DRAMA Dersi E-BOOK Final Ödevi
Gruptakiler
3-A
GÜL AĞALI (060700110)
ZEHRA GÜVENDİ(060800066)
ORHAN SÜRGÜVENÇ (061200043)
AHMET KUTLU (061000590)
HASAN DOLAŞIR (061200134)
İÇİNDEKİLER
- KAPAK
- ÖNBİLGİLER
- İŞLEYİŞ
- Hazırlık
- Ara Değerlendirme
- Canlandırma
- DEĞERLENDİRME
ÖNBİLGİLER
- Ders: Hayat Bilgisi
- Tema: Benim Eşsiz Yuvam
- Öğrenme Alanı: Birey-Toplum-Doğa
- Grup: İlköğretim 3.sınıf öğrencileri
- Yöntem:
- Yaratıcı Drama (doğaçlama, rol oynama)
- Drama Teknikleri (öğretmenin role girmesi, doğaçlama grupları)
- Süre: 40’+40’
- Kazanımlar:
- Aralarındaki benzerliklere ve farklılıklara karşın bütün insanların aynı gezegeni paylaştıklarını fark ederek, daha iyi bir dünya yaratmak için her bireyin üzerine düşen görevler olduğunu kavrar.
- Farklılıkların doğal olduğunu kabul eder ve farklı özelliklere sahip kişilere hoşgörüyle yaklaşır.
- Farklı sosyal ve ekonomik gruplara mensup kişilerin bakış açılarının farklı olabileceğini kabul ederek bu kişilere önyargısız davranır.
İŞLEYİŞ
Hazırlık: Farklı Kültürlere Ait Şarkıları Dinleme
Malzeme: Farklı kültürlere ait şarkıları içeren kaset ve kasetçalar.
Süreç: Büyük grup çalışması. Kenardan yönlendirme.
Farklı kültürlere ait şarkıları içeren kaset çocuklara dinletilerek, bu şarkıların hangi yöreye, ülkeye ait olduğunu tahmin etmeleri istenir. Daha sonra çocuklar, sesini dinledikleri ülke ve ya yöreye ait hareketleri canlandırmaya çalışırlar.
Ara Değerlendirme: Lider çokkültürlülük tanımını ve bununla ilgili yeterli açıklamaları yaptıktan sonra, ‘’çünkü oyunu’’ nunu oynatır. Öncesinde oyunla ilgili de gerekli açıklamaları yapar. Lider yönergeyi verdikten sonra oyun başlar.
ÇÜNKÜ OYUNU
Süreç: Büyük grup çalışması ya da üçer kişilik gruplara bölünerek paralel çalışma.
Çocuklar daire biçiminde otururlar. Lider ya da gönüllü bir çocuk oyunu başlatır ve ‘’ Kültürel Çeşitlilik’’ kavramı ile ilgili bir olayı tanımlar. İkinci çocuk, o olayın meydana gelmesini açıklayıcı bir neden söylemeye çalışır. Üçüncü çocuk ise, olayın muhtemel bir sonucunu söylemeye çalışır. Örneğin:’’Çok Kültürlülük önemlidir’’. Neden gösterme: ‘’Çünkü hepimizin ortak amacı, farklı renkleri görerek, birbirimizin şarkılarını söyleyerek, dostluğumuzu büyüterek, insan olarak birlikte gelişmektir’’. Olayın sonucu: ‘’ Çokluk ve farklılık içinde birlik olmak, yaşamın ve insanın güzelliğini temsil etmektedir.’’
Tartışma: Etkinlik sonrası tartışma sırasında, özellikle olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkileri üzerinde durulur. Konu başka örneklerle açıklanmaya çalışılır.
Canlandırma: Lider, çocukların, öykülere olan ilgilerinden hareketle öykü canlandırması yaptırmak için hazırlıklara başlar. Çocuklarla öykü, canlandırılması yapılırken, onları belli diyalogları ezberlemekten çok, öyküdeki hareketleri, tekerlemeleri, şarkıları tekrarlamaya yönlendirmek gerekir. Lider önce, çocuklara ‘’Farklıyız ama Arkadaşız’’ öyküsünü baştan sona anlatır.
FARKLIYIZ AMA ARKADAŞIZ
‘’Gökyüzünde uçarım
Daldan dala konarım
Yaşasın kanatlarım…’’
Diyerek uçtu serçecik. Uçarken de güzel sesiyle şarkı söyledi cik cik. Serçecik gökyüzünü çok severdi. Bulutlarla, başka başka kuşlarla rengârenk uçurtmalarla arkadaştı. Bir gün güzel serçecik cik cik öttü.
‘’Biraz daha kırlarda uçayım, çiçekten çiçeğe konayım.’’ dedi. Bir papatyanın üstüne kondu. İşte tam o anda papatyanın üstünden bir uğur böceği uçtu. Serçecik uğur böceğine baktı. Uğur böceği rengi de kanatları da ondan ne kadar farklıydı. Güzel uğur böceği kıpkırmızıydı. Oysa serçecik kahverengiydi. Üstelik serçeciğin kanatları büyüktü. Uğur böceğinin kanatlarıysa küçücük. Derken arkadaş oldular uğur böceği ile serçe.
‘’Farklı da olsak arkadaş olabiliriz. Beraber oynayabiliriz.’’ dedi serçe. Uğur böceği de ‘’Farklıyız, ama artık arkadaşız.’’ diyerek gülümsedi.
Sonra sümbüle kondu serçecik. Sümbülün üzerinde minik bir karınca vardı. Karıncanın kanatları yoktu. Serçecik ve uğur böceği karıncayla tanıştılar. Üçü de hemen kaynaştılar. Serçecik ‘’Ben en çok gökleri severim. Kanatlarımı çırpa çırpa gezerim dedi.’’ Uğur böceği ‘’Benimse çiçekler ve kırlardır evim. Çiçekten çiçeğe gezerim. Uğurlu bir böceğim.’’ dedi. Karınca antenlerini salladı. ‘’Ben küçük bir karıncayım. Kanatlarım yok uçamam. Gökyüzünde uçamam ama kırlarda dolaşırım.
Karınca, uğur böceği ile serçenin arkadaşı oldu. Arkadaşlık çok güzeldi. Hem de eğlenceliydi. Hepsi birbirinden farklıydı ama farklılıklar arkadaş olmaya engel değildi.
(Koray Avcı ÇAKMAN)
Lider, daha sonra öykünün geçtiği sahneyi (yeri) tanımlarken, çocuklara öyküde canlandıracakları hareketleri ve çıkaracakları sesleri hatırlatır. Liderin hatırlatmasıyla çocuklar, öykünün o bölümünü oynarlar. Örneğin; ‘’Gökyüzünde uçarım’’ der ve o roldeki çocuk ya da tüm grup, uçma eylemi yaparlar. Lider ‘’Kuş kanat çırparken sesi nasıl olur?’’ diye çocuklara sorar. Eğer çocuklar hiçbir ses yaratmazlarsa, lider ‘’pır pır’’ diye ses çıkararak çocuklara model olur. Sonra da çocuklar liderin çıkardığı sesleri taklit ederek, uçma hareketleri yaparlar. Öykü canlandırılırken, lider kısa sorular sorar. Böylece, çocukların düşünmesine ve canlandırmaya kendilerinden bir şeyler katmalarına olanak sağlar.
Canlandırma sırasında liderin, önceden rol verdiği karakterler, kendilerine sıra geldiğinde ortaya çıkıp rollerini oynarlar. Onların nerede harekete geçeceklerini lider önceden kararlaştırılan bir işaret ile belirtir. İşaret üzerine ortaya çıkıp rolünü oynayan çocuk, yerini bir başka rolü oynayacak çocuğa bırakır.
DEĞERLENDİRME
Malzeme: Büyük resim kağıdı, renkli boya kalemleri
Süreç: Dörder kişilik gruplara bölünerek paralel çalışma
Değerlendirme aşamasında lider, çocuklardan resim yapmalarını ister. Yapılan drama etkinliğinin ardından, çocukların etkinlikte yaşadıkları yaşantılar ile ilgili olarak resim yapmaları, hem öğrendiklerini kavramlaştırmaları hem de yaşadıklarını farklı bir biçimde ifade etmeleri bakımından anlamlıdır. Bu nedenle etkinlik resim çalışmasıyla sona erdirildi. Resim çalışmasında lider grup şeklinde çalışmalarını ister. Grup resmi yapılırken, dramaya katılan tüm çocuklar büyük bir kağıt üzerinde hep birlikte çalışırlar. Böylece yaratıcı ve dışa vurumcu yönleri ortak bir çabada bütünleşmiş olur.
Çocuklar, grup çalışmasını tamamladıktan sonra, yaptıkları resimde anlatmak istedikleri düşünce ve bilgileri, hem birbirleriye hem de liderleriyle paylaşırlar. Bu sırada öğretmenin yapılan resmi ‘’çok güzel olmuş, harika’’ diyerek övmesi yerine, hangi unsuru olumlu bulduğunu belirtmesi, çocuk için hem daha yol gösterici hem de daha anlamlı olur.
Published: Jan 18, 2015
Latest Revision: Jan 19, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-26629
Copyright © 2015