PSİKİYATRİST by Tuğba Kibar - Ourboox.com
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

PSİKİYATRİST

  • Joined May 2017
  • Published Books 4
PSİKİYATRİST by Tuğba Kibar - Ourboox.com

Psikiyatri Nedir?

ž Psikiyatri (Ruh Hekimliği), Psikiyatr (Ruh Hekimi) sözcüklerinin başka mesleklerin adlarıyla karışması sık karşılaştığımız bir olgudur. Mesleğimizin bazı kişilerce kötüye kullanılması ile de karşılaşmaktayız.

ž Psikiyatri bir tıp dalıdır. Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, … denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve tedavileriyle uğraşır.

ž Ruh-zihin gibi kavramların bedenin işlevlerinden bağımsız olduğu düşüncesi yaygındır. Bizler mesleğimize adını da veren “ruh kavramı” ile beynin duygu, düşünce, davranışlarla ilgili işlevlerini anlıyoruz.

3

ž Bütün işlevler gibi insan varlığını biçimlendiren işlevler de hem bedensel hem dış koşullardan etkilenir. Psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkışında bedende ve dış ortamda oluşan değişikliklerin etki derecesi hastalıktan hastalığa değişebilir. Örneğin beyin urlarına bağlı ruhsal hastalıklarda bedensel etmenlerin etkisi en yüksek iken, yaşanılan olağan dışı yaşantılara tepki olarak ortaya çıkan ruhsal travmalarda dış etmenler belirleyicidir.

žPsikiyatrik hastalıkların tedavisinde, hastalıkların özelliklerine göre farklı yöntemler uygulanır. Doğrudan bedene uygulananlar (ilaç, elektrokonvulzif tedavi vb) olduğu gibi, insanın duygusal, düşünsel özelliklerini veya ilişkilerindeki değişkenleri hedef alan yöntemler (psikoterapi) de meslek alanımızda yer alır. Bu yöntemler ancak eğitimini almış kişilerce uygulanabilir.

4

žPsikiyatrik bilgi ve uygulamalar bilimsel veriye dayalı olmak zorundadır. Son dönemde beyne  ilişkin bilgi birikiminde artış olmuştur. Bu durum tedavi yöntemlerinde de eskisine göre daha hızlı değişiklikler ortaya çıkarmıştır. Ancak yeni bir tedavi yönteminin ya da ilacın deneysel çalışmalardan uygulama alanına girmesi için bilimsel ve etik olarak tanımlanmış süreçlerden geçmesi, etkili olduğunun kanıtlanması ve meslek topluluğunca kabul edilmesi zorunludur.

ž Bu bağlamda henüz deneysel aşamada olan bedene uygulanan tedavilerin günlük tedavide kullanılması da, belirli bir yöntem olmadan “sohbet” etmenin de “psikoterapi” adı altında uygulanması da meslek ilkelerine aykırıdır.

žMeslektaşlarımıza tanı ve tedavi için başvuran yurttaşlarımızın bu konuda bilgilenmesi asıl dileğimizdir.

5
PSİKİYATRİST by Tuğba Kibar - Ourboox.com

Psikiyatrist Nasıl Olunur?

žPsikiyatrist olabilmek için öncelikle tıbbiyeyi bitirmelisiniz. Bildiğiniz gibi Tıbbiye 6 yıl süren bir okuldur. Bitirdikten sonra tüm dünyada olduğu gibi çeşitli sınavlara girererk ruh sağlığı ve hastalıkları yani psikiyatri alanında uzmanlık eğitimine hak kazanmanız gerekir. Ülkemizde bir uzmanlık alanında eğitim alabilmeniz için öncelikle yabancı dil sınavlarından birini geçmelisiniz. Bu sınavlar ya genel kabulü olan uluslararası TOEFL gibi sınavlardır ya da ÖSYM’nin ülke çapında düzenlediği yabancı dil sınavlarıdır.

ž Bu sınavlardan birinden geçer not aldıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavına girmeye hak kazanırsınız. Kısaca TUS denilen bu sınavdan psikiyatri dalında uzmanlık yapmaya hak kazanmak için yüksek puanlara ihtiyacınız vardır.

Tüm dünyada olduğu gibi son 10-20 yıldır ülkemizde de psikiyatri, branşlar arasında en yüksek puanlarla asistan kabul etmektedir. Yeterli puan alırsanız aldığınız puan durumuna göre eğitime başlayacağınız kurum ya devlet hastaneleri ya da üniversite hastaneleri olur.  Bu kurumlarda hekim olarak ruh sağlığı ve hastalıkları alanında 5 yıl boyunca eğitiminize devam etmelisiniz. Yoğun bir eğitim ve ayda en az beş kez tutulan nöbetler sonrası beşinci yılın sonunda eğitimin ikinci yılından itibaren belirlenen bir konuda yaptığınız bir araştırmayı tez olarak bitirmeniz ve yayınlanabilir hale getirmeniz gerekir. Tez aşamasından sonra bir sınava daha alınır sonra Psikiyatrist ünvanını kazanırsınız.

7
PSİKİYATRİST by Tuğba Kibar - Ourboox.com

žGünümüzde psikiyatri dışındaki hekimlerin ve toplumun en fazla kafasını karıştıran durumlar “davranış bozukluklarıdır”.

žPsikiyatri insan akıl sağlığına 4 şekilde yaklaşır :

ž1-Hastalıklar

ž2-Davranışlar

ž3-Karakteristikler

ž4-Yaşananlar

9
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content