HEP BİRLİKTE DAHA İYİ BİR İNTERNET
İÇİNDEKİLER
1. Güvenli İnternet Nedir
2. Güvenli İnternet Günü
3. Neden Bilinçli ve Güvenli İnternet
4. Teknoloji Kullanımı ve Bağımlılık
Güvenli İnternet Nedir
Güvenli İnternet Hizmeti (GİH) internette zararlı içeriklerinden büyük oranda korumak için kullanındır. Güvenli İnternet Hizmeti, isteğe bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, interaktif ve ekonomik memnuniyetini esas alan bir kamu hizmetidir. Güvenli internet hizmeti için gerekli.
Güvenli İnternet Günü (GİG) dijital teknolojilerin özellikle çocuklar ve gençler arasında güvenli ve pozitif olmalı mutlaka Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle, INSAFE / INHOPE . Her yıl ikinci ayının ikinci haftası’nın ikinci günü kutlanan Güvenli İnternet Günü ‘ne katılımcı milyonlarca insan, olumlu değişime ilham vermek, çevrimiçi güvenlik konularıyla ilgili farkındalık arttırmak ve dünya genelindeki etkinliklere göre için bir araya girmek.
Her yıl Düzenli olarak yapılan Güvenli İnternet Günü (konser) , güncel endişeleri yansıtan Bir konuyu seçmekte oldukları siber zorbalıktan sosyal ağlara Kadar
Güvenli İnternet Günü, herkesin teknolojiyi sorumlu, saygılı, eleştirel ve yaratıcı bir şekilde tartışmalı; internet oluşturmayı hedeflemektedir.
Güvenli İnternet Günü, daha iyi bir internet yaratmakta herkesi üzerine düşeni yapması için teşvik etmek içindir; çocuklara, gençlere, ebeveynlere, bakıcılara, öğretmenlere, eğitimcilere ve sosyal hizmet uzmanlarına, bunların yanı sıra sıra sıra sektöre, karar alıcılara ve politikacılara ulaşmayı hedeflemektedir.
Güvenli İnternet Günü 2019, “Hep birlikte daha iyi bir internete” sloganı ile İnternetin pozitif başarılı kutlayarak, internetin potansiyelini sağlar bir araya getirmeyi sağlamakta ve herkesi kullanmaktadır.
NEDEN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ İNTERNET
Görünen yüzüyle internette bugün İletişim, bilgiye ulaşma, eğlence, bankacılık, alışveriş ve diğer pek çok şeyi yapabiliyoruz. Peki, internette başka neler var? Suçlar, suçlular, dolandırıcılar, istismarcılar, siber zorbalar, tacizciler, teşhirler… Teknoloji hızla gelişirken, sanal alemin görünmeyen, bu karanlık yüzünde olanlar da artarak devam ediyor.
Herhalde hepimiz kabul ederiz bu sözü: “Bir insanın, bir insana verebileceği en güzel şey güvendir.” İnternet ortamında güven aramak, çölde su aramaya benzer çoğunlukla. İnternetin insanlığa sunduğu kolaylıkları ve fırsatları inkâr etmiyoruz ve fakat internetin bize getirdikleri ile bizden alıp götürdükleri arasında bir hesap yapıldığında, toplumsal olarak “İnternet Güvenliği”, “İnternetin Bilinçli Kullanımı“, “İnternetin Etik Kullanımı“, “İnternet Hak-Hukuk ve Sorumlulukları” konusunun ne kadar önemli olduğunu daha net idrak edebiliriz.
İnternet Güvenli mi?
Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde internet güvenli olduğunu söylemek doğru değildir! Hiç kimse internet ortamında %100 güvenlik garantisi veremez. İnternet kullanıcısı kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilir. Peki, nedir bu sorumluluklar:
- Antivirüs ve firewall programı kullanmak, İşletim Sistemimizi güncel tutmak,
- Neyi nerede aradığımıza dikkat etmek,
- Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek,
- İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek,
- Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak,
- Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişte dikkatli olmak
- Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerin tamamını vermemek, Kimlik Hırsızlığı ve Dolandırıcılığa maruz kalmamak
- Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçüler ve sınırlar belirlemek, Sosyal Ağ Güvenliğine dikkate etmek
“Bilinçli İnternet Kullanımı” Nedir?
İnternette bilmeden, başını-sonunu hesap etmeden yapılan şeylerden genellikle zarar görülür. Denilebilir ki bilince giden yol; öğrenmekten, düşünmekten, sorgulamaktan ve farkında olmaktan geçer.
- İnternet teknolojilerini kullanırken aynı zamanda kendimizi ve içinde bulunduğumuz durumları sorgulayabiliyor muyuz?
- İnternette sergilediğimiz davranışların kendimize, ailemize ve diğer kullanıcılara yansımalarının ne olacağını biliyor muyuz?
- İnterneti doğru ve ahlaki davranışlar çerçevesinde mi yoksa kötüye mi kullanıyoruz?
Bilinçli bir internet kullanımı noktasında bütün bu soruların cevaplarını düşünmek yol gösterici olacaktır.
Neler Yapılabilir?
-
İlköğretim müfredatına “Bilişim Şuuru” dersi konulmalı.
-
Türkiye genelinde bütün okullarda veliler ile birlikte bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmeli.
-
Aynı şekilde üniversiteler bu konuda projeler geliştirmeli.
TEKNOLOJİ KULLANIMI VE BAĞIMLILIK
Teknolojinin sunduğu sayısız imkânların aşırı, kontrolsüz ve yanlış bir şekilde kullanılması kişilerin hayatında ciddi zararlara sebep olabilmektedir. Bu zararlar arasında fiziksel ve psikososyal bir takım problemler yer almaktadır.
Teknoloji, günlük yaşantımızda önemli bir rol oynamakta ve giderek hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Teknolojinin hayatımıza getirdiği sayısız imkânlar mevcuttur. Teknolojinin sunduğu bu sayısız imkânların aşırı, kontrolsüz ve yanlış bir şekilde kullanılması ise kişilerin hayatında ciddi zararlara sebep olabilmektedir. Bu zararlar arasında fiziksel ve psiko-sosyal bir takım problemler yer almaktadır.
Teknolojiyi aşırı, yanlış ve bilinçsiz bir şekilde kullanan bireylerde çok yönlü etkiler görülür. Fiziksel olarak halsizlik, beden duruşunda bozukluk, ellerde uyuşma, gözlerde yanma ve batma, kas ağrıları gibi şikayetler görülürken; psikososyal olarak ise obsesif (takıntılı), depresif, aşırı savunmacı, kaygılı, düşük özgüven, yalnızlaşma ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük yaşama sorumluluklarını erteleme gibi problemler görülebilmektedir.
Teknoloji bağımlılığının altında yatan sebeplere bakıldığında; sosyal ortamlara girmekten ve diğer insanlarla iletişime geçmekten kaçınmak, gündelik hayatta yaşanan stres, kaygı gibi durumlardan kaçınmak, kişilerle yüz yüze iletişim yerine internet üzerinden iletişim kurmak gibi durumlar görülmektedir. Bunların yanı sıra kişinin kendini sosyal ortamda ispatlama çabasına bağlı olarak oynadığı oyunda başarı elde etme ve oyun içinde güçlü bir karakter yaratmaya yönelik yoğun bir çaba harcaması gibi durumlar da sıklıkla görülebilmektedir. Kişilerin teknolojik araçlarla geçirdikleri vakit ve hangi amaç doğrultusunda bu araçları kullandıkları değişiklik gösterebilmektedir. Belli bir süre içinde belli amaç doğrultusunda gerçekleştirilen uzun süreli teknoloji kullanımı zamanla daha da artarak problemli bir kullanıma, devamında da bağımlılığa dönüşebilmektedir.
Published: Feb 9, 2020
Latest Revision: Feb 9, 2020
Ourboox Unique Identifier: OB-729651
Copyright © 2020