נחל צלמון
הוא נחל הממוקם בגליל העליון ובגליל המערבי בצפון הארץ.
אורכו שלושים קילומטרים ובמהלכם תוכלו להבחין בשינויים גיאולוגיים. שינויים אלה נוצרו בשל שינוי כיוון זרימת נחל צלמון: בתחילה הוא נשפך אל הים התיכון, אך בהמשך הנחל שינה את מסלולו והוא נשפך אל הכינרת. נחל צלמון מקבל את מקורות המים שלו מכמה מקומות: המעיינות הרבים הנפגשים לאורכו, עין פרוד, עין רמיאל, עין רביד ועין דשנה. כל המעיינות נובעים ממקורות תת קרקעיים שנוצרו בשכבות סלעי גיר. מי הגשמים אף תורמים לכמות המים של נחל צלמון. בנוסף חברת מקורות מזרימה מים לנחל צלמון כדי למנוע את התייבשותו. בנחל צלמון יש זרימה של מים במשך כל השנה.. במהלך המסלול תוכלו לטבול במים. נחל צלמון הוכרז בשנת 2005 לשמורת טבע לאומית.
באפיקו של הנחל תוכלו לראות צמחייה האופיינית למקום השוקק מים הכוללת עצי תאנה, עצי אולמוס, עצי אלון, עצי אלה ארץ-ישראלית, עצי חרוב, עצי ערבה, עצי דקל, עצי אקליפטוס, עצי צפצפה, שיחי פטל, שיח אברהם, שיח השיזף גומא ארוך, גרגר הנחלים, כרפס הביצות, נענע, קנה מצוי, משוויה, פעמונית,סירה קוצנית, קטלב וכדומה. זאת ועוד תוכלו לראות במסלול שטחים חקלאיים שבהם יש מטע זיתים, פרדס וכדומה. בנוסף תוכלו לראות במהלך המסלול יונקים כגון תנים, שועלים, דורבנים , שפני סלע, צבאים וחזירי בר ואילו מצד שני דורסים כגון בזים. אף תוכלו ליהנות מבריכות רבות שבהן תוכלו לטבול את רגליכם. כל הבריכות מוקפות במשושי בזלת..
בריכות המים אינן עמוקות , אך יש בקרקע שלהן סלעים. בעונות המתאימות תוכלו ליהנות מימיהן הקרירים של הבריכות. אחת מהבריכות היפות היא הממוקמת מתחתיו של עץ האלון ושאליה זורם מפל מים קטן. זאת ועוד תוכלו לראות לאורך המסלול שרידים של טחנות קמח רבות שנקראו על פי שמו של היישוב שהן נועדו לספק לו את המים. גם תוכלו להבחין במערות קבורה רבות הממוקמות לאורכו של הנחל, עם זאת לא תוכלו להיכנס אליהן.
בהמשך תוכלו להבחין בחורבת צלמון שבה תוכלו לראות שרידים של היישוב הקדמון “צלמון”.
היסטוריה
יש המשערים ששמו של הנחל התקבל בשל קרבתו ליישוב צלמין, ויש המשערים ששמו של הנחל התקבל בשל קרבתו ליישוב צלמון המוזכר בכתביו של יוסף בן מתתיהו. כיום אפשר למצוא את שרידי היישוב בחורבת צלמון. ההשערה השנייה נובעת בשל העובדה שנחל צלמון נזכר פעמים רבות בכתביו של יוסף בן מתתיהו המחשיבים אותו לאחד ממוקדי המרד הגדול בין שנת 67 לבין שנת 70 לספירה. אף מסופר שם שמימיו של הנחל שימשו למקור מים של העמים שחיו באזור לאורך התקופות השונות. במערת הקבורה שבנחל תוכלו למצוא שרידים לשימושיו השונים של הנחל במהלך ההיסטוריה.
בתוספתא מוזכרת העיר צלמון שאותה כבשו הרומאים בתקופת המרד הגדול. צלמון נבנתה בקרבת מעיינות רבים, ולכן שמשה לעיר שיש לה חשיבות רבה. הרומאים עשו מצור על העיר ולכן לא הייתה אפשרות להגיע אל מקורות המים המרכזיים. מקצת הנחל שזרם ביישוב עצמו היה אמור לשרת את תושבי המקום, אך דווקא בזמן המצור על העיר חלק זה התייבש. עקב זאת נחל זה לא יכול היה לשרת הן את הרומאים והן את תושבי המקום.
Published: Mar 11, 2016
Latest Revision: Mar 11, 2016
Ourboox Unique Identifier: OB-120237
Copyright © 2016