היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט יעזור לספורטאי להתגבר על האתגרים הפסיכולוגיים הנובעים מגורמים פנימיים- אישיותו.
בשנים האחרונות חלה עלייה גדולה בשימוש בפסיכולוגים של הספורט בענפי ספורט רבים. שירות שהיה נחלתם של ספורטאים מקצוענים או בין-לאומיים בלבד, הפך להיות נחלת הכלל. זהו אכן שינוי מתבקש ומבורך, אך אליה וקוץ בה, להבדיל מארצות רבות בהם תרבות הספורט מתקדמת יותר, בישראל לא קיימת הכשרה אקדמית ומסלול התמחות יעודי בפסיכולוגיה של הספורט. מצב זה גורם לכך שהתחום אינו מוסדר ומפוקח. זהו מצב מסוכן, שכן קורה שאנשים שאינם פסיכולוגים עוסקים במקצוע טיפולי ומורכב המצריך ידע וניסיון ספציפיים. חמור מכך, ישנם אנשים אשר מציגים עצמם כפסיכולוגים כשהם לא. כל פסיכולוג מוסמך בישראל רשום בפנקס הפסיכולוגים במשרד הבריאות. המלצה חמה הינה לבדוק זאת (בקלות) באתר משרד הבריאות.
אמת מצערת היא ששירותים פסיכולוגיים, ופסיכולוגיית ספורט ביניהם אינם זולים ובפועל עלולים להיות לא נגישים לחלקים מציבור הספורטאים. עם זאת, שירותי פסיכולוגיית ספורט נוטים להיות זולים מטיפולים פסיכולוגיים אחרים וגם קצרי טווח יותר, שכן הם ממוקדים יותר. חשוב גם לזכור שפסיכולוגיית ספורט הינה השקעה ולא הוצאה. הסיבה לכך היא שהתערבות טובה בפסיכולוגיית ספורט תהיה חינוכית ביסודה. כלומר, תקנה כלים שילוו את הספורטאי בהמשך הקריירה. לבסוף, במקרה שלי אני מנסה ליישם את האני מאמין שלי ולפיו זכותו של כל אדם לקבל שירותים פסיכולוגיים, ולכן לרוב אבצע הנחה לספורטאי המתקשה בתשלום.
ראשית כל ובניגוד לתפיסה הרווחת, קיימים ספורטאים הסובלים מקשיים נפשיים משמעותיים ואף פתולוגיה נפשית המצליחים לתפקד גם ברמות הגבוהות ביותר. למשל, ספורטאים הסובלים מהפרעות אכילה, דיכאון, אובססיביות, הפרעות חרדה ובעיות התמכרות. אך מקרים אלו נדירים יחסית, ולרוב, פסיכולוג הספורט יפנה את הספורטאי למומחים המתאימים בתחום בריאות הנפש (אלא אם בהכשרתו לטפל בכאלו מקרים. לפחות זוהי תקוותי)
ובכל מקרה, רוב המקרים בפסיכולוגיית הספורט הינם של ספורטאים הסובלים מקשיים פסיכולוגיים בתחום הנורמה, כגון חרדה תחרותית, פרפקציוניזם, דימוי עצמי נמוך, קשי וויסות וסוגיות אופייניות להפרעת קשב וריכוז. אצל ילדים ונוער, קשיים אלו לעיתים ילוו בסוגיות פסיכו-התפתחותיות (למשל, גיל ההתבגרות),כשלים של המאמן בתחום הפסיכולוגי ומעורבות הורית לא נכונה.
Published: Dec 17, 2017
Latest Revision: Dec 17, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-395757
Copyright © 2017