Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Life is a game

  • Joined Jun 2018
  • Published Books 8
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Bilindiği üzere oyunlar çocukların kişilik gelişiminde önemli bir rol oynar.Evde aile büyüklerinden öğrendiği oyunu yine aile büyüklerinden birinin katılımıyla okuldaki arkadaşlarına öğretmesi onun için ne kadar büyük bir mutluluk olacaktır.Çocuğun oyunu önce evinde oynayıp öğrenmesi ailesiyle güzel zamanlar geçirmesini aile içindeki iletişimin de güçlenmesini sağlayacaktır.Öncelikle, çocuk aile büyükleriyle ortak kararlaştırdıkları yeni,farklı,orijinal ya da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir oyunu aile bireylerinin de katılımıyla oynanacak.

5

KATKI SAĞLAYANLAR

Müzeyyen ŞEN                           Nazif Ilıcak İlkokulu
Yasemin Süngübaz TOK              Sıraç Aydıntaşbaş İlkokulu
Hacı Ömer ERARSLAN                 İhsan Dikmen İlkokulu
Derya BÜYÜK                             Özel Ankara Öncü Koleji
Asuman AKLIFAZLA                    Bilgün Dereli Anaokulu
Güldane Bakış SUCU                   Doğanşehir Anaokulu
Esra GÜNHAN                            Oğuzhan İlkokulu
Arzu SARIGÜL                            BTSO Sait Ete İlkokulu
Özlem KURT                              Salar Atatürk İlkokulu
Leyla ERDOĞAN                         Kozlu Fatih Anaokulu
Naime ÖNYILMAZ                       Vali Halil Işık Anaokulu
Ayşe ÇELEBİ                   Vilayetler Birliği Hafize Sakız Anaokulu
Semra DAĞ                               Yunuskent Anaokulu
Zühal SAYGINAR           Gündoğan Nafiz Ilıcak İlkokulu Anasınıfı
Behlül AKYOL                            Cumhuriyet İlkokulu
6
plan

Müzeyyen ŞEN

Nafiz Ilıcak İlkokulu

8

 

Aile katılım günümüzdeki  oyunumuz ”Körebe”oldu.Çocukken oynadığımız vazgeçilmez oyunlardan olan körebe bir öğrencinin ebe olması ve ebenin gözlerinin kapatılması ile başlıyor.Diğer çocuklar da ebenin etrafında koşarlarken ebe olan öğrencimiz bir arkadaşını yakalamaya çalışıyor.Yakaladığı arkadaşı ebe oluyor.

Yaş:4-11

Kazanım: Dostça oynama davranışı sergiler.

9
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Aralık ayında yapılan veli katılım gününde sınıfımıza gelen Fatma ÜNAL çocuklara birbirinden eğlenceli oyunlar oynattı.Bunlardan ilki havluları katlayarak hayvan şekli oluşturma oldu.Çocuklar havludan yaptıkları tavuklarla oldukça eğlendiler.

11
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

10/12/2018 Tarihinde sınıfımıza gelerek oyun oynatan velimiz Şenay KARATAŞ oldu.Öğrencilere sandalye kapmaca oyununu oynattı.Yarışma havasında geçen oyunda çocuklar hem eğlendi hem kıyasıya yarıştılar.

Kazanım:Dostça oynama davranışı sergiler.

Nasıl oynanır?Müzik eşliğinde oynanan oyunda müzik durduğu anda çocukların hepsi sandalye kapmaya çalışırlar.Sandalye kapamayan öğrenci elenerek bir öğrenci sona kalana dek oyuna devam edilir.

13
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

26/11/2018 Tarihinde aile katılım gününde velim Ayse BOZ balonla  bardakları düşürme oyunu oynattı.Yarışma havasında geçen oyunda çocuklar çok eğlendi.

Nasıl oynanır?İki grup oluşturulur.Her öğrencinin bir balonu vardır.İki masaya bardaklar eşit sayıda dizilir.Çocuklar balonu şişirip masadaki bardakları balonun havasıyla düşürmeye çalışırlar.Önce düşüren öğrencinin takımı oyunu kazanır.Sırayla çocuklar oyunu devam ettirirler.

Kazanım:Basit kuralları olan oyunları oynar.

15
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

15/11/2018 tarihinde velim Dilek Çaltıner ‘in öğrettiği iki okundan biri bülbül kafeste oyunuydu.Oyun şöyle:Öğrenciler daire oluşturuyorlar.Bir öğrenci bülbül olup halkanın içinden çıkış yolları arıyor.Diğer arkadaşları onun çıkmasını engellemek için el ele tutuşup onun geldiği noktalarda birbirlerine yaklaşıyorlar.

KAZANIM: Yönergeleri takip eder, kurallara uygun davranır.

17
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

15/11/2018 tarihinde aile katılım günümüzde velim Dilek Çaltıner iki tane bahçe oyunu oynattı.Bunlardan ilki çocukluğumuzun en güzel hatıralarında yaşadığımız mendil kapmaca.Çocuklar gönüllerince eğlenerek arkadaşlığı doyasıya yaşadılar.

19
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

07/11/2018 tarihinde aile katılımlı etkinliğimizdeki oyunumuzda fen bilimleri dersindeki ‘duyu organlarımız’ünitesini içine alan oyunu velimiz Figen MERSİN öğrencilere öğretti.Bu oyun ile öğrenciler duyu organlarının görevlerini eğlenceli şekilde öğrendiler.Gözü kapalı olan öğrenci dokunarak,koklayarak,tadarak tanımaya çaılştı.Oyun sonunda tüm çocuklar ödüllendirildi.

Kazanım: Öğrenciler duyu organlarının görevlerini kavrar.

21

05/11/2018 tarihindeki aile katılımında velim Sevda SİNCAR öğrencilere iple farklı şekil ve desenler oluşturmayı gösterdi,Öğrencilerin yaratıcılıklarını gelişriren bu oyun oldukça ilgi çekti.

Kazanım:Öğrencilerin yaratıcılık ,düşünme,algılama becerilerini güçlendirir.

OYUN NASIL OYNANIR?

 

22
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

6/10/2018 Tarihinde aile katılımı etkinliğimizde öğrenci velimiz Ziynet IŞIK öğrencilere ‘Penguen Oyununu’ öğretti.Bu oyun öğrencilerin gelişimsel özellikleri açısından eğlendirici ve destekleyici bir çalışma oldu.Oyunda yarışmacı öğrenciler sayıyı biz belirleyebiliriz,bacaklarıyla topları belirlenen yere kadar taşıyıp geri döndüler.Başlanan noktaya gelen öğrenciler alkışlandı.Oyun sonunda sınıf velimiz tüm çocuklara katılımlarından ötürü hikaye kitapları hediye etti.

KAZANIM: Dengeleme hareketlerini artan bir doğrukta yapar.

https://youtu.be/nyuli58c5Us

24
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

PROJE PUZZLE OYUNUhttp://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0d2ba125c5f0

Farklı deneyimler yaşamaları için öğrencilerimiz için puzzle oluşturduk.

Kazanım:Öğrencilerin koordinasyon becerilerini güçlendirmek.

26

KELİME KODLAMA OYUNU

Fatma Sarı okula gelerek 9 yaş grubu öğrencilere ‘Kelime Kodlama’oyununu oynattı.Kodlama haftasına katılan sınıfımızın kodlamaya ilgi duymaları sağlandı.Öğrencilere önce basitten başlayarak söylediğimiz kelimeleri harf harf kodlamalarını istiyoruz.İlerleyen aşamalarda kelimeleri zorlaştırıyoruz.Kodlarken hata yapan öğrenci elenmiş oluyor.Oyun bir yarışma havasında geçiyor.

KAZANIM:Öğrencilerin kodlamaya karşı ilgi duymalarını sağlamak.

27
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Yasemin Süngübaz Tok

Sıraç Aydıntaşbaş İlkokulu

29

PROJE PUZZLE OYUNUMUZ: http://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1af4342e4a2d

Kazanım:Öğrencilerin el göz koordinasyon becerilerini güçlendirmek.

1.Oyunumuz HIMBIL:Oyunumuzu velimiz Emine Çeber oynatmıştır.Oyunumuz okuma yazma bilmeyen guruplarda sembol kullanarak ,bilen guruplarda belli başlıklarda(şehir,meyve,hayvan v.b) kelimeler oyuncu sayısı kadar yazılır.Örneğin başlığımız illerimiz ise ve altı kişi oynuyorsak altı il belirleyip altı kere yazıyoruz.Ortada 36 kağıt oluyor katlanmış şekilde.Herkes altı kağıt alıyor.İşine yaramayan kağıdı yanındaki arkadaşına veriyor.Elindeki altı kağıtta da aynı ili biriktiren HIMBILL diyerek elini ortaya vurur.Diğerleri de onun elinin üstüne koyarlar ellerini.Hımbıl diyen kişi 100,onun elinin üstündeki 90,diğeri 80 şeklinde puan alır.Oyun birkaç tur oynanır.En çok puan toplayan kazanır.

OYUNUN KAZANIMLARI:DİKKAT GELİŞİMİ,HAFIZADA TUTMA BECERİSİ,BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLME BECERİSİ,STRATEJİ GELİŞTİRME BECERİSİ

30
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

2.OYUNUMUZ:KULAKTAN KULAĞA

Oyunumuzu İfakat KOÇ Hanım oynatmıştır.Oyun kurucu tarafından bir deyim ya da atasözü belirlenir.Bu belirlenen söz kulaktan kulağa söylenerek tüm sınıfa yayılır.Son kişi duyduğunu açıktan söyler.Doğruluğu ilk kişiye sorulur.Doğru olursa tüm sınıf başarılı olmuş olur.Doğru olmazsa sıra ile herkese ne duyduğu sorulup nerde hata olduğu belirlenir.

OYUNUN KAZANIMLARI:DİKKAT GELİŞİMİ,HAFIZADA TUTMA BECERİSİ,BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLME BECERİSİ

32

3.OYUNUMUZ:ŞEHİR BULMACA

Oyunumuzu Yasemin BOZER Hanım oynatmıştır.Türkiye Haritası ortaya koyulur.İki kişi haritanın yanında durur.Oyun kurucu bir il ismi söyler.Söylenen ili ilk bulan kişi kazanır.Oyun turnuva şeklinde devam eder.

OYUN KAZANIMLARI:BİRLİKTE OYUN OYNAMA BECERİSİ,HARİTA BİLGİSİ KAZANMA

33

4.OYUNUMUZ:SICAK-SOĞUK

BU OYUNUMUZU EMEL EROĞLU VELİMİZ OYNATTI.SINIFTAN BİR ÖĞRENCİ SINIF DIŞINA ÇIKARILIR.BİR NESNE SINIF İÇİNDE BİR YERE SAKLANIR.ÖĞRENCİ SINIFA ÇAĞRILIP SAKLANAN NESNEYİ BULMASI BEKLENİR.NESNEDEN UZAKLAŞINCA SOĞUK,ÇOK SOĞUK ;YAKLAŞINCA SICAK,ÇOK SICAK VE ÇOK YAKLAŞINCA KAYNIYORRR DİYE SINIFTAKİ ÖĞRENCİLER KOMUT VERİRLER.BÖYLECE NESNE BULDURULUR.

OYUNUN KAZANIMLARI:YÖNERGELERİ TAKİP EDEBİLMEK,DİKKAT GELİŞTİRMEK,BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLMEK

https://www.youtube.com/enhance?feature=vm&v=CVTJz40yH_I&ar=1

34

35

5.OYUNUMUZ:ADAM ASMACA

BU OYUNUMUZU ŞERİFE KUYUCU VELİMİZ OYNATTI.BİR KATEGORİ SEÇİLİR.O KATEGORİ İLE İLGİLİ BİR KELİME BELİRLER SORUYU SORAN.KELİMEDEKİ HAR SAYISI KADAR ÇİZGİ ÇİZİLİR.KARŞI TARAFTAKİ OYUNCU HARF SÖYLER.HARF O KELİMEDE VARSA ÇİZİLEN ÇİZGİDEKİ YERİNE YAZILIR.YOKSA ADAM OLUŞTURULMAYA BAŞLANIR.ADAMIN ÇİZİMİ TAMAMLANINCAYA KADAR BİLİNMEZSE ADAM ASILMIŞ OLUR.SORUYU SORAN BİR KEZ DAHA SORMA HAKKINA SAHİP OLUR.EĞER BİLİNİRSE BİLEN SORU SORMA HAKKINA SAHİP OLUR.

OYUNUN KAZANIMLARI:BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLME,ALFABE BİLGİNE SAHİP OLMA,YÖNERGELERİ TAKİP EDEBİLME.

 

36
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

6.OYUNUMUZ :İSİM TÜRETMECE

OYUNUMUZU GÜLSEN HANIM OYNATTI SINIFIMIZA.OYUN BAŞLATICI ALFABEMİZİ İÇİNDEN SAYMAYA BAŞLAR.DİĞER OYUNCU ONA DUR DER.OYUN BAŞLATICI KALDIĞI HARFİ SÖYLER.BU HARFLR BAŞLAYAN KADIN VE ERKEK İSİMLERİ YAZILMAYA BAŞLANIR.1-2 DAKİKA SÜRE VERİLİR.SÜRE BİTİNCE HERKES SIRA İLE YAZDIĞI İSİMLERİ SÖYLER.AYNI İSİMLERİN ÜZERİ ÇİZİLİR YANİ ELENİR.KİMSENİN YAZMADIĞI İSİMLERİ EN ÇOK YAZAN KAZANIR.

OYUNUN KAZANIMLARI:BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLME,ALFABE BİLGİSİ EDİNME,DİKKAT GELİŞTİRME,KELİME HAZİNESİ GELİŞTİRME.

38
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

7.OYUNUMUZ:EL DOLDURMACA

OYUN 2 KİŞİ İLE OYNANIR.

ÇOCUKLAR KAĞIDA ELLERİNİ ÇİZERLER.ELİN İÇİNE 1’DEN 50’YE KADAR SAYILAR YAZARLAR.PARMAKLARI BİR ÇİZGİ İLE BİRLEŞTİRİRLER.SONRA KAĞITLARI DEĞİŞTİRİRLER. BİR OYUNCU SAYI SÖYLER,DİĞER OYUNCU SAYIYI BULMAYA ÇALIŞIRKEN SAYIYI SÖYLEYEN KİŞİ DE PARMAK ARALARINDAKİ BOŞLUKLARI KÜÇÜK DAİRELERLE DOLDURMAYA ÇALIŞIR.SAYI BULUNUNCA SIRA DİĞER OYUNCUYA GEÇER.BOŞLUKLARI İLK DOLDURAN KAZANIR

OYUNUN KAZANIMLARI:BİRLİKTE OYUN OYNAYABİLME,SAYI BİLGİSİ,DİKKAT GELİŞTİRME.

 

40
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

8.OYUNUMUZ:DEVE-CÜCE

Oyunumuzu Demet Hanım oynattı.Oyun başlatıcı deve dediği zaman oyuncular ayağa kalkar,cüce dediği zaman da oturur.Komuta uymayan ya da uymakta geç kalanlar kaybeder.Oyun son kişi kalana kadar oynanır.Kazanan oyun başlatıcı olur.

OYUNUN KAZANIMLARI:Dikkat geliştirebilme,yönergelere uyabilme,birlikte oyun oynayabilme.

42

Hacı Ömer ERARSLAN,

Bursa Akıncıtürk İhsan Dikmen İlkokulu

43

OYUN ADI:KUKA

Katılan veli:Huriye Güleç

Oyun 5-6 kişi il oynanabilir.Ortaya bir halka çizilir,onun içine bir şişe konur,şişe başında bir ebe olur.Şişeye 4-5 metre mesafeden bir çizgi çizilir,diğer oyuncular çizginin gerisinden avuç içi kadar büyüklükteki taşları ile o şişeyi hedef alırlar,ebe şişeyi dikmek için uğraşır,taşın sahibi de taşını almak için o bölgeye gider.Ebe şişeyi dikip taşını almaya gelen kişiye dokunursa o kişi ebe olur.Taşını almaya gelen çocuk taşının üzerine ayağını basarsa dokunulmazlık alıyor,ebe ona dokunamıyor.Karşı taraftan taş atanlardan hiçbiri şişeyi vuramazsa o kişiler taşını almak için geldiğinde ebe onlardan birini yakalamaya çalışır ve ebe olur.

44

OYUN ADI: Görmeyen ressam oyunu

Katılan veli:   Seçil Meydan

 

Tahtaya gözleri olmayan bir insan kafası çizilir. Görmeyen ressam olan çocuk gözleri bağlı iken kalemle resme göz çizmeye çalışır. Çocuklar sırayla görmeyen ressam olurlar.Eğlenceli ve el göz koordinasyonunu destekleyen bir oyundur. Oyunun ardından görme engelliler ile ilgili sohbet edilip bilgilendirme yapılır.

45

OYUN ADI: Beş Taş Oyunu

Katılan veli:   Gülçin Güler

 

Oyunun aşamaları şöyledir.

1-) Birler: Taşlar serbest yere bırakılır. Ebe yerdeki taşlardan uygun olanını seçer. Seçtiği taşı havaya atar. Her attığında yerden bir taş alıp havaya attığı taşı yakalar. Yerdeki taş bitinceye kadar işlem devam eder. Eğer havaya attığı taşı kapamaz veya yerden almak istediği taştan başka taşa dokunursa oynama hakkını arkadaşı kazanır.

2-) İkiler: Taşlar yere bırakılır. Taşların içinden uygun olanı ele alınır. Yerdeki taşlar ikişerli olarak alınmaya çalışılır.

3-) Üçler: Taşlar yere atılır taşın biri tekli olarak ele alınır. Diğer üçü tek seferde alınmaya çalışılır.

4-) Dörtler: Taşlardan uygun olan bir tanesi havaya atılır. Yerde kalan dört taş bir seferde alınmaya çalışılır.

46
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

OYUN ADI: Misket oyunu

Katılan veli:   Ayşegül Aksakat

 

 

 

48
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

OYUN ADI: 7kiremit(9 kiremit veya dombilibiç)

Katılan veli:  Derya-Zafer Yağdı

Oyunumuzun adı 7kerimet 9kerimet veya tonbilibiç diye bilinir önce bir daire çizilir içine 7veya 9tane kerimet konur 2 .3 metre uzaklıkta bir çizgi çizilir 2tane gurup oluşturulur 5.5.onkişi gurubun 1tanesi kerimetlerin başına diğer gurupta çizgiden atış yapmaya geçer atış yapan takım kerimetleri devirmeye çalışır devirirse o gurubun oyuncuları kaçar kerimetlerin başındaki gurup onları kovalayıp vurmaya çalışır kaçan takımdan bir tanesi vurulmadan kerimetleri dizmeye çalışır vurulmadan dizerse oyunu kazanır tümoyuncular vurulursa atış hakkı diğer takıma geçer oyun bu şekilde devam eder çok güzel ve eğlenceli bir oyundur

50
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Derya BÜYÜK

Özel Ankara ÖNCÜ KOLEJ

52

Balon ile bardak düşürme oyunu.

Nasıl oynanır?

İki grup oluşturulur.Her öğrencinin bir balonu vardır.İki masaya bardaklar eşit sayıda dizilir.Çocuklar balonu şişirip masadaki bardakları balonun havasıyla düşürmeye çalışırlar.Önce düşüren öğrencinin takımı oyunu kazanır.Sırayla çocuklar oyunu devam ettirirler.

Kazanım:Basit kuralları olan oyunları oynar.

53

Bardağa Top Atma oyunu

Nasıl Oynanır?

Rakibinizle birlikte karşılıklı olarak önündeki bardaklara pinpon topu attığımız bu oyunda bardağa 3 top düşüren oyunu kazanır.

Kazanım: Kaba motor becerilerini geliştirir.

54

Farklı olanı bulma oyunu.

Nasıl oynanır?

Birbirinden farklı şekilleri öğrenciler önce dikkatlice bakar daha sonra onlar görmeden bir arkadaşı şekillerden bir tanesini saklar diğer öğrenciler saklanan bu parçaları bulmaya çalışır.

Kazanım: Hızlı kavrama ve hafızada tutma becerileri gelişir.

55

Hedefe top atma.

Nasıl oynanır?

Basit hazırlanan bir düzeneğe pin pon topları yerleştirilir. Bu topları zıplatarak hedefteki bardak vurulmaya çalışılır.

Kazanım:El göz koordinasyonunu sağlar.

 

56
Kalem çekme oyunu
Nasıl Oynanır?
Dağınık şekilde üst üste konulan kalemleri sırayla her öğrenci diğer kalemleri  hareket ettirmeden bir kalem çeker.
Kazanım: Bedensel koordinasyonunu sağlar.

 

57
Ali baba saatin kaç?
Nasıl oynanır?
Bir öğrenci ebe olunur arkası dönük bir şekilde durur arkadaşları Ali baba Saatin kaç diye sorar? Ebenin söylediği sayıya göre adım atarlar ebeye değmeden ebe fark ederse kazanır.
Kazanım: Sözel yönergelere uygun hareket eder.

sağlar.

58
Kimin eli üstte?
Nasıl Oynanır?
Bir öğrenci ebe olur ve arkadaşları karışık bir şekilde ellerini üst üste koyarlar ebeye kimin elinde üstte diye sorulur bilirse kazanır bilemezse davul mu?zurna mı? İğnemi? diye sorulur ve seçtiği bir tanesi ebeye yapılır.
Kazanım: Tahmin becerisi gelişir.

59
Bezirgan başı.
Nasıl oynanır?
iki öğrenci kendilerine farklı bir isim koyar bezirgan başı şarkısı söylenirken iki ebenin arasından arkadaşları sırasıyla geçer. Şarkı bittiğinde ortada kalana ebeler koydukları isimlerden (meyve adı olabilir) birini seçmesini söyler kimin adını söylerse onun arkasına geçerler en son oluşan iki grup halat çekme yarışı yapar.
Kazanım: Basit kuralları olan oyunu oynar.

60

Halat çekme oyunu

Nasıl oynanır?

Öğrenciler karşılıklı iki grup olarak halatı çekerler kim kendi tarafına çekerse o grup kazanır.

Kazanım: Belli bir güçte ipi tutar.

61

Üç taş Oyunu

Nasıl oynanır?

İki kişi ile ellerinde ki üç taşı oyun alanında yan yana veya çapraz gelecek şekilde yerleştirir. İlk yapan oyunu kazanır.

Kazanım: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.

62

Körebe
Nasıl oynanır?

Bir öğrencinin gözleri bağlanır. Bu şekilde arkadaşlarını yakalamaya çalışır.

Kazanım: Verilen süre içinde bulur.

yapar.

63

Asuman AKLIFAZLA

Bilgün Dereli Anaokulu

64

1.Oyunumuz:Yağ Satarım Bal Satarım

Katılan Veli:Vildan KOPUK

Tarih:23 Ekim 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Dil Gelişimi

Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri:
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.

Motor Gelişim

Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Yönergeler doğrultusunda koşar.

Oynanışı:Yere bir daire çizilir. Oynayacak kişiler bu daire etrafında toplanırlar. Bir kişi ebe seçilir. Ebe “yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım” diye mani söyleyerek daire etrafındaki çömelen oyunculardan herhangi birinin arkasına elindeki mendili bırakır. Arkasına mendil bırakılan kişi mendili görürse alıp ebeyi kovalamaya başlar. Ebe yakalanmamak için onun kalktığı yere doğru koşarak çömelir.

65

66

2.Oyunumuz:Kaç Kurtul

Katılan Veli: Nida İSKENDER

Tarih:25 Ekim 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Motor Gelişim

1. Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür. Yönergeler doğrultusunda koşar.

Oynanışı:Kaç Kurtul oyununda, ebe belirlendikten sonra oyuncular tek sıra halinde yan yana dizilirler.Ebe belirlemek için geleneksel sayışma yöntemi kullanılır. Sıranın başındaki oyuncu, karşıda duran ebe fark etmeden yerinden ayrılarak koşmaya başlar. Ebe onu gördüğü anda kovalar. Koşan oyuncu ebeye yakalanırsa kendisi ebe olur. Yakalanmadan diğer oyuncuların yanına dönerek onlardan birinin önünde durursa, sırasını savmış olur ve ebe olmaktan da kurtulur. Bundan sonra, önünde durduğu oyuncu koşmaya başlar. Ebe oyunculardan hiçbirini yakalayamazsa, oyun aynı ebeyle yeniden başlar.

67

 

68

3.Oyunumuz:Kurt Baba

Katılan Veli: Tuğba ÖZTOPLU

Tarih:30 Ekim 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Bilişsel Gelişim
Kazanım 10.Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular. 
Göstergeleri: Mekânda konum alır.

Oynanışı:Öğretmen çocuklara Kurt Baba oyununu anlatır. Çocuklar halka olurlar. Sayışma ile seçilen bir çocuk Kurt Baba olur. Kurt halkanın ortasına geçer. Diğer çocuklar Kurt Baba şarkısını söyleyerek kurdun etrafında dönerler.
Ormanda gezer iken
Kurt Babaya rastlar iken
Kurt Baba kurt Baba ne yapıyorsun?
“Kurt Baba Kurt Baba ne yapıyorsun?” sorusunu sorduklarında; öğretmen çocuklardan temizlikle ilgili bir hareket yapmalarını ister (Diş fırçalama, el yıkama vb.).
Kurt Baba “Yemek yiyorum” dediğinde bütün çocuklar kaçışır.Kurt Baba tüm çocukları yakalamaya çalışır. En sona kalıp yakalanmayan çocuk ebe olur. Oyun bu şekilde devam eder.

69

 

70

4.Oyunumuz:Sandalye Kapmaca

Katılan Veli: Kadriye KABATAŞ

Tarih:1 Kasım 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Sosyal Duygusal Gelişim
11. Estetik özellikler taşıyan ürünler oluşturabilme
Göstergeler
1.Estetik bedensel hareketlerle yürür / dans eder.

Oynanışı:Öğretmen çocukları oyun etkinliği için yanına çağırır ve sandalyeleri getirmelerini isterSıralamada yardımcı olarak sandalyeler dizilir.
 Sandalye kapmaca oyunu oynanırÇocuklar sandalyeleri bir tersbir düz yerleştirir.
Sandalye sayıları çocukların sayısından bir eksiktirSıra olurlar, öğretmen müzik açar ve müzik eşliğinde sandalyelerin etrafında yürümeye el çırparak oynamaya başlarlar. Müzik devam ettikçe çocuklar eğlenirler.Öğretmen müziği aniden keser, çocuklar yerlerine oturur, açıkta kalan oyundan çıkarHer çıkan çocuk bir sandalye çıkarırTek çocuk kalana kadar oyun devam eder

71

 

72

5.Oyunumuz:Sıcak-Soğuk

Katılan Veli: Fulya BİÇER

Tarih:6 Kasım 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Bilişsel Gelişim
Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. 
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Kazanım 5. Nesne ya da varlıkları gözlemler. 
Göstergeleri: Nesne/varlığın dokusunu ve kullanım amaçlarını söyler.

Oynanışı:Bir çocuk ebe seçilir, sınıftan çıkarılır. Küçük bir oyuncak sınıfta bir yere saklanır. Ebe geri çağrılır. Ebe, oyuncağın bulunduğu yere yaklaşınca çocuklar sıcaklamış gibi; uzaklaşınca üşümüş gibi davranırlar. Ebe bu ipuçlarıyla oyuncağı bulmaya çalışır.

73

 

74

6.Oyunumuz:Topu Hedefe Ulaştırma

Katılan Veli: Arzu ÜNLÜ

Tarih:8 Kasım 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme

Oynanışı:Öğrenciler dört gruba ayrıldı.Her Grup için yere kağıt banttan yollar yapıldı.Yolların sonuna köpük bardak konuldu.Her gruptaki çocuklar sırayla yollardan pipetle pinpon toplarını bardaklara ulaştırmaya çalıştılar.Başarılı olan öğrenciler hangi grupta ise oyunu kazanmış oldu

75

 

76

7.Oyunumuz:Körebe

Katılan Veli: Songül AKYAY

Tarih:13 Kasım 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:

Oynanışı:

“Körebe”oyunu, kalabalık çocuk grubuyla oynanır. Önce ebe belirlenir ve ebenin gözleri bir bezle bağlanır. oyun adını, ebenin gözlerinin bağlanmasından alır. Ebe ortada kalacak biçimde oyuncular bir halka oluştururlar.

Türkü söyler döneriz

Bil bakalım biz kimiz

Elindeki değnekle

Göster bizi körebe

Sözlerini yinelerken halkayı bozmadan el çırparak ebenin çevresinde dönerler. Ebe bu sırada kollarını öne doğru uzatarak dokunduğu kişinin başını, yüzünü ve üstünü elleriyle yoklar. Kim olduğunu anlayabilirse adını söyler. Eğer tanırsa, dokunduğu oyuncu ebe olur. Tanıyamazsa, oyun aynı ebeyle sürer. Körebe evin içinde oynandığı gibi dışarıda da oynanır.

77

 

78

7.Oyunumuz:Aç Kapıyı Bezirgan Başı

Katılan Veli: Merve YÜNT

Tarih: 15 Kasım 2018

Yaş Grubu:5-6 yaş

Kazanım:SDA
Amaç 6- Başkalarıyla ilişkilerini yönetebilme
Kazanım 9- Etkinliklerin süresine ilişkin yönergeye uyar.
Kazanım 10- Grup etkinliklerinin kurallarına uyar

Oynanışı: Çocuklarla bahçeye çıkılır ve bir daire olunur. “Aç Kapıyı Bezirgan Başı”   oyununun oynanacağı söylenir.Çocuklar arasından sayışarak iki kişi seçilir.Seçilen çocuklara birbirlerinin karşısına geçmeleri ve el ele tutuştuktan sonra ellerini yukarı kaldırmaları söylenir.Daha sonra diğer çocuklara duyurmadan birine “sıcak”, diğerine “soğuk” ismi verilir.Diğer çocuklar bir tren olur ve sırayla el ele tutuşan arkadaşlarının ellerinin altından geçerler.Şarkının “üçüncüsünde kapan” bölümünde yakalanan çocuğa “sıcak mı, soğuk mu” diye sorulur. Hangisini tercih ederse seçtiği ismi taşıyan çocuğun arkasına geçmesi söylenir. (bunu yaparken gruptaki diğer çocukların duymadığından emin olunur)Gruptaki herkes yakalandıktan ve seçimini yaptıktan sonra tebeşirle ortaya bir çizgi çizilir. İki grubun birbirlerinin belinden tutarak karşılıklı çekişeceği ve çizgiyi ilk geçen grubun oyunu kaybedeceği anlatılır.

79

 

80

GÜLDANE BAKIŞ SUCU

DOĞANŞEHİR ANAOKULU

81

İP ATLAMA OYUNU:

28/11/2018 tarihinde velimiz Feray Hanım ile oynadık. Çocuklarımız biraz zorlandı.  Ancak öğrenince çok eğlendiler.

 

82

Nasıl Oynanır: İki kişi bir ip alır vekarşı karşıya durarark bacaklarından ipi tutar. bir kişi ortaya geçer ve oyunun kuralına göre zıplar, yanlış yapan elenir.

Kazanım:

1. Nesne durum ve olaya dikkatini verir.dikkat edilmesi gereken nesne durum ve olaya odaklanır.

2. Denge hareketleri yapar. Ağırlığını bir noktadan diğerine aktarır. Atlama, konma, durma ve başlama ile ilgili denge hareketlerini yapar.

83

YAKAN TOPU OYUNU:

26/11/2018 tarihinde velimiz Bircan Hanım ile oynadık. Çocuklar çok eğlendi.

84

Nasıl Oynanır:  Top ile oynanır. Öğrenciler iki grup olur. Bir grup oyunun içindeyken diğer grup karşılıklı belirlenen çizgide durur. Oyunun dışındakiler topu atarak oyunun içindeki kişileri vurmaya çalışır. Oyunda top ile vurulan oyun dışına çıkar. Oyun içinde kalanlar topu havada yakalarlarsa Can kazanmış olurlar. Canı alan kişi Can sayısı kadar arkadaşını geri oyuna ekleyebilir. En son kişi vurulana kadar devam eder. En son kalan oyuncuya 7 kere top atılır 7 ye kadar yanarsa diğer grup girer, yanmazsa guruptaki bütün arkadaşları oyuna tekrar girer.

Kazanım:

1.Nesne ya da varlıkları gözlemler.

2. Mekanda konum ile ilgili yönergeleri uygular. Mekanda konum alır.

3. Yer değiştirme hareketleri yapar.

4. Nesne kontrolünü gerektiren haraketleri yapar. Atılan topu elleri ile tutar.

85

MIKNATISLA GAZOZ KAPAĞI YAKALAMA:

22/11/2018 tarihinde velimiz Nida Hanım ile oynadık. Su oyunlarını seven öğrencilerimiz severek oyunu oynadılar.

86

Nasıl Oynanır: Şönillerin uçlarına mıknatıs takılır . Geniş iki kaba su konulur ve içine eşit sayıda gazoz kapağı konulur.Şöniller birleştirilerek tel toka yardımıyla çocukların başına takılır. Öğrenciler iki gruba ayrılır. Sırayla her iki gruptan birer kişi alınarak belirlenen sürede gazoz kapaklarını mıknatıs yardımı ile ellerini kullanmadan toplaması sağlanır. En çok kapak toplayan kazanmış olur.

Kazanım:

1. Vücudunu dengeli şekilde kullanır

2. Dikkat becerilerini arttırır.

3. Ritmik Sayma becerileri kazanır.

4. Az-çok Kavramlarını öğrenir.

87

KORE OYUNU (AMBER- HİBÜSKÜS ÇİÇEĞİ AÇIYOR):

14/11/2018 tarihinde koreli velimiz Jean Young LEE ile oynadık. Oyunumuz ülkemizde oynanan Davul Zurna 1,2,3 oyununa benziyor. Oyunda korece bir tekerleme eşliğinde oynanaınyor. Öğrencilerimiz başta pek sözleri anlayamazlarsa da oyun oynadıkça sözleri ezberleyip oynadılar. Böylece oyun daha zevkli hale geldi. Ayrıca farklı kültürden bir oyun öğrenmiş oldular.

88

Nasıl Oynanır: Öğrencilerden bir ebe seçilir. Ebe arkasını dönüp gözünü kapatarak korece tekerlemeyi söyler. Tekerleme bittiğinde öğrencilerin haraket etmememsi lazım. Ebe hareket eden arkadaşını yanına çağırır ve serçe parmağından tutarak tekrar tekerleme eşliğinde gözünü kapatır ve yine hareket eden arkadaşını çağırırır. O da ilk çağırdığının serçe parmağını tutarak kurtulmayı bekler. Ebe tekerlemeyi bitirdiğinde arkadaşlarından biri eğer gelip ebenin serçe parmağını keser gibi eliyle ayırırsa herkes kaçar ve ebenin yakaladığı kişi ebe olmuş olur.

Kazanım: Oyu çocukların dikkatini odaklama, müziğe uygun hareket etme becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca sayı sayma, adımla sayarak ilerleyerek nesne- rakam ilişkisi kavramları sağlanmıştır.Oyunda çocuklar koşup birbirlerini yakaladığı için hareket ihtiyaçları karşılanmıştır. Şarkıyı tekrarlayarak dil gelişimine destek olunmuştur.

89

YEDİ TUĞLA OYUNU:

21/11/2018 tarihinde velimiz Ebru Hanım ile oynadık. Öğrencilerimiz zamanında bizimde oynadığımız bu oyunu arkadaşlarıyla birlikte eğlenerek öğrenip aynadılar.

90

Nasıl Oynanır?

1- Oynayacak arkadaşlar bir araya topladıktan sonra eşit iki gruba ayrılır.

2- Yedi kuleleri üst üste dizdikten sonra 8 – 10 adım kadar bir mesafeye; kulelere topla atış yapılacak atış çizgisi belirlenir.

3- Gruplardan hangisinin önce başlayacağını sayışma ile belirlenir. (Ooo piti piti …)

4- Yedi kuleye topu ilk atacak grup atış çizgisine sıralanır. Diğer grup ise kulenin başında bekler.

5- İlk grubun oyuncuları sıra ile topu kulelere doğru gönderir.

6- Bir grubun tüm oyuncuları kuleleri devirmeyi başaramazsa sıra diğer gruba geçer…

7- Gruplardan bir oyuncu kuleyi top ile devirirse;

Ebe grubun amacı; kuleyi deviren grubun elemanlarını; kuleyi tekrar dizdirmeden top ile vurmaktır.Vuran grubun amacı ise; ebe gruba vurulmadan kaçmak ve yedi kuleyi tekrar dizmektir.

8- Ebe grup, vuran grubun elemanlarının hepsini top ile vurursa hem atış sırası kendilerine geçmiş olur hem de o eli kazanarak bir puan alırlar…

9- Bu sırada kuleyi deviren grup ebe grup tarafından vurulmadan yedi kuleyi tekrar dizerlerse puanı ve eli kazanmış olurlar ve atış sırası yine onlarda olur…

10- Gruplarda vurulan oyuncuların kule dizme hakları yoktur…

11- Bu şekilde devam eden oyun belirlenen oyun puanını (5 puan – 10 puan) alan grubun birinci olmasıyla biter…

Kazanım:

1. Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.. bireysel ve eşli olarak. nesnbeleri kontrol eder.

2. Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar. Nesneleri üst üste dizer.

91

BARDAĞA TOP ATMACA OYUNU: 

16/11/2018 tarihinde velimiz Nurselen Hanım ile birlikte oynadık. çocuklarımız çok severek oyunu oynadılar.

92

Nasıl oynanır?

Masalara pet bardaklar  bantla yapıştırıldı.Öğrenciler elindeki küçük topları sıranın üzerinde ittirerek bardakların içine atmaya çalıştı.En çok topu bardağa atan kişi oyunu kazandı.

Kazanım:El göz koordinasyonunu sağlama,strateji geliştirme,parmak kaslarını geliştirme,birlikte oyun oynama

93

BALONLA TENİS OYUNU:

08/11/2018 tarihinde velimiz Melike Hanım ile birlikte oynadık. Oyunumuzu 4 yaş öğrencilerimizle müzik eşliğinde zevkle oynadık.

94

Nasıl Oynanır? 

1. Kağıt tabakların arkasına tahta çubukları yapıştırın
2. Balonu şişirin
3. Tahta çubuğun tabağa tamamen yapıştığına emin olduktan sonra tenis oynamaya başlayın.

 Kazanım: 

1.Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak bireysel ve eşli olarak nesneleri hareket ettirir.

2.Vücudunun farklı bölümlerini kullanarak bireysel ve eşli olarak nesneleri hareket ettirir.

95

BANTLARA TOP YAPIŞTIRMA OYUNU:

09/11/2018 tarihinde velimiz Güner Hanım’ın katılımı ile 4 Yaş grubu öğrencilerimiz ile oynadık. Oyunu hareketli bir müzik eşliğinde eğlenerek oynadık.

96

Nasıl Oynanır?

İki duvar arasına(kolon ya da uygun bir yer olabilir) resimdeki gibi koli bantları, hepsi aynı yöne bakacak şekilde yapıştırılır. Yaklaşık 1,5-2 metre uzaya bir çizgi çizilir. Her çocuğa 5 adet top verilir. Çocuklar topları koli bantlarının olduğu yere hızlıca fırlatır. En çok top yapıştıran birinci seçilir alkışlanır.

 

Kazanım: 

  1. Kaba Motor Beceriler (Fiziksel Gelişim)
  2. El-Göz Koordinasyonu
  3. Dikkat ve Konsantrasyon Gelişimi
  4. Sosyal Gelişim
  5. Sırasını Bekleme
97

TOP TAŞIMA OYUNU:

20/11/20108 tarihinde velimiz Bircan Hanım’ın katılımı ile oynadık. Öğrencilerimiz topu dengede tutarak çok eğlendiler.

98

Nasıl Oynanır?

Çocuklar iki gruba ayrılır. Çocuklar kağıt havlu rulosunun üstüne topları koyarak belirlenen parkuru kurallarına uygun geçerek topları sepete taşırlar.Belirlenen sürede en fazla top taşıyan oyunu kazanır.

 

Kazanım:

 

1) Sözel yönergelere uygun olarak ısınma hareketleri yapar

2) Grup etkinliklerinin kurallarına uyar.

3) Kendinin ve başkalarının haklarına saygı gösterir.

99

BARDAK GEÇİRMECE OYUNU:

19/11/2018 tarihinde velimiz Elif Hanım’ın katılımı ile oynadık. Bu oyunu daha önce bir yarışma programında gören öğrencilerimiz eğlenerek öğrendiler.

100

Nasıl Oynanır?

Öğrenciler iki grup olur. İki masa hazırlanır. Masalara aynı hizada birer çizgi çekilir. Öğrenciler bardakları atarak çizgiyi geçmeye çalışırlar.  Üç bardağı en hızlı şekilde çizgiden geçiren oyunu kazanmış olur.

Kazanım:

1)Nesneleri belli bir mesafedeki hedefe atar.

2) Grup etkinliklerinin kurallarına uyar.

3) Kendinin ve başkalarının haklarına saygı gösterir.

101

ZEKA PARKURU OYUNU:

15/11/2018 tarihinde Zehra Hanım’ın katılımı ile oynadık. Oyunumuz başta zor gelse de öğrenciler tarafından çok sevildi.

Nasıl Oynanır?

Oyun için öğrenciler iki gruba ayrılır. 3 masa hazırlanır. Birinci masaya nohut ve fasulyeler konulur.çocukların nohut ve fasulyeleri birbirinden ayırması beklenir.  çocuklar ikinci masaya ilerlerken tavşan şeklinde zıplarlar.İkinci masaya dağınık bir şekilde tahta bloklar  ve şekiller konur. Çocukların bu blokları iki katlı biçimde dizmesi ve şekilleri çobuklardan geçirmesi beklenir.3. masaya ilerlerken çocuklar kertenkele şeklinde sürünerek ilerleyecekler. Üçüncü masada dağınık olarak verilen 1 den 5 e kadar olan sayıları sıralandırmaları beklenir. Sıralamayı bitiren bayrağı kaldırır. En erken bayrağı kaldıran kazanır.

102

Kazanım:

1.Nesne/durum/olaya dikkatini verir.Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.

2.Algıladıklarını hatırlar. Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.
Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.

3.Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. Nesne/varlıkları birebir eşleştirir.

4.Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre gruplar.

5. Parça-bütün ilişkisini kavrar.

6.Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre sıralar.

7. Yer değiştirme hareketleri yapar.Yönergeler doğrultusunda koşar.

8.Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.Nesneleri yan yana dizer.Nesneleri ipe vb. dizer.

103

PARKUR OYUNU:

23/11/2018 tarihinde velimiz Huriye Hanım’ın katılımı ile oynadık. Oyunumuzu çocuklar eğlenerek zevkle oynadılar.

104

Nasıl Oynanır?

Öğrencilerden iki grup oluşturulur. oyun üç aşamadan oluşuyor. 1. aşamada çocuklar çuval giyip belirlenen çizgitye kadar ilerler. çizgiye gelince çuval çıkartılır. 2. aşamada yere yapıştırılan adımlara basarakadımları bitirip 3. aşamaya geçerler. 3. aşamada sepette bulunan topları renkli kağıtlarla kaplanan tuvalet rulosunun üzerine yerleştirirler. Bu işlemi bitiren bayrağı kaldırır. Bayrağı ilk kaldıran kazanmış olur.

Kazanım: Çocukların bedensel koordinasyon, büyük motor becerisi ve bilişsel becerileri artar. Dengede durabilme, zıplama, yerleştirme ve dikkat becerisi kazandırır.

105

ESRA GÜNHAN

OĞUZHAN İLKOKULU

106

Akıl ve Zeka Oyunları

Oyun adı : Mangala , Koridor, Kelime Avı, Reversi, Dedektif

Kazanım: Dikkat geliştirme, akıl yürütme , strateji oluşturma, kelime hazinesini geliştirme

Oyunlar Nasıl Oynanır:

107

Koridor:

2 oyuncu ile oynanır.Oyuncunun piyonu oluşan bu koridorlar içinde yol almak zorundadır.Oyunun başında her oyuncunun 10 adet engel tahtası oyun platformunun en arka sırasına dizilir.Her oyuncu sırası geldiğinde taşıyla bir hamle yapmayı ya da bir engel koymayı seçer.Oyuncular birbirlerinin taraflarına doğru ilerlerken yatay veya dikey yönde birer kare adım atarak ilerleyebilirler.Oyuncular isterlerse piyonu yatay veya dikey yönde ilerletmeyip rakibinin önüne engel koyabilirler.Piyonlar ile çapraz ilerleme yapılmaz ve konumlandırılan engellerin yerleri değiştirilmez.Amaç piyonu rakibin tarafına geçirmektir.

108
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Mangala:

Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Oyuna kura ile başlanır. Oyunda 4 ana temel kural vardır.

1. TEMEL KURAL: Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır. Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.

110
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

2. TEMEL KURAL: Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.

3. TEMEL KURAL: Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.

112

4. TEMEL KURAL: Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taşları ilk biten oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır. Dolayısıyla, oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez.

Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır.

113

Kelime Avı:

İki, üç ya da dört kişi tarafından 15’e 15 eşit karelerden oluşan bir tablo üzerinde oynanan oyunun amacı, her kare üzerine bir harf dizmek yoluyla, anlamlı kelimeler üretmek ve en az bir harfi bu kelimelerle bitişen başka anlamlı kelimeler oluşturmaktır. Öncelikle, oyuna kimin önce başlayacağını belirlemek amacıyla, her oyuncu torbadan birer harf seçer. Alfabetik harf sırasına göre başlangıca en yakın harfi ya da boş taşı çeken oyuncu oyuna ilk olarak başlama hakkına sahip olur. Ardından, her oyuncu, torbadan 7’şer harf seçer ve bu harfleri tabla üzerine dizer. İlk oyuncudan başlamak suretiyle, herkes sırasıyla birer kelime üretir ve bunu tabloya dizer.

114
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Reversi

Reversi özel taşlarla oynanır, bir taraf siyah, diğer taraf beyazdır. Oyuncu eğer hamle yapacaksa, kendi taş rengiyle yüzyüze gelecek şekilde bir taş yerleştirmelidir. Oyuncu heryere taşını koyamaz – Her hamlede rakibin bir veya daha fazla taşını ele geçirmelidir. Ele geçirilen taşlar ters döner (renkleri değişir) ve oyuncunun kendi taşı olur. Eğer oyuncu mevcut durumda rakibin hiç bir taşını ele geçiremiyorsa, hamleyi rakibe geçirmelidir.
Tek istisnası hiçkimsenin taşının ele geçirilemeyeceği ilk iki hamlelerdir ve her iki oyuncu da taşlarını en ortadaki dört yuvarlağa yerleştirmelidirler. Dört yuvarlak dolduktan sonra, aşağıda rakibin taşları nasil ele geçirilir bölümündeki kurallar geçerlidir.

116
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Dedektif

Dedektif oyununda bulunan kartlar arka tarafları görülecek şekilde üst üste dizilir. Daha sonra 9 parçadan oluşan 16×22 cm uzunluğunda basılmış şekiller 68×48 cm oluşturacak şekilde ortaya yerleştirilir. Zil herkesin ulaşabileceği orta kısma yerleştirilir. Sırasıyla en üstteki karttan başlanarak kart çevrilir. Oyun kartındaki şekilleri zeminde ilk gören zile basar ve şekilleri gösterir. Dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bütün resimlerim bir kaç ayrı varyasyonu vardır.İlk gördüğünüz şekil doğru olmayabilir. Örneğin gördüğünüz kedi resminin hem kuyruklu hemde kuyruksuz haliyle karşılaşabilirsiniz. Eğer kartta üç şekil varsa 3 puan 2 şekil varsa 2 puan 1 şekil varsa 1 puan eklenir. Zile hatalı basıldığı durumda oyuna devam edilir. Zile yanlış basan kişiye eksi puan verilmez. En çok puan kartı toplayan oyunu kazanır.

118

ELLER YEŞİLDE OYUNU

KAZANIM: Öğrencilerinin algılarının artması, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, ve dikkat seviyelerinin artması

Nasıl Oynanır: Sınıf içinde gruplar oluşturulur. Bu grupların arasına yeşil renkli bir kağıt koyulur. Öğrencilere yönerkeler söylenir.( Eller kafada, eller burunda, eller kulakta gibi) Eller yeşilde yönergesini duyunca öğrenciler yeşil kağıdı tutarlar. Yeşil kağıdı ilk tutan kazanır.
https://www.youtube.com/watch?v=x7KgSgfJvoM&feature=youtu.be

119

EŞ ANLAMLI KELİMELER TOMBALASI

Velimiz Ayşe Yalçın sınıfımıza gelerek hazırladığı eş anlamlı kelimeler tombalasını oynatmıştır.

KAZANIM: Türkçe dersi müfredatıyla ilişkilendirerek öğrencilerin eş anlamlı kelimleri kavraması

Nasıl Oynanır: Üzerinde kelimlerin yazdığı tombalakartlarıhazırlanır. Bir keseye kağıtta yazan kelimlerin eş anlamlıları yazılıp atılır. Tek tek kağıtlar keseden çekilir. Çıkan kelimenin eş anlamlısını öğrenciler ellerindeki kartlarda bulup kapatır. Kartlerdaki kelimleri ilk bitiren oyuncu kazanır.

 

120

 

121

DOSTLUK YÜRÜYÜŞÜ OYUNU

Velimiz Duygu İnal hazırladığı yürüme tahtalarıyla birlikte sınıfımıza gelerek bu oyunu oynatmıştır.

KAZANIM: Öğrencilerin birbirleriyle iletişim becerilerini geliştirmek. Yardımlaşmanın , işbirliği yapmanın beraber çalışmanın önemini kavratmak. Birlikte hareket ederlerse başarabileceklerini kavratmak

NASIL OYANANIR: Hazırlanan yürüme tahtalarına 2 şer öğrenci ayaklarını takarak düşmeden yürümeye çalışılırlar. Aynı anda aynı adımı atarak yürümek gereklidir.

122

 

123

ARZU SARIGÜL

BTSO Sait Ete İlkokulu

124

1. OYUNUMUZ– YAĞ SATARIM BAL SATARIM OYUNU(5 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI): ÖĞRENCİLER HALKA ŞEKLİNDE OTURURLAR.BİR KİŞİ EBE OLARAK MENDİLİ ELİNE ALIR VE SÖYLENEN ” YAĞ SATARIM BAL SATARIM USTAM ÖLMÜŞ BEN SATARIM ARKASINA BAKANA DAYAK ATARIM ZAMBAK ZUMBAK DÖN ARKANA İYİ BAK” TEKERLEMESİ TÜM ÖĞRENCİLER TARAFINDAN SÖYLENİRKEN EBE DÖNEREK ELİNDEKİ MENDİLİ BİRİSİNİN ARKASINA BIRAKIR VE KOŞMAYA BAŞLAR MENDİL BIRAKTIĞI KİŞİ DE ONU YAKALAMAYA ÇALIŞIR YAKALANMADAN OTURURSA DİĞER KİŞİ EBE OLUR.

KAZANIM: BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR

125

 

126

2.OYUNUMUZ KÖREBE(2 VELİMİZ TARAFINDAN  OYNATILDI):OYUNCULARIMIZDAN BİR TANESİNİN GÖZLERİ BAĞLANIR.DİĞERLERİ ONUN ETRAFINDA KAÇIŞMAYA BAŞLARLAR.EBE DE ONLARDAN BİRİNİ YAKALAMAYA ÇALIŞIR.YAKALADIĞI KİŞİ EBE OLUR.

KAZANIM:YER DEĞİŞTİRME HAREKETLERİNİ ARTAN BİR DOĞRULUKLA YAPAR.

 

127

 

128

3. OYUNUMUZ ÇATLAK PATLAK(1 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI):OYUNCULAR İKİŞER KİŞİ KARŞILIKLI OLARAK DİZİLİR.ELLERİNİ BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE KOYARAK “ÇATLAK PATLAK YUSYUVARLAK KREMALI BÖREK SÜTLÜ ÇÖREK ÇEK DOSTUM ÇEK ARABANI YOLDAN ÇEK. ÇEK ÇEK AMCA BURNU KANCA AL SANA BİR TABANCA TABANCANIN YARISI OSMAN BEYİN KARISI KARISININ ETEĞİ ETEĞİNİN PİLESİ OCAK,ŞUBAT,MART,NİSAN,MAYIS,HAZİRAN,TEMMUZ,AĞUSTOS,EYLÜL,EKİM,KASIM,ARALIK” TEKERLEMESİ SÖYLENİR BU ARADA SÜREKLİ ELLERİNE YAVAŞ YAVAŞ VURURLAR VE ARALIK DİYEN KİŞİ DİĞERİNİN ELİNE VURUR.VURAMAZSA OYUNU KAYBEDER.

KAZANIM: BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR

129

 

130

4.MUTFAKTA NELER OLUYOR OYUNU(2 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI.):ÖĞRENCİLER GRUPLARA AYRILIR.ÇATLAK PATLAK OYUNUNDAKİ GİBİ ELLERİNİ BİRBİRİNİN ÜSTÜNE KOYARLAR VE “MUTFAKTA NELER OLUYOR FASULYE BAKLA BAKLA BAKLA KIZARMIYOR BİZE BAKIYOR HAYIRDIR İNŞALLAH HEY DİYEREK ÇATLAK PATLAKTAKİ TEKERLEME İLE DEVAM EDERLER.ENSON KELİMEYİ SÖYLEYEN ÖĞRENCİ RAKİBİNİN ELİNE VURMAYA ÇALIŞIR.VURAMAZSA ELENİR.

KAZANIM:BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR

131

5.OYUNUMUZ: EL EL ÜSTÜNDE KİMİN ELİ VAR? OYUNU(2 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI) : ÖĞRENCİLER GRUPLARA AYRILIR.BİR TANESİ DİZLERİNİN ÜZERİNE ÇÖKER VE KAFASINI DİZLERİNİN ARASINA GÖMER.ETRAFINDAKİ ÇOCUKLAR ELLERİNİ YUMRUK YAPARAK ÜST ÜSTE DİZER VE EL EL ÜSTÜNDE KİMİN ELİ VAR? DİYE SORAR EBE CEVAP VERİR BİLİRSE OYUNU KAZANIR.BİLEMEZSE ETRAFINDAKİLER DAVUL MU,ZURNA MI,İĞNE Mİ,İPLİK Mİ DİYE SORAR.DAVUL DERSE SIRTINI YUMRUKLARLAR,ZURNA DERSE KULAĞINA BAĞIRIRLAR,İĞNE YA DA İPLİK DERSE ÇİMDİKLERLER VE CEZA VERİRLER.

KAZANIM: BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR

132

133

6. OYUNUMUZ 5 TAŞ(2 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI): ÇAKIL TAŞI BÜYÜKLÜĞÜNDE BEŞ TANE TAŞ ALINIR.OYUN İKİ KİŞİ İLE OYNANIR.TAŞLAR YAVAŞÇA YERE SAÇILIR.İÇİNDEN BİRİ ALINIR VE DİĞER TAŞLAR SIRAYLA ELDEKİ TAŞ HAVAYA ATILIP TUTULARAK TOPLANMAYA ÇALIŞILIR.

KAZANIM: NESNE KONTROLÜ GEREKTİREN HAREKETLERİ GELİŞTİRİR

 

134

 

135

7. OYUNUMUZ 9 TAŞ(3 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI.): MUKAVVAYA BİR ÇİZİM YAPILIR OYUNU ZEMİNİ HAZIRLANIR İKİ KİŞİ OYNANIR.HER OYUNCUNUN 9 TAŞI VARDIR AMAÇ BİRBİRLERİNİN TAŞLARINI YİYEREK KARŞI TARAFIN BULUNDUĞU BÖLGEYE EN AZ ÜÇ TAŞIMIZI YAN YANA DİZMEK.

KAZANIM: BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR

136

 

137
8. OYUNUMUZ 3 TAŞ (4 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI) : MUKAVVAYA BİR ÇİZİM YAPILIR OYUNU ZEMİNİ HAZIRLANIR İKİ KİŞİ OYNANIR.HER OYUNCUNUN 3 TAŞI VARDIR AMAÇ BİRBİRLERİNİN TAŞLARINI YİYEREK KARŞI TARAFIN BULUNDUĞU BÖLGEYE  ÜÇ TAŞIMIZI YAN YANA DİZMEK.
KAZANIM: BASİT KURALLI OYUNLARI ARTAN BİR DOĞRULUKLA OYNAR.

138
9. OYUNUMUZ ÇELİK ÇOMAK (1 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI: KISA BİR ÇUBUK VE BU ÇUBUĞA VURMAK İÇİN UZUN BİR SOPA GEREKLİ. KÜÇÜK BİR ÇUKUR KAZILIR.BU ÇUKURUN ÜZERİNE KÜÇÜK ÇUBUK KONUR.UZUN SOPANIN UCU ÇUKURUN İÇİNE KONUR VE KISA ÇUBUĞUN ALTINDAN VURARAK KISA ÇUBUK HAVALANDIRILIR. HAVADAKİ ÇUBUĞA SOPAYLA VURULARAK EN UZAĞA ATMAYA ÇALIŞILIR.
KAZANIM:  NESNE KONTROLÜ GEREKTİREN HAREKETLERİ GELİŞTİRİR.

139

10. OYUNUMUZ İP ATLAMA( 1 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI.):AYAKLARA GEÇİRİLMEK ÜZERE LASTİKTEN İPLER HAZIRLANIR.SAYIŞMALARLA İPTEN ATLANIR.

KAZANIM:  NESNE KONTROLÜ GEREKTİREN HAREKETLERİ GELİŞTİRİR.

140
11. OYUNUMUZ RENKLİ İSTOP( 2 VELİMİZ TARAFINDAN OYNATILDI.) :ÖĞRENCİLER OYUN ALANIN ETRAFINA DAĞILIR.BİR EBE SEÇİLİR.ELİNDE TOP BULUNAN EBE BİRİSİNİN ADINI SÖYLEYEREK TOP HAVAYA ATAR ADI SÖYLENEN KİŞİ DE TOPU YAKALAMAYA ÇALIŞIR.YAKALAYINCA İSTOP DER VE BU SIADA TÜM OYUNCULAR OLDUĞU YERDE KALIR.TOPU YAKALAYAN KİŞİ BİR RENK SÖYLER.DİĞER OYUNCULAR O RENGİ BULMAYA ÇALIŞIRKEN EBE DE ONARDAN BİRİNİ TOPLA VURMAYA ÇALIŞIR.
KAZANIM:  NESNE KONTROLÜ GEREKTİREN HAREKETLERİ GELİŞTİRİR

141

ÖZLEM YURT

Salar Atatürk İlkokulu

142

1.OYUN  MENDİLİM MENEKŞE: 19/10/2018 tarihinde velim Nimet Aktürk tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.El ele tutuşup karşılıklı sıralandılar.Bir grup şu tekerlemeyi söyledi:

Mendilim menekşe

Mendilim dört köşe

Sizden bize kim düşe?

Karşıdaki grup bir isim söyledi.Öğrenci koşarak geldi ve el ele tutuşan çocukların elini bıraktırmaya çalıştı.Başaran öğrenci arkadaşını kendi grubuna götürdü.Başaramayan öğrenci ise o gruba dahil oldu.Oyun böyle devam etti.En çok sayıda öğrenci hangi grupta ise o grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

143

 

144

2.OYUN  BEZİRGANBAŞI: 26/10/2018 tarihinde velim Elveda Taşpınar tarafından oynatıldı.Öğrencilerden iki tanesi kapı görevlisi olarak seçildi.Bu öğrenciler karşılıklı geçerek el ele tutuştular.Diğer öğrenciler ise arka arakaya sıralandılar.Şu tekerlemeyi söylediler:

Aç kapıyı bezirganbaşı,bezirganbaşı

Kapı hakkı ne alırsın ne verirsin

Bir sıçan,iki sıçan üçte dolaba kapan

Ortada kalan öğrenciyi sakin bir yere götürüp soru soruldu.Verilen cevaba göre gruplar ayarlandı.En sonunda gruptaki öğrenciler arka arkaya geçerek birbirlerini çektiler.Belirlenen çizgiyi geçen grup yenilmiş oldu.Diğer grup ise oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

145

 

146

3.OYUN  BARDAĞA TOP ATMACA: 02/11/2018 tarihinde velim Ayşe Kahraman tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Bir sıraya iki tane kağıt bardak bantlandı.Küçük topları sıranın üzerinde ittirerek bardaklara atmaları istendi.Başarılı olan öğrenciler hangi grupta ise oyunu kazanmış oldu.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

147

 

148

4.OYUN  BALONLA BARDAK DÜŞÜRMECE: 06/11/2018 tarihinde Sümeyra Karaman tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Hepsine birer balon verildi.Sıranın üzerine pet bardaklar sıralandı.Öğrencilerden balonu şişirip pet bardakları içindeki hava ile düşürmeye çalıştı.Başarılı olan öğrencilerin olduğu grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme,nefesini doğru ayarlama

Yaş:7-10 yaş

149

 

150

5.OYUN  MANDALİNA KAPMACA: 07/11/2018 tarihinde velim Sümeyra Karaman tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Sıranın üzerine bir mandalina koyuldu.Öğrencilere komutlar söylendi.Bu komutları aynı anda yapmaları istendi.En sonunda mandalinayı kap komutu verildi.Önce kapan öğrenci oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma,dikkat gelişimi

Yaş:7-10 yaş

151

 

152

6.OYUN  BALON TRENİ: 08/11/2018 tarihinde velim Sümeyra Karaman tarafından oynatıldı.Öğrenciler en fazla beş kişi olacak şekilde gruplara ayrıldı.Gruptaki öğrenciler arka arkaya sıralandılar.Bir balon aralarına koyuldu.Öğrencilerden balonu düşürmeden belirlenen yere kadar beraber yürümeleri istendi.Balonu düşürmeden yürüyen grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dengeleme hareketlerini doğru yapma,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

153

 

154

7.OYUN  AYNISINI BUL VE OKU: 09/11/2018 tarihinde velim İsmahan Şakar tarafından oynatıldı.Yuvarlak kartonlara öğrendiğimiz kelime ve rakamlar yazılarak kağıt bardakların altına yapıştırıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Bardaklar karışık olarak sıraya koyuldu.Öğrencilerden seçilen bardağın altında yazılı olan  kelime veya rakamları bulup okumaları  istendi.Belirlenen sürede yapan öğrenciler oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

155

 

156

8.OYUN  BACAKLA TOP TAŞIMA: 13/11/2018 tarihinde velim Atike Türkyılmaz tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Arka arakaya sıralandılar.Her bir gruba birer top verildi.Öğrencilerden belirlenen noktaya kadar bacak arasında topu götürüp getirmeleri istendi.Düşürmeden yapan öğrenciler oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme,dengeleme hareketlerini doğru yapma

Yaş:7-10 yaş

157

 

158

9.OYUN  BALONLA BARDAK TAŞIMA: 14/11/2018 tarihinde velim Atike Türkyılmaz tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Her öğrenciye bir balon verildi.Balonu pet bardağın içinde şişirip bardağı düşürmeden belirlenen yere kadar götürüp getirmesi istendi.Bardağı düşürmeden başaran öğrencilerin olduğu grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,nefesini doğru ayarlama,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

159

 

160

10.OYUN  HULAHOPTAN KURTULMA: 20/11/2018 tarihindevelim  Hanım Durak tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Her bir gruba hulahop verildi.Öğrenciler halka şekli olup el ele tutuştular.Hulahopu vücutlarından geçirip kurtulmaya çalıştılar.Bunu yaparken de ellerini bırakmamaları istendi.Başaran grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma

Yaş:7-10 yaş

161

 

162

11.OYUN  MENDİL KAPMACA: 27/11/2018 tarihinde velim Dilek Baştürk tarafından oynatıldı.Öğrenciler iki gruba ayrıldı.Bir öğrenci eline mendil alarak ortaya geçirildi.Diğer öğrenciler karşılıklı olarak sıralandılar.Ortada bulunan öğrencinin elindeki mendili almaları istendi.Çabuk davranan öğrenci mendili kapmış oldu.Bu şekilde kapan öğrencilerin olduğu grup oyunu kazandı.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma,dikkat geliştirme

Yaş.7-10 yaş

163

 

164

12.OYUN  SANDALYE KAPMACA: 10/12/2018 tarihinde velim Nurcan Sağlam tarafından oynatıldı.Öğrenciler halka şeklini aldı.Öğrenci sayısından bir eksik sayıda sandalye ortaya koyuldu.Öğrenciler sandalyelerin etrafında müzik eşliğinde oynamaya başladılar.Müzik bitince hemen sandalyeye oturmaya çalıştı.Ayakta kalan öğrenci oyun dışı kaldı.Bu şekilde oyun devam etti.En sonunda oyunu kazanan öğrenci belli oldu.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma

Yaş:7-10 yaş

165

 

166

13.OYUN  YAĞ SATARIM BAL SATARIM: 12/12/2018 tarihinde velim Rabia Karaman tarafından oynatıldı.Öğrenciler halka şekli aldılar.Yere çöktüler.Bir öğrenci elinde mendil ile halkanın etrafında dönmeye başladı.Diğer öğrenciler şu tekerlemeyi söylemeye başladılar:

Yağ satarım,bal satarım

Ustam ölmüş ben satarım

Ustamın kökü sarıdır

Satsam onbeş liradır

Zambak zumbak

Dön arkana iyice iyice bak

Tekerleme söylenirken ebe de mendili çöken arkadaşlarının birisinin arkasına koymuştur.Mendili bulan öğrenci ayağa kalkıp ebeyi yakalamaya çalıştı.Yakalarsa oyunun ebesi değişti.Yakalayamazsa ebe yine aynı öğrenci olup oyuna devam edildi.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,hızlı davranma

Yaş:7-10 yaş

167

 

168

14.OYUN  DEVE  CÜCE: 17/12/2018 tarihinde velim Nazike Çakır tarafından oynatıldı.Öğrenciler sınıfta sıralarına oturdular.Velimin komutları ile bir ayağa kalktılar bir oturdular.Böylece dikkatle oynayanlar oyuna devam ederken aceleci olanlar ise oyun dışında kaldı.Böylece oyunun kazananı belli oldu.Öğrenciler gerçekten çok eğlendiler.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme,hızlı davranma

Yaş:7-10 yaş

169

 

170

OYUN  GECE GÜNDÜZ:27/12/2018 tarihinde velim Ünzile Kocaağa tarafından oynatıldı.Öğrenciler sıralarına oturdular.Velimin komutları üzerine gece deyince sıraya kapandılar.Gündüz deyince kafalarını kaldırdılar.Bu şekilde dikkatli olanlar oyuna devam etti.Dikkatsiz olanlar ve komutları yerine getiremeyen öğrenciler oyun dışı kaldı. Böylece oyunun kazananı belli oldu.

KAZANIM:Birlikte oyun oynama,strateji geliştirme,dikkat geliştirme

Yaş:7-10 yaş

171

 

172

LEYLA ERDOĞAN

KOZLU FATİH ANAOKULU

ZONGULDAK

173

1) BENGİ ARDIÇ’IN ANNESİ CEMİLE ARDIÇ’IN OYUNU

OYUNUN ADI :BENİM BİR ATIM VAR

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: GRUP ÇEMBER OLUR VE OYUNUN ŞARKISINI SÖYLEYEREK EŞLİK EDERLER.

ŞARKISI: BENİM BİR ATIM VAR, OTUR DERSEM OTURUR, KALK DERSEM KALKAR, BÜZÜL DERSEM BÜZÜLÜR, SÜZÜL DERSEM SÜZÜLÜR, DARIL DERSEM DARILIR, SARIL DERSEM SARILIR, ELLERİMİZLE ŞAPŞAP, AYAKLARIMIZLA RAP RAP, KOŞALIM KOŞALIM KOŞALIM PAT.

174

 

175

2)BENGİ ARDIÇ’IN ANNESİ CEMİLE ARDIÇ’IN OYUNU

OYUNUN ADI :NASREDDİN HOCA

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: GRUP ÇEMBER OLUR VE OYUNUN ŞARKISINI SÖYLEYEREK EŞLİK EDERLER.

Bir kaşık iki kaşık bir tutarsa yaşadık. Bir kaşık iki kaşık bir tutarsa yaşadık. Hoca yoğurdu almış, eşşeğine atlamış Sonra bir göle varmış, göle yoğurdu çalmış. Hoca yoğurdu almış, eşşeğine atlamış Sonra bir göle varmış, göle yoğurdu çalmış. Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca yapma Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca yapma Hoca ne yapıyorsun gölü mayalıyorum, Hiç göl maya tutar mı böyle bir akıl var mı Hoca ne yapıyorsun gölü mayalıyorum, Hiç göl maya tutar mı böyle bir akıl var mı Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca yapma Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca Nasrettin Hoca yapma Söz-Müzik : Onur Erol

176

 

177
3)AYÇA BİLGİN’IN ANNESİ ESİN TUĞBA BİLGİN’IN OYUNU
OYUNUN ADI :ŞEKİL BULMA OYUNU
YAŞ: 4+
OYNAMA ŞEKLİ: İKİ OYUN MATI İÇİN İKİ ÇOCUK SEÇLİR VE KUMSAATİ BAŞLATILIR,KİM EN ÇOK ŞEKLİ BULUR VE DOĞRU YERLEŞTİRİRSE O KAZANIR.

178

4)AYÇA BİLGİN’IN ANNESİ ESİN TUĞBA BİLGİN’IN OYUNU

OYUNUN ADI :BALON TAŞIMA

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: İKİ TANE ÇÖP POŞETİ AÇILIR VE ÜZERİNE BALON KOYULUR, GRUPLAR AYNI ANDA BALONU BELİRLİ BİR MESAFEYE TAŞIMAYA BAŞLAR ,HANGİ GRUP ÖNCE BİTİRİRSE O KAZANIR.

5)ÖMER ALİ ŞEN’IN ANNESİ TÜLAY ŞEN’IN OYUNU

OYUNUN ADI : EL ÇIRP SANDALYEYİ KAP

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: SANDALYELER DAİRE ŞEKLİNDE DİZİLİR VE ÇOCUKLARIN OTURMALARI SAĞLANIR. ORTADA BİR ÖĞRENCİ KALIR. ORTADAKİ ÖĞRENCİ ELLERİNİ ÇIRPTIĞINDA(ALKIŞ) OTURAN ÖĞRENCİLER YER DEĞİŞTİRİR VE ORTADAKİ ÖĞRENCİDE AYNI ANDA SANDALYE KAPMAYA ÇALIŞIR, AÇIKTA KALAN ORTAYA GEÇER. OYUN BU ŞEKLİLDE SÜRER.

179

 

180

6)ECE DENİZ AVCI’NIN ANNESİ AYFER AVCI’NIN OYUNU

OYUNUN ADI :YAĞ SATARIM BAL SATARIM

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: ÇEMBER OLARAK YERE OTURAN ÇOCUKLARDAN BİR TANESİ EBE OLARAK SEÇİLİR. EBE ŞARKI EŞLİĞİNDE ÇEMBERİN ETRAFINDA DÖNER VE BİR KİŞİNİN ARKASINA ELİNDEKİ NESNEYİ BIRAKIR,NESNE BIRAKILAN ÇOCUK FARK ETTİĞİNDE EBEYİ KOVALAMAYA BAŞLAR VE DİĞERİ YAKALANMADAN KALKAN ÇOCUĞUN YERİNE OTURUR VE ŞARKI YENİDEN BAŞLAR. OYUN BU ŞEKİLDE DEVAM EDER.

ŞARKISI:

Yağ satarım bal satarım

Ustam ölmüş ben satarım

Alacağına bulacağına

Bir kaşık ayran

Yarın sabah bayram.

Yağ satarım bal satarım

Ustam öldü ben satarım.

Ustamın kürkü sarıdır.

Satsam 15 liradır

Zam-bak Zum-bak

Dön arkana iyi bak​​​​​​​

181

 

182

7)KIVANÇ KAPTAN’IN ANNESİ TUĞBA KAPTAN’IN OYUNU

OYUNUN ADI :SİNCAP – CEVİZ OYUNU

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: ÇOCUKLAR ÇEMBER ŞEKLİNDE OTURUR VE YÜZLERİNİ KAPATARAK BİR ELLERİNİ AÇARLAR. SİNCAP ÇEMBERİN ETRAFINDA DOLAŞIR VE AÇIK ELLERDEN BİRİNE CEVİZİ KOYAR. CEVİZİ ALAN SİNCABI YAKALAMAYA ÇALIŞIR. OYUN ÇOCUKLARIN İLGİSİNE GÖRE DEVAM EDER.

8)YAĞMUR KIL’IN ANNESİ ELİF KIL’IN OYUNU

OYUNUN ADI : MAKE A CİRCLE

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: ÇOCUKLAR ÇEMBER OLARAK EL ELE TUTUŞURLAR VE MÜZİKTEKİ HAREKETLERİ YAPARAK OYUNU TAMAMLARLAR.

183

​​​​​​​

184

9)UMAY DUĞAN’IN ANNESİ FATMA DUĞAN’IN OYUNU

OYUNUN ADI :MENDİL KAPMACA

YAŞ: 4+

OYNAMA ŞEKLİ: OYUN İÇİN BİR MASAYA ÜÇ MENDİL KOYULUR VE 6 ÖĞRENCİ KARŞILIKLI OLACAK ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLİR. LİDER ELLER BURUNDA, ELLER OMUZDA, ELLER KULAKLARDA VB. YÖNERGELER VERİR VE SON OLARAK ELLER MENDİLDE DER. KİM MENDİLİ KAPARSA KAZANIR. 🙂

185

 

186
11)EYLÜL ADA DİNÇ’İN ANNESİ MİNE DİNÇ’İN OYUNU
OYUNUN ADI: SPOR VE SAĞLIK
YAŞ:4+​​​​​​​
OYNAMA ŞEKLİ: BİLGİSAYARDAN “DİK DUR KARDEŞİM” MÜZİĞİ AÇILIR VE LİDERİN YAPTIĞI HAREKETLER EŞLİĞİNDE SPOR YAPILIR.​​​​​​​
187

Naime ÖNYILMAZ

Vali Halil Işık Anaokulu

188

OYUNUN ADI: YAKAN TOP

OYUNU OYNATAN:FATMA YURDAKUL

OYUNUN AMACI: BEDENSEL KOORDİNASYON GEREKTİREN HAREKETLERİ YAPABİLME

OYUNUN OYNANIŞI: SINIF 2 GRUBA AYRILIR. SAYMA YOLUYLA İLK OLARAK HANGİ TAKIMIN ORTADA OLACAĞI BELİRLENİR. DİĞER TAKIM BELİRLİ BİR MESAFEDE 2 YE AYRILIR. ORTADAKİ TAKIM ÜYELERİNİ VURMAYA ÇALIŞIR. VURULAN KİŞİ OYUNDAN ÇIKAR. ORTADA TEK KİŞİ KALANA KADAR AYNI ŞEKİLDE OYUNA DEVAM EDİLİR. TEK KİŞİ KALINCA BELİRLENEN SAYI KADAR VURULMAMAYA ÇALIŞIR. BAŞARIRSA TEKRAR AYNI TAKIM ÜYELERİ ORTADA OLMAYA DEVAM EDER. AYRICA HERHANGİ BİR KİŞİ TOP ATAN KİŞİYE GEÇMEDEN HAVADA TUTARSA 1 CANI OLMUŞ OLUR VE VURULSA DAHİ OYUNDAN ÇIKMAZ YA DA OYUNDAN ÇIKAN ARKADAŞINI TEKRAR OYUNA ALABİLİR.

189
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

OYUNUN ADI: KULAKTAN KULAĞA

OYUNU OYNATAN:SÜMEYYE ÜNLÜ

OYUNUN AMACI: ALGILADIKLARINI HATIRLAYIP DOĞRU ŞEKİLDE TEKRAR ETME, DİKKATİNİ TOPLAYABİLME, KENDİNİ GÜDÜLEYEBİLME

OYUNUN OYNANIŞI:SINIF DAİRE ŞEKLİNDE OTURTULUR. BAŞTAKİ KİŞİ YANINDAKİ ARKADAŞININ KULAĞINA BİR KELİME SÖYLER. O DA DUYDUĞUNU BİR SONRAKİNE AKTARIR. SONUNCU KİŞİYE GELENE KADAR AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDİLİR. SON KİŞİ DUYDUĞU KELİMEYİ SESLİ SÖYLER. DOĞRUYSA TEKRAR YENİ KELİMEYLE OYUN BAŞLAR. YANLIŞSA KİMDE KELİMENİN YANLIŞ OLDUĞU ANLAŞILMAYA ÇALIŞILIR.

191
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

OYUNUN ADI: KÖREBE

OYUNU OYNATAN: ELİF SAĞLAM

OYUNUN AMACI:SES VE HAREKETİN OLDUĞU YÖNE DOĞRU YÖNELEBİLME

OYUNUN OYNANIŞI:Bir ebe seçilir. Ebenin gözleri bağlanır. Öğrenciler sınıf içinde hareket ederler. Ebenin yakaladığı ilşk kişinin gözleri bağlanır. Yakalanan kişinin ebe olması şeklinde oyun devam eder.

193

 

194

OYUNUN ADI: MENDİL KAPMACA

OYUNU OYNATAN: ÖZGE KUTLU

OYUNUN AMACI:DİKKATİNİ TOPLAYABİLME, HEDEFE ULAŞABİLME

OYUNUN OYNANIŞI: 2 kişi belirli bir mesafede karşı karşıya durur. Tam ortalarında da bir ebe bulunur. Ebenin elinde bir mendil bulunmaktadır. Ebenin yönergesiyle öğrenciler koşarak mendili almaya çalışır. Mendili ilk alan kişi oyunu kazanır.

195

 

.

196

OYUNUN ADI:BALONDAKİ DUYGUNU SÖYLE

OYUNU OYNATAN: GÜLAY KOÇ

OYUNUN AMACI: DUYGULARINI İFADE EDEBİLME

OYUNUN OYNANIŞI: Öğrenci sayısı kadar balona çeşitli duygu ifadeleri yapıştırılır(mutlu, kızgın, şaşkın, üzgün vb.) Müzikle beraber öğrenciler balonla dans ederler. Müzik durduğunda herkes bir balon alır. daha sonra sırayla balondaki duyguyu ifade etmesi, hangi durumlarda o duyguyu yaşadığını belirmesi ve taklit etmesi istenir. Müzik her durduğunda belli sayıda öğrenciye konuşma fırsatı verilir. Tüm öğrencilere söz hakkı verilene kadar oyun devam

197

198

OYUNU ADI: LABUT KAPMACA

OYUNU OYNATAN: EMİNE KURŞUN

OYUNUN AMACI: YÖNERGELERE GÖRE HAREKET EDEBİLME, DİKKATİNİ TOPLAYABİLME

OYUNUN OYNANIŞI: Öğrenciler 2 kişi karşı karşıya olacak şekilde otururlar. karşılıklı her 2 öğrencinin arasına labut konur. Liderin yönergeleri doğrultusunda hareket ederler. Hangi organımız söylenmişse onu tutarlar. (göz,kulak,burun vb.)Labut dendiğinde ise labutu almaya çalışılır. İlk alan oyunu kazanır.

199

200

OYUNUN ADI: SAKLAMBAÇ

OYUNU OYNATAN:FERİDE AÇIKGÖZ

OYUNUN AMACI: DİKKATİNİ TOPLAYABİLME, HEDEFE ULAŞABİLME

OYUNUN OYNANIŞI: Sayışma yoluyla bir ebe seçilir. Ebe duvara döner ve belirli bir sayıya kadar sayar. Sayma bitince”sağım solum önüm arkam sobe saklanmaya ebe” der ve saklanan öğrencileri bulmaya çalışır. Bulduğu her kişi için saydığı duvara koşup dokunarak sobe demek zorundadır. Ebeden önce sobe diyenler oyunu kazanır.Ebenin sobelediği kişi ebe olur. Sobelenen kişi birden fazla ise sayışma yoluyla yeni ebe belirlenir.

201

 

202

OYUNUN ADI: SEKSEK

OYUNU OYNATAN: HATİCE ÜNAL

OYUNUN AMACI: BEDENSEL KOORDİNASYON GEREKTİREN HAREKETLERİ YAPABİLME(TEK/ÇİFT AYAK ZIPLAMA)

OYUNUN OYNANIŞI: Üzerinde rakamların olduğu eva süngerler tek/çift ayak zıplamaya uygun olacak şekilde dizilir.( Evaların dizimi oyunun oynandığı resimde görünmektedir.) bir taş, kapak vb. eşya ilk olarak 1 numaralı karenin üzerine bırakılır. Oyuna başlayan kişi 2 ve 3 de tek ayak; 4,5 ve 6 da çift ayak; 7 de tek ayak; 8, 9 ve 0 da çift ayak zıplayarak ilerler. Son bölüme geldiğinde dönerek aynı hareketlerle ilerler. Taşını alarak taşın olduğu sayıya basmadan oyunu bitirir. Sonra 2 numaralı kareye taşını atar ve aynı şekilde oynamaya devam eder. Taşını doğru kareye atamazsa, taşın olduğu bölüme basarsa veya taşını almayı unutursa sıra diğer oyuncuya geçer. Oyunudaki amaç taşını son kareye ilk olarak ataıp oyunu bitirmektir.

203

 

204

OYUNUN ADI: UÇTU UÇTU KUŞ UÇTU

OYUNU OYNATAN: SÜMEYYE ENSARİ

OYUNUN AMACI: ALGILADIKLARINI HATIRLAYABİLME, YÖNERGEYE UYGUN HAREKET EDEBİLME

OYUNUN OYNANIŞI: Uçabilen ve uçamayan hayvanlar tanıtıldıktan sonra oyuna geçilir. Lider uçabilen bir hayvan söylediğinde uçma hareketi yapılır; uçamayan bir hayvan söylediğinde heykel olunur. Şaşıran kişi oyundan çıkar. En sona kalan kişi oyunu kazanır

205

 

206

AYŞE ÇELEBİ

VİLAYETLER BİRLİĞİ

HAFİZE SAKIZ ANAOKULU

207

VELİ KATILIMLI 1. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:ÜÇ TAŞ OYUNU

OYUNU OYNATAN KİŞİ:YILDIZ ARI

OYUNU AMACI:Her oyuncu taşlarını hareket ettirerek alt alta, yan yana veya çapraz bir şekilde sıralamayı amaçlar. ilk sıralayan oyunu kazanır.

OYUNU OYNANIŞI:

Üç taş oyunu iki oyuncu arasında oynananır. Her oyuncunun 3 adet taşı vardır. İlk olarak kağıda bir kare çizilir ve kare kenarların ortasından birleştirilir. Oyun sokakta oynanacak ise toprak yada kum zeminde çizilen şekil üzerindede oynanır. Oyuncular ellerindeki taşları sırayla kesişim noktalarına koyalarlar. Oyuna kimin başlayacağı yazı tura, yaş kuru yada benzeri bir yöntemle belirlenir. Oyuncuların amacı, kesişme noktalarına yerleştirilen taşlarla yatay, dikey ya da çapraz yönde bir sıra oluşturmaktır. Oyuncular taşlarını sırayla ve teker teker boş kesişme noktalarına yerleştirerek oyunun başlangıç konumunu oluştururlar. Sonra her oyuncu sırayla bir taşını komşu bir boş noktaya geçirir ve üçlü bir sıra oluşturmaya ve rakiminin sıra oluşturmasını engellemeye çalışır. Taşlarıyla ilk sırayı oluşturan oyuncu kazanır.

208

 

209

VELİ KATILIMLI 2. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:SAKLAMBAÇ

OYUNU OYNATAN KİŞİ:ASAMET TAŞ

OYUNU OYNANIŞI:en az 4 kişiyle oynanır.Oyuncular aralarında sayışarak veya parmak tutuşarak bir ebe bir tane
duvara önünü dönerek sayar. Ebe en az 50 ye kadar dışından sayar. Bu sıradadiğer oyuncularda ebe sayana kadar farklı veya aynı yerlere saklanırlar. Ebe dışından saymayı bitirince oldu diye bağırır ve gözünü açar. Ve diğer oyuncuları bulmaya çalışır.Diğer oyuncular ise ebe kalenin başından ayrıldığını görünce
ebenin saydığı yere sobe diyerek ebeler.Ebeliyen kişiler ebe olmaz. Ondan sonra ebe diğerlerini bulmaya çalışır. Eğer ebe bir kişiyi görüpte onun adını yanlış söylerse diğer oyuncular saklandığı yerden çıkar ve çanakk çömlek patladı diye bağırırlar. Ve ebe olan kişi yeniden ebe olur

210

 

211

VELİ KATILIMLI 3. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:MENDİL KAPMACA

OYUNU OYNATAN KİŞİ:DİLEK KESKİN

OYUNU OYNANIŞI:Oyununu, eşit sayıda oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Takımlar, aralarında 20-25 metre aralık bırakacak biçimde, karşılıklı birer sıra halinde dizilir. İki sıranın ortasındaki alanın tam orta yerine, yarım metre çapında bir daire çizilir ve ortasına mendil ya da başka bir nesne koyulur. Oyunu yöneten bir hakem ya da kaptan seçilir. Bu hakem dairenin ortasında durarak mendili de elinde tutabilir. Hakem “5’ler!” diye bağırınca, her iki takımdan beşinci oyuncular koşarak mendili kapıp kaçar. Mendili kapanı kovalayan öbür oyuncu onu yakalamaya çalışır. Mendili alan oyuncu yakalanmadan eski yerine dönebilirse, takımına bir sayı kazandırır. Yakalanıp mendili kaptırırsa, takımı bir sayı kaybeder. Mendili alan oyuncunun yakalanmadan yerine dönmesi üzerine, hakem yeniden her iki takıma seslenir ve oyun sürer. Oyunu, daha çok sayı alan takım kazanmış olur.

212

 

213

VELİ KATILIMLI 4. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:YAĞ SATARIM

OYUNU OYNATAN KİŞİ:MERYEM ERÇETİN

OYUNU OYNANIŞI:

Yağ satarım oyununda önce bir ebe belirlenir. Oyuncular yüzleri birbirine dönük halka oluşturacak biçimde yere otururlar. Ebe bir mendilin ucunu düğümleyerek eline alır. Bunu arkasında saklayarak halkanın çevresinde dolaşmaya başlar. Bu sırada da oyuna adını veren şarkıyı söyler:

Yağ satarım, bal satarım,
Ustam öldü, ben satarım.
Ustamın kürkü sarıdır.
Satsam 15 liradır
Zam-bak Zum-bak
Dön arkana iyi bak

Dolaşırken mendili belli etmeden oyunculardan birinin arkasına yere koyar. Arkasına mendil bırakılan oyuncu, bunun farkına vardığı anda mendili alarak ebeyi kovalamaya başlar. Ebe, yakalanmadan onun yerine oturursa, mendili alan çocuk ebe olur; yakalanırsa, oyun aynı ebeyle devam eder. Farklı bir biçime göre ise, ebeyi kovlayan oyuncu, ebe yerine oturuncaya değin mendilin bağlı topuz biçimindeki ucuyla arkasından vurarak onu cezalandırır. Elinde mendil bulunan oyuncunun ebeliğiyle oyun sürer.

214

 

215

VELİ KATILIMLI 5. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:BEZİRGAN BAŞI

OYUNU OYNATAN KİŞİ:FATMA DÜZ

OYUNU OYNANIŞI:

Bezirganbaşı tekerlemesi ile ebe seçilir. Oyuncular seçilen 2 ebe’nin kolları altından tekerleme eşliğinde geçerler. Başta verilen isimleri bilemeyenler ebelerin arkalarına geçerler ve 2 farklı takım oluşturulur. Ardından ortaya bir çizgi çizilir ve 2 takım çizinin gerisine ip ile kim düşecek çekişmesi yapar.

216

VELİ KATILIMLI 6. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:ELMA YEME

OYUNU OYNATAN KİŞİ:SERAP YAŞAR

OYUNU OYNANIŞI:

 İki elmaya ip bağlanır. Çocuklar sıra ile elmalara gelip, ellerini kullanmadan (eller arkada durma) ısırmaya çalışır. Başarılı olanlar alkışlanır. Bu oyunun sonunda da çocukların duygu ve düşüncelerine yer verilerek, oyun sırasındaki yaşadıkları problemleri anlatmaları istenir.

217

VELİ KATILIMLI 7. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:SANDALYE KAPMACA

OYUNU OYNATAN KİŞİ:ZUHAL ÖZTÜRK

OYUNU OYNANIŞI:

Birkaç adet sandalye yan yana dizilir. Sandalye sayısı oyuncu sayısından bir azdır. Oyuncular herhangi bir müzik eşliğinde dans etmeye başlarlar ve müzik durduğunda herkes sandalye kapmaya çalışır. Ayakta kalan oyun dışı kalır ve her arada bir sandalye çıkarılır. Böylece en son kalan oyunu kazanmış olur.

 

218

VELİ KATILIMLI 8. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:EN GÜZEL HEYKEL

OYUNU OYNATAN KİŞİ:FATMA KESKİN

OYUNU OYNANIŞI:

Müzik eşliğinde çocuklar dans ederler. Müzik durunca herkes değişik biçimlerde heykel olurlar. Ebe en güzel heykeli seçer.

219

VELİ KATILIMLI 9. OYUNUMUZ

OYUNU ADI:ÇÜRÜK YUMURTA

OYUNU OYNATAN KİŞİ:DENİZ AKDOĞAN

OYUNU OYNANIŞI:

Çocuklar arasından bir ebe seçilir. Öteki çocuklar halka olup çömelirler, ellerini dizleri önünde kenetlerler. Oyun başlayınca ebe, halkanın ortasında dolaşır. ” Bu yumurta sağlam mı ? Çürük mü ? “der ve bir arkadaşının başına, önden hafifçe iterek dokunur. Dokunulan çocuğun, düşmeden ve çömelir durumda dengede kalması gerekir. Dengesi bozulup geriye ( ya da denge sağlayayım derken ileriye ) düşen ya da kenetli elleri çözülen çocuk yanmış olur, oyun dışı kalır. Sona kalan bir kaç çocuk alkışlanır. İstenirse oyun yinelenir.

220

 

221

OYUNU ADI:DOKUNMA OYUNU

OYUNU OYNATAN KİŞİ:AYFER KARADĞ

OYUNU OYNANIŞI:
Öğretmen, elini kendi başına koyar, çocuklara “başına dokun” der, çocuklar, öğretmene öykünürler, ellerini kendi başlarına dokundururlar. Aynı oyun “eline dokun”, “dizine dokun”, “kulağına dokun”…vb. sözlerle sürdürülür. en sonunda topu tut der,topu tuttan çocuk alkışlanır.
bütün çocuklar doğru yere şaşırmadan dokunmayı yapabilirler. Kimi doğru, kimi yanlış yapabilir. Bu durumda ise gülüşmeler olur, neşeli bir ortam oluşur. Oyuna başka başka zamanlarda, çocuklar şaşırmadan yapıncaya kadar yinelenebilir.

222

 

223

SEMRA DAĞ

YUNUSKENT ANAOKULU

224

OYUNUMUZUN ADI:ÇATLAK PATLAK

KATILIMCI VELİMİZ:Deniz KESKİNER

YAŞ:4+

OYUNUN OYNANIŞI:
Oyuncular daire oluştururlar. Daha sonra ellerini açarak birbirlerinin ellerinin üzerine koyarlar. Sağ ellerinin üstte, sol ellerinin altta olmasına dikkat edilir. Çocuklar aynı zamanda oyunun şarkısını söylemeye başlarlar;
Oyuncular şarkıyı söylerken birbirlerinin ellerine vururlar. Şarkının en sonuna kalan oyuncu arkadaşını şaşırtarak eline vurmasını engeller.
Eline vurulan oyuncu oyundan çıkar. Eline vurulmasını engellerse diğer oyuncu çıkar. Sona kalan oyuncu oyunu kazanır.

ŞARKISI:

“Çatlak patlak,
yusyuvarlak,
kremalı börek,
sütlü çörek,
çek dostum çek,
arabanı yoldan çek,
çek amca çek,
burnun kanca,
al sana bir bulmaca,
bulmaca kaç parça,
veriyorum 5 parça,
1, 2, 3, 4, 5”

KAZANIM:

1-Grup etkinliklerinin kurallarına uyar

2-Ritmik olarak sayar

225

 

226

OYUNUMUZUN ADI:MENDİL KAPMACA

KATILIMCI VELİMİZ: Hüsnü GÜVEN

YAŞ:4 +

OYUNUN OYNANIŞI:

Çocuklar iki gruba ayrılır, arada belli bir mesafe bırakarak karşılıklı olarak yerlerini alırlar. Her oyuncunun rakibi karşısındaki oyuncudur. Bu iki grubun tam ortasında bir kişi elinde mendille durur. Hakemin işaretiyle en baştan birinci sıradaki çocuklar mendili alıp kendi gruplarının bulunduğu yere rakibine yakalanmadan kaçırmaya çalışır. Eğer rakibine yakalanmadan mendili kaçırırsa rakip oyuncu kazanan grubun tarafına geçer. Mendili eline alan oyuncu rakibi tarafından yakalanırsa, bu durumda yakalayan kazanmış olur. Yakalanan oyuncu karşı takımın saflarına katılır. Tüm oyuncular birer kez yarıştıktan sonra takımların bulunduğu yerdeki oyuncular sayılır. En çok oyuncusu olan (kazanan rakibiyle kendi takımına geçtiğinden) takım yarışmayı kazanmış sayılır.

KAZANIM:

Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Yönergeler doğrultusunda koşar.

227

 

228

OYUNUMUZUN ADI:YAĞ SATARIM BAL SATARIM

KATILIMCI VELİMİZ:HİLMİYE ABADAN

OYUNUN OYNANIŞI:

Oynayacak kişiler  yere daire şeklinde otururlar.Bir kişi ebe seçilir. Ebe “yağ satarım, bal satarım, ustam ölmüş ben satarım” diye mani söyleyerek daire etrafındaki çömelen oyunculardan herhangi birinin arkasına elindeki mendili bırakır. Arkasına mendil bırakılan kişi mendili görürse alıp ebeyi kovalamaya başlar. Ebe yakalanmamak için onun kalktığı yere doğru koşarak çömelir.

ŞARKISI:

Yağ satarım bal satarım
Ustam ölmüş ben satarım
Ustamın kürkü sarıdır
Satsam onbeş liradır
Zambak zumbak
Dön arkana iyi bak
Zambak zumbak
Dön arkana iyi bak

Kazanım:

Dil Gelişimi

Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.
Göstergeleri:
Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.

Motor Gelişim

Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.
Göstergeleri:
Yönergeler doğrultusunda koşar.

229

 

230

4.OYUNUMUZUN ADI:HALAT ÇEKME OYUNU

KATILIMCI VELİMİZ:MERVE-FATİH ÇAYGEÇEN

YAŞ:4+

OYUNUN OYNANIŞI:

Oyuncular iki gruba ayrılır.Ortaya bir çizgi çekilir.Her  arka arkaya sıra olur.Halatı tutarlar.Komutla iki grupta karşı tarafı kendine çekmeye çalışır.ortadaki çizgiden diğer grubun tarafına geçen grup oyunu kaybeder.

Kazanım4:Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.

Kazanım:Nesneleri çeker/gerer.

231

 

232

5.OYNUMUZ ADI:SANDALYE KAPMACA

KATILIMCI VELİMİZ:DERYA ÖZESER

YAŞ:4+

OYUNUN OYNANIŞI:

Sandalyeler daire şeklinde dizilir.Sandalye sayısı çocukların sayısından bir eksiktirÇocuklar sandalyelerin etrafında dururlar, öğretmen müziği açar ve müzik eşliğinde sandalyelerin etrafında yürümeye el çırparak,istedikleri şekilde  oynarlar. Müzik devam ettikçe çocuklar eğlenirler.Öğretmen müziği aniden keser, çocuklar yerlerine oturur, açıkta kalan oyundan çıkarHer çıkan çocuk bir sandalye çıkarırTek çocuk kalana kadar oyun devam eder

KAZANIM:

Sosyal Duygusal Gelişim
11. Estetik özellikler taşıyan ürünler oluşturabilme
Göstergeler
1.Estetik bedensel hareketlerle yürür / dans eder.

233

 

234

6.OYUNUMUZ:KÖREBE

KATILIMCI VELİMİZ:FATİH ERKAN

YAŞ:4+

OYUNUN OYNANIŞI:

“Körebe”oyunu, kalabalık çocuk grubuyla oynanır. Önce ebe belirlenir ve ebenin gözleri bir bezle bağlanır. oyun adını, ebenin gözlerinin bağlanmasından alır. Ebe ortada kalacak biçimde oyuncular bir halka oluştururlar.

Türkü söyler döneriz

Bil bakalım biz kimiz

Elindeki değnekle

Göster bizi körebe

Sözlerini yinelerken  el çırparak ebenin çevresinde dönerler. Ebe bu sırada kollarını öne doğru uzatarak dokunduğu kişinin başını, yüzünü ve üstünü elleriyle yoklar. Kim olduğunu anlayabilirse adını söyler. Eğer tanırsa, dokunduğu oyuncu ebe olur. Tanıyamazsa, oyun aynı ebeyle sürer. Körebe evin içinde oynandığı gibi dışarıda da oynanır.

KAZANIM:

2.Sesini uygun kullanır.

Gösterge:Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu/hızını/şiddetini ayarlar.

235

 

236

 

 

 

 

 

 

 

Zühal Saygınar
Gündoğan Nafiz Ilıcak ilkokulu Anasınıfı

237

9 TAŞ OYUNU.
Oyun en az 6 kişiyle oynanıyor. Oyun için neler mi lazım? 9 tane orta büyüklükte ve yassı taş. Yani
taşlar üst üste koyulabilir olmalı. Bir de top lazım.
Önce iki gruba ayrılıyoruz. Gruptaki kişi sayısı eşit olmalı ki haksızlık olmasın.
Sonra sayışıyoruz. Çıkan grup ebe oluyor.
Ebe olan grup dokuztaşı üst üste dizip taşların on adım gerisine gidiyor. Oraya bir çizgi çekiyor.Her iki
grup çizginin olduğu yere geliyorlar.
Ebe grubundakiler sırayla topu taşların üzerine atarak taşları yıkmaya çalışırlar. Eğer ebe olan grubun
üç üyesi de taşları yıkamazsa sıra diğer gruba geçiyor. Eğer taşları yıkarlarsa oyun başlıyor. Taşları
yıkan grup hemen kaçarken, diğer grup hemen topu alıp ellerindeki topla taşları deviren grubun üyelerini
vurmaya çalışıyorlar.
Taşları deviren grubun hedefi vurulmadan taşları tekrar üst üste dizmek. Topla vurulan kişi oyundan
çıkıyor. Kalanlar taşları yine vurulmadan dizmeye çalışıyorlar. Eğer dokuz taşı üst üste dizerlerse oyunu
kazanıyorlar ve 1-0 öne geçiyorlar. Bu skor kalemle herhangi bir yere yazılıyor. Eğer taşlar dizilmeden
grubun tüm üyeleri vurulursa oyun yeniden başlıyor

238

KÖPRÜ OYUNU
İki ya da daha fazla grup oluşturulur. İki kişi ellerini yukarıda birleştirerek köprü oluştururlar. Komutla
beraber önden arkaya köprü içinden geçerek dizilirler. Belirlenen final çizgisine ulaşan ilk grup oyunu
kazanır.

239

Kazan kapağı Oyunu
İlk önce bütün öğrenciler ikşerli eşleştirilir. Bir adet kazan kapağı sınıfa getirilir. Kapak bir öğrencinin
başına koyularak oyun başlar. Kafasına kapak koyulan öğrencinin eşi hemen kapağı alıp başka bir
öğrencinin kafasına koyar. Oyun böyle devam eder.
Arkadaşının kafasına kapağı koyarken düşürürse kapağı koyan grup yanmış kabul edilir. Kapak
arkadaşının kafasına bıraktıktan sonra düştüyse kapak kafasında olan grup yanmış kabul edilir. Kapağı
eşinin kafasından almayı unutan grup ta yanmış kabul edilir. Ayrıca kimse birbirine kapağı alma
konusunda uyarıda bulunmamalıdır.. 3 ya da 4 grup kalıncaya kadar oyun böyle devam eder.

240

ÇEMBER DEĞİSTIRME
Oyun Hakkında Genel Bilgi: Oyun en az 12 kişi ile oynanan bir grup oyunudur.
Oyunun Hitap Ettiği Yaş Grubu: 6-16
Oyunda Kullanılan Araç- Gereçler: 14 adet çember
Oyunun Oynanışı:
Oyunumuz altışar kişilik 2 grupla oynanır. Oyunumuzu oynayabilmek için 14 adet çembere ihtiyaç vardır.
Oyun alanımızda oyunun bitiş çizgisi olarak bir yer belirlenir ve işaretlenir. Bitiş çizgisine eşit uzaklıkta
karşılıklı olacak şekilde 2 nokta daha belirlenir ve işaretlenir. Buralar takımların başlama çizgileridir.
Başlama çizgilerine birbirine değecek şekilde 7 adet çember arka arkaya dizilir. Çemberlerin birbirlerine
değecek olması oyunun önemli kurallarından biridir. Dizilen çemberlerin içine takımlardan birer oyuncu
girer ve en sondaki çember boş bırakılır. Takımlar yerlerine geçtikten sonra başlama komutu ile
oyunculardan en sondaki çemberin içinde olanlar, yanlarındaki boş çemberi yerden alarak takım
arkadaşlarına uzatırlar. Oyuncuların çemberi elden ele en baştakioyuncuya hızla uzatmaları gerekir.
Çemberin ulaştığı en baştaki oyuncu çemberi, kendi içinde bulunduğu çembere değecek şekilde yere
koyar ve sırayla oyuncular birer çember ileri zıplar. Bu şekilde en sonda boşalacak çemberle aynı işlem
bitiş çizgisine varıncaya kadar devam ettirilir. Bitiş çizgisine çemberi ilk değen takım oyunu kazanmış
olur. Aynı çembere iki kişinin girmesi, çemberin içinden herhangi bir sebeple çıkmak oyunun kurallarına
aykırıdır.

241

ESKİ MiNDER
Oyunun Oynanışı
Önce ebe seçilir. Ebe olan oyuncu daire oluşturan diğer oyuncuların ortasına çömelir ve başını aşağıya
eğip yüzünü elleriyle kapatır. Diğer oyuncular ebenin etrafında halka olup oyunun şarkısını söylerler.
Eski minder, yüzünü göster.
Göstermezsen, bir poz ver.
Güzellik mi ,çirkinlik mi?
Havuz başında heykellik mi?
Hangisi?
Şarkı bittikten sonra ebe kafasını kaldırmadan söylenen durumlardan bir tanesini ( güzellik, çirkinlik veya
havuz başında heykellik) seçer. Diğer oyuncular ebenin söylediğini poz vererek en iyi şekilde
canlandırmaya çalışırlar. Ebe en güzel canlandıranı seçer. Seçilen kişi ebe olur, oyun bu şekilde sürer.

242

 

 

 

 

 

 

Behlül AKYOL

CUMHURİYET İLKOKULU

CEYHAN ADANA

243

Yağ satarım bal satarım oyunu

Yağ satarım bal satarım oyunu nasıl oynanır?

Geleneksel çocuk oyunlarından birisi, eskiden çokça oynanan günümüzde unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımız dandır, yağ satarım bal satarım oyunu. Yağ satarım bal satarım oyunu nasıl oynanır?

Uygun Olduğu Yaş: 5 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Kaç Kişi ile Oynanır:6-20 arası çocuk ile oynamaya uygundur.

Oynamak için Materyal Gerekir Mi?: Oyun oynarken bir adet mendile  ihtiyaç vardır.

Nasıl Oynanır: Oyunun kuralları: Bütün çocuklar çember olacak şekilde sıralanırlar. Çocuklardan biris sayışma ile ebe seçilir. Çemberdeki çocukların yüzleri içe dönüktür. Ebe seçilen çocuk şu tekerleme eşliğinde elindeki mendille çemberin etrafını dolaşır:

Yağ satarım, bal satarım

Ustam ölmüş ben satarım

Ustamın kürkü sarıdır

Satsam on beş liradır

Zambak, zumbak dön arkana iyi bak

Bu tekerleme bitince ebe olan çocuk elindeki mendili arkası dönük olan bir çocuğun arkasına bırakır. Mendili fark eden çocuk ebeyi yakalamaya çalışır. Bu esnada diğer çocuklar tavşan kaç,tazı tut diye hep bir ağızdan bağırırlar. Ebe mendili arkasına koyduğu çocuğun boşalttığı yere oturabilirse ebe diğer çocuk olur. Eğer yakalanırsa oyun aynı ebe ile devam eder.

Çocuğa Neler Kazandırır: Çocuğun dikkatini ve çabuk hareket etme yeteneğini geliştirir. Fiziksel gelişim açısından oldukça etkili bir oyundur.

244
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

MENDİL KAPMACA

NASIL OYNANIR
Eşit sayıda oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Takımlar, aralarında 20-25 metre aralık bırakacak biçimde, karşılıklı birer sıra halinde dizilir.
İki sıranın ortasındaki alanın tam orta yerine bir çizgi çizilir ve oyunu yöneten bir hakem ya da kaptan seçilir.
Bu hakem bu çizginin durarak mendili de elinde tutabilir.
Hakem oyuncuların isimlerini karşılıklı olarak çağırır. Veya “3’ler çıksın” der ve her iki takımdan üçüncü oyuncular koşarak mendili kapıp kaçar.
Mendili kapanı kovalayan öbür oyuncu onu yakalamaya çalışır.

Mendili alan oyuncu yakalanmadan eski yerine dönebilirse, yakalayaman oyuncu oyundan çıkar.
Yakalanıp mendili kaptırırsa, kendisi çıkar.
Mendili alan oyuncunun yakalanmadan yerine dönmesi üzerine, hakem yeniden her iki takıma seslenir ve oyun sürer.
Oyunu elemanı daha fazla olan grup kazanır.
Belirlene tur sayısında (3 veya 5) oyun biter

246
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Menekşe Oyunu Oynanışı

Bu oyun için kalabalık iki grup oluşturulur. Gruplar karşılıklı sıralanır.

Bir grup diğer gruba “Menekşe mendilin düşe, bizden size kim düşe?” diye sorar. Karşı grup da aralarından birinin ismini söyler. Seçilen oyuncuyu arkadaşları kollarından tutar ve karşı gruptan kollarını kenetleyen iki oyuncuya doğru gönderirler.

Hızla gelen oyuncu koşarak eğer kenetlenmiş kolları çözerse o gruptan bir oyunucuyu kendi grubuna götürür. Çözemezse kendisi o grupta kalır. Oyun gruplardan biri tek oyuncu kalana kadar devam eder

248
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

HIRSIZ POLİS OYUNU

Oyun 4 kişi ile oynanır. Dört adet küçük kağıt kesilir. Kağıtlara HIRSIZ, POLİS, HAKİM VE VURUCU yazılır. Kağıtlar katlanır. Hepsi avuç içinde çalkalanarak masaya atılır. Her oyuncu bir kağıt seçer ve alır. Hiç kimse ne çektiğini belli etmez. Sadece polis kendini söyleyerek kimin hırsız olduğunu bulmak için tahminde bulunur.

Polis : Hırsız yazan kağıdı çekeni duruşundan , duygularından, tavrından tahmin etmeye çalışır.

Hakim : Polis doğru tahmin ederse hırsızın cezasını belirler. Yanlış tahminde polise ceza keser.

Vurucu : Hakim tarafından verilen cezayı uygular.

Ceza olarak şarkı söyleme, taklit  yapma veya yumşak bir nesne ile el içine vurma olabilir.

250
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

Oyunun Oynandığı Yer: Kapalı alanda oynanır.
Oyuncu Sayısı: Grup olarak oynanır.
Kullanılan Malzemeler: Kâğıt, kalem.

İsim Şehir Oyunu Oynanışı

Her oyuncu elindeki kâğıda altı sütun çizer. Oyuncular sütunlara başlık olarak isim, şehir, bitki, hayvan, eşya, ülke yazarlar. Sırayla her oyuncu, içinden alfabeyi sayarken yanındaki oyuncunun komutuyla durur. Durduğu harfi söyler. Her oyuncu söylenen harfle başlayan kelimeler (isim, şehir, bitki, hayvan, eşya, ülke) bulup bunları kâğıttaki sütunlara yazar. Oyuncular belirledikleri süre içerisinde tüm sütunlara uygun kelimeleri yazmak zorundadırlar.

Süre dolunca oyuncular buldukları kelimeleri söylerler. Doğru söylenen her kelime için on puan, ortak söylenen kelimeler için beşer puan kazanılır. Oyunun sonunda en çok puan toplayan oyuncu oyunu kazanır.

252
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com

TUTMAÇ SOBE

Oyun 5-6 kişiden oluşan iki takım tarafından oynanır. Önce takımlar oluşturulur. Her takımdan birer oyuncu sayışarak ebe belirlenir.

Sonra MİT denen, ebe olan takımın koruyacağı yer belirlenir. MİT bir ağaç veya duvarın bir kısmı olabilir.

Ebe olan takım MİT etrafını sarar. Ebe takımın görevi diğer hucum takımı oyuncularını MİT e dokunmadan yakalayarak ebelemek tir. Hucum takımının  bütün oyuncularını yakaladıklarında oyun biter. Ebe takım hucum takımı olur.

Hücum takımı ise  yakalanmadan MİT e dokunmaya çalışır. Herhangi bir takım oyuncusu yakalanmadan MİT e dokunayı başarırsa oyunu kazanır ve hucum takımı olmaya devam eder.

 

Öğrenciye kazandırdıkları:

-Ekip çalışması yapma

-Strateji geliştirme

 

254
Life is a game by Behlül AKYOL - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content