Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Shai Kagan

by

Artwork: שי קגן

  • Joined May 2018
  • Published Books 1
2

תוכן עניינים:

הקדמה                                עמוד 3

מבוא                                   עמוד 4

צלם מהעבר                            עמוד 5

צלם עכשווי                             עמוד7

ניתוח תמונות – פרוייקט מעשי עמוד 9-22

סיכום                                   עמוד 23

ביבליוגרפיה                            עמוד 24

3

הקדמה

בחרתי לפרויקט הגמר לחקור “צילומי מאקרו בטבע”.

נושא זה מעניין אותי וסקרן אותי איך זה ניראה מהצד. כל פעם שאני עורך בכיף שלי תמונות בפוטושופ – אני משתמש בתמונות שצולמו במאקרו. מוצא חן בעיני עומק השדה הקטן שגורם לי להתרכז רק בנושא שמצולם בתמונה.  מנקודת מבט של עין אנושית לא רואים את כל מה שיש על הפרח או על בעל החיים הקטן. אבל אם נצלם מקרוב את הנושא תתגלה בפנינו תמונה שונה לחלוטין עם פרטים שלא ראינו בעין האנושית.

אני מצפה ללמוד מהפרויקט שבחרתי “צילומי מאקרו בטבע” איך למקם את הנושא שלי בתמונה כדי להעביר למתבונן  את חוויית הצילום שחוויתי. להראות ביתר דיוק פרטי הנושא, כך שאנשים שרואים את הפרחים או כל בעל חיים אחר יותר מקרוב יוכלו לראות ולהיות מופתעים ממראה עיניהם.

אני מעוניין לצלם פרטים שקיימים אך נעלמים מן העין בטבע.

4

מבוא

בשנותיו הראשונות של צילום המאקרו הוא שימש אך ורק לצרכי מדע והשכלה. הוא  אפשר תיעוד חפצים קטנים מדי לראיה רגילה של העין. בראשית המאה ה-20 החל צילום המאקרו משמש גם את האמנות, אך גם אז  בעיקר זו הייתה אומנות ששירתה בעיקר את הלמידה.

 אחד מאבות צילום המאקרו המוקדם היה פרנק פרסי סמית. הוא עסק בעיקר בצילום המאקרו וצילום דומם. הוא הביא את צילום המאקרו להכרה של הקהל כשיצר סדרה של סרטונים דוקומנטריים של צילומי מאקרו. אחד מהסרטונים היה להדגים מעוף של עכביש. סרטון זה נוצר בשנת 1909, ונשאר כאחד המפורסמים שלו.

עבודתו של סמית הופסקה בגלל מלחמת העולם הראשונה, בא שימש כאיש צילום אוויר. לאחר המלחמה חזר לאהבתו המקורית צילום המאקרו. הוא יצר עוד מספר סרטונים: “סודות הטבע”, ב-1922,”העולם דרך כוסית יין” שהופק ב-1931.

צילום טבע הוא סוג של צילום המאופיין בצילום באובייקטים שונים בטבע. לצילומי טבע מספר רב של קטגוריות למשל צילומי נוף, צילום מאקרו של נושאים טבעיים, צילום פרחים או צילום בעלי חיים ועוד.

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של צילומי טבע הוא צבעוניות רבה. תצלומי טבע נוטים להתאפיין בצבעוניות מרובה יחסית לצילומים המשתייכים לסוגים אחרים .

הציוד הנדרש לצילום מאקרו:

עדשה בעלת אורך מוקד של 50 מ”מ משמשת בעיקר לצילום מוצרים וחפצים קטנים.

עדשה בעלת אורך מוקד משתנה של 135-90 מ”מ משמשת בעיקר לצילום חרקים ופרחים.

עדשה בעלת אורך מוקד משתנה של 400-150 מ”מ מאפשרת יותר דינמיות בצילום ומשמשת לצילום חרקים ובעלי חיים קטנים אחרים, גם ממרחק.

יש צילומי מאקרו שגולשים לצילומי מיקרו דרך מיקרוסקופ או אפילו מיקרוסקופ אלקטרוני

כשמצלמים עם אורך מוקד  ארוך כמו 400 מ”מ, יש להקפיד לעבוד עם חצובה על מנת לקבל את היציבות בתמונה.

מספר עדשות זום מסוגלות לספק אפשרויות מאקרו אך לא בתקריב בגודל של “אחד על אחד”.

עומק שדה קטן מאוד חשוב בצילום מאקרו. הוא מאפשר התמקדות רק בנושא העיקרי ואלמנטים קרובים או רחוקים אפילו במילימטרים ספורים עלולים לשבש את החדות ולטשטש אותו. לכן מומלץ לצלם את הנושא מספר תמונות עם עומק שדה שונה בכל אחת מהתמונות.

צילום מאקרו קשה לביצוע בשל מספר סיבות, למשל: צריך לדעת איך למקד את הנושא בתמונה ובשביל זה אני צריך לדעת היכן למקם את הנושא בתמונה כך שהתמונה תקבל את כל העוצמה ותמחיש לנו כיצד זה ניראה באמת בטבע.

צריך לדעת שמהירות תריס יותר חשובה מ-ISO בצילום מאקרו. אם נרצה  לצלם פרפר יהיה קשה לתפוס אותו מכיוון שהוא זז הרבה ולכן צריך להשתמש במהירות תריס גבוהה וכך יתאפשר לתפוס את הפרפר בהקפאה.

 במאקרו אפשר ליצור מציאות חדשה שבעין אנושית לא ניתן לראות.

אחד הדברים החשובים בצילום זה, או בכל צילום אחר- הוא להיות סבלני כי לעתים הצילום יכול לקחת זמן רב עד שנקבל את  התמונה המבוקשת.

5

Charles Jones – צלם מהעבר

נולד בשנת 1866 בעיר וולברהמפטון הנמצאת באנגליה ונפטר בשנת 1959 בנובמבר  15. בבגרותו הפך להיות גנן,  בשנים 1950 הוא חי חיים בסגנון ויקטוריאני עם אשתו בעירה בשם לינקולנשייר. הוא הפך להיות צלם בצרוף מקרים כשהוא ניתקל בשוק בעגלה עם מגוון רב של פירות וירקות שהוא רצה לתעד. הוא השתמש ב”glass-plate negatives” בשביל לצלם את התמונות. כיום לא שרדו אותן תמונות יש כמות קטנה של תמונות שהצליחו לשרוד.

בתמונה אפשר לראות תרמילים של תרמיות. לצורך צילום התמונה השתמשו בתאורה מלאכותית, זווית הצילום מלמעלה ולכן רואים את התרמילים קצת שטוחים למרות שניסו ליצור צל בעזרת התאורה כדי ליצור אשליה של נפח.

למרות שהתמונה צולמה באמצעים ידניים וישנים עומק השדה הוא גדול למרות שברוב צילומי המאקרו התמונות הן בעלות עומק שדה קטן. התמונה צולמה בעבר הרחוק בשחור לבן, ניתן לראות שבעזרת התאורה ניסו להוסיף עוד גוונים שונים. קשה לי להחליט במדויק עם איזה אורך מוקד התמונה צולמה, כנראה עם אורך מוקד נורמל וטבעות מאקרו.

6
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

Anand Varma

נולד ב-אטלנטה בילדותו הוא רצה לעסוק בביולוגיה ימית ולכן בגיל 14 הוא התקבל לעבוד בחנות אקווריום מקומית, שם הוא היה צריך למכור דגים שונים וללמוד את הביולוגיה שלהם. כך התשוקה שלו גדלה והוא רצה לעסוק בזה יותר. כשלמד באוניברסיטה הוא למד על אקולוגית יער. הוא עובד אצל חברה “David Liittschwager” ובמגוון רב של עבודות בנשיונל ג’יאוגרפיק.

בתמונה אפשר לראות עכביש ההולך על קורי העכביש שלו. לצורך צילום התמונה השתמשו בתאורה מלאכותית, קשה לי להבין באיזה זווית צילום צולמה התמונה בגלל הרקע הנמצא מאחורי הנושא.

תמונה זו צולמה בעומק שדה קטן בשביל להבליט את קורי העכביש, הרקע השחור גם מבליט את הנושא. הצבעוניות של התמונה היא מנוגד בגלל הנושא שהוא ירוק צהוב על גבי רקע שחור.  אני חושב שהשתמשו באורך מוקד ארוך כדי לאפשר לצלם את הנושא בצורה שכזו.

8
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה אפשר לראות עלה בודד על ענף. התמונה צולמה בתאורה טבעית בשעת הצהריים. זווית הצילום שבא נלקחה התמונה היא בגובה העיניים. כשצילמתי  את התמונה השתמשתי בעומק שדה קטן בשביל להבליט את הנושא מהרקע בתמונה.

בתמונה השתמשתי באורך מוקד ארוך כדי שיהיה אפשר לצלם את התמונה בצורה זו שאפשר יהיה להתקרב כמה שאפשר לנושא. בתמונה יש ניגודיות של הצבע בכך שהעלה בעל הצבעים בולטים על גבי הרקע של התמונה.

11
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה אפשר לראות ענפים שמאחוריהם יש עלה צהוב ועלה אחד יבש. התאורה של התמונה היא תאורה טבעית ונלקחה בשעות הצהריים ונראית מצד שמאל. זווית הצילום של התמונה היא בגובה העיניים של הנושא.

עומק השדה של התמונה הוא קטן בשביל להבליט את הנושא מהרקע. אורך המוקד של התמונה הוא אורך מוקד קצר אפשר לראות את זה כי הצלם היה קרוב מאוד לנושא.  בתמונה אפשר לראות צבעים מנוגדים, הצבעים של הנושא מבליטים אותו מהרקע סביבו.

13
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה אפשר לראות פרח בודד מסביב לתלתלים ואפשר לראות שהוא יותר גבוה מהם. התמונה צולמה בצל ולכן אפשר להבין שהתמונה צולמה בתאורה טבעית. זווית הצילום שבה התמונה צולמה היא מלמעלה.

עומק השדה של התמונה הוא עומק שדה קטן רואים זאת בגלל שהנושא בולט מהרקע . אורך המוקד של התמונה הוא אורך מוקד קצר. בתמונה יש צבעים מנוגדים, הפרח צהוב ובולט מהצבע הירוק של הרקע.

15
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה אפשר לראות חילזון מוקף בצמחיה רבה. לידו מלמעלה יש פרח קטן כחול. התמונה צולמה בתאורה טבעית ולפי הצל אפשר לראות כשצילמו את התמונה הגוף של הצלם היה מול האור ולכן רואים את הצל של הגוף שלו. התמונה צולמה מלמעלה.

עומק השדה בתמונה הוא גדול, אפשר לראות את כל הצמחייה בתמונה בחדות.  אורך המוקד ארוך. בתמונה יש צבעים חמים על גבי צבעים קרים אפשר לראות זאת  בגלל הצבע הלבן של החילזון והפרח הכחול על גבי העלים הירוקים.

17
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה אפשר לראות קקטוס שיש עליו קורי עכביש. בתמונה יש עומק שדה קטן כי אפשר לראות את הנושא בולט על גבי הרקע המטושטש. התמונה צולמה בגובה העיניים וקצת מלמעלה. התמונה צולמה בתאורה טבעית.

בתמונה יש צבעים חמים בשילוב של צבעים קרים.  הקקטוס הירוק סגול על גבי קקטוסים בשילוב של הצבעים של הבתים מסביב. התמונה צולמה עם אורך מוקד ארוך.

19
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה רואים קקטוסים אך רק אחד מהם בולט משאר הקקטוסים. בתמונה יש צבע חם אחד המעודד דומיננטי שהוא כתום וקצת ירוק. עומק השדה של התמונה הוא קטן כי רואים את שאר הקקטוסים מטושטשים. התאורה שהשתמשו בתמונה היא טבעית אך אפשר לראות שיש צל המכסה את כל הפרטים שמופעים בתמונה.

התמונה צולמה בגובה העיניים. אורך המוקד בתמונה הוא ארוך מאוד, אפשר לראות את זווית הראיה הצרה וגודלו המוגזם של הקקטוס הקרוב אלינו.

21
Shai Kagan by shai kagan - Illustrated by שי קגן - Ourboox.com

ניתוח תמונה:

בתמונה רואים צמחיה עם עלים בצבע ירוק וחלק מהעלים הם בצבע ירוק עם לבן.

ניתן לחלק את התמונה לשלושה חלקים: השליש התחתון בתמונה נמצא בצל ומעט מטושטש, גוון העלים הוא ירוק, השליש האמצעי מואר ומודגש ונמצא בחדות, גוון העלים הוא ירוק עם לבן, בשליש העליון של התמונה יש תאורה ודגש על הצמחייה אך הרקע מעט מטושטש ולא ברור.

תאורה מלאכותית של פנס רחוב.

התמונה צולמה עם אורך מוקד ארוך, זווית הראיה צרה, מה שמצולם קרוב לעדשה נראה גדול יחסית.

23

סיכום

לסיכום העבודה הנושא שבחרתי לעשות עליו את העבודה היה יותר מאתגר ממה שחשבתי שזה הולך להיות. לצלם תמונות מאקרו היה קשה כי אני כל הזמן הייתי צריך לוודא שמה שאני מצלם ייצא כמו שרציתי ובשביל זה אני הייתי צריך לצלם את אותה תמונה כמה פעמים כדי להגיע לתוצאה שרציתי. היו תמונות שלא התאפשר לי לצלם בגלל הציוד שברשותי.

הקושי בעבודה היה לצלם את התמונות בתאורה מלאכותית. רוב הזמן התמונות יצאו  מטושטשות או כהות מפני שנעזרתי בתאורת רחוב שהייתה במקום.

בשביל לפתור את הבעיה אני העליתי את ה-ISO  במצלמה כך שזמן החשיפה במצלמה יהיה קצר יותר.

 למרות זאת, נהניתי לעשות את העבודה ולצלם את התמונות, היה מאתגר אבל כיף.

אני רוצה לקוות שהשגתי את המטרה.

24
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content