SAKLAMBAÇ OYUNU
1-Ebe gözlerini kapatarak diğer oyuncuların saklanabileceği süre 1’den 100’e kadar sayar ve tekerleme olarak da “sağım-solum sobe saklanmayan ebe” der ve gözünü açarak, saklananları aramaya başlar.
2-Açık havada ve ağaçlık arazide saklananlar ilk kez sobe’lenir, bu kişi ebe olarak cezalandırılır.
3-Böyle böyle yakalanamayanlar oyuna saklanmak mümkündür devam ederler.
körebe
Körebe de bir grup oyunudur. Karma oynanır. Oyuna başlamadan önce tekerleme ya da sayı ile “ebe” belirlenir. Ebenin gözü eşarpla bağlanır. Sonra bir meydanda ebe edilebilir serbestçe dolaşır. Ebenin muhafız arkadaşlarından birine eliyle yakalanması ebelikten kurtulmaktır.
Oyuncular, oyunlardaki “körebe sesime gel” diye seslenip el ile ebeye dokunarak eğlenirler. Ebe bu seslenmelerden ve oyuncularların adına dokunmalarından yararlanarak oyunculardan birini yakalamaya çalışır.
TOPLU SAKLAMBAÇ
İki grup oluştur . Bir grup ortada kalmış diğer tarafa yarı elamanı bir tarafa, diğer yarısı diğer tarafa geçer. Öyle ki ortadaki grubun dışarı ve üstüne düşman grup olmuş olur. Grup elemanlarına ilaveten bir de top alınır. Üst uçlardaki grup elemanlarından birine verilir ve oyun başlar. Amaç ortadaki grup elementlerinin heps vurmaktır.
SEK SEK OYUNU
Seksek, tek başına ya da grup oyunu. Oyun için uygun büyüklük ve düz bir çizgi çizilmesi gerekir. Oyuncular şemasını sert bir yüzeye (asfalt, kaldırım taşı vs.) çizdikten sonra olan taşlarını kutucukların içine atmaya çalışırlar. Başka bir yerde ya da başka bir yerde ya da başka bir yerde ya da bir yerde bulunamazsınız. Taş kutucuğun içine girdiği zaman o kutuya kadar tek ayaklıdır. Sekerek ilerleyen oyuncu çizgilere basarsa sıra belki de oyuncuya geçer.
BÜLBÜL KAFESTE
Çocuklar el ele tutuşarak bir halka oluştururlar. Bu halka bülbül kafesi olur. Öğretmen, çocuk oyunu iki üç “bülbül” seçer. Bülbüller kafes içinde dolaşırlar. Oyundaki, halkalı olarak, “bülbül kafeste” sözlerini yineleyerek ve masada (halkayı bırakarak) çırpmaya başlarlar. Bu sırada bülbüller halkadan çıkmaya çalışırlar. Halkadaki çocuklar, bülbülleri kafesten dışarı çıkarmamak için (bülbül değillerse oradaki çocukları) hemen pencereden çıkanlar, kafesin açık yerlerde kapatırlar. Kafesten (arkadaşlarının varlığı, bacakları) kaçabilen bülbüller oyunu kazanmış olurlar.
DAVUL ZURNA OYUNU
Bir ebe dağıtım ve bir ağaca ya da yumulur.
Diğer oyuncular da ebenin arkasına geçer.
Ebe yumulduğu zaman biri ebe ebe, “Davul zurna, 1,2,3” der ve döner.
Arkasında hiç bir oyuncunun kımıldamaması gerekiyor.
Ebe bir oyuncunun kıpırdadığını görürse ebe olur. Ebe “Davul zurna, 1,2,3” dediği bir oyunun ebeye doğru koşmaya çalıştılar ve ebeye deyip kaçarlar.
Bir oyuncu ebeye deyip kaçamadıysa yani ebeye değdikten sonra o oyuncu ebe olur.
BALON PATLATMA
Şişirilmiş balonlar ve uzun ip hazırlanır. Onun meyveleri aya bağlaması uzun ip le bağlanmış şişirilmiş balon bağlanır. H er çocuk kendi balonlarını koruyarak başka balonlarını ayaklarıyla patlatmaya çalışır. B alönü patlayan çocuk oyundan çıkar. S on kalan çocuk alkışlanır.
ÇUVAL YARIŞI
Öğretmen sınıfa bir çok çuval getirir. Çuvalla nasıl bir oyun oynanır sınıfa anlatılır. Çocuklar sayıları eşit iki eşit gruba ayrılırlar. Oyun alanında başlangıç ve bitiş çizgisi belirlenir. Gruplar başlangıç çizgisinin arkasına sıralanırlar. Çocuklar çuvalın içine girerler. Oyunun başlangıç ve bitiş çizgisi belirlenir. Gruplar başlangıç çizgisinin arkasına sıralanırlar. Başla komutu ile çuvalın içine girmiş olan çocuklar çift ayak zıplayarak bitiş çizgisine giderler.
Kazanan 1. Adet ve alkışlanır.
İSTOP OYUNU
Üç ve daha çok oyuncuyla, kız ve erkek karışık olarak iyi havalarda dışarıda oynanış bir oyundur. Çok oyunculu daha eğlenceli olur. Oyuncunun bir takma isim anlamı veya kendi isimleri ile oynarlar.
Ebe olan ve sonrası topu havaya atarak taşıyan ismini söyledi. İsmi söylenen çocuk havaya atılan topu yakalamaya çalışır. Topu tuttuğu anda “İSTOP” der. Bu arada uzaklaşırlar. Ancak topu tutan çocuk “İSTOP” dediği anda herkes yerdedir. Topu en yakın olana atıp vurmaya çalışır. Duran çocuk hiç kımıldamazlar. Vurursa ebe, o çocuk olur ve topu, havaya atar. Vuramazsa topu ebe çocuk yine de ve havaya atarak oyuna devam eder.
7 KİREMİT YADA 7 KULE
7- 8 kişiyle oyuna başlanır. Yedi Kule oyununa başlamadan önce grup liderleri kendi oyuncularına değer için yazı tura atarlar ve kazanan kişi, ilk oyuncu hakkını elde eder. Arından yıne toplam 7 adet yassı taş veya kule dikilir. Eleman seçmede birinci grup, taşların arkaya dizilerek geçer ve taşlara belli bir uzaklaşmalıdır. Diğer grupta taşların yerleri bekler. Bir grubun bir parçası olmak için bire birdir. üst düzeydeki çalışma, eski haline getirilmiştir. Kuleleri topla yıkama grubu kaçmaya, yıkılan grup kuleyi düzeltip onları ebelemeye çalışır. Ebelenen grup diğer grupla yer değiştirir, oyun böyle devam eder.
TOPAL TAVUK OYUNU
İki veya daha fazla oyuncuyla oynanır . Yere büyük bir daire çizilir. Oyuncularda bir ebe seçildikten sonra, büyük bir daire daha çizilir ve ebe tek ayağın üzerinde durarak bu çemberde bekler. Diğer oyuncuların, büyük çemberindeki oyuncuları sayısınca bulundukları çizilir.
Oyuncular bu sütlerin yerini değiştirirler. Bu esnada tek ayak üzerinde ayakta ebe de sunan sütürler dışındayken dokunur ve dokunulan oyuncu ebe olur.
ÇATLAK PATLAK OYUNU
Oyunun Oynandığı Yer: Açık ve kapalı alanda oynanır.
Oyuncu Sayısı: Grup olarak oynanır.
Çatlak Patlak YUSYUVARLAK Oynanışı
Oyuncular daire oluştururlar. Daha sonra ele açarak birliklerini koyarlar. Sağ ellerinin üstte, sol ellerinin altta dikkat dikkat ederler. Çocuklar oyunu oynamak için şarkıyı söylemeye başladılar.
Çatlak patlak YUSYUVARLAK
Kremalı börek sütlü çörek
Çek dostum çek
Arabanı dışarı çek
Oyuncular şarkıyı söylerken birbirlerinin vururlar. Şarkın en sonuna kadar oyuncu arkadaşında şaşırtarak eline vurmasını engeller.
Eline vurulan oyuncu oyundan çıkar. Eline vurulmasını engellerse bir oyuncu çıkarır. Sona kalan oyuncu oyunu kazanır.
HALKA TAŞIMA YARIŞMASI
Öğrenciler, başlangıç çizgisine arka arkaya dizilir. En arkaya geçer. Komutla beraber yarışmacılar halkaların en arkadaki yarışmacıya ulaştırır. En arkadaki yarışmacı halkayı yer alıp başından çıkartır ve en öndeki yarışmacıya elden ele iletir. En öndeki yarışmacı halkayı en bir koyar ve onun içine atlar. Diğer yarışmacılar da bir önden halkanın gelmelerini bekler. Grupta ilk halka başaran grup yarışmayı kazanır.
BALONLA DANS ETME
Öğretmen eğlenceli bir oyun oynayacaklarını söyler ve çocukları kendilerine birer eşit seçerler. Eşler karşılıklı dururlar ve aralarına balonları yerleştirirler. Öğretmen müziği açmakca dans etme başladılar. Oyuncular kurallarına göre dans eder.
* İki çocuk vücutlarıyla balonlanması hem dans eder hem de yere yere düşürmemeye çalışırlar. Balonu düşüren çift oyundan çıkar.
* Kazanan çift arkadaşları tarafından alkışla ödüllendirilir.
YÖRESEL OYUN ÇALIŞMAMIZ
23 Nisan gösterimiz için hazırladığımız Anadolu Ateşi Halk dansları çalışmamız …
AÇIK HAVADA SERBEST OYUNLAR
Açık havada sık sık serbest oyun oynadık. Zaman zaman okul bahçesi, zaman zaman da oyun parkıında ….
AÇ KAPIYI BEZİRGAN BAŞI OYUNUMUZ
Bezirganbaşı oyunu nasıl oynanır? iki çocuk “Bezirgân” olurlar. Bezirgânlar, arkadaşlarına duyurmadan kendilerine birer isim takarlar. (Aslan-kaplan, elma-armut vb. Birbirine yakın adlar da takılabilir) Alana bir çizgi çizilir. Bezirgânlar, iki kişi olarak, karşılıklı geçerler, el ele tutuşurlar; ellerini yukarı kaldırarak “kapı” yaparlar. Öteki çocukların tek sıra biçiminde dizilirler; bunlar “kervan” olurlar.
Kervancılar, “ şarkıyı söyleyerek Şarkının “arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun” diye söyledikten sonra, seçtikleri çocukta ” kulağına seçtikleri iki kelimeyi sorar. Hangi kelime söylendiyse o açısından arkasına geçer; belinden tutar, bekler.Şarkı devam eder ve bir çocuk kalıncaya kadar
Oyunun sonunda iki gurup ortaya çizgi çeker ve birbirlerini kendi çizgilerinin tarafına doğru çekip oyunu kazanmaya çalıştılar. Kazanan kümedeki çocuklarının tempo ile çırparak “çürük elma, çürük elma” diye bağrışırlar.
Kervancılar: – Açıldın bezirgân başı, bezirgân başı
Bezirgânlar: – Kapı hakkı ne verirsin, ne
verirsin Kervancılar: – Arkamdaki yadigâr olsun, yadigâr olsun
Published: Mar 29, 2018
Latest Revision: Jul 24, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-455259
Copyright © 2018