למידה שיתופית הינה למידה משמעותית וחווייתית, למידה כזו מקדמת הבניית ידע וחשיבה מסדר גבוה. למידה שיתופית יכולה להיות פעילות קצרת מועד או פעילות מתמשכת.
שיתופי הפעולה הם הבסיס ליצירה ולחדשנות בכל תחום ומהווים חלק מהתרבות ובסיס לעשייה יומיומית.
למידה שיתופית צומחת מתוך הפרדיגמה ההבנייתית והגישה החברתית-תרבותית ללמידה. על פיהן, חשיבה ולמידה מתפתחות בתוך הקשר חברתי-תרבותי מקדם.
הקשר חברתי-תרבותי מקדם למידה מבוסס על תרבות של השתתפות, שיתוף, אמפתיה וכבוד הדדי, ולמידה זה על זה. ההתנהלות מתבצעת על פי כללים שהקבוצה הסכימה עליהם ומתקיימת תוך התנסות פרקטית רלוונטית.
הלמידה השיתופית מקדמת תחושה של משמעות אצל המשתתפים, משום שהיא עוסקת בהתנסות מעשית בסביבה חברתית-תרבותית רלוונטית לחיי הלומד ובעלת ערך עבורו כאדם.
תוך כדי השתתפות, צפייה בפעילות של עמיתים וקיום יחסים הדדיים, הלומד מבנה את הידע שלו ומפתח את המיומנויות שלו בתוך הפעילות עצמה. הפעילות יכולה להיות חקר, פתרון בעיות, הנחייה של עמית, הכנת פרזנטציה, בנייה, היכרות תרבותית, מישחוק, המצאה משותפת ועוד.
הסביבות דיגיטליות מזמנות מרחב חברתי- תרבותי התומך במגוון אינטראקציות שיתופיות. לסביבות אלה פוטנציאל פדגוגי רחב והן כוללות אפשרויות מגוונות של תקשורת, תיעוד, שיתוף, מודלינג, בנייה משותפת ונגישות למקורות רבים, קבלת סיוע מהעולם שמחוץ לכיתה (מומחים) ושימוש בכלי חשיבה, יצירה ועיצוב מגוונים.
למידה שיתופית הנה אחת התפוקה המרכזיות במערכת החינוך, כיוון שהיא מכוונת להכשרת בוגרי מערכת החינוך לתפקוד מיטבי בחברה ובשוק העבודה במציאות המשתנה של המאה ה-21. הלמידה השיתופית מכוונת להעצמת מסוגלות הבוגר לשיתופיות בעולם שיתופי ודינמי, כולל: התנהלות יעילה בסביבה דיגיטלית שיתופית, יכולת ארגון ועבודת צוות, יכולת קבלת דעות שונות, נקודות מבט מגוונות ומשוב בונה מעמיתיו לקבוצה, יכולת לפתרון קונפליקטים, יכולת לגילוי רגישות למאפייני תרבות מגוונים של שותפים בסביבת הלמידה, יכולת חשיבה יצירתית בפיתוח מיזמים שיתופיים ויכולת הצגת תוצרי למידה במסגרות שונות.
העולם הדיגיטלי מקל על יצירת מסגרות השיתופיות: הלמידה השיתופית המקוונת יכולה להתקיים באופן שוטף בשיעורים, במרחבי למידה מקוונים, ולאחר שעות הלימודים באמצעות שימוש במגוון כלים פתוחים הקיימים במרחב המקוון. לרשות הצוותים החינוכיים ולרשות התלמידים מוצעים כלים דיגיטליים מקוונים סינכרוניים ואסינכרוניים.
למידה שיתופית היא מושג שהיה קיים עוד לפני עידן האינטרנט, והרבה לפני עידן הלמידה המתוקשבת. למושג זה חשיבות רבה בכל הדיסציפלינות ובמיוחד בחינוך, מאחר והוא מתייחס לאינטראקציה בין האינדיבידואל לסביבה. למידה שיתופית מאפשרת לכל לומד לבטא את עצמו בתוך קבוצה ומאפשרת לו ליצור קשרים חברתיים עם אותה קבוצה בו זמנית.
שילוב למידה שיתופית בסביבה מתוקשבת הוא פריצת דרך בעידן הלמידה המתוקשבת מאחר והוא מעצים את איכות הלמידה מרחוק
ועשוי ומנוגד לטענות כי למידה מרחוק מחלישה את האינטראקציה של הלומד עם הסביבה עד כדי גרימה להתנתקות הלומד מהחיים החברתיים.
בסמינריון זה נחקרה עמדת הסטודנטים כלפי למידה שיתופית בסביבה מתוקשבת. המחקר בדק האם למידה מתוקשבת תורמת ללומד מבחינה לימודית רגשית ואישית.
אוכלוסיית המחקר כללה שמונה סטודנטים להוראת אנגלית הלומדים במכללה לחינוך ע”ש קיי בבאר-שבע, לקראת B.Ed, בקורס הבעה בכתב. הסטודנטים השיבו לשאלון שניתן להם במהלך לימודיהם בשנת הלימודים תשס”ב.
מן המחקר עולים ממצאים שונים, ביניהם, חשיבותו של תפקיד המנחה בלמידה שיתופית בסביבה מתוקשבת.
נמצא גם כי הסטודנטים עדיין אינם רגילים ללמידה בסביבה מתוקשבת וכי לוקחים חלק בשיעור מאחר וזה חלק מדרישות הקורס. יתרה מזאת, הם אינם רואים את הלמידה בסביבה מתוקשבת כבסיס ללמידה האישית שלהם.
Published: May 12, 2022
Latest Revision: May 12, 2022
Ourboox Unique Identifier: OB-1329913
Copyright © 2022