https://s4.dosya.tc/server7/lncqjr/_Nokta__Kitabi__Peter_H._Reynolds_.mp4.html
2.CANLANDIRMA
Sınıf gruplara ayrılır. Her gruba durum / kişi kartı verilir.
Sırayla her grup canlandırmasını yapar, alkışlanır.
Durum1: Öğretmeni Vaşti’ye kötü davransaydı ne oldu? Kişiler1: Öğretmen-Vaşti-şarj edilebilir çocuklar
Durum2: Vaşti’nin anne ve babası resim sergisine geldiğinde neler yaşanabilir? Kişiler 2: Anne-baba-Vaşti-sergideki kişiler
Durum3: Vaşti sizce ileride neler yapacak? Kişiler 3: Vaşti- iş arkadaşları-Vaşti’nin çocuğu
Durum4: Vaşti ile siz karşılaşsaydınız onunla neler yapardınız? Kişiler 4: Vaşti ve çevresindekiler
Durum 5: Vaşti okulunu bitirince öğretmenini ziyarete geldiğinde neler yaşanabilir? Kişiler5: Vaşti-öğretmen- sınıf arkadaşları
Durum 6: Vaşti ile küçük arasında nasıl konuşmalar geçmiş olabilir? Kişiler 6: Vaşti-küçük çocuk- küçük çocuğun ailesi, sergideki kişiler
3. DEĞERLENDİRME
Grup veya bireysel olarak Quiver nokta günü kağıtları dağıtılır. Birlikte boşluğa istedikleri resmi yapabilecekleri söylenir. Çalışmasını tamamlayan grubun kağıdı Quiver uygulması açılır.
1.Uygulamanın Video çekimi yapılır. Öğrenciler bu videoda istedikleri hareketleri yaparlar. Tüm kişiler/gruplar Quiver uygulamasını kullandıktan sonra çekilen videolar öğrencilere izlettirilir.
2. Veya öğrenci yaptığı resim ile çekilebilir. Gruplar değerlendirilir.
Quiver Uygulamasını İndirmek İçin Tıklayınız http://www.quivervision.com/apps/quiver/
Titreme Nokta Günü Sayfasını İndirmek İçin Tıklayınız: http://www.quivervision.com/wp-content/uploads/2016/03/Q_Dotday_page.pdf
GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sebiha AKINALP
Mersin Tarsus Çağlayan İlkokulu
DERSİN ADI: GÖRSEL SANATLAR
SINIF: 4
ÜNİTE: GÖRSEL İLETİŞİM VE BİÇİMLENDİRME
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: Farklı materyalleri kullanarak 3 boyutlu çalışmalar yapar
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, oyunla öğretim
TEMEL BECERİLER : Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
HEDEFLENEN DEĞERLER: Mill i birlik, beraberlik,
ARAÇ VE GEREÇLER: Görsel sanat defteri, boyalar, renkli kartonlar, makas, yapıştırıcı
DERSE GİRİŞ: Sınıf tahtasına Kurtuluş Savaşımızla ilgili bir resim asılır…
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Cumhuriyet’in ülkemize kattıklarını söz alarak söylemeleri istenir
2.CANLANDIRMA
Çocuklar tek sıra halinde ya da ikişerli olarak hep dururlar. Birbirlerine sırayla komut veriyor. Asker selam ver! Diye.10 kere 9 kere isteğe göre selam sayısı değişir. Öğretmenin rehberliğinde bütün sınıf asker yürüyüşü taklidi yapar ve selam yapar. Sınıf içinde şeref köşesinde bulunan Atatürk resmine de hep beraber selam içerir. Çocuklarla 10.yıl Marşı söylenir.
3. DEĞERLENDİRME
29 Ekim için uygun görüntülemeler üç boyutlu süslemeler hazırlanır ve sınıfa asılır
PLAN EK DÖKÜMANLARI
MÜZİK DERS PLANLARI
MÜZİK DERSİNDE 1. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Sibel YAĞCILAR
Eskişehir 24 Kasım İlkokulu
DERSİN ADI: MÜZİK
SINIF: 1
ÜNİTE: 2
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’
KAZANIMLAR: Vücudunu ritm çalgısı gibi seçenekler.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Birlikte Uyumlu Çalışabilme, Bir bütünün parçası olduğunu hissederek içsel mutluluk etti
ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Dramatizasyon yöntemi, rol yapma tekniği, rol içinde yazma tekniği, donuk imge tekniği.
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi
DERSE GİRİŞ:
Öğretmen: Ritim korosu videosu izleterek öğrencilere çalışma hakkında ip ucu verir. Video bitince: ” Sizler bir ritim korosundaki müzik çalışmaktadır ancak koro şefi hastalandığını belirtiyor bir telgraf içereniş koronun konseri vermesi lazım. ” Diyerek ön bilgilendirme yapar.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Öğrencilere Drama çalışmalarında çok eğlenecekleri ve belki farkında bile olmadan çok şey öğrenecekleri söylenir. Bu çalışmaların ekranında değer ve beceri kazanacakları belirtilir. Lider öğretmen bir müzik parçası açar, ayna oyununu oynatır.Daha sonra müzikle birlikte yürümelerini ister ve ” şimdi yağmur başladı, hızlı yürüyüşün, şimdi çamurlara bata çıka yürün… gibi çeşitli komutlar verir.Isınma tamamlanır.
2.CANLANDIRMA
Drama çalışmalarında oyunun önemli bir yeri olduğu ifade eder bilgilendirme yapılır. Sınıf öğrenci kullanımı bir grup korosundaki müzik aletleri olarak gruplara bölünür.Bir öğrenci orkestra şefi, bir öğrenci telgraf getiren postacı olur. Şef sınıfın bir köşesinde telgrafı yazarak postacıya verir. Postacı telgrafı koroya yapmak.Müzik aletlerinin bir tanesi telgrafı alarak okur.Şefin hasta olduğunu ve konseri kendilerinin vermesi olduğunu söyler.Koroda bir telaş başlar. Yeni şef, Müzik aletlerini grup grup doğru ritim yapmaları konusunda çalıştırır. Bar bit Manço’nun Arkadaşım Eşek parçasına el şıklatarak, el çırparak,
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilerin, bu çalışmalarınızın hata yapmaktan korkmamaları arasından, bir bütünün parçalarının bütünden daha değerli olduğunu, birlikte uyumlu çalışmanın insanı mutlu ve başarılı hale getirebilirsiniz.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MÜZİK DERSİNDE 1. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Cevahir KAYA
Rize Kendirli Şehit Azim Özdemir İlkokulu
DERSİN ADI: MÜZİK
SINIF: 1
ÜNİTE: 2
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: 1.A.8. Öğrlenir müzikleri birlikte seslendirir.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Birlikte uyumlu çalışabilme, yardım duygusu gelişimi, empati
ÖĞRENME –ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, doğaçlama, rol oynama
TEMEL BECERİLER: Grup ile uyumlu çalışabilme becerisi, yaratıcılık, ritim duygusu
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Etkinlik: Arkadaşım eşek oyunu oynanır. Çocuklar halka olur ve birlikte ikişer gruplanırlar. Herkes grup arkadaşının tam olarak durmaya çalışır. Ortada olan kişi eşek olur. İkişerli ve karşılıklı duran gruplar eşeğe yakalanmadan yer değiştirmeye çalışır. Eşeğe yakalananlar ortaya geçip eşek olur.
2. Etkinlik: Öğrenciler Arkadaşım eşek müziği eşliğinde serbest olarak çalışır dolaşır. Müzik durduğunu istedikleri bir hayvanın taklidini yapar. Müzik başladığında tekrar dolanmaya devam eder.
2.CANLANDIRMA
1. Etkinlik: Çocukım din şarkısı önce çocuklara dinletilir. Öğrenciler 7 gruba ayrılır. Şarkıya uygun olarak hazırlanan 7 görsel (ekte bulunan görseller) bu gruplara dağıtılır. Şarkı sözlerinin akışına göre görseller sıralanır. Düğmesini eşliğinde her grup kendi görseli geldiğinde şarkıya eşlik eder. Gruplara şarkı kavratılır video servisirak ortak ürün içindir.
2.Etkinlik: Sınıf ikişerli gruplanır. Arkadaşım eşek şarkısı dinletilir. Şarkının sözleri açıklanır ve bir hikaye örgüsüdür. Öğrencilerin canlandırması istenir. 3.Aralım Değerlendirme: Öğrenciler bir masaüstünde çember renkleri. Ve öğrencilere yönelik sorular yöneltilir.
1. Soru: Canlandırma yaparken neler hissettiniz?
2. Soru: Hikayedeki çocuk arkadaşından ayrılmıştır için neler hissediyordu?
3. Soru: Sizin başınıza böyle bir şey gelse nasıl hissedersiniz?
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilere A4 kağıdı dağıtılır. Ve eşeğe bir resim çizmeleri istenir. Resimlerle beraber şarkı seslendirilir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MÜZİK DERSİNDE 2. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fatma AÇIKGÖZ
Eskişehir Hürriyet İlkokulu
DERSİN ADI: MÜZİK
SINIF: 2
ÜNİTE: 2
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: M.2.A.2. Vücudunu ritim çalgısı gibi şeyler.
ÖĞRENME –ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Rol oynama, Doğaçlama,
ARAÇ GEREÇLER: Müzik Ders Kitabı, Pano için renkli karton, tahta kalemi, elma, armut ve nar
kapağı
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Etkinlik: Lideri Bul: Öğretmen listesini çember yapar. Vücudumuzla ilgili ritimli bir oyun oynayacaklarını söyler. Gruptan bir ebe seçilir. Ebe dışarıya alınır. Daha
sonra lider olacak kişi seçilir. Lider grupta hareketi başlatan kişidir. Vücudunu kullanarak gruba ritim hareketleri yaptırır. Ebe ise içeriye girince liderin kim olduğunu bulmaya çalışır. Daha sonra yeni ebe ve liderliğini seçin. Oyun devam ettirilir.
2. Etkinlik: Volkan Öğretmenin “Vücudumuz” şarkısı öğrencilere dinletilir. Bu sırada şarkının sözlerine uygun hareketler yapmaları istenir.
Şarkının Sözleri:
Gözlerim kulaklarım ağzım Burnum başımda
Öğrendim vücudumu şu küçücük yaşımda
Vücudumuz üç bölüm jel Sayalım Birlikte
Baş gövde kol bacak herkes alkışlayacak
sak şak şak şak
Kalbim ritim tutuyor güm, sakız
Midem hep gurulduyor gurrrrrrr
Akciğerler gövdemde oksijenle doluyor ohhhh
Vücudumuz üç bölüm jel Sayalım Birlikte
Vuracak
Rap rap rap rap
Uzun bacaklarımla koşuyorum yollarda Tüm
sevdiklerime sarılırım kollarla Baş gövde kol bacak herkes bacağına vuracak
Vücudumuz üç bölüm jel Sayalım Birlikte
Vücudumuz üç bölüm jel sayalım birlikte
Baş hareket kol bacak herkes şimdi duracak
Sonra öğretmen seçtiği orijinal hareketleri kullanmalarını isteyerek şarkıyı birkaç kez
söyleyerek oynamaları içindir.
2.CANLANDIRMA
Öğretmen lider olarak rol girer. Okulda öğrencilere bir ritim yarışması yarışmaya sınıfça katılacaklarını söyler. Sınıfta yere eşit sayıda elma, armut ve nar parçaları koyar. Daha sonra tercihden yere. Elma seçenleri bir gruba, armut seçenleri bir grup, nar seçenleri bir grup olarak ayırır. Performans grubu hazırlayacağınız performansla yarışmaya katılacakları söylenir.Bu yarışmaya nasıl hazırlandıklarını gösteren canlandırmalar hazırlamaları istenir.Öğrencilere yeterli zaman verilir. Canlandırmalar izlenir. Onu canlandırmadan sonra yapılan performanslar değerlendirilir.
3. DEĞERLENDİRME
Müzik Ders kitabındaki elma, armut ve nar tekerlemesini vücudunu kullanarak verilen tekerlemeye uygun vücut ritmi oluşturmaları söylenir
Vücudum Ritim Duygu Panosu bulunmaktadır. Bu panoya etkinlikte hissettiklerini yazarak paylaşmaları istenir.
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
MÜZİK DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Hacer CAN BİLGİN
Denizli Yaşar Kımıl İlkokulu
DERSİN ADI: MÜZİK
SINIF: 3
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘
KAZANIMLAR: Müzikteki uzun ve kısa ses sürelerini fark eder.
ÖĞRENME –ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama
ARAÇ GEREÇLER: Gazoz kapağı, yapıştırıcı (silikon vb)
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Etkinlik 1: Öğrenciler çember olur. Öğretmenle birlikte yapılaniler yapılır.
Damlayan musluk ve açık musluktan akan su sesini karşılaştırmalarını isteyerek kısa ve uzun ses sürelerine örnek olarak verin.
Saatin “tik tak” sesini kısa ses süresine; elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesi.
Öğrencilerinizden kısa ve uzun ses sürelerini farklı benzetmelerle örneklemelerini isteyin.
Etkinlik 2: Beden Makinası Oyunu
Katılımcılar bahçeye çıkarılarak bir çember oluşturmaları istenir. Farklı hareket ve sesler ile bir makinanın parçaları oluşturulur. Katılımcılardan biri merkeze geçerek bir hareket
yapar ( açma, kapama veya kalp atışı) diğer katılımcılar kısım kısım merkezdeki çocuğa eklenerek bir motorun parçaları olan piston, silindir, şarj dinamosu gibi hareket ederek, ses çıkarırlar. Temas etmek istemeyen katılımcılar zorlanmaz. Etkinlik farklı kişilerle 1-2 defa tekrar yapılabilir. Etkinlik sonunda sınıf içerisine girilerek merkezdeki çocuğa ne hissettiği sorulur. >>Makinada uzun ve kısa ses süreleri tespit edilir.
Seslerin ahenk içinde olmaları kısa ve uzun seslerin bir arada kullanılması ile oluştuğu söylenir.
2.CANLANDIRMA
Etkinlik 3 Ritm Çalgısı Oluşturma veya Alkış Beden Hareketleri Ritmi
A) Gazoz kapaklarıyla zil yapılır.
Elinizle yapacağınız basitten karmaşığa bir ritmi tekrar etmelerini isteyin.
(Bir alkışla başlanır. Kısa uzun süreli alkışlar, Sırada ritm tutma, bedeninde-dize vurma, omza vurma- ritm yapma)
OYUN
Bahçeye çıkalım oynayalım
El ele verelim hep gülelim
Oyun şarkısının sözlerini hecelere ayırarak tahtaya yazınız.
• Öğrencilerinize ikinci sınıfta öğrenmiş oldukları uzun ve kısa hece kavramlarını tekrar hatırlatınız.
• Öğrencilerinize günlük konuşmalarında uzun ve kısa heceler olduğunu, sonu ünlü ile biten hecelerin kısa, ünsüz ile biten hecelerin uzun heceler olduğunu anlatınız.
• Uzun hecelerin çizgi kısa hecelerin nokta ile gösterildiğini söyleyiniz. “Oyun” şarkısının sözlerini inceleyerek kısa ve uzun heceleri birlikte tespit ediniz.
• Şarkının sözlerini söylerken elle sözlerin ritmik vuruşlarını yapın.
• Şarkıyı öğrencilerinize tekrar yoluyla öğretiniz ve şarkıyı tekrarlarken onların da vuruşları ritmik olarak yapmalarını isteyin.
• Vuruşları öğrencilerinizle birlikte yaparak onları doğru yapmaya teşvik edin.
• Öğrencilerinizden, getirdikleri ritim çalgıları ile şarkıya eşlik etmelerini isteyin.
3. DEĞERLENDİRME
Her gruba bilinen çocuk şarkılarından bir motif verin. Kısa ve uzun sesleri bulmaya çalışsın. Daha sonra ritmle şarkıyı söylesinler. Bildikleri şarkılardan (Yaşasın okulumuz, Pazara gidelim, Küçük Kurbağa) şarkısının ritmlerini yapsınlar diğer gruplar hangi şarkı olduğunu tahmin etsinler.
EK 1: Şarkı motifleri
Pazara gidelim bir tavuk alalım
Pazara gidip bir tavuk alıp napalım
Daha dün annemizin kollarında yaşarken
Çiçekli bahçemizin yollarında koşarken
Kırmızı balık gölde kıvrıla kıvrıla yüzüyor
Balıkçı hasan geliyor oltasını atıyor
Öğretmenim canım benim canım benim
Seni ben pek çok pek çok severim
Aaa bak geldi kış baba
Eee bir karış kar yerde
Mini mini bir kuş donmuştu
Pencereme konmuştu
Küçük kurbağa küçük kurbağa
Kuyruğun nerede
MÜZİK DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Melek ÇELİKKOL
Sivas Şehit Kadir Doğan İlkokulu
DERSİN ADI: MÜZİK
SINIF: 4
ÜNİTE: 2
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: 4.5.C. Müziklerde aynı ve farklı ezgi ve cümlelerini dansa dönüştürür.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Birlikte uyumlu çalışabilme, yardım duygusu gelişimi, empati
ÖĞRENME –ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, doğaçlama, rol oynama
TEMEL BECERİLER: Grup ile uyumlu çalışabilme becerisi, yaratıcılık, ritim duygusu
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
1. Etkinlik
1: İnsan treni: Bir öğrenci tahtaya çıkar.Kendine ait bir ses, ritim, hareket içerir. Sönra gelecekteki sıralaması ile birlikte dönerler.
2. Mırıl mırıl mırıldan: Tüm grup büyüklüğüne göre küçük gruplara bölünür Daha önce grup çalışması düşünerek kullanın olan küçük kağıtlara herkesin bilebileceği şarkı adları yazılır. Sepet ya da torbaya konan kağıt herkese çektirilir. Herkes çektiği şarkının müziğini söylemeden mırıldanmaya başlar. Bu şekilde mırıldanarak küçük grup üyeleri birbirini bulur .İlk oluşan grup seçimine göre tüm şarkılar sıra ile söylenir.
2.CANLANDIRMA
1. Etkinlik ortamında altışarlı grup olurlar. Guruplar şarkı seçiminde özgürdür. Sıra ile şarkıyı canlandırırlar.
2.Etkinlik: Tüm gruplar içinde sunduktan sonra tahtaya Africana M inse şarkısı yansıtılıp dans edilir
3.Ara Değerlendirme: Öğrenciler bir masa görünümü çember oluşturur. Ve öğrencilere yönelik sorular yöneltilir.
1. Soru: Canlandırma yaparken neler hissettiniz?
2. Soru: Arkadaşların canlandırılması neler neler hissettin?
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilere A4 kağıdı dağıtılır. Ve canlandırdıkları şarkılarla ilgili resim çizmeleri istenir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERS PLANLARI
BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERSİNDE 1. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Fadime ATALAY YAKAR
Isparta Fatih İlkokulu
DERSİN ADI: BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN
SINIF: 1
ÜNİTE: AKTİF VE SAĞLIKLI HAYAT
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: BO.1.2.2.4. Oyun ve fiziki etkinliklere katılırken değerlendirme ve düzenli beslenme alışkanlığı sergiler.
HEDEFLENEN DEĞERLER: Fiziksel Etkinlik Kavramları, İlkeleri ve İlgili Hayat Becerileri
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Drama, doğaçlama, rol oynama, oyunla öğretim
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Öğrenciler çember olur. Pazara Gidelim şarkısı eşliğinde şarkının sözlerine uygun öykünme hareketleri yapılır.
PAZARA GİDELİM
Pazara gidelim bir çilek alalım (yerinde yürüyüş hareketi yapar)
Pazara gidip bir çilek alıp n’apalım (Düşünme hareketi yapar)
Tatlı tatlı tatlı tatlı yiyelim (Çilek yeme hareketi yapar)
Pazara gidelim bir elma alalım (yerinde yürüyüş hareketi yapar)
Pazara gidip bir elma alıp n’apalım (Düşünme hareketi yapar)
Katır kutur katır kutur yiyelim (Elma yeme hareketi yapar)
Pazara gidelim bir karpuz alalım (yerinde yürüyüş hareketi yapar)
Pazara gidip bir karpuz alıp n’apalım (Düşünme hareketi yapar)
Dilim dilim dilim dilim yiyelim (Karpuz yeme hareketi yapar)
Pazara gidelim bir kiraz alalım (yerinde yürüyüş hareketi yapar)
Pazara gidip bir kiraz alıp n’apalım (Düşünme hareketi yapar)
Tane tane tane tane tane yiyelim (Kiraz yeme hareketi yapar)
Pazara gidelim portakal alalım (yerinde yürüyüş hareketi yapar)
Pazara gidip partakal alıp n’apalım (Düşünme hareketi yapar)
Şapır şupur şapır şupur yiyelim (Portakal yeme hareketi yapar)
2.CANLANDIRMA
ETKİNLİK: Ekte bulunan görseller sınıfta göre çoğaltılır. Öğrencilere dağıtılır. Öğrenciler elindeki resimle geniş kolda sıraya girer. Resmi bilgilerden birini okuyacaktır ve elinde bu uygundur.
Tahıl Grubu.
Tahıllar derler bize,
Enerji veririz sizlere
Makarna, pirinç, bulgur, ekmek
Arifesi bunlardan gerek.
Daha hızlı koşmak istersen,
Güçlü olmak istersen,
Her öğününde bizlerden tüket
Sonra bol bol hareket et.
Öğretmen tahıl grubu dört kez okuduktan sonra elindeki resme uygun olarak oluşan çıkan çalışma koşma, zıplama gibi hareket becerilerini yapmaları istenir.
Süt Ürünleri
Süt ürünleri derler bize
Kemiklerinizi güçlendiririz,
Dişlerinize sağlık veririz
Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir
Bol bol tüketin bizi uzasın boyunuz
Güçlensin kolunuz, ayağınız
Daha kolay olur koşunuz, oynamanız
Öğretmen süt ürünleri dört kez okuduktan sonra hareketlerinin yapmaları istenir.
Et Ürünleri.
Et ve et ürünleri derler bize
Kan yaparız sizlere
Et, balık, tavuk, yumurta
Bolca tüketirseniz bizden
Hastalıklar uzak durur sizden
Öğretmen et ürünleri dört kez okuduktan sonra elindeki resme uygun olarak olmuştur.
Meyve ve Sebzeler.
Büyümek istiyorsan yapıyor,
Bol bol tüket bizden
Meyve ve sebzeleriz biz
Seni sağlıklı ve zinde yaparız
Muz, elma, kiraz, domates, soğan
Tüketir dahildir sağlıklı olan
Öğretmen meyve ve sebzeler dört seçenek okuduktan sonra elindeki resme uygun olarak olmuştur çıkan bir meyve veya sebze olmalarını ister.
Bu sayılan besin maddeleri dengeli ve düzenli bir şekilde tüketen bireylerin hem fiziksel olarak sağlıklı olduğu hem de hareket becerilerini daha iyi yapabildiklerinden bahsedilir.
3. DEĞERLENDİRME
Öğrencilere “Besinlerin sağlık ve hareket ettiği önemi nedir?” sorusu yöneltilir. http://www.middlestreet.org/archim/archimframe.htm
ilgili resimler yapmaları istenir
PLAN EK DÖKÜMANLARI
ETKİNLİK UYGULAMA ÖRNEKLERİ
BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERSİNDE 2. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nahit BOZKURT
Sinop Uygur Özay İlkokulu
DERSİN ADI: BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN
SINIF: 2
ÜNİTE: HAREKET YETKİNLİĞİ
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: BO.2.1.3.1. Oyunda basit stratejileri ve taktikleri değerlendirir.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Yaparak yaşayarak öğrenme, Anlatım, Gösterip yaptırma, Drama, Fotoğraf karesi tekniği.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Derse “Eller Yukarı” eğlenceli çocuk şarkısı ile başlanır. Üç kez söylenir ve seferinde hızlanır. (Şarkısı indirilip müzik ile de ayarlanabilir.)
Eller yukarı, eller aşağı,
İki bel yanda, iki kol önde,
Ve belini salla. Ve belini salla
Bir adım biri,
Bir biri zıpla bir geri zıpla
Haydi dönme.
Haydi dönme
2.CANLANDIRMA
Isınma oyunundan sonra öğrencilere bir strateji oyunu oynayacağımız belirtilecek ve oyunun kuralları anlatılacak. Bakkallar, Manavlar, Balıkçılar: Öğrenciler eşit olarak üç gruba ayrılırlar. Her bir gruba sırayla bakkallar, manavlar, balıkçılar ismi verilir. Sahaya büyükçe bir kare ve içine büyük üç büyük daire çizilir. Bu daireler de bakkal, manav ve balıkçı dükkanları olur. Öğrenciler karenin dışında serbestçe dolaşırlar “başla” veya düdük komutuyla birlikte kendi konumlarında daireye girip el ele tutuşurlar. El ele ilk tutuşan grup fotoğraf karesi tekniği ile donarak bitiş mesajını vermiş olur. İlk donuk imgeyi yapan grup edilebilir gruplardan bir oyuncu alma hakkına sahip olur. 3 oyuncusu giden grup oyunu kaybetmiş sayılır. Oyun kuraları belirlendikten sonra gruplar kendi aralarında toplanıyor ne yapacaklarını konuşacaklar. Ve oyun başlatlacak.
3. DEĞERLENDİRME
* Toplandığımda planınız neydi?
* Neyi iyi yaptınız?
* Planın neresi yanlış oldu
PLAN EK DÖKÜMANLARI
BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERSİNDE 3. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: İnci ÜNAL / Kocaeli Yeni Mahalle İlkokulu
Hacer CAN BİLGİN / Denizli Yaşar Kımıl İlkokulu
DERSİN ADI: BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN
SINIF: 3
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’ (2 ders saati)
KAZANIMLAR: BO.3.2.2.2.Beden Eğitimi ve Oyun etkinliklerinde, lütfen ve burada beslenmenin nasıl olması gereken açıklar.
ÖĞRENME – ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Oyunla öğretim, Drama Yöntemi, İşbirlikli Öğrenme
ARAÇ VE GEREÇLER: Youtube Videosu, Fon Kartonu, Renkli Boya Kalemleri, Yapıştırıcı,
YÖNTEM VE TEKNİKLER: Oyunla öğretim
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi, düşünme becerisi.
DERSE GEÇİŞ: Sınıfa girince beslenme piramidi tahtaya asılır. (Dikkat çekme)
Konudan bahsedilir. EK 1: AFİŞ ASINIZ.
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Etkinlik-1-Öğrenciler karışık halde dolaşırlar. Müzik açılır.
https://www.youtube.com/watch?v=0EEjUJrrO5s&t=1s
Öğrenciler müzik eşliğinde dans ederler. Müzik durduğunda
elleriyle piramit şekli (üçgen) oluşturmaları istenir. Daha sonra müzik tekrar başlar ve durduğunda bu defa her öğrencinin bir arkadaşıyla piramit oluşturması istenir.
2.CANLANDIRMA
Etkinlik 2: Öğretmen problemi okur.
BORA’NIN SORUNU
Bora, 3. Sınıf öğrencisidir. Bora yemek seçmektedir. Tek besin türü ile beslenmeyi alışkanlık edinmiştir. O gün Bora’nın Beden Eğitimi ve Oyun dersi vardı. Zil çaldı ve ders başladı. Bora hareketli oyunlarda enerjisinin git gide azaldığını hissediyordu. Arkadaşı Zeliş onun bu halini fark etti ve ona biraz dinlenmesini ve isterse enerji için yiyecek veya içecek getirebileceğini söyledi.
1.Sizce Bora’nın halsiz olmasının nedenleri neler olabilir?
2.Bora beden eğitimi dersi öncesinde ne yapsa hareketleri uygun şekilde yapabilirdi?
3. Bora beden eğitimi dersinde halsiz kaldığında arkadaşı Zeliş ona neler getirebilir?
>>>>Öğrenciler 5 gruba ayrılırlar. Her grup bir besin grubunu temsil edecektir (öğretmen belirleyecek) ama öğrenciler kimin hangi besin grubu olduğunu bilmeyeceklerdir. Her gruptan kendi grubundaki
besinlerden bir kaçını canlandırmaları ve diğer grupların da bu besinleri ve grubun adını bulmaları istenir.
“Bora’nın reddettiği besinler isyan etmektedirler. Şimdi onların isyanlarını sizler canlandıracaksınız. Bora’nın sizi tercih etmesini nasıl sağlarsınız?”
5 grup da canlandırma yapacaktır
3. DEĞERLENDİRME
Her gruba EK-1 : BESİNLER dağıtılacak ve grupların fon kartonuna besin piramidini çizerek, içine kesip boyadıkları besinleri yerleştirip BESLENME PİRAMİDİ oluşturmaları istenecektir.
Kartonlar sınıfta sergilenir.
İsterseniz besin piramidi şablonu olarak Ek 3 veya 4’ü
verebilirsiniz.
NOT: Öğrencilerle, oyun ve fiziki etkinliklerden en az
2 saat önce yemek yemenin sonlandırılması ve uzayan
etkinlikler sırasında su içilmesi gerekliliği nedenleriyle
birlikte tartışılmalıdır. Ayrıca, dengeli ve düzenli
beslenme kavramları açıklanarak, bunların oyun ve
fiziki etkinliklerdeki öneminin üzerinde durulmalıdır.
Suyun öneminden de bahsedilir.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
EK 5: BESİN PİRAMİDİ OYUNU:
Besin grupları ve tüketimi güzel bir oyun ile anlatılmış. Aslında bildiğimiz besin piramidinin yuvarlak şekilli olanı. Bu yüzden oyunu hazırlarken besin grupları, genişlikleri ve renkleri konusunda yardım almak isterseniz besin piramitlerine bakabilirsiniz. Mesela resmi incelediğimizde en çok tüketilmesi gereken besin gruplarının (sebzeler, meyveler ve tahıllar gibi) daha büyük alan kapladıklarını, ama katı, sıvı yaglar ve tatlıların daha küçük alanlara yerleştirildiğini görüyoruz. Tabii bunlar rastgele yerleştirilmemiş. Oyunumuz şu şekilde oynanıyor; ortada gördüğünüz beyaz kısım yaşamımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan en önemli madde, yani su. Su kısmına bir şişe koyuyoruz ve çocuklar o şişeyi yan yatırarak çeviriyorlar. Şişenin ucu hangi alanı gösteriyorsa önceden hazırlanmış besinler arasından o alan ile ilgili olan besini seçip oraya koyuyor. Tabii öğretmenin yönlendirmeleri ve ara ara yaptığı kısa ve eğitici notlar eşliğinde… Mesela şişe turuncu alanı gösteriyorsa (ki resim de turuncu alan sebzeler olarak seçilmiş) çocukta besinler arasından bir sebze alıp turuncu alana yerleştiriyor.
Hepsi bu! Besinlerin yerine resimleri yerleştirebilirsiniz
BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN DERSİNDE 4. SİNİF YARATICI DRAMA GÜNLÜK DERS PLANI
Hazırlayan: Nuray YILMAZ
Sinop Boyabat Abdurrahman Güneş İlkokulu
DERSİN ADI: BEDEN EĞİTİMİ VE OYUN
ÜNİTE: Hareket Yetkinliği / Hareket Stratejileri ve Taktikleri
ÖNERİLEN SÜRE: 40 ‘+ 40’
KAZANIMLAR: BO.4.1.3.2. Çeşitli stratejileri ve taktikleri kullanarak tasarlanacak oyunları arkadaşlarıyla oynar.
ARAÇ VE GEREÇLER: 2 adet üst, 2 adet raket
YÖNTEM VE TEKNİKLER: Oyunla öğretim
HEDEFLENEN DEĞERLER: Grup çalışması yapabilme, sorumluluk alma, sorun sorumluluğu yerine getirebilme, iletişim kurma, akran yapabilmek
TEMEL BECERİLER: Grup ile çalışabilme becerisi,
DERSE GİRİŞ: Öğretmen sınıfa girer. Öğrencilere bahçeye iki adet üst ve raket ile çıkacaklarını ve bu malzemeleri kullanarak oyun oynayacaklarını söyler
DRAMA SÜREÇLERİ
1. ISINMA VE HAZIRLIK:
Öğrenciler bahçeye çıkarılarak ısınma hareketlerine başlanır. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açmış ve kollarınız yanınızda olacak şekilde ayakta durulur.Kollar yavaşça biri doğru dairesel hareketlerle sallanır.Sekiz tekrar devam eden dairesel çalışmaya devam edilir. Önce kollar, sekiz tekrar daha yapmak için zıt olmalı çevrilir.İsteğe bağlı olarak diğer ısınma hareketlerine de devam edilebilir
2.CANLANDIRMA
Öğrenciler aldım verdim yapılarak 2 gruba ayrılır. Gruplar kendilerine istedikleri bir isim bulurlar. Mesela “Tavşanlar” ve “Aslanlar” grup isimlerini varsayalım. 2’de ayrılır. Yani Tavşanlar eşit kişi demek yayın 2 gruba, Aslanlar 2 gruba ayrılır. Toplamda 4 grup oluşmuş olur. Tavşanlar ve Aslanlar ‘ın ilk grubu yarış çizgisi hizasına geçer. Kendi gruplarının hizasına gelecek şekilde karşılarında belirli bir sırada sıralanır. İlk grupların önüne birer tane top verilir. Amaç topu yerden kaldırmadan, elleriyle (ayak kullanmadan) içindirki grup arkadaşına ulaştırmaktır. Topu arkadaşına ulaştıran öğrenci karşı gruptaki sıranın en arkasına geçer. Topun ulaştığı öğrenci aynı şekilde, yerden kaldırmadan elleriyle sürerek içindirki grup arkadaşına ulaştırır. Öğrenci topu ulaştırmaya sonra arka sıraya geçer. Grup oyunu kazanmış olur. Oyun 3 set oynanır. Üst el ile değil raket ile sürülebilir.
TAVŞANLAR 1 ASLANLAR 1 TAVŞANLAR2 ASLANLAR 2
3. DEĞERLENDİRME
Oyunun her setinden sonra yapılan hatalar veya aksaklıklar varsa grup olarak gözden geçirilir. Doğru yapılan davranışlar tebrik edilir. Öğrenciler birbirlerini güdü eder. Oyun sonunda iki grup da birbirini tebrik eder.
PLAN EK DÖKÜMANLARI
Published: Feb 28, 2020
Latest Revision: Feb 28, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-740306
Copyright © 2020
Perfect 🙂
drama etkinlikleri
Projede emeği geçen değerli öğretmenlerimizin eline, emeğine sağlık. Öğretmen adayı olan biz öğrenciler için çok başarılı ve yararlı bir kaynak olmuş. Geleceği değiştirecek yeni nesil öğretmenler olabilmek dileği ile sağlıcakla kalın. 🌼