ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Dersin Adı: Drama
Sınıf ve Şube: 3-A
Öğretim Elemanının Adı ve Soyadı: Öğr. Gör. Şehnaz SUNGURTEKİN
Öğretmen Adaylarının Fakülte No / Adı ve Soyadı:
061200006 Seher DALKIRAN
061200093 Zülal HOCAOĞLU
061200104 Gül ÜLGE
061200107 Ezgi İDEMEN
061200141 Esranur TURFAN
DERS PLANI
A. BİÇİMSEL BÖLÜM
Dersin Adı: Hayat Bilgisi
Sınıf: 2
Tema: Dün, Bugün, Yarın
Konu: Ülkeler ve Çocukları
Kazanım: C.2.6. Farklı ülkelerdeki çocukların beslenme, giyim ve oyun tarzlarındaki değişiklikleri araştırır ve sunar.
Beceri: Bilimin temel kavramlarını tanıma (değişkenlik/ benzerlik) becerisini geliştirmeye yöneliktir.
Süre: 2 ders saati (40+40=80 dk.)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri: Anlatım, Soru-Cevap, Drama Yöntemi, Doğaçlama, Donuk İmge, Rol Oynama, Öğretmenin Role Girmesi, Bilinç Koridoru, Beyin Fırtınası Tekniği, Görsel Sunu.
Araç ve Gereçler: Bilgisayar, projeksiyon, hoparlör, slayt, doğaçlama kartları (mukavva, A4 Kağıdı, tahta çubuk, kalem, makas, bant, yapıştırıcı), Barış Manço-Nane Limon Kabuğu şarkısı, değerlendirme kağıdı.
Kaynaklar:
http://blog.milliyet.com.tr/dunya-cocuklarinin-favori-oyunlari/Blog/?BlogNo=108662
http://onedio.com/haber/dunyanin-farkli-yerlerindeki-17-okulun-ogle-yemekleri-302267
http://www.izzethekin.fevziozbey.k12.tr/?Syf=26&Syz=237826
http://www.prontotour.com/kesfet/Geleneksel-Kiyafetler
http://gezimanya.com/FotoGaleri/ulkelerin-geleneksel-kiyafetleri
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fransa#K.C3.BClt.C3.BCr
http://www.bakimliyiz.com/egitim-ve-ogretim/119424-fransanin-yemek-ve-giyim-kulturu-nasildir.html
http://www.acilservis.pro/fransa-yoresel-kiyafetleri
http://tr.wikipedia.org/wiki/Frans%C4%B1z_mutfa%C4%9F%C4%B1
http://www.yasambu.com/forum/konu/fransizlarin-yoresel-kiyafetleri-hakkinda-bilgiler.57580/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meksika#K.C3.BClt.C3.BCr
http://tr.wikipedia.org/wiki/Meksika_mutfa%C4%9F%C4%B1
http://www.goktepeliler.com/forums/
Öğretmenin Yapacağı Ön Hazırlık:
Lider derste kullanacağı görselleri ve slayt gösterisini önceden hazırlar. Canlandırma etkinliği için gerekli olan doğaçlama kartlarını yazar. Çalışma ortamını ders süreci için uygun bir hale getirir.
B. GİRİŞ BÖLÜMÜ
Lider ilk olarak öğrencilere kendini tanıtır ve süreç hakkında kısa bir bilgi verir. (Farklı ülkeler ve çocukları ile ilgili çeşitli bilgiler öğreneceklerinden ve bunlara yönelik etkinlikler yapacaklarından bahseder.) Verdiği bilgilerden sonra derse başlar.
Isınma Etkinliği
Lider öğrencilerden çalışma alanında daire oluşturacak şekilde dizilmelerini ister. Daha sonra ısınma etkinliği için gerekli yönergeleri verir.
(Birazdan sizinle müzik eşliğinde bir oyun oynayacağız. Oyun için bize bir lider gerekiyor. Oyunu kolayca öğrenebilmeniz için ilk lider ben olacağım ve oyunu ilk olarak ben başlatacağım. Daha sonra oyunun gidişatına göre hepiniz sırayla lider olacaksınız. Müzik başladığında aranızda dolaşıp birinizin önünde duracağım ve bir dans yapacağım. Önünde durduğum öğrenci benim yaptığım dansı tekrar edecek. Tekrar edebilirse bu defa lider o olacak. Benim yaptığım şekilde bir arkadaşının önünde duracak ve bir dans yapacak. Oyun bu şekilde devam edecek. Liderin yaptığı dansı beceremezseniz lider bir başka arkadaşınıza gidecek ve dansı tekrarlayacak. Lider ve seçtiği öğrencinin dışındakiler yerlerinde ritim tutarak müziğe eşlik edebilirler.)
Verdiği yönergelerden sonra kullanacağı müziği açar (Barış Manço-Nane Limon Kabuğu/Söz-Müzik:Barış Manço). El çırparak ritim tutar ve öğrencilerin de yavaş yavaş ona katılmasını sağlar. Bu şekilde oyun başlar.
Bana Ayak Uydur (Zaire Oyunu)
Bu müzikli oyunda oyuncular önce bir lider seçerler ve daire oluşturacak şekilde dizilirler. Lider el çırparak ritim tutar ve diğerleri de yavaş yavaş ona katılırlar. Sonra lider oyuncu herhangi bir oyuncunun önünde durur ve ritim eşliğinde bir dans yapar. Liderin seçtiği oyuncu bu dansı başarıyla tekrarlarsa lider olur. Eğer başaramazsa, lider yeni bir oyuncu seçer ve dansı tekrarlar.
C. GELİŞTİRME BÖLÜMÜ
Lider öğrencileri bir araya toplar ve dersin kazanımına yönelik kısa bir açıklama yapar. (Bugün farklı ülkelerde yaşayan çocukların beslenme, giyim ve oyun tarzlarını öğreneceğiz. Fakat bu derste en çok size iş düşecek. Çünkü sizler birbirinize öğreteceksiniz. Bütün bunları drama yöntemini kullanarak yapacağız. Birazdan canlandırma etkinliğimiz olacak. Etkinlikte kullanacağımız bilgiler yoluyla farklı ülkelerde yaşayan çocuklarla ilgili birçok şeyi eğlenerek öğrenmiş olacağız.) Daha sonra canlandırma için gerekli yönergeleri verir.
Canlandırma Etkinliği
Lider doğaçlamaya geçmeden önce öğrencilere çeşitli açıklamalarda bulunur. Öğrencilere donuk imgeyi nasıl ve ne zaman vereceklerini anlatır. (Lider ders sırasında bir devinim belirler. Belirlediği devinimi kullanarak doğaçlamayı başlatacağını, yine aynı devinimle doğaçlamayı bitireceğini belirtir. Donuk imge verdikleri sırada hareket etmeden oldukları yerde durmalarını ve vereceği yönergeleri dikkatlice dinlemeleri gerektiğini vurgular.) Gerekli açıklamaları yaptıktan sonra öğrencilere yapacakları doğaçlama ile ilgili yönergeleri verir.
Doğaçlama
Lider öğrencileri üç gruba ayırır. Her gruba üçer tane “Doğaçlama Kartı” vereceğini söyler. (Bu arada öğrencilere doğaçlama kartlarının oynayacakları roller ile ilgili çeşitli bilgiler içerdiğinden, bu bilgilerden yararlanarak rollerine yön vermeleri gerektiğinden bahseder.)
Lider ilk olarak doğaçlamanın olay örgüsünü öğrencilere anlatır. Ayırdığı üç gruba sırasıyla “Japonya, Fransa ve Meksika” ülkelerini dağıtır. Gruplara ülkeleri dağıttıktan sonra her grubu kendi arasında üçerli gruplara ayırır. Birinci gruplara ülkenin çocuklarının “beslenme tarzı”, ikinci gruplara ülkenin çocuklarının “giyim tarzı”, üçüncü gruplara ülkenin çocuklarının “oyun tarzı” ile ilgili doğaçlama kartlarını dağıtır. Doğaçlama sırasında onlara soracağı sorularda ve gerçekleştirecekleri davranışlarda bu bilgilerden yola çıkarak hareket etmeleri gerektiğini hatırlatır.
Lider mekan ve çatışma durumuyla ilgili gerekli bilgileri verdikten sonra grupların sırayla doğaçlamaları gerçekleştireceklerinden, bir grup doğaçlamasını yaparken diğer grupların onları dikkatlice izlemeleri gerektiğinden, bir gruptan diğer bir gruba geçişte gruplara yerlerini almaları için kısa bir süre vereceğinden bahseder. Doğaçlama boyunca herkesin etkin olarak rol alacağını vurgular.
Lider anlattığı olay örgüsünden ve doğaçlamayla ilgili yaptığı çeşitli açıklamalardan sonra gruplara doğaçlama kartlarını okumaları ve rollerine hazırlanabilmeleri için yeterli süreyi verir. Bu süre içinde lider doğaçlama kartlarında ismi geçen yemekleri, materyalleri vb. projeksiyon yardımıyla çalışma ortamına yansıtır. Öğrenciler hazırlıklarını tamamladıktan sonra lider öğrencilere doğaçlamaya donuk imgeyle başlayacaklarını tekrar hatırlatır ve bu sayede doğaçlamaya geçilir.
Ayrıca
Lider bu arada değerlendirme etkinliğine hazırlık olabilmesi için öğrencilere rollerini çok iyi oynayarak Zeynep ve ailesinin onların ülkelerine gelmelerini sağlamaları gerektiğini, bu nedenle Zeynep’i bir şekilde ikna etmeye çalışmalarını, bunun neden önemli olduğunu daha sonra söyleyeceğini belirtir.
Olay Örgüsü:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gösteri yapmak amacıyla ülkemize farklı ülkelerden çocuklar gelmiştir. Zeynep de kendi okulunun gösteri grubunda yer almaktadır. Zeynep’in ailesi bir süredir gezi amaçlı bir ülkeye gitmek istemektedir. Zeynep ise farklı ülkelere karşı bazı ön yargılara sahiptir. Bayramda yapacakları gösteri öncesinde şenlik alanında karşılaştığı Japonya’dan, Fransa’dan ve Meksika’dan gelen öğrenci gruplarıyla tanışır. Bir anda ailesiyle yapacakları gezi aklına gelir. Bu ülkelerle ilgili bilgi alabilmek için bayramın mükemmel bir fırsat olduğuna karar verir. Sırayla bu ülkelerden gelen öğrenci gruplarının yanlarına giderek onlarla sohbet eder. Onlara ülkelerinin beslenme, giyim ve oyun tarzlarıyla ilgili çeşitli sorular yöneltir. Ara ara kendisi de yabancı öğrencilere kendi ülkesindeki beslenme, giyim ve oyun tarzlarından bahseder.
Rol Kişileri:
Zeynep:
İkinci sınıf öğrencisidir. Yaşadığı ülkenin dışına çıkacak olmak onu oldukça endişelendirmektedir. Yapacakları gezide ailesiyle iyi vakit geçireceğine inanmamaktadır. Aynı zamanda farklı ülkelerin çocuklarıyla sohbet ederken oldukça heyecanlıdır, bir o kadar da meraklıdır, yeni bilgiler öğrenip bu bilgileri ailesiyle paylaşmak için can atmaktadır, bu nedenle tanıştığı çocuklara bol bol sorular sorar.
Japonya’dan Gelen Çocuklar:
Farklı bir ülkenin bayram kutlamasına katıldıkları ve burada gösteri yapacakları için oldukça mutlu ve heyecanlıdırlar. Zeynep’in soruları karşısında hem şaşırırlar hem de sevinirler. Sırayla kendilerini ve ülkelerini anlatmaya koyulurlar. Zeynep’i bir şekilde kendi ülkelerine gelmeleri için ikna etmeye çalışırlar.
Fransa’dan Gelen Çocuklar:
Farklı bir ülkenin bayram kutlamasına katıldıkları ve burada gösteri yapacakları için oldukça mutlu ve heyecanlıdırlar. Zeynep’in soruları karşısında hem şaşırırlar hem de sevinirler. Sırayla kendilerini ve ülkelerini anlatmaya koyulurlar. Zeynep’i bir şekilde kendi ülkelerine gelmeleri için ikna etmeye çalışırlar.
Meksika’dan Gelen Çocuklar:
Farklı bir ülkenin bayram kutlamasına katıldıkları ve burada gösteri yapacakları için oldukça mutlu ve heyecanlıdırlar. Zeynep’in soruları karşısında hem şaşırırlar hem de sevinirler. Sırayla kendilerini ve ülkelerini anlatmaya koyulurlar. Zeynep’i bir şekilde kendi ülkelerine gelmeleri için ikna etmeye çalışırlar.
Olayın Geçtiği Yer:
23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı için hazırlanmış şenlik alanıdır.
Çatışma Durumu:
Zeynep ailesiyle birlikte güzel bir gezi yapmak istese de farklı ülkelerle ilgili birçok ön yargıya sahiptir. Bu ön yargılardan kurtulabilmek için ülkelerin çocuklarından ülkeleriyle ilgili bilgi almaya çalışır, onlara merakla sorular sorar. Ülkelerin çocukları ise Zeynep’in ve ailesinin kendi ülkelerine gelmesi için onları bir şekilde ikna etmeye çalışmaktadır.
DOĞAÇLAMA KARTLARI
ZEYNEP – TÜRKİYE (Beslenme, Giyim, Oyun Tarzı)
Türkiye’de yaşıyorsun. 2. Sınıf öğrencisisin. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksın. Ailen bir süredir gezi amaçlı bir ülkeye gitmek istiyor. Fakat sen farklı ülkelere karşı ön yargılara sahipsin. Ülke dışına çıkacak olmak seni tedirgin ediyor. İyi vakit geçiremeyeceğini düşünüyorsun. Şenlik alanında Japonya’dan, Fransa’dan ve Meksika’dan gelen öğrencileri görüyorsun. Sırayla ülke çocuklarının yanlarına gidip onlarla tanışıyorsun. Onlara ülkelerinin beslenme, giyim, oyun tarzlarıyla ilgili sorular soruyorsun. Onlarla sohbet ederken oldukça heyecanlı ve meraklısın. Sen de onlara kendi ülkenin beslenme, giyim ve oyun tarzını anlatıyorsun. Senin ülkende yemekler çok çeşitlidir. Kebaplarınız ve tatlılarınız oldukça ünlüdür. Giysileriniz yöreden yöreye değişiyor. Ortak yöresel giysileriniz entariler, şalvarlar, kuşaklar, etek ve ceketlerdir. Sizin oyunlarınız çoğunlukla tekerlemeli ve danslıdır. En çok oynadığınız oyunlar; Aç Kapıyı Bezirganbaşı, Yağ Satarım Bal Satarım, Köşe Kapmaca, Seksek, Yakan Top ve İstop’tur.
1. GRUP – JAPONYA
1.1. Grup / Beslenme Tarzı:
Japonya’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. Siz yemek yerken yemek çubuklarını kullanırsınız. Geleneksel yemekleriniz Ramen ve Suşhi’dir. Ramen makarnaya benzer. Suşhi balıktan yapılır. Her öğünde mutlaka Miso Çorbası yersiniz. Beslenme çantanızda mutlaka Bento adı verilen çeşitli çizgi film kahramanlarına benzetilerek yapılan yiyecekleriniz olur. Bento pirinçten yapılır.
1.2. Grup / Giyim Tarzı:
Japonya’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti.Sizin geleneksel giysiniz kimonodur. Kimono T şeklindedir. Kimononun altında Geta adı verilen sandaletler vardır. Festivallerde ve özel günlerde giyersiniz. Yaz şenliklerinde Kimonoya benzeyen Yukata adındaki giysinizi giyersiniz. Günlük hayatta rahat giysiler tercih edersiniz.
1.3. Grup / Oyun Tarzı:
Japonya’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. Siz origami etkinliğini çok seversiniz. Origamiyi kare şeklindeki renkli kağıtları katlayarak yaparsınız. Basketbol, futbol ve kart oyunlarını seversiniz. Erkekler genelde beigoma topaç çevirme oyununu oynarlar. Bu oyunumuzda topacı en uzun süre çeviren kazanır. Kızlar genelde o- hajiki adı verilen cam misketlerle oynarlar. Rakibin misketlerini vurarak almaya çalışırlar.
2. GRUP – FRANSA
2.1. Grup / Beslenme Tarzı:
Fransa’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti.Ülkenizde çeşit çeşit peynirler üretiliyor. Dünyaca tanınan yemekleriniz salyangoz yemeği, baget ekmeği, kaz ciğeri ve kruvasandır. Kruvasan içi çikolata ile dolu ay şeklinde bir açmadır, genellikle kahvaltıda yersiniz. Dilbalığını çok seversiniz.
2.2. Grup / Giyim Tarzı:
Fransa’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. Kadınların yöresel kıyafetleri kabarık eteklerden, dantel süslemelerden oluşur. Kıyafetlerin üzerine mutlaka şapka takarlar. Bazı şapkalar bebek şapkalarına benzer. Erkekler şık takım elbiseler giyerler. Günlük hayatta üzerinde büyük karakterler basılı olan kıyafetler giyersiniz.Kapşonlu kazak yaygındır. Ülkeniz modaya yön veren en önemli ülkedir.
2.3. Grup / Oyun Tarzı:
Fransa’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. En çok oynadığınız oyun Değiş Tokuş oyunudur. En az 10 kişiyle oynanır. Sandalyeye ve geniş bir bez parçasına ihtiyaç vardır. Herkes 1′ den başlayarak birer numara alır. Sandalyeler daire şeklinde dizildikten sonra ebenin gözleri bağlanır. Dairenin ortasında iki sayı söyler. Sayıları söylenen iki oyuncu, yerlerini değiş tokuş eder. Ebe de bu oyunculardan birini yakalamaya çalışır. Yakalanan oyuncu yeni ebe olur. Bunun dışında futbol oynamayı da çok seversiniz.
3. GRUP – MEKSİKA
3.1. Grup / Beslenme Tarzı:
Meksika’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. Çoğu yemeğinizi mısır tortillası ile yersiniz. Tortilla pideye benzer. Çili yeşil renkli sevdiğiniz bir baharattır. MolePoblano adındaki milli yemeğinizi bu baharatla yaparsınız. En önemli öğününüz öğle yemeğidir. Akşamları Taco gibi atıştırmalık yiyecekler yersiniz. Kolayı çok fazla içersiniz. Tatlıyla acıyı bir arada yemeyi çok seversiniz.
3.2. Grup / Giyim Tarzı:
Meksika’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. Yöresel kıyafetleriniz oldukça renklidir. Büyük bir Meksika şapkası takarsınız. Erkekler Meksika çizmesi giyerler. Serin tuttuğu için Guayebera adında beyaz bir gömlek giyersiniz. Elyaf, pamuk ve yün giysileri tercih edersiniz.Rebozo adında bir omuz atkınız vardır.
3.3. Grup / Oyun Tarzı:
Meksika’da yaşıyorsunuz. 2. sınıf öğrencisisiniz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen şenlikte gösteri yapacaksınız. Ailenizden biri Türk olduğu için Türkçe’yi az çok biliyorsunuz. Bu nedenle okuldaki öğretmenin gösteri için sizi ve sizin gibi olan arkadaşlarınızı Türkiye’ye getirmeyi tercih etti. En çok oynadığınız oyun Fasulyeleri Yakala oyunudur. 4-6 kişiyle oynanır. Bahçede küçük bir çukur kazılır. Oyuncular ellerine bir avuç fasulye alırlar. Sırayla ellerindeki bütün fasulyeleri çukura fırlatırlar. Sonra herkes çukura soktuğu fasulyeleri toplar. Daha sonra da bu fasulyeleri havaya fırlatıp avucuyla yakalamaya çalışırlar. En fazla fasulye yakalayan oyuncu oyunun galibi olur. Ayrıca futbol ve beyzbol oynamayı seversiniz.
Lider zaman zaman role girerek öğrencilere doğaçlama sırasında yardımcı olmuş olur. Böylece doğaçlamanın belirli bir akış yakalamasını sağlar.
Doğaçlama sırasında üç gruptan her biri sırasıyla etkin konumdadır. Lider doğaçlamanın gidişatına göre doğaçlamayı en başta belirlediği devinim ile durdurarak bir diğer gruba geçişi sağlar. Geçişleri bir anda yapmayarak sırası gelen grubun doğaçlama için hazır duruma geçmesini bekler. Doğaçlama bu şekilde devam eder.
Tüm gruplar rollerini oynadıktan sonra lider öğrencilere birbirlerini alkışlatarak doğaçlamayı sonlandırır. Öğrencilerden çember şeklinde durmalarını ister. Doğaçlamada bahsedilen ülkeleri tekrar eder. Doğaçlamaya başlamadan önce yaptığı açıklamayı hatırlatarak öğrencilere, “Doğaçlamaya geçmeden önce size Zeynep’i bir şekilde ikna etmeniz gerektiğini söylemiştim. Çünkü Zeynep birazdan gideceği ülkeyi seçecek. Ama bunu yine farklı bir drama tekniğiyle yapacağız.” der ve etkinliğe geçer.
Lider öğrencilere birazdan bir bilinç koridoru oluşturacaklarını söyler. Öncelikle sınıfı iki gruba böler. Öğrencilerden aralarında bir kişinin geçebileceği kadar mesafe bırakıp karşılıklı olarak durmalarını ister. Zeynep’i hatırlatarak, “Birazdan Zeynep bu oluşturduğunuz koridordan geçerek bir karar verecek. Fakat bu sırada siz de onu sizin ülkenize gelmeleri için ikna etmeye devam edeceksiniz. Nasıl mı?” dedikten sonra bilinç koridoru için yönergeleri vermeye başlar.
Bilinç Koridoru
Lider “Zeynep kimlerin önünden geçiyorsa o anda o kişilerin sesleri yükselecek. Diğerleri fısıltıyla ikna etmeye çalışacak. Koridorun sonuna kadar bu böyle devam edecek. Siz Zeynep’in içindeki seslersiniz. Nasıl mı ikna edeceksiniz? Her biriniz en başta rol aldığı ülkeyle ilgili hatırladıklarını söyleyebilir.” der ve öğrencilere yardımcı olabilmek için örnekler verir. (Örneğin, “Benim ülkemde şu yemekler var, şu oyunları oynayabilirsin, şu giysiler sana çok yakışır.” şeklinde ifadeler kullanabilirsiniz.)
Öğrenciler hazır hale geldikten sonra Zeynep rolünü üstlenen öğrenci bilinç koridorundan geçmeye başlar. Koridorun sonunda vereceği kararda canlandırma etkinliğindeki performansları dikkate alır ve seçtiği ülkeyi açıklar. Bu şekilde etkinlik sonlandırılmış olur.
D. KAPANIŞ BÖLÜMÜ
Lider süreç sonunda öğrencilere kısa bir açıklama yapar. ( Birazdan sizlere süreç hakkında çeşitli sorular yönelteceğim. Sorulardan önce en başta bahsettiğim dersimizin kazanımına yönelik dünya çocuklarının beslenme, giyim ve oyun tarzlarıyla ilgili çeşitli resimler göstereceğim. Daha sonra süreç hakkında görüşlerinizi dinleyeceğim.)
DÜNYA ÇOCUKLARININ OKULLARDAKİ ÖĞLE YEMEKLERİ
PARİS, FRANSA
Turna balığı, taze fasulye ve mantar.
LAMBERSART, FRANSA
Pilav, somon, ekmek, kereviz, havuç, salata, portakal ve çörek.
BAMAKO, MALİ
Kızarmış çörek.
BUENOS AIRESİ, ARJANTİN
Patates, et ve çörek.
BUENOS AIRES, ARJANTİN
Tavuklu pilav.
BARCELONA, İSPANYA
Sebze çorbası, portakal veya muz, salata, ekmek, kızarmış et.
MADRİD, İSPANYA
Omlet, sebze çorbası, muz, yoğurt ve su.
LONDRA, İNGİLTERE
Soldaki Menü: Pilav, türlü, brokoli ve kremalı kek.
Sağdaki Menü: Makarna, ekmek, brokoli ve meyve tabağı.
HAVANA, KÜBA
Pirinç, tavuk kroket, taro kökü, sarı bezelye çorbası, kızarmış muz ve portakallı içecek.
QUITO, EKVADOR
Sandviç, meyve suyu ve bir adet elma.
SİNGAPUR
Çocukların sağlıklı beslenmelerini sağlamak için okul görevlileri tarafından hazırlanan salatalar. Öğünler arasında çocuklara ev ekmeği, meyve gibi atıştırmalıklar da veriliyor.
JAKARDA, ENDONEZYA
Pilav, köfte çorbası, soya peyniri ve sebze.
CAKARTA, ENDONEZYA
Ayrıca çocuklar sokaklarda satılan kreplerden de alabiliyorlar. Bu kreplerin fiyatı Türk Lirası olarak 1.44 kuruşa tekabül ediyor.
NABLUS, BATI ŞERİA
Öğrencilerin evlerinden getirdikleri ekmeklerin arasında zeytinyağı ve bazı baharatların karışımından hazırlanmış bir sos var.
JAMMU, HİNDİSTAN
Öğle yemeği için sıraya girmiş olan çocukların menüsünde bir pilav çeşidi var.
JAMMU, HİNDİSTAN
Bu evden getirilen beslenme çantasında lavaş, şalgam yemeği ve mango bulunuyor.
RAWALPINDI, PAKİSTAN
Bu okulda çocuklar evlerinde bir önceki akşam ne pişirilmişse öğlen yemeği için onu getirmişler.
SEATTLE, ABD
Kızarmış peynirli sandviç, tahıl ekmeği, mısır salatası, havuç, konserve armut ve süt.
SEATTLE, ABD
Aynı okulda başka bir menü: Düşük sodyumlu tavuk, kocaman bir salata, tam tahıllı ekmek ve süt.
DÜNYA ÇOCUKLARININ GİYSİLERİ
MACARİSTAN
MOĞOLİSTAN
POLONYA
İTALYA
TAYVAN
SLOVENYA
KORE
KENYA
PERU
BREZİLYA
KOLOMBİYA
ERMENİSTAN
ŞİLİ
MALEZYA
DÜNYA ÇOCUKLARININ FAVORİ OYUNLARI
JAPONYA
Büyük Fener Oyunu
Bu şaşırtmacalı oyunda oyuncular, daire oluşturacak şekilde yere otururlar. Oyun, bir oyuncunun ellerini birbirine yaklaştırarak “büyük fener” demesiyle başlar. Sonra yanındaki oyuncu ellerini açarak “küçük fener” der ve oyun bu şekilde devam eder. Yani, sırasıyla büyük ve küçük fener derken, el işaretleri söylenenin aksi olmalıdır. Tabii ki bu oyunu daha eğlenceli kılan da süratli oynanması olacaktır. Oyunda şaşırarak sırayı bozan oyuncu, oyundan çıkarılır.
BREZİLYA
Horozların Dövüşü
Orjinal ismi, horozların dövüşü anlamına gelen “Luta de Galo” olan oyun dış mekânda oynanır. Kalabalık bir grup halinde oynandığında daha eğlenceli olabilen bu oyunda oyuncular, ikişerli olarak eşleşirler ve kemerlerine bir mendil iliştirirler. Oyuncular sağ kollarını göğüs hizasında sabit tutup, sağ ayakları üzerinde zıplarlar. Amaç serbest kalan sol elle rakibin mendilini kapmaktır. Sağ kolunu açan ya da sol ayağını yere değdiren oyuncu, oyundan çıkar ve rakibinin mendilini kapan da oyunu kazanır.
İNGİLTERE
Zıplamak Serbest
Orjinal adı “Ladder Jump” olan oyunda, üç veya dörderli gruplara ayrılan oyuncuların her biri bir numara alır. Her takımın bir numaralı oyuncusu başlama çizgisine gelerek, iki ayağını birbirine bitiştirir ve sıçrayabildiği en uzak mesafeye sıçrar. Sonra iki numaralı oyuncular, bir numaralı oyuncularının bıraktığı ayak izlerini başlangıç noktası alarak aynı şekilde ileriye sıçrar. Gruplardaki tüm oyuncular birer kere sıçradıktan sonra, en uzak mesafeyi katetmiş olan grup oyunu kazanır.
KÜBA
Ortayı Bul
Orjinal ismi “Chocolonga” olan bu oyun, 10 veya daha fazla oyuncuyla oynanır. Duvara yapıştırılmış olan kâğıda bir daire çizilir ve bir kişi ebe seçilir. Ebe daireden bir kol boyu uzakta durur ve gözleri bağlanır. Amaç, ebe seçilen oyuncunun dairenin ortasına veya dairenin ortasına en yakın yere dokunmasıdır. Ebe oyuna başlamadan evvel olduğu yerde üç defa döndürülür. Bu sırada diğer oyuncular dairenin önüne geçerler ve ebenin dikkatini dağıtmak amacıyla, parmaklarını ona zarar vermeyecek şekilde çekerler.
ENDONEZYA
Lastik Atlama
Orjinal adı “Lompat Tali” olan oyun, daha ziyade kızların oynadığı bir oyundur. İp atlamayı andırmakla beraber, atlamak için kullanılan ip değildir. İp yerine kullanılan, uzun bir daire oluşturacak biçimde birbirinin içerisine geçirilmiş lâstik bantlardır. Kızlar iki ucundan tutulan lâstik ipten sırayla atlarlar. Oyunun başlarında lâstiğin seviyesi ayak bilekleri civarındadır. Oyuncu atlamada başarılı oldukça yükseklik artırılır. Tecrübeli oyuncular, boyun hizasındaki iplerin üzerinden dahi atlayabilmektedir.
Değerlendirme Etkinliği
Lider önceden hazırladığı slaytı öğrencilere sunduktan sonra “Neler Öğrendik?” etkinliğine geçer. Bu sayede süreç hakkında öğrencilerle kısa bir değerlendirme yapmış olur.
Neler Öğrendik?
1- Doğaçlamada en çok etkilendiğiniz ülke hangisidir? Neden?
2- Doğaçlamadaki ülkelerle sizin ülkenizin beslenme, giyim ve oyun yönünden benzerlikleri nelerdir?
3- Doğaçlamadaki ülkelerle sizin ülkenizin beslenme, giyim ve oyun yönünden farklılıkları nelerdir?
4- Yaşadığımız drama süreciyle ilgili duygu ve düşünceleriniz nelerdir?
Lider öğrencilerden aldığı dönütlerden sonra önceden hazırladığı değerlendirme kağıdını tüm sınıfa dağıtır. Öğrencilere kağıttaki etkinlikleri yapmaları için yeterli süreyi verdikten sonra kağıtları daha sonra değerlendirmek üzere öğrencilerden toplar.
Lider dersin sonunda tüm öğrencilere derse olan ilgileri ve katkıları için teşekkür ederek dersi sonlandırır.
Published: Jan 16, 2015
Latest Revision: May 14, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-26231
Copyright © 2015