מהו תפילין?
תפילין הן תשמיש קדושה יהודי העשוי מעור ומכיל קלף עליו רשומות ארבע פרשיות מהתורה, ומשמש לקיומה של מצוות הנחת תפילין. על פי ההלכה מניחים את התפילין ביום ולא בלילה, בימי חול ולא בימי שבת וחג, ונשים פטורות מהמצווה. בעבר רווח הנוהג להניח תפילין במשך כל היום, אך בימינו נהוג להניח תפילין רק במהלך תפילה שחרית, ולעתים בתפילת מנחה בימי צום.
התפילין מכילות שתי יחידות עצמאיות: “תפילין של יד” ו”תפילין של ראש”.
ההלכה קובעת שהמניח תפילין צריך להקפיד באופן מיוחד שלא לפגוע בקדושתן כל עוד הן מונחות עליו. הקפדה זאת הביאה לנוהג לפיו מתחילים להניח תפילין רק סמוך לגיל בר המצווה, בניגוד למצוות אחרות, להן מחנכים ילדים מגיל צעיר. בכך הפכו התפילין לאחד הסמלים של טקס בר המצווה.
מהי ציצית?
ציצית היא מצווה ביהדות לקשור לכל בגד בן ארבע פינות ארבע קבוצות פתילים, אחת בכל פינה (או “כנף”), בעת לבישת הבגד. המצווה מחיוב
כל יהודי בר-מצווה במהלך כל שעות היום. מאחר שכיום לא נהוג ללבוש בגדים בעלי ארבע כנפות כפי שנהגו בעבר, נוהגים לקיים את מצוות ציצית באמצעות טלית.
בתורה שבעל פה נמסר, כי החיוב הינו לקשור ארבעה פתילים שזורים בארבע כנפות של בגד בעל ארבע כנפות זוויתיות או יותר. בגד בעל קצוות מעוגלות, או בעל פחות מארבע כנפות, פטור מציצית.
בתלמוד נקבע ש”כסות לילה פטורה מציצית”,ובפרשנות הקביעה הזו נחלקו הראשונים. הרמב”ם כתב שחובת ציצית אינה נוהגת כלל בלילה, אך לדעת הרא”ש הכוונה היא דווקא לבגדים המיועדים ללבישה בלילה, כגון כתונת לילה, ולדעתו בגדים כאלו פטורים מציצית אפילו אם לובשים אותם ביום. בגלל המחלוקת בעניין, נפסק להלכה שהלובש ציצית בלילה לא יברך עליה.
כמו כן, יש איסור מוחלט ללכת בבגד בן ארבע כנפות ללא ציצית, ומי שנפסלו ציציותיו צריך לפשוט מיד את הבגד, למעט במקרה שהדבר יגרום לביזיון גדול, כגון באמצע התפילה בבית הכנסת.
מאחר שכאמור מצוות ציצית קשורה ותלויה בזמן ספציפי (יום ולא לילה), הרי שנשים פטורות ממנה, כדין מצוות עשה שהזמן גרמן.
Published: May 13, 2015
Latest Revision: May 13, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-46895
Copyright © 2015