ZEUGMA ANTİK KENTİ
Zeugma Antik Kenti, MÖ 300’de Büyük İskender tarafından ”Selevkia Euphrates” adıyla kuruldu. Romalı Komutan Pompeius MÖ 64’de kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos’a verdi.
Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, MÖ 31’den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlandı ve ”köprü”, ”geçit” anlamına gelen ”Zeugma” adını aldı.
Roma döneminde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, MS 256’da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp yıkıldı.
GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Türk ve yabancılardan oluşan ekipler tarafından tarafından antik kentin sular altında kalacak bölümlerinde yoğun kurtarma kazıları yapıldı.
Kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan ve her birinin bir şaheser olduğu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baskı Koleksiyonu Gaziantep Arkeoloji Müzesine taşındı ve ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Açık hava müzesine dönüştürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti’nde, Bakanlar Kurulunun 2005 yılında aldığı karar kapsamında, Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ediyor.
9 Eylül 2011 tarihinde açılan Gaziantep Mozaik Müzesi, BİN DÖRT YÜZ ELLİ m2 mozaik ile Tunus Bardo Müzesi’nden, Dünyanın en büyük mozaik müzesi sıfatını devr almıştır. 80 yıllık kazı birikiminin sonucu olan proje tamamlandığında, mozaik koleksiyonunun 2500 m2’ye ulaşması planlanmaktadır.
140 metre kare duvar resmi, 4 Roma Dönemi Çeşmesi, 20 sütun, 4 kireçtaşından yapılmış heykel, tunç Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar da restorasyonu yapılarak sergiye konmuştur.
Müzede sergilenen mozaiklerin renk armonisi çok fazladır. Zeugma’daki mozaiklerde 13 renk armonisi vardır. Mozaikler, özelliklerini yitirmemeleri için özel sistemlerle korunmaktadır.
Dünyada benzeri olmayan yeni bir yöntem ile Zeugma Mozaik Müzesi’nde, define talanı ile eksik olan 2 bin yıllık mozaiklerin parçaları, sanal ortamda ışık oyunları ile tamamlanmakta, böylece ziyaretçiler mozaikleri tam olarak görebilmektedirler.
Zeugma Mozaik Müzesi’nin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve define avcılarının mozaiklere verdikleri zararın boyutları vurgulanmış ve gelen ziyaretçilerin bu konudaki duyarlılıklarının arttırılması
amaçlanmıştır.
Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde yer alan Zeugma antik kentinde, bin dokuz yüz doksan sekiz yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan, ‘’Çingene Kızı’’ mozaiğindeki kişinin, Yunan Tanrıçası Gaia olduğu sanılmaktadır. Ancak, saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeni ile ‘’Çingene Kızı’’ olarak yakıştırılmış ve antik kentten çıkarılan mozaiklerin simgesi haline gelmiştir.
Gözlerinin her yöne bakma özelliği, farklı bir teknik kullanılarak oluşturulmuştur ve ‘’Çingene Kızı’’ndan yüzlerce yıl sonra Leonardo da Vinci’de, Mona Lisa tablosunda aynı tekniği kullanmıştır.
Published: Jun 11, 2017
Latest Revision: Jun 11, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-339204
Copyright © 2017