המהפכה התעשייתית משנה את חוקי המשחק
מהפכה היא אירוע היסטורי המשנה בזמן קצר יחסית את פני החברה ואת תפיסתה לעולם. מהפכה בדרך כלל כוללת שינויים חברתיים, פוליטיים וטכנולוגיים.
המהפכה התעשייתית שונה ממהפכות אחרות בכך שהיא לא קרתה בזמן מוגדר אלא היא ממשיכה אפילו לימנו. אנו ממשיכים להתפתח מבחינה טכנולוגית וחשיבות האדם הולכת ופוחתת ככל שהזמן עובר. “אני חושב שהמין האנושי עשה טעות גדולה בתחילת המהפכה התעשייתית, אנחנו זינקנו אל הדברים המכניים, אבל אנשים חייבים להשתמש בידיים שלהם כדי להיות יצירתיים”. (אנדרה נורטון)
המהפכה עצמה
המהפכה התעשייתית שינתה את העולם והביאה לשינוי בתחום הפוליטי, החברתי והתעשייתי. אנחנו חיים את החיים המודרניים שלנו בזכות המהפכה. קשה להאמין, אבל לפני 1750, אנשים התפרנסו בעיקר מחקלאות, השתמשו בסוסים כדי לנוע ממקום למקום, יצרו מוצרים בעיקרבקהילה הקטנה של כל אחד, חיו ללא חשמל ורק מעטים רכשו השכלה בבית הספר. לאחר המאה ה-19, אנשים עברו מהכפרים לערים, הוקמו חנויות, מפעלים, מסילות רכבת, מכוניות, חשמל ואפילו הומצאו המטוסים והתקליטים. לצערנו, הומצאו גם נשקים חדשים, שיכולים להרוג יותר אנשים בבת אחת.
המהפכה החלה באנגליה ב-1950. הסיבה העיקרית הייתה שבאנגליה הפחם היה נפוץ וזול. כדי לעזור ולהפוך את כריית הפחם למהירה ויעילה יותר, הומצא מנוע הקיטור ע ידי סטיב וואט ב-1760. מנוע הקיטור הפך לחשוב ביותר ועזר לגידול הרכבות והספינות. ב-1816 המציאו גם את הקטר וכך התחיל עידן הרכבות ותחנות הרכבת באנגליה הפכו למרכז החיים. בזכות ההגעה המהירה ממקום למקום נוצרה גם מהפכה בתחום החקלאי. בגלל המצאות נוספות של מכונות המחליפות את ידי האדם, היה חיסכון בכוח אדם והמכונות החליפו את עבודתם של האנשים והחיות שעבדו קודם .
ההתפתחות התעשיתית הביאה גם לבעיות חברתיות חדשות. בעלי המפעלים העסיקו ילדים ונשים במשכורות נמוכות והעבידו אותם במשך שעות ארוכות. היו גם בעיות של פציעות קשות בעבודה ואפילו מוות בגלל מכונות. במקרים של ילדים יתומים, חלק מבעלי המפעלים גם ניצלו אותם והעבידו אותם ללא משכורת . מלבד הבעיות האילו, התפתח גם פער של מעמדות בחברה. המעמד הבורגני היה המעמד העשיר, שכלל הרבה פעמים את בעלי המפעלים ומעמד הפועלים היו אותם אנשים שעבדו בשבילם במשך שעות ארוכות. בתוך המעמדות התאחדו קבוצות וארגונים, ובמשך הזמן הפועלים התחילו להפגין ולדרוש את הזכויות שהגיעו להם.
בסרטו “זמנים מודרנים” צ’רלי צ’פלין מראה בהומור הרבה מהבעיות שבפער בין המעמדות. הסרט מתאר פועלים במפעל ומשווה אותם לחיות, בצורה שהם מגיעים בבוקר אל העבודה. הוא מראה איך בעל המפעל מסתכל על הפועלים ובנתיים לא עובד בכלל ושותה קפה. הוא מראה את ניצול הפועלים ואת הדרך בה הם עובדים שעות ארוכות ,ללא הפסקת אוכל או יציאה לשירותים. בסרט יש גם התיחסות לעובדה שהמכונה הופכת למרכז החיים, ומשתלטת על האדם. האדם הופך להיות לעבד שלה במקום שהיא תשרת אותו.
Published: Jan 25, 2021
Latest Revision: Jan 25, 2021
Ourboox Unique Identifier: OB-1018302
Copyright © 2021