DENİZLİNİN SOYUT KÜLTÜREL MİRAS UNSURLARI by nigar - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

DENİZLİNİN SOYUT KÜLTÜREL MİRAS UNSURLARI

by

  • Joined Feb 2019
  • Published Books 3

etwinning logosu ile ilgili görsel sonucu

DENİZLİ ATATÜRK  MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2

denizli resmi ile ilgili görsel sonucu

3

Sudan Koyun Geçirme Geleneği 

İlimiz, Denizli’nin Baklan İlçesi, HadimKonak, İcikli, Beyelli ve Kavaklar köylerinde, Çal’da ve köylerinde tarihten günümüze Büyük Menderes‘te koyunlar sudan geçirilerek yünleri yıkanır sonrasında da sonrada kırkılır. Çal İlçesi, Aşağıseyit Köyü nde 8 asırdır devam eden geleneksel bir yarışma olan ve “koyun olimpiyatı ” diye de adlandırılan “Sudan Koyun Geçirme Geleneği ” efsanevi bir aşk hikâyesinden esinlenilerek insanın, sahip olduğu hayvana olan sevgisi ve onunla bütünleşmesini ortaya koyan bir festival şeklinde kutlanan bir ritüeldir. Her yıl çobanlarıyla birlikte sabahın erken saatlerinde başlayıp ikindi saatine kadar devam eden ritüel sürülerin elkoyunun öncülüğünde Menderes Irmağı na girerek karşı tarafa geçmeleri şeklinde icra edilir. Bu yarışmada en önemli unsur çoban ile hayvanları arasında oluşan güven bağıdır. Çobanına bağlı sürüler ırmağı geçmede tereddüt etmeyerek yarışı kazanırlar.

4

denizlide bardakçilik ve çömlekçilik ile ilgili görsel sonucu

5

Denizli Keşkeği 

İlimiz, Babadağ İlçesi başta olmak üzere İlçesi başta olmak üzere Baklan, Çal, ÇivrilAcıpayamTavas ilçelerinde çeşitli gün ve kutlamalarda ana yemek olarak yenir.Haşlanmış koyun veya keçi eti ile haşlanmış ve dövülmüş buğdayın büyük kazanlarda tokmak yardımıyla sakız kıvamına gelinceye kadar dövülmesiyle yapılır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olan ve tereyağı ile servis edilen Keşkek Yemeği, düğün yemeklerinde, hayır yemeklerinde ve özellikle Babadağ İlçesi nde her yıl Eylül ayının ilk haftasında “Geleneksel Keşkek Günü ” etkinliği ile yaşatılmaktadır. Türk kültürüne özgü ayrı bir lezzeti vardır.

6

DENİZLİ KEŞKEĞİ ile ilgili görsel sonucuDENİZLİ KEŞKEĞİ ile ilgili görsel sonucu

7

Bardakçılık ve Çömlekçilik Geleneği 

İlimiz, Serinhisar ve Sarayköy İlçelerinde, geleneksel olarak çok eski tarihlerden beri yapılmakta olan testi, toprak bardak, küp, saksı vb. ürünlerin üretildiği “Bardakçılık ve Çömlekçilik ” geleneği bulunmaktadır. Yörede kırmızı toprak bol olduğu için hammadde olarak bu sanat dalının gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Toprak bardaklar suyu soğuk tuttuğu için halen yaygın olarak kullanılmaktadır.

8

denizlide bardakçilik ve çömlekçilik ile ilgili görsel sonucuİlgili resim

9

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce tespit edilen ve Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri Listesi ne alınması için 2013 yılında önerilen; Terekota Sanatı, Eren Günü Etkinlikleri, Tel Kırma Oyası, Yatağan Palası, Boğaz Havaları Geleneği gibi kültürel unsurlarımızla ilgili Bakanlığımızca değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

Binlerce yıldır birçok medeniyete beşiklik etmiş İlimizdeki Somut Olmayan Kültürel Miras zenginliğimiz göz önünde bulundurularak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından; insan yaratıcılığının bir kanıtı olarak değeri, kültürel ve toplumsal gelenekler içerisindeki köklülüğü, belirtilen topluluk ya da grubu temsil niteliği, kaybolma riski gibi konularda yapılan kapsamlı çalışmalara devam edilmektedir.

 

 

10
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content