?מהי רעידת אדמה ומהו גל צונאמי
רעידת אדמה – היא תופעת טבע גאולוגית המתרחשת לרוב בקרבת החיבורים שבין הלוחות הטקטוניים, והקשורה לתופעת נדידת היבשות. בעת רעידת אדמה משתחרר לחץ בין הלוחות הטקטוניים, ופני הקרקע רועדים. באזורים מיושבים ובנויים, רעידת אדמה גורמת לרוב לנזק רב בנפש וברכוש, בהתאם לעוצמת הרעידה ולאיכות הבנייה במקום.
צונאמי –
תופעה של גלי ים ענקיים המתפרצים בעצמה רבה אל חוף הים.
תופעה זו מתרחשת בעיקר בעקבות רעידות אדמה בלב האוקיינוס. קצהו של הלוח הטקטוני העליון במשך זמן רב “נדחס” כלפי מטה, בשל לחץ עקב החדירה של הלוח שמולו. כאשר קצהו של הלוח העליון שדרוך כמו קפיץ משתחררת אנרגיה רבה, המזעזעת את המים ויוצרת גלים חזקים מאוד, הנעים במהירות של בין 400 ל-1,000 קמ”ש. לעיתים הרעידות שיוצרים גלים אלו מגיעות בצרורות, כך שגלי צונאמי יכולים לבוא בזה אחר זה בהפרש של דקות.
גורם נוסף ופחות שכיח שעלול לגרום לצונאמי הוא מפולת תת-מימית. במקרה זה הר או רכס תת-מימי מתמוטט במעמקי האוקיינוס, וגורם לדחיקה של המים בעוצמה רבה.
שני המקרים הגלים מסוגלים לעבור אלפי קילומטרים מבלי לאבד כמעט מעוצמתם. כאשר הגלים מתקרבים לחוף, עומק האוקיינוס צונח במהירות וכתוצאה מכך, גובה הגל גדל לממדים נצפים. בהגיע גל ההדף למדף היבשתי הרדוד מתפתח גל מים ענק המתנפץ לעבר החוף (גל המים “עבה”, מאחוריו גובה פני הים עולה, ולכן הצונאמי חודר ליבשה, מכיוון שגובה פני הבים עולה). גל ארוך זה שוטף את החוף בעוצמה רבה, ואף על פי שמהירותו יכולה להיות קטנה יחסית (כמה עשרות קמ”ש בלבד) הוא מחריב את כל העומד בדרכו בטווח שבין מאות מטרים למספר קילומטרים מקו החוף, בהתאם לתלילות החוף.
?היכן בישראל יש סיכוי גדול יותר לרעידות אדמה
כל שטח מדינת ישראל נמצא בסיכון. מרכז הכובד נמצא בבקעת הירדן , לאורך השבר הסורי-אפריקאי. שבר זה משמש גבול בין שני לוחות בקרום כדה”א. רוב רעידות האדמה הקטלניות שאירעו היו לאורך השבר הזה. על פי הנתון הזה , כל היישובים בארץ פגיעים. מדענים מעריכים כי הולכת להיות רעידה קטלנית לאורך בקע ים המלח.
שבר מסוכן אחר הוא שבר “יגור” הנמצא מדרום לחיפה, בכיוון הים. זהו שבר פעיל שמייצר רעידות אדמה אך רעידות אדמה אלה לא חזקות כמו רעידות האדמה באזור השבר סורי-אפריקאי.
שני השברים לא יפעלו באותו זמן , ובכל זאת , כל ערי ישראל נמצאות בדרגות סיכון גבוהה. באר שבע , למשל תהיה פגיעה אם הרעש יהיה בים המלח; אילת תהיה פגיעה אם הרעש יהיה בים סוף. אשדוד נמצאת גם בסכנה גדולה , מאחר שמצפון לה מצוי מתווה פלמחים אזור רגיש מבחינה גיאולוגית .
סיכום
האזורים הקרובים לשברים “יגור” ולשבר הסורי-אפריקאי יש את הסיכוי הגבוהה ביותר לרעידות אדמה אך שבר “יגור” אינו מסוכן כמו השבר הסורי האפריקאי בגלל ששבר “יגור” מפיק רעידות אדמה הרבה יותר חלשות .
?האם יתכן גל צונאמי בישראל
ההיסטוריה שמתעדת את גלי הצונאמי באזור הים התיכון, מגלה כי בשנת 1759 התרחשו באזור ארץ ישראל שני אירועי צונאמי משמעותיים.
גם בשנת 1303 התקבלו דיווחים מהעיר עכו על אירוע צונאמי שמקורו ברעש אדמה שהורגש באי כרתים. אך למרות זאת ד”ר עמוס סלמון, חוקר בנושא רעידות אדמה במכון הגיאולוגי, מרגיע ואומר כי “לא מדובר בסיכון גבוה כמו האירוע שפקד את האוקיינוס השקט, אבל כדאי להיערך כמו שצריך”.
המכון הגיאולוגי בונה בשיתוף המכון הגיאופיסי והמכון לחקר ימים ואגמים מפות של סיכוני רעידות אדמה. הדבר מתבצע במסגרת של ועדת ההיגוי הממשלתית להיערכות לרעידות אדמה ואירועי צונאמי. בתוך המפות האלה ניתן לראות את האזורים המועדים להצפה בתוך ישראל. לפי דבריו של ד”ר סלמון, בישראל מדברים על שני סוגים שעלולים לקדם אירוע של נחשולי צונאמי: “במפות שהוצאנו, התמקדנו באזורים מול גוש דן, מול חיפה ומול אשקלון. מדובר באזורים מועדים להצפה, אך הם לא יוצפו בהכרח בכל אירוע. אנחנו מדברים בישראל על שתי ‘משפחות'”.
הסבירות הגבוהה ביותר להיווצרות צונאמי היא כתוצאה מרעידת אדמה.
על פי ההערכות המקצועיות – רק רעידת אדמה שתפקוד את ישראל במרחק של עד 100 ק”מ מהחוף ובעוצמה של 6 – תוכל לגרום לצונאמי בישראל.
לפי כל קטעי המאמרים שהוצגו ניתן להסיק כי איננו באמת יודעים אם יכול להתקיים גל צונאמי בישראל, קיימות הרבה אפשרויות שלפיהם נוכל לדעת האם גל צונאמי באמת יכול לקרות בישראל, עם זאת חוקרים אומרים כי הסיכויים נמוכים אך הדבר עדיין אפשרי.
האם אפשר להתגונן מפני רעידת אדמה? וכיצד ישראל מתגוננת מפני רעידות אדמה?
הדרך המשמעותית ביותר למנוע אבדות בנפש ונזקים לרכוש בעת רעידת אדמה היא לוודא כי המבנה בו אנו גרים עמיד בפני רעידות אדמה.
בניינים שנבנו לפני שנת 1980 אינם עומדים בדרישות תקן זה ויש לפעול לחיזוקים בהקדם האפשרי.
– בניינים שנבנו לאחר שנת 1980, נבנו על פי תקן עמידות, וצפויים לעמוד בזעזועי הרעידה בניינים הכוללים מרחבים מוגנים (ממ”ד), הם בעלי עמידות משופרת בעת רעידת אדמה ונחשבים לעמידים במיוחד.
תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה
(תמ”א 38) קובעת מסגרת חוקית המאפשרת קבלת יתרי הבנייה לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה ומעודדת את ביצועה על ידי מתן זכויות בניה נוספות לשם מימון חלקי, של פעולות החיזוק.
עוד המלצות של פיקוד העורף הם לצאת במידת האפשר מהבית או המשרד אל שטח פתוח. במקרים שבהם לא ניתן לצאת במהירות, מומלץ להיכנס למרחב מוגן או לחדר המדרגות.
במקרים שגם אלה אינם זמינים, ניתן להסתתר מתחת למשקוף דלת או שולחן.
תודה רבה על ההקשבה!!
Published: May 24, 2018
Latest Revision: Jun 14, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-484908
Copyright © 2018