אקדמיית קהאן:
אקדמיית קהאן הוא פרוייקט ללא מטרת רווח שנוסד על ידי סלמן קהאן בשנת 2006 כפרויקט רשמי, בעקבות הצלחת סרטונים במתמטיקה שהעלה לרשת כבר בשנת 2004 במטרה לסייע לאחייניו בלימודי המתמטיקה.
חזון הפרויקט הוא שיפור החינוך והשיגי התלמידים בדרך של הנגשת החינוך והאקדמיה לכלל האוכלוסייה על ידי כלים טכנולוגיים.
המטרה העיקרית הנה צמצום הפערים בחינוך.
האקדמיה פועלת בכ -190 מדינות, כאשר לכל מדינה יש ספריית וידאו רחבה בשפה המדוברת שלה העוסקת בשלל תתי נושאים במתמטיקה, ביולוגיה ופיזיקה. כל סרטון הוא באורך של מס’ דקות ומותאם לצפייה במחשב.
ספריית הווידאו מאפשרת התנסות בקצב למידה אישי עם חיזוקים ותגובות להערכת הלמידה.
אקדמיית קהאן אוספת את נתוני המשתמשים בכדי לנתח תהליכי למידה והערכת הישגים.
כיום אתרי האקדמיה השונים מונים כ- 42 מליון רשומים בכ- 190 מדינות שונות כולל אקדמיית קהאן בישראל.
מצורף משוב של תלמידים הלומדים באמצעות אקדמיית קהאן.
סלמן קהאן -TED
מודל הכיתה ההפוכה
הרעיון במודל זה הוא שסדר הלימוד הפוך מהסדר בשיטת ההוראה המסורתית-בה המורה הוא בעל הידע ועליו להעביר את הידע לתלמידים.
בשיטת הכיתה ההפוכה רכישת הידע נעשית באופן עצמאי ע”י התלמיד תוך שימוש במאגרי ידע, סרטונים ומדיה שהופנה אליו ע”י המורה.
כך נוצר לזמן יקר בכיתה מתפנה, ומתאפשר עיסוק בהבנה , העמקה ותרגול.
בניסוי שנעשה במיניסוטה, ארה”ב בחרו ללמד את תחום הדעת מתמטיקה בשיטה זו. התלמידים צפו בהרצאות כדי לקבל רקע לתחום הנלמד ובכיתה הכינו את המטלות בצורה שיתופית תוך עיבוד והבניית הידע שרכשו בבית באופן עצמאי. העבודה בכיתה הייתה מאופיינת כעבודת צוות. גם מורי ביה”ס התארגנו בקהילות ידע ולמידת עמיתים. נמצא כי לפלטפורמת הלמידה שבמקרה זה הייתה MOODLE היה חלק משמעותי בתהליך הלמידה (Fulton,2012)
היתרונות במודל הכיתה ההפוכה הם רבים, ובמיוחד הפיכת הלומדים לקשובים ובעלי עניין בזמן ההרצאה. הכיתות הופכות למעבדות פעילות והלמידה נעשית בקבוצות מחק, שיתוף פעולה ויצירה. כך התוכן הלימודי נגיש יותר ומיומנויות הלמידה של הלומדים משתכללות.
שימוש בווידאו בתהליך ההוראה הוא יעיל, יחד עם זאת יש בכך חסרונות- מורים מתקשים לנצל את הזמן בכיתה לפעילות יעלה לבנות להבניית הידע וללמידה פעילה. מכאן שחשוב שיהיה מודל ברור לניצול הזמן בכיתה ולאפיין אתת תפקיד המורה.
(Gerstein, 2011)
מודל זה כפי שאנו רואים הנו מודל חדשני, שעושים בו שימוש בבתי ספר רבים. צפוי שעם השנים והשימוש הרחב בו יתרחב אף המחקר ויועלו היתרונות והחסרונות שבו. כאמור, רצוי ליצור מודל יעיל וברור לניצול הזמן הפנוי בכיתה כדי שמורים נוספים ידבקו בחדשנות זו
כיצד לשלב את דגם הכתה ההפוכה בכתתכם בשלושה שלבים
20 רעיונות ממורים מנוסים – מה לעשות בכדי לעבור בהצלחה לדגם ההוראה בכתה הפוכה:
1. תרגול מודרך בכתה.
2. למידת עמיתים, התלמידים לומדים בזוגות ועוזרים זה לזה.
3. עבודה מובנית בקבוצות קטנות.
4. חלוקת זמן של 75% מהזמן תירגול ו-25% מהזמן “פעילויות מגניבות”.
5. מחברות אינטראקטיביות עם QR כך שהתלמידים יוכלו לצפות בסרטונים גם בכתה.
6. לומד מומחה- התלמיד צריך להתמחות בנושא כלשהו ורק לאחר מכן להתקדם.
7. הכנת קטעי וידאו קצרים עם הסבר מטרים לקראת השיעור הבא ולשלוח לתלמידים.
8. הקלטת ניסויים או הסברים שונים הניתנים על ידי תלמידים ולשלוח לכל התלמידים לצפות בקטעי הווידאו.
9. סימולציות (יישום וניתוח) ואחריו קטעי וידאו להשלמת הלמידה.
10. אמצעי המחשה ( יישום וניתוח).
11. לארגן מחדש את לו”ז השיעור. בכתה הרגילה 15 דקות מוקדשות לבדיקת ש.ב. 20 דקות ללימוד חומר חדש ו נותרות 10 דקות לתרגול. בכתה ההפוכה, 10 הדקות הראשונות מוקדשות לדיון בסרטונים שנשלחו הביתה, 30 דקות תרגול הנושא החדש ו-5 דקות בערך מוקדשות לעבודת הכתה שנעשתה.
12. מודל הג’יקסו המורכב מ-3 תחנות בכתה: 1. מחקר. 2. כתיבה עיונית. 3. הכנת פרויקט.
13.כיתת סדנת כתיבה הפוכה. ליצור קובץ אודיו לתלמידים שיקשיבו בכתה להערות המורה. התלמידים יכולים להקשיב לקבצי השמע ולערוך את התיקונים שלהם בכתה והמורה פנוי לעזור בעריכה בכתה.
14. לוחות בחירה.
15. ימי בחירה וימי פעילות, בהם התלמידים יכולים לבחור את מסלול הלמידה שלהם. הם יכולים לבחור לצפות בסרטון ווידאו שיצר המורה, לקרוא ספר, או לגשת למקורות מידע אלקטרוניים ואחר כך הם יכולים לבחור כיצד להציג את התוצרים באמצעות פוסטר, כתיבת סיפור חדשותי וכו’ בכדי להוכיח את הבנתם.
16. יש מורים שהפכו את סדר התהליכים, ולימדו בדרך של חקר: התלמידים חקרו תחילה, ואחר כך צפו בסרטון. בדרך זו הלומד מפתחים את ההבנה המושגית שלהם באמצעות חקר.
17. למידה בשלבים: התלמיד לומד כיצד לבצע משימה באמצעות סרטון וידאו, בכיתה הוא מבצע את המשימה, אוסף נתונים, אחר כך הוא מנתח את הנתונים ובונה נוסחה או פונקציה בכדי להסביר את הנתונים.
18. קבוצות מתחלפות- הווידאו הוא תחנה בכתה. זה יכול להיות פופולרי בכתות היסודי, בהן חצי מהכיתה צופה בסרטון ואילו המחצית השנייה של הכיתה עובדת עם המורה.
19. היפוך הסדר- לצפות בסרט וידאו שיגרום לתלמידים להתלהב או להסתקרן ממשהו, להציג לתלמידים שאלות על הסרט. התלמידים יחשבו על התשובות בבית ולאחר מכן יערך דיון ופתרון בכתה.
20. בשיטת תעביר את זה הלאה, התלמידים יכולים ליצור סרטונים בכתה, לשימוש התלמידים של השנה הבאה. הרעיון העומד מאחורי זה הוא כי התלמיד צריך להבין בכדי להיות מסוגל להסביר וללמד אחרים.
האם יש לכם דוגמאות נוספות כיצד ניתן להשתמש טוב יותר בזמן השיעור במודל הכתה ההפוכה? אם כן להשאיר תגובה ב-padlet כדי לשתף את הרעיונות האלה.
אם תרצו להרחיב את ידיעותיכם ניתן לקרוא מאמרים ורעיונות העוסקים בכתה ההפוכה כאן.
Published: Jan 18, 2017
Latest Revision: Feb 9, 2017
Ourboox Unique Identifier: OB-227784
Copyright © 2017