המאמר “הורות סמכות וילדים” מאת מרים טראל שפורסם בספריה הדיגיטלית של מטח והמאמר “אתגר ההורות בגיל ההתבגרות” שפורסם באתר ‘על הספה’ מדברים שניהם על סוגי הורות ודרכי ההתמודדות של כל סוג הורה עם אתגר “גיל ההתבגרות”. בשני המאמרים המטרה העיקרית של כל סוגי ההורות ההיא ליצור קרבה ואחדות בינם לבין בנם ביתם המתבגרים. אולם, בכל אחד מהמאמרים ישנם סוגי הורות אחרים ומאפיינים אחרים.
מהמאמר ‘הורות סמכות וילדים’ ניתן ללמוד כי סוגי ההורים הנפוצים ביותר היום הינם סגנון הורות דוחה שמאופיין בהזנחת הילד מה שברוב המקרים גורר אחריו הידרדרות לפשע ,סמים וכו’, הורות מתירנית שמאופיינת בחוסר הצבת גבולות לילד והתרת יתר מה שלרוב גם גורר אותו לעשיית מעשים נבזים, סגנון הורות שתלטני שמאופיין בחוסר הקשבה לילד והצבת גבולות ברורים ונוקשים וסגנון הורות סמכותי שמקבל את המתבגר ועם זאת מציב להם גבולות.
כמו כן, במאמר ‘אתגר ההורות בגיל ההתבגרות” מדובר על סוגי הרות כלליים יותר כגון הורים שהם “באר” כלומר, שכל העניין שיש לילדים בהם זה מימון, הורות מכוונת כלומר שמאפיינים של הורים אלו הם לכוון את ילדיהם ולשמש להם כמצפן בעת כל צרה שתבוא והורות אמפתית וקשובה שמתאפיינת בקבלה כלפי הילד והרבה רגש שחלוק עימו. לסיכום, בשני המאמרים הללו בדובר על סוגי הורות שונים ומאפייניהם הרבים והשונים.
בסיפור “לשבור את החזיר” מאת אתגר קרת סוג הורות שבא לידי ביטוי הוא סוג הורות שלטני. כמו כן, סגנון הורות זה מתאפיין בהצבת גבולות ברורה בין ההורה לילד, חוסר הקשבה ועקשנות מצד ההוקרה. זה בא לידי ביטוי בסיפור בציטוטים הבאים: “אבא אמר שאין לי כבוד לכסף, ושאם אני לא אלמד את זה כשאני קטן אז מתי אני כן אלמד?”, “אבא בא, הרים את פסחזון מהשולחן התחיל לנער אותו הפוך ובפראות. “תיזהר, אבא”, אמרתי לו, “אתה עושה לפסחזון כאב בטן.” אבל אבא המשיך”. האב מצטייר בסיפור כטיפוס אלים ושתלטן.
בסיפור “שקיות יום הולדת” אבא של נעמה מתואר כהורה מתירני שמאופיין בחוסר הצבת גבולות והתרה בלי די של דברים לילד אילו אבא של המספר תואר כהורה שתלטני שלא מרשה הרבה דברים ולא ממש מתלוצץ אבל זה רק מנקודת מבטו של המספר. לדוגמא: ואבא של נעמה היה ממש עלא כיפאק, ונתן לנו לפתוח ולסגור את השער. וכשיובל ומירון דחפו את אלעד החרשן למים והוא יצא רטוב כזה, הוא צחק עם כולם , ולא בלבל לנו את המוח, כמו אבא שלי, שתמיד אומר שאסור להשתולל. ואחר-כך הוא אמר למשרתת הפיליפינית שלהם, שתוציא את הכיבוד לחצר כי יש שמש, וגם הגיעו שני ליצנים שעשו שמח ואירגנו תחרויות. נעמה אמרה לי בסוד, שמיקי ברקוביץ, יבוא אחר כך, ואולי גם דליק מהטלויזיה, שמכיר את אבא שלה עוד מהתיכון.
ראיון- יהונתן
אני- “שלום אמא ואבא, רציתי לשאול אתכם כמה דברים על ילדותכם. ראשית, על מה היו לכם חילוקי דעות עם הוריכם בגיל ההתבגרות? ואיזו סוג הורות היתה להם?”
אמא- “לי ולהוריי לא היו הרבה חילוקי דעות ואני חושבת שהם היו הורים סמכותיים שידעו להקשיב לי ועם זאת להציב לי גבולות ברורים.”
אבא- “לי ולהורים שלי היו חילוקי דעות בפעמים ממש מעטות ולא זכור לי על מה בדיוק זה היה ואני חושב שהוריי היו הורים סמכותיים מאוד.”
ראיון- שליו
אני- “היי אמא ואבא, יש לי כמה שאלות על ילדותכם ואני אשמח שתענו לי עליהן. בגיל ההתבגרות, על מה היו לכם חילוקי דעות עם ההורים שלכם ואיזה סוג הורים הם היו?”
אמא- “ההורים שלי היו הורים שדאגו לי מאוד ולכן הציבו לי גולות ברורים וכמו כן לא הייתה בנינו הרבה מתיחות וחילוקי דעות.”
אבא-“ההורים שלי הסכימו לי לעשות דברים רבים כל עוד הם לא סיכנו את נפשי ויו לנו קצת חילוקי דעות בעניינים שהיום אני מסתכל אחורה ומצדיק את דעתם של הוריי”.
ראיון- אסף
אני-” אמא ואבא רציתי לשאול אתכם כמה שאלות על גיל ההתבגרות שלכם, על מה היו לכם ולהורים שלכם ריבים ואיזה סוג הורות הייתה להורים שלכם?”
אמא- “לי ולהוריי הייתה מערכת יחסים נהדרת של פתיחות ויושרה ולכן הייתי אומרת שהם היו הורים מסוג סמכותי.”
אבא- “אני והוריי לא היינו מתווכחים הרבה אך כשכן היינו זה היה על דברים מגוחכים כמו שעת חזרה הביתה אחרי בילוי עם החברים ודברים כאלו.”
סיכום ההשוואה:
בעקבות הראיון שערכנו עם הורינו והסקת המסקנות בעצמנו הסקנו כי ישנו שוני ועם זאת דמיון בין סוגי ההורים כיום לסוגי ההורים בעבר. מאידך גיסא, בתקופתם של הורינו ניתן לראות בנתונים שרוכזו בטבלה שהריבים העיקריים שהיו ע ההורים היו בפאן החברתי כגון שעות חזרה הביתה לאחר יציאה עם ה”חבר’ה” ומה לעשות בזמנם הפנוי למרות שסוג ההורות שלהם שהיה בחלקו סמכותי בחלקו שתלטן ובחלקו מתירני. עם זאת, הוויכוחים וחילוקי הדעות שיש כיום מתרכזים בעיקר ברצון של הנוער כיום להיות “חלק מהעדר” ולא להיות שונה מכולם שזה בא לידי ביטוי לפעמים בהידרדרות בלימודים ולפעמים בהתחצפות להורים אך לרוב ההורים לדו מהטעויות של הוריהם והפכו להורים סמכותיים שמספקים לנו את כל הטוב שאנחנו צריכים. לסיכום, אנו מסיקים מכך שהזמנים השתנו וסוג ההורות והנושאים לדיונים המסעירים בין ההורים לילדים כבר אינם אותו דבר.
משוב קבוצתי:
אנחנו בתור קבוצה מאוד נהנינו ממהלך העבודה והסקנו מסקנות רבות בנוגע לעתידנו. בכל המפגשים שהיו לנו שבהם עבדנו רבות על העבודה שררה בנינו אווירה נעימה. חלוקת העבודה בנינו הייתה יעילה מאוד ועזרה לנו לחסך זמן רב ולתעל את עבודתנו עד לכדי ניצול מרבי של יכולותינו למען העבודה המוגמרת.
לסיכום, למדנו רבות מהעבודה ועם זאת נהנינו בזמן הכנתה.
Published: May 7, 2017
Latest Revision: May 7, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-305139
Copyright © 2017