About safe internet by Margarita Dakoronia - Illustrated by Margarita Dakoronia - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

About safe internet

by

Artwork: Margarita Dakoronia

I am a school teacher at primary school in Greece.I use ourboox for the etwinning projects.
  • Joined Nov 2018
  • Published Books 21

Χαράξαμε την πολιτική του σχολείου μας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο,ενημερώσαμε τους γονείς για την χρήση φωτογραφιών των παιδιών στα προγράμματά μας καθώς και τους δόθηκε ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσουμε και να ενημερωθούμε για τις ανησυχίες τους.Έγινε ενημέρωση των παιδιών από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος(στα μεγάλα παιδιά).Τα μικρότερα παιδιά ενημερώθηκαν από τους δασκάλους τους και παίξανε παιχνίδια που δημιουργήθηκαν γι’αυτόν τον σκοπό.

2

Συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning συνεργαζόμαστε με άλλα σχολεία της Ευρώπης στην προώθηση καλών πρακτικών στην εκπαίδευση. Στόχος μας να διαμορφώσουμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες σε μια ενωμένη Ευρώπη.

’Όλες μας οι δραστηριότητες παρουσιάζονται διαδικτυακά στην πλατφόρμα του

e-twinning  http://www.etwinning.gr/ ,

 στο blog  https://creativityinschool32pireaus.blogspot.com/  ,

στην ιστοσελίδα του σχολείου μας  https://sites.google.com/site/koronaiosplerophorike/

και στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου μας .

Θα θέλαμε την άδεια σας να βγάζουμε κάποιες φωτογραφίες τα παιδιά ,πάντα με την πλατούλα τους γυρισμένη, ή με θόλωση του προσώπου τους ή φορώντας μάσκες.

ΚΥΚΛΩΝΩ  :  ΝΑΙ     ΟΧΙ

ΓΟΝΕΑΣ……………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΑΙΔΙ,ΤΑΞΗ……………………………………………………………………………………………………………………………

ΥΠΟΓΡΑΦΗ……………………………………………………………………………………………………………………….

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία, Μαργαρίτα Δακορώνια

3

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για την ασφάλεια στο διαδίκτυο)

32ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

1.Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει όσον αφορά την ενασχόληση του παιδιού σας με το διαδίκτυο;(κυκλώνετε μέχρι τρεις απαντήσεις)

Α. Η απομόνωση του παιδιού από τις κοινωνικές επαφές.

Β.Η πολύωρη ενασχόληση του με το διαδίκτυο.

Γ.Η παραμέληση των μαθημάτων του λόγω της πολύωρης ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

Δ.Η παραπλάνηση του παιδιού από άγνωστους διαδικτυακούς φίλους.

Ε.Η πιθανή επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνει ,επήρεια των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Στ. Ο εθισμός στο διαδίκτυο.

 

2.Συζητάτε με το παιδί γύρω από τους κινδύνους στο διαδίκτυο; (κυκλώνετε μία απάντηση)

Α. Ποτέ

Β. Συχνά

Γ. Σπάνια

 

3.Με ποιο τρόπο  θέλετε να ενημερώνεστε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;(κυκλώνω μία απάντηση)

Α. Από την τηλεόραση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Β. Από το σχολείο.

Γ. Από σεμινάρια που διοργανώνονται από διάφορους φορείς.

 

  1. Θα παρακολουθούσατε ομιλία που θα διοργάνωνε το σχολείο από ειδικό, γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Α. Ναι

Β. Όχι

 

5.Έχετε παρακολουθήσει ομιλία ή σεμινάριο σχετικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Α. Ναι

Β. Όχι

 

6.Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία πια η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο υπό προϋποθέσεις;

Α. Ναι

Β. Όχι

 

  1. Αναφέρετε αν έχετε κάποιους άλλους προβληματισμούς γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας στο ερωτηματολόγιο, συντάχθηκε με σκοπό την χάραξη της πολιτικής του σχολείου μας γύρω από το θέμα, ασφάλεια στο διαδίκτυο.

                                                            Πειραιάς,19 Ιανουαρίου 2019

 

 

4

 

Το 32o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά αποτελεί μια σύγχρονη σχολική κοινότητα όπου οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τεχνολογιών (ΤΠΕ) συνιστούν σημαντικό εργαλείο γνώσης και συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ανταλλαγή ιδεών, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι ευκαιρίες µάθησης που προσφέρονται μέσω των ΤΠΕ είναι πολύ επωφελείς για όλους, αλλά µπορεί περιστασιακά να θέσουν τα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες σε κίνδυνο. Ως εκ τούτου, με την υπ’ αριθµό 10    Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων στις 10 Ιανουαρίου 2019, αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Ορισμός Υπευθύνων: υπεύθυνοι ορίζονται οι κάτωθι εκπαιδευτικοί: Μαργαρίτα Δακορώνια ,όσον αφορά την ενημέρωση των παιδιών και των γονέων του σχολείου μας καθώς την ενημέρωση των υπολοίπων εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο καθώς και ο δάσκαλος της πληροφορικής του σχολείου μας Μιχάλης Κορωναίος.

Β. Κανόνες Χρήσης Δικτύων, Λογισμικών & Φορητών Μέσων

  • Δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιούνται φορητά µέσα (στικάκια, dvd, κλπ) χωρίς άδεια από τον Διαχειριστή Δικτύου ή την Συντονίστρια για την Ψηφιακή Ασφάλεια του σχολείου και στην περίπτωση που χορηγείται άδεια, θα γίνεται πρώτα σάρωση για ιούς/κακόβουλο λογισµικό.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση µη εγκεκριµένου λογισµικού στους χώρους εργασίας.
  • Δεν επιτρέπεται η λήψη (download) αρχείων και η εγκατάσταση λογισµικού σε συσκευές του σχολείου, χωρίς την άδεια του Διαχειριστή Δικτύου.

 

Γ. α.  Διαχείριση Δημοσιευμένου Περιεχομένου

Θα δημοσιεύονται στατικές και κινούµενες εικόνες (φωτογραφίες και βίντεο) με την προϋπόθεση να διασφαλίζεται η ασφάλεια των µαθητών/μαθητριών και του προσωπικού η οποία είναι υψίστης σηµασίας.

 

Γ.β. Κανόνες Διαχείρισης Δημοσιευμένου Περιεχομένου

  1. Με την έναρξη του σχολικού έτους θα λαµβάνεται γραπτή άδεια από τους γονείς/κηδεµόνες για την ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του σχολείο και στους δικτυακούς τόπους που δραστηριοποιείται το σχολείο (eTwinning, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) εικόνων/βίντεο των µαθητών, η οποία θα έχει ισχύ για όλο το σχολικό έτος το οποίο οι µαθητές/τριες φοιτούν στο σχολείο και θα καταχωρείται στο αρχείο µε τα έντυπα γονικής συγκατάθεσης.
  2. Οι εικόνες θα επιλέγονται προσεκτικά, θα είναι χαμηλής ανάλυσης και θα περιέχουν οµάδες µαθητών ή δεν θα εµφανίζονται καθόλου πρόσωπα ή θα είναι φωτογραφίες μετά από επεξεργασία για την κάλυψη των προσώπων.
  3. Τα ονοµατεπώνυµα των µαθητών δεν θα χρησιµοποιούνται σε σχέση µε βίντεο ή φωτογραφίες τους.  Προσωπικές πληροφορίες του προσωπικού ή των µαθητών δεν θα δηµοσιεύονται.
  4. Η δηµοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας στο δικτυακό τόπο του σχολείου θα γίνεται µε σεβασµό των δικαιωµάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, της πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδοµένων και πνευµατικών δικαιωµάτων.

 

Δ. Διαχείριση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Το προσωπικό θα λαµβάνει έγκριση από τη διοίκηση του σχολείου πριν τη χρήση κοινωνικών εργαλείων στην τάξη. Τα επίσηµα ιστολόγια (blogs) ή wikis των εκπαιδευτικών θα προστατεύονται µε κωδικό πρόσβασης. Οι επιφυλάξεις σχετικά µε τη χρήση από τους µαθητές µέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων προσωπικών δηµοσιεύσεων (µέσα ή έξω από το σχολείο), θα τίθενται προς συζήτηση µε τους γονείς/κηδεµόνες τους, ιδίως όσον αφορά στη χρήση διαδικτυακών τόπων σε µικρότερη ηλικία από ότι επιτρέπεται.

Στις μεγαλύτερες τάξεις του σχολείου μας διδάσκεται η ασφάλεια στο διαδίκτυο ως µέρος του αναλυτικού προγράµµατος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Προγραμμάτων eTwinning.

Για λόγους πρόληψης, οι Ε΄και Στ΄τάξεις θα ενημερώνονται για την χρήση µέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram κλp). Πιο συγκεκριμένα, οι µαθητές/τριες:

  • θα ενηµερώνονται σχετικά µε την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο και θα αποτρέπονται να δημιουργούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • εάν δημιουργήσουν λογαριασμό με την έγκριση των γονέων τους, θα συµβουλεύονται να διαβάζουν και να κατανοούν πλήρως τη δήλωση/πολιτική απορρήτου (Privacy) και τους όρους χρήσης του µέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν δηλώσουν « Αποδέχοµαι» και δηµιουργήσουν λογαριασµό και αν δηµιουργήσουν θα πρέπει αµέσως να αλλάζουν τις προεπιλεγµένες ρυθµίσεις
  • θα ενθαρρύνονται να ορίζουν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, να αρνούνται την πρόσβαση σε άγνωστα άτοµα περιορίζοντας το προφίλ τους και να µπλοκάρουν ανεπιθύµητες επικοινωνίες
  • θα συµβουλεύονται να µη δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία που µπορεί να προσδιορίσουν ποιοι είναι ή/και την τοποθεσία τους, (για παράδειγµα: το πραγµατικό τους όνοµα, τη διεύθυνση, τον αριθµό του κινητού ή σταθερού τηλεφώνου τους, το σχολείο τους κλπ.) ή στοιχεία όπως πχ. φωτογραφίες που µπορεί να τους έφερναν σε δύσκολη θέση, τα οποία ακόµα και αν ακυρώσουν το λογαριασµό τους παραµένουν δηµοσιευµένα στο Διαδίκτυο.

 

Ε. α. Διαχείριση κινητών τηλεφώνων και προσωπικών συσκευών

Τα κινητά τηλέφωνα και οι προσωπικές συσκευές όπως tablets, iPhones κλπ δεν επιτρέπονται ούτε στο χώρο του σχολείου ούτε στις εκπαιδευτικές εκδρομές ή στις ημερήσιες εκδρομές στις οποίες οι εκπαιδευτικοί συνοδεύουν τους/τις μαθητές/μαθήτριες με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση διοργάνωσης τηλεδιάσκεψης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό διαγωνισμό/δράση π.χ. στο πλαίσιο της δράσης eTwinning οπότε οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την προσωπική τους συσκευή με την έγκριση των γονέων τους. Την ημέρα που έχει καθοριστεί από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό για την συγκεκριμένη ψηφιακή δραστηριότητα τα παιδιά ή γονείς τους παραδίδουν τις συσκευές στο γραφείο της διεύθυνσης όπου και φυλάσσονται πριν και μετά την ψηφιακή δραστηριότητα.  Οι γονείς παραλαμβάνουν τις συσκευές από τον εκπαιδευτικό με τη λήξη του πρωινού ωραρίου (13:15 μμ) ή με τη λήξη του Ολοήμερου Προγράμματος (16:00) για όσους μαθητές/μαθήτριες  συμμετείχαν στην ψηφιακή δραστηριότητα και παραμένουν μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος Έχει καταστεί σαφές ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές ή/και τις συσκευές που τους παραχωρούν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος (συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών συναντήσεων και των ψηφιακών δραστηριοτήτων ) αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του μαθήματος. Τα παιδιά ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την κάμερα λήψης εικόνας ή κινούμενης εικόνας (φωτογραφική μηχανή ή βίντεο) στο χώρο του σχολείου αποκλειστικά και μόνο μετά από ρητή άδεια του εκπαιδευτικού και ενημέρωση της Διεύθυνσης και της Υπεύθυνης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

 

 

5

6

Κάναμε διαγωνισμό ζωγραφικής και τα καλύτερα έργα ψηφίστηκαν από τα παιδιά.Στους νικητές δόθηκαν ως δώρα βιβλία πάνω στην ασφάλεια στο διαδίκτυο.

7

8

9

Παίζουμε και μαθαίνουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

10

11

12
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content