DRAMA YÖNTEMİYLE SOSYAL BİLGİLER ÇOCUK HAKLARI KAVRAMINA YÖNELİK DERS PLANI
A)BİÇİMSEL BÖLÜM
Ders: Sosyal Bilgiler
Sınıf: 4
Tema: Haklarımı Öğreniyorum
Kazanım: 1.BM’nin çocuk haklarına dair sözleşmesinin varlığından haberdar olur.
2. Çocuk olarak haklarının olduğunu fark eder.
Süre: 2 ders saati (40+40 dk)
Öğrenme-Öğretme Strateji,Yöntem ve Teknikleri: drama, rol kartları yöntemi, rol içinde yapma, dramatizasyon, donuk imge, fotoğraf karesi
Araç-Gereçler: rol kartları, balon, karton, çocuk hakları sözleşmesi animasyonu
B)İŞLEYİŞ BÖLÜMÜ
ISINMA ÇALIŞMASI
1.’Bir Dünya Bırakın Biz Çocuklara’ şarkısı açılır ve lider çocuklara bu müzik eşliğinde drama salonunda serbestçe yürümelerini veya arkadaşlarıyla birlikte hareket etmelerini söyler. Müzik arada durdurulur. İlk durdurmada lider çocuklara isminiz olmasaydı hayatınız nasıl olurdu? sorusu sorar. İkinci durdurmada anne babanızın kim olduğunu bilmeseydiniz ne olurdu? sorusunu sorar. Üçüncü durdurmada aileniz sizi okula göndermek istemeseydi ne gibi olumsuzluklar yaşardınız? sorusunu sorar.
2.Çocukların hak kavramı hakkında fikir edinmeleri ve canlandırma bölümünde savunacakları haklarını öğrenmeleri için Çocuk Hakları Sözleşmesi Animasyonunun izletilmesi.
CANLANDIRMA BÖLÜMÜ
Lider ‘Bugün hepimiz başka özelliklere sahip çocuklar olacağız. Rol kartlarındaki karakterlere uygun olarak canlandırma yapacağız. Bunu yaparken kendimiz de rollere eklemeler yapabiliriz.’ der ve rol kartlarını çocuklara dağıtır.
1. rol kartı:Ayşe’nin 9 kardeşi var. Annesi ev işleriyle uğraşırken kardeşlerine o bakar. Babası okuyup da ne olacaksın kız çocuklar okumaz diyerek onu okula göndermez. Ailesi başlık parası karşılığında onu evlendirmek ister.
2.rol kartı:Mazlum’un annesi yok, babasından şiddet gördüğü için evden kaçmış ve sokaklarda yaşar. Her gün okula giden, okul bahçesinde oyunlar oynayan çocukları görür. Mazlum da onlar gibi okula gitmek ister. En büyük hayali ise pilot olmaktır.
3.rol kartı:Fadime ve Mahmut kardeşler. Aileleri eve katkıları olsun diye onları küçük yaşta çalıştırmaktadır.Fadime mendil satar. Mahmut ise ayakkabı boyacılığı yapar.
4.rol kartı: Elif 11 yaşındadır. Anne ve babası işlerinden dolayı sürekli seyahat etmektedir. Evde oldukları zaman da Elif’le ilgilenmemekte ve sürekli telefonla ya da bilgisayarla uğraşmaktadırlar. Elif onlarla sorunlarını paylaşmak istediğinde onu sürekli ertelerler. Elif ailesinden ilgi ve sevgi görmemektedir.
5.rol kartı: Derya 10 yaşındadır. Derya’nın odasına mobilya alınacaktır. Anne ve baba hangi mobilyayı alacakları konusunda tartışırlar. Derya kendi fikrini söylemek istediğinde ise ‘sus sen ne anlarsın’ diyerek onun fikrini dinlemezler. Derya parkta arkadaşlarıyla oynamak ister annesini ikna etmek için çok uğraşır ama başarılı olamaz. Annesi ‘otur evde kitabını oku dışarı çıkmak yok’ diyerek onun bu isteğini reddeder.
En son bütün çocuklar el ele tutuşarak ‘Beyaz çocuk, kara çocuk, kız çocuk, erkek çocuk, olduğumuz yer, konuştuğumuz dil fark etmez bu haklara sahip olmak için çocuk olmak yeterlidir. Sözleşmedeki haklar tüm çocuklar içindir.’ derler. Donuk imge ile canlandırma sonlandırılır.
C)DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
Çocuklar 5 gruba ayrılır.
1.Lider her gruba birer tane olmak üzere balonları dağıtır ve bunları şişirip üstüne haklarıyla ilgili sloganlar yazmalarını ister.
2.Lider gruplara birer karton dağıtarak bu kartonlara çocuk haklarıyla ilgili afiş veya resim yapmalarını ister.
3.Lider her bir gruba çocuk haklarından bir tanesini söyler ve bunu diğer gruplara söylemeden bu hakkı ifade eden bir fotoğraf karesi oluşturmalarını ister. Diğer gruplar da bunun hangi hak olduğunu tahmin etmeye çalışırlar.
YAZARLAR
Elvan Çağatay
Selin Denk
Dilan Odabaşı
Seyhan Pakaki
Eda Sarıalioğlu
Published: Jan 16, 2015
Latest Revision: Jan 16, 2015
Ourboox Unique Identifier: OB-25832
Copyright © 2015
1 thought on “ÇOCUK HAKLARI”