למידת זיהוי הצורה משולש
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

לימוד זיהוי משולש

by

Artwork: חנה שמיר

  • Joined Jul 2023
  • Published Books 1
תיאור הילדה
ילדה בת 4, משולבת בגן רגיל מאובחנת על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה.
רוב שעות היום בגן נמצאת עימה סייעת אישית. מלבד קשיי תקשורת קלים וחברתיים המצריכים תיווך של מבוגר.
לילדה קושי בתפיסה חזותית ומתקשה לתפוס צורות. כעת נמצאת בתהליך לימוד צורות כללי, ביחד עם כלל הגן – במפגשים ובקבוצות קטנות וכן הסייעת האישית מקדמת אותה ביחידנות על מנת שתהיה בקצב שאר ילדי הגן.
2
נושא ומטרות התוכנית
בחרתי בנושא לימוד צורות דו-ממדיות מתוך התוכנית ללימוד מתמטיקה בגן הילדים. התוכנית כוללת שלושה נושאים עיקריים: מושג המספר, תחושה מרחבית וגיאומטריה ומושגים כמותיים בחיי היום-יום.
מטרות התוכנית:
-לטפח בוגר גן בעל ידע והבנה לגבי מושג המספר
-לטפח בוגר גן בעל ידע והבנה לגבי הצורות והגופים הסובבים אותו
-לצייד את הילדים בכלים מתמטיים שיעזרו להם לפתור בעיות בחיי היום–יום
קישור לתוכנית הלימודים:
https://meyda.education.gov.il/files/Mazkirut_Pedagogit/Matematika/TochnitKdamYesodiHeb.pdf 

 

3
מטרה אישית לילדה
“הילד ידע-  לזהות, לתת שם, למיין, ולצייר צורות דו-ממדיות.” מתוך מתמטיקה, תכנית הלימודים לגן הילדים (2010).
המושג הנבחר ללימוד הילדה הינו- משולש.
המושג משולש נלמד לאחר שהילדה למדה את המושגים ריבוע ועיגול והראתה הכללה ושימור בסיסי. ידוע כי הגן יתחיל בלימוד המושג משולש בתקופה הקרובה ובעקבות כך מושג זה נבחר עבור הילדה כהכנה והטרמה.
משולש: צורה דו-ממדית בעלת שלוש צלעות ישרות ושלושה קודקודים.
4
לימוד זיהוי משולש by hanna shamir - Illustrated by חנה שמיר - Ourboox.com
מערך שיעור
  • אפתח את המפגש עם שיר על צורות ואסביר על מהלך השיעור
  • חזרה על הצורות עיגול וריבוע בהצגה לסירוגין עם הצמדה של חיזוק מילולי. במידה ואראה צורך אוסיף חיזוק פיזי, יד על כתפה
  • אציג לילדה כרטיסייה עם הצורה משולש. אומר לה ואבליט את השוני לעומת הריבוע והעיגול
  • אציג לה באופן סימולטני 3 כרטיסיות: ריבוע, עיגול ומשולש. כאשר המשולש בהבלטה – תמיכה בגירוי.
  • אציג לילדה פריטים הנמצאים בסביבתה הטבעית (לימוד גירויים שכיחים) שהינם בצורת משולש. לדוגמה: מגנט ממשחק המגנטים שמשחקים איתו בגן בצורת משולש, חישוק בצורת משולש מאוסף האביזרים של הגננת למפגשים, מסננת בצורת משולש מארגז החול ותמונה של תמרור זכות קדימה שמצוי ברחוב בו היא גרה. נשיים את הצורה משולש עמוד כל פריט בהינתן שאלה בה מופיעה המילה “צורה”, לדוגמה: “איזו צורה זו?”, “מה הצורה של התמרור הזה?”, “המגנט הזה בצורה של עיגול או משולש?”.
  • אסכם את השיעור בחזרה על המאפיינים של משולש והצגה של הכרטיסיות והפריטים שהופיע במהלך השיעור.
  • הילדה תבחר שיר שתרצה ואשמיע לה אותו, ניפרד בשמחה.
6
לימוד זיהוי משולש by hanna shamir - Illustrated by חנה שמיר - Ourboox.com
מיומנויות קדם הנדרשות לביצוע ההתנהגות
הבחנה חזותית: הבחנה בין צורות שונות. יש לבדוק שהילדה יודעת להבחין בין צורות, לדוגמה על ידי מיון מגנטים מרובעים ומשולשים לשתי ערמות שונות.
הבחנה שמיעתית: הילדה תבחין בין המילה משולש למילים אחרות ולשמות צורות אחרות. לדוגמה: כאשר אומר לה ריבוע היא תחזור אחרי “ריבוע”, “שמש” = יאמר “שמש”, “משולש” = יאמר “משולש”.  כל זאת בהגייה המובנת לסביבה.
מיומנות קשב: יש צורך כי הילדה תרכוש יכולות קשב, יכולת הסתכלות לגירויים מוצגים, הקשבה להוראות וישיבה לפרקי זמן קצרים.
8
9
פעילות למושג הנלמד
הפעילות תכלול מסלול מוטורי לא מורכב, ובסופו אניח בצד אחד חישוק בצורת משולש. בנוסף, כרטיסיות עם תמונות של משולשים: בהתחלה אביא כרטיסיות של צורות של משולש ולאחר מכן סוגי משולשים שונים ובגדלים שונים כמו משולש קהה זווית, שונה זווית וכדו’, ופריטים שונים בצורת משולש (דוגמאות לגירויים שונים על מנת להגיע להכללת גירוי), כרטיסיות אלו יוצגו לבסוף לאחר שאראה הצלחה בשני סוגי הכרטיסיות הראשונות. בנוסף אשלב כרטיסיות עם תמונות של צורות שונות.
הכרטיסיות יוצגו לסירוגין ובצמוד לתשובה נכונה יוצמד חיזוק מילולי. במידה ויהיה צורך אתמוך בה עד לשליטה ולאחר מכן אדהה את הסיוע. בתחילה אציג לילדה כרטיסיות משיעורים קודמים בהם למדנו את המושג משולש ונשיים את המושג.
לאחר מכן אציג לילדה את המסלול ואומר לה כי בכל פעם אביא לה כרטיסייה, עליה יהיה לומר אם בכרטיסייה מוצגת הצורה משולש או פריט בצורת משולש (גירוי מבחין) או לחילופין “לא משולש”. לאחר מכן היא תעבור את המסלול ותניח בחישוק שבצורת משולש במידה ובכרטיסייה מוצג משולש, אך במידה ולא מופיע, היא תניח בצד במקום שיוגדר מראש.
10
לימוד זיהוי משולש by hanna shamir - Illustrated by חנה שמיר - Ourboox.com
תמיכה בגירוי
באמצעות הצבעה. לדוגמה בעת הצגה סימולטנית על הילדה לזהות את הצורה משולש מבין גירויים מסיחים. אצביע בתחילה על המשולש לאחר שאומר את ההוראה. לאט לאט לאחר מספר הצלחות אדהה את הסיוע על ידי המתנה של מספר שניות. מספר השניות יעלה עם הזמן על מנת שהתגובה תוצמד לגירוי (משולש) ולא לתמיכה שלי (להצבעה).
12
לימוד זיהוי משולש by hanna shamir - Illustrated by חנה שמיר - Ourboox.com
תמיכה בתגובה
באמצעות הוראה מילולית. כאשר על הילדה יהיה לשיים את הצורה המוצגת בתחילה אומר את התשובה (“משולש”/ “לא משולש”) ולאחר שארגש שהיא כבר שולטת בזיהוי אמתין 2 שניות ואם היא לא תגיב אומר את התשובה הנכונה, לאחר הצלחות רבות אדהה את הסיוע ואחכה 4 שניות, וכך הלאה בקפיצות של 2-4 שניות.
14
שימוש בתמיכות
אשתמש בתמיכות בתחילת הקניית המושג, משום שארצה שהילדה תלמד מתוך הצלחה וכך לדעתי המוטיבציה של תעלה. הצלחה תביא לחיזוקים שאותם אשנה בהתאם לחסך ורוויה של הילדה.
עם הזמן ארצה להדהות את התמיכות על מנת שהתגובה תהיה צמודה לגירוי המבחין ולא לתמיכות שאני משתמשת בהם לסיוע. ההדהיה תהיה בהתאם להצלחות שלה ולקשיים. כאשר יתרחש רצף של הצלחות אוכל להדהות עוד שלב, בצורה איטית.
בנוסף, כאשר נצא לסביבה הטבעית ואצפה להכללה אבדוק האם יש צורך להוסיף תמיכות בסביבה זו, משום השוני בין הסביבה הטבעית לבין סביבת האימון.
15
הדהייה של תמיכה
התמיכות שאשלב בלמידת מושג זה יהיו הצבעה והוראה מילולית. בתמיכות אלו אבצע הדהייה באמצעות המתנה של מספר שניות, בכל פעם לפני הצגת הסיוע. התמיכה תתעכב מספר שניות הולך ועולה, כל פעם אמתין 2 שניות יותר מהשלב הקודם.
16
הכללת גירוי
מגוון דוגמאות גירוי: הכללת גירוי אשר תתבצע בסביבת האימון. יוצגו לילדה פריטים בצורת משולש בעלי צבעים שונים, פונקציות שונות (כלי אוכל או חפץ מתוך משחק) ומסביבות שונות (מהבית, מגן השעשועים ומהגן).
אימון חופשי: נדווח להורי הילדה על תחילת הלמידה של מושג זה ונבקש מהם שגם יכניסו את הלמידה והשיח על צורת המשולש לבית.
תרגול בסביבה הטבעית: אתרגל עם הילדה את המושג במרחב של המפגש (בו בדרך כלל יש מפגש בוקר וצהרים בגן עם כלל הילדים). משום שאני יודעת כי מפגשים על מושג זה יתרחשו בקרוב בגן.
17
הכללת תגובה
נצפה כי התגובה לגירוי בצורת משולש של הילדה תהיה זהה והיא תאמר “משולש” ותזהה אותו. למרות זאת, ישנה אפשרות לדעתי לפתח את יכולת הכללת התגובה וכן לפתח את היצירתיות שלה בעזרת הצגת השאלות: “אילו חפצים את מכירה שהם בצורת משולש?”, “תאמרי לי עוד שם של חפץ שאת מכירה, ולא דיברנו עליו עד עכשיו, שהוא גם בצורת משולש?”.
אפשרות שנייה היא שבעקבות כך שאני יודעת שלילדה יש יכולת מוטורית טובה אני אבקש ממנה שתיצור ממקלות ארטיק את הצורה שהיא מזהה בכרטיסייה שאני מציגה לה. כך הילדה מגיבה באופן מילולי ושאינו מילולי לגירוי המבחין.
18
שימור והכללה בין אנשים
שימור יתבצע כשאראה שהילדה מצליחה להכליל בסביבות שונות ועם אנשים שונים, ממשיכה לזהות ולשיים את הצורה משולש. כאשר אראה זאת אפחית את תדירות הלימוד ואבדוק כל זמן מסוים (תחילה כל יום ולאחר מכן אגדיל את טווח הבדיקות, כל יומיים, כל שבוע וכו’). אבקש מהגננת לדווח כאשר צפתה בהכללה או כאשר הילדה שיימה בצורה נכונה.
בנוסף נבקש מהגננת לחזק ילדים אשר מזהים ומשיימים צורות במרחב, במיוחד משולש, ולהבליט את החיזוק שהיא נותנת על מנת שהילדה תהיה ערה לכך, אצפה שבעקבות כך שהילדה גם תאמר בצורה חופשית ותזהה צורות במרחב.
19
This free e-book was created with
Ourboox.com

Create your own amazing e-book!
It's simple and free.

Start now

Ad Remove Ads [X]
Skip to content