טריפנוסומה קרוזיי
טריפנוסומה קרוזיי הינו טפיל פרוטוזואה אאוקריוטי חד תאי הידוע שגורם למחלת השינה ולמחלת הצ’אגאס. טפיל זה מועבר בעיקר דרך צואת ורוק פשפש טורניתי. ברגע שפשפש זה עוקץ את עורו של הפונדקאי הוא מפריש חומרים הגורמים לגירוי, דבר שגורם לאדם להתגרד ולהחדיר את ההפרשה אל מתחת העור. לאחר כניסתו אל תוך כלי הדם, פולש הטפיל אל תוך תאים כמו המקרופג’ ובתוכו מתקשרים אליו הליזוזומס. בתוך התא הטריפנוסומה מתחילה בתהליך של חלוקת תאים בצורה מהירה ומתרבה עד שמכסה את כל נפח התא. לאחר החלוקה היא נהפכת למבנה הטפילי שלה ומשתחררת בעזרת התנועות המהירות שלה ובעזרת המבנה המוארך והשטוח שלה יוצאת מהתא ופולשת לתוך תאים אחרים (https://www.youtube.com/watch?v=1ais69H0li8)
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Trypanosoma_cruzi:_pathogenesis,_epidemiology,_and_recent_developments_in_the_potential_treatment_of_Chagas%27_disease
פשפש הטריאטומין (https://study.com/academy/lesson/chagas-disease-transmission-cause-prevention.html)
האדם יכול לשאת את הטפיל תקופה ארוכה מאד ללא תסמינים אך כשהיא מתפרצת, מערכת החיסון נחלשת, וכשנהפך לכרוני, הפגיעה בתפקוד שריר הלב.
מבנה התא:
מוארך ושטוח המעניק לו יחס פנים שטח גדול, פלג’לה (מבנה דמוי שוט) מבנה זה מאפשר לו לנוע בקלות ולשחות ולפלוש אל תוך תאים אחרים.
התא צולם תחת מיקרוסקופ אלקטרוני סורק בהגדלה של X1000
https://www.sciencephoto.com/media/873771/view
חישוב גודל התא: 25MM X1000 = 25.000 um
וירוס הפוליו
וירוס הפוליו הינו נגיף השייך למשפחת האנטרוירוסים שחומר התורשה שלהם RNA.
מבנה הנגיף הוא עגול בצורת קפסיד בחלקו החיצוני המורכב מחלבונים וללא ממברנה, ובתוכו נמצא הגרעין הRNA. מבנה הקפסיד שלו מאפשר לו להיקשר לרצפטורים מסויימים וגודלו הקטן מאפשר לו לחדור ולפלוש לכלי הדם, רקמות, שרירים ומערכת העצבים.
ההידבקות בוירוס זה נעשה דרך רוק או צואה ונפוץ באיזורים תת הגיינים. ברגע שהוירוס חודר לפה, הוא ממשיך לכיוון הלוע ומשם למערכת העיכול התחתונה – המעיים. במעיים הוא נקשר לרצפטורים וחודר פנימה אל החלל. בתוך החלל הוא מתחיל להעתיק ולשכפל את עצמו בצורה מהירה ומשם חודר אל תוך כלי הדם. ברגע שמגיע המערכת העצבים המרכזית האיזור מזדהם וגורם לשיתוק. התסמינים הראשוניים הם קלים, אך ברגע שישנה התפשטות מסיבית האדם המודבק חווה שיתוק מיידי בגפיים וכאבי שרירים (myalgia).
צילום תא זה נעשה תחת מיקרוסקופ TEM בהגדלה של 46,050X
http://www.sciencephoto.com/media/797143/view
חישוב גודל התא: 25mm X46.050 = 0.54um
סלמונלה אנטריטיידיס
הסלמונלה הינו חיידק פרוקריאוטי, אנארוביק (יכול להתקיים עם חמצן או בלי) אשר בנוי בצורת בצילוס (מתג, מקלון בלטינית) עם מספר שוטונים על גופו לשם תנועה מהירה ויעילה.
חיידק הסלמונלה אחראי להרעלת מזון באדם. בבעלי חיים, חיידק זה לפעמים קיים בפלורה הטבעית שלהם בגוף בלי לגרום לשום מחלה אך הבעיה מתחילה כאשר הוא מועבר לאדם המשמש לו כוקטור (פונדקאי) הנשא העיקרי שמעביר את החיידק הוא העוף אך גם ביצים, מוצרי חלב ובשר בקר לעיתים יעבירו את החיידק לאדם. לעיתים יש גם בירקות אשר באו במגע עם צואת הבעל חי.
החיידק מועבר דרך הפה עד שמגיע למעיים. מבנה גופו והשוטונים מאפשרים לו תנועת שחיה מהירה ויעילה. כשהסלמונלה מגיע לשטח תאי המעי, הוא נצמד אליהם ומתיישב. באותו רגע אברונים הבנויים דמויי מחט חודרים אל תוך התא ומפרישים רעלנים המתקשרים עם תאי החלבון והשומן של המעיים ומשבשים את תפקודם. מצב זה גורם לתא האפיתליאל להיפרע, החיידק חודר פנימה, והתא עוטף אותו מסביבו. לאחר החדירה הסלמונלה מפריש חומרים מסביבו להגנת גופו מפני תאי מערכת החיסון ולאחר מכן מתחיל להעתיק את עצמו עד שמתרבה וגורם לזיהום.
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Salmonella_enterica_NEU2011
תמונה זאת צולמה במיקרוסקופ אלקטרוני סורק עם הגדלה של 2200X
(http://www.sciencephoto.com/media/799465/view)
חישוב גודל התא:25mmX2200=0.1um
פעילות לכיתת יסודי לכל שלושת התאים
לכיתה זאת, אתן לעשות את הפעילות הזאת כהוראת עמיתים. אחלק את הכיתה ל3 קבוצות – כמספר התאים, כל קבוצה תקבל תא מסוים אשר עליה ללמוד עליו ולעשות חקר קצר בבית. כל ראש קבוצה יחלק לכל תלמיד נושא מסוים הקשור לתא וילמד עליו. אתן להם ללמוד על כך בספריה/חדר מחשבים. אומר מראש לכל הקבוצות שעליהן להציג את התא שלהם בכל דרך שיבחרו (הצגה, הרצאה, אומנות, סרטון עצמי שהם הכינו) העיקר שיהיו יצירתיים ושנושאם יהיה מוחשי. בשיעור הבא הם ילמדו את שאר הקבוצות. בסוף המשימה אצור דיון כיתתי לגבי הדומה והשונה בין כל התאים, אשאל מה היה הכי מעניין בהם, ולמה חשוב לנו להיות מודעים אליהם.
ביבליוגרפיה
https://www.youtube.com/watch?v=1ais69H0li8)
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Trypanosoma_cruzi:_pathogenesis,_epidemiology,_and_recent_developments_in_the_potential_treatment_of_Chagas%27_disease
https://study.com/academy/lesson/chagas-disease-transmission-cause-prevention.html
https://www.sciencephoto.com/media/873771/view
http://www.sciencephoto.com/media/797143/view
https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Salmonella_enterica_NEU2011
ttp://www.sciencephoto.com/media/799465/view)
Published: Feb 9, 2018
Latest Revision: Feb 9, 2018
Ourboox Unique Identifier: OB-427927
Copyright © 2018