תקציר –
הספר מספר על הסבא סביח שפתח את דוכן הפלאפל הראשון בישראל בעיר רמת גן ובו מכר את ארוחת הבוקר העירקית בפיתה.
הסבא מספר על שמו ומקור שמו אשר בעירק.
הספר מסביר מהי המנה ומהם הרכיבים של המנה.
גם נכדיו של סביח, התאומים “קרן” ו”אור” מוזכרים בסיפור ולבסוף נודע לנו שפירוש השם סביח הוא קרן-אור.
מהו סביח?
סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי שקנה אחיזה רחבה בישראל. מרכיבי הסביח מהווים את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת. הסביח בישראל נבדל מארוחה זו בכך שכל המרכיבים מוכנסים לפיתה בניגוד לארוחה המסורתית שבה היו המרכיבים מוגשים על מגש גדול.
למה קוראים לו סביח?
לפי גרסה אחת, מקור שמו של הסביח הוא מהמילה “בוקר” – בערבית “צבאח”, משום שיהודי עיראק נהגו לאכול אותו בבוקר שבת. לפי אחת הגרסאות, מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ, סביח (צבי) חלבי. לפי גרסה נוספת מקור השם הוא בראשי התיבות “סלט, ביצה, חציל” או “סלט, ביצה, יותר חציל”. זהו ככל הנראה פרוש הומוריסטי, ולכן, ראשי תיבות אלו מהווים ראשי תיבות בדיעבד.
מתי נמכר הסביח לראשונה בישראל?
המאכל נמכר לראשונה בישראל בשנת 1961 בדוכן קטן ברחוב עוזיאל ברמת גן. בעל העסק, עולה בשם סביח (צבי) חלבי זכה להצלחה והעתיק את הדוכן למבנה קבוע כ-500 מטר מהמקום המקורי, שם ממוקם הסביח הראשון בישראל עד היום. הדוכן היה למעשה מבנה קטן בגן בר-אילן כאמור ברח’ עוזיאל בסמוך לשד’ ירושלים ומולו הייתה תחנת היציאה של קו 63. נהגי דן בקו 63, בהגיעם מתל אביב נהגו לעצור את האוטובוס מול הקיוסק, לפתוח את הדלת, לצעוק: “סביח תכין לי מנה” ולהמשיך במעלה רחוב עוזיאל על מנת לבצע סיבוב פרסה ולשוב ולחנות בתחנת היציאה של הקו עד שיקבלו את מנתם.
מהו הסביח הטוב במדינה?
בעמוד הבא תמצאו כתבה על רשימת הסביחים הטובים ביותר בישראל.
מי שלא רוצה לקנות סביח יכול גם בקלות להכין.
צירפתי מתכון מוצלח לסביח ובעמוד הבא תוכלו למצוא מתכון מצולם גם כן –
מתכון לסביח –
רכיבים:
שמן
מלח
עגבנייה
מלפפון
פטרוזיליה
רוטב טחינה
עמבה
1 פיתה לאדם
1 ביצה קשה לאדם
תפוח אדמה מבושל (אופציונלי)
אופן הכנה:
פורסים את החצילים לרצועות ארוכות, מהבסיס אל הגבעול. פורסים את הרצועות ל- 3-4 מלבנים קטנים. פעולה זו חיונית כי כך סיבי החצילים הארוכים נשמרים ללא פגע, בניגוד לחיתוך החצילים לטבעות.
מסדרים את פרוסות החצילים על נייר סופג, ומפזרים מלח. תנו לפרוסות זמן לנוח והלפריש נוזלים (אופטימלי 30 דקות).
בינתיים, פורסים מלפפון ועגבנייה, וקוצצים את הפטרוזיליה. מכינים את הטחינה, ומרתיחים את הביצים (כ-8 דקות) ליצירת הביצים הקשות ואת תפוחי האדמה (אם בחרתם בכך). כעת, מניחים לביצים ולתפוחי אדמה להתקרר, ולאחר מכן פורסים אותם לפרוסות דקות (אך לא מדי).
אחרי מחצית השעה מנגבים את החצילים עם נייר סופג, על מנת לספוג את שאריות הנוזלים האחרונות.
מחממים מחבת, ומכסים את התחתית בשמן. כשהשמן רותח מתחילים להניח את פרוסות החציל ומטגנים.
חשוב: לא להניח במחבת יותר משכבה אחת של חציל.
במהלך הטיגון בודקים את תחתית פרוסת החציל וברגע שהיא מקבלת צבע זהוב הופכים צד וממשיכים לטגן. מסירים מהאש ברגע ששני הצדדים שחומים. חוזרים על הפעולה עם כל פרוסות החצילים, ובמקרה הצורך מוסיפים עוד שמן למחבת. את הפרוסות מניחים על נייר סופג.
הרכבת הסביח:
ממלאים פיתות עם עגבניות, מלפפון, פטרוזיליה, חציל, ביצה פרוסה, תפוחי אדמה פרוסים (אופציונלית), טחינה ועמבה. אפשר לשחק עם המינונים של כל מרכיב לפי הטעם.
טיפים
כאמור, דרכים רבות הן להכין סביח (ובחלק מהמזללות תמצאו גם מנה בצלחת) בין שלל הגרסאות תמצאו תוספות כמו חומוס, צ’יפס ופיזור של כמון מעל.
קישור לאתר המתכון: https://www.haaretz.co.il/food/recipes/.premium-RECIPE-1.2903011
Published: Apr 4, 2018
Latest Revision: Apr 4, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-457284
Copyright © 2018